پخش زنده
امروز: -
پژوهشگر و کارشناس مسائل آمریکا تاکید کرد: چین، روسیه و دیگر اعضای شورای امنیت با خواست آمریکا برای اعمال مکانیزم ماشه علیه کشورمان مخالفت خواهند کرد.
آقای فواد ایزدی در مصاحبه اختصاصی با خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما، با تحلیل جدال دیپلماتیک اخیر ایران و آمریکا در شورای امنیت، گفت: آمریکاییها نه فقط در خصوص مباحث مرتبط با کشورمان در سازمان ملل بلکه درباره موضوعات دیگر حتی در خارج از این سازمان و مربوط به دیگر کشورها کاملا منزوی هستند.
وی اقدام آمریکا در خروج از توافقات متعدد با کشورهای مختلف را سبب انزوای این کشور دانست و افزود: آنان میخواستند جمهوری اسلامی ایران را منزوی کنند، اما همین بلا سر خودشان آمده است و در محیطهای بین المللی حرف چندانی برای گفتن ندارند.
آقای ایزدی، اتفاقات اخیر شورای امنیت را موفقیتی بزرگ برای کشورمان دانست که نتیجه مقاومت ملت و دولت در مقابل فشارهای آمریکاست.
این کارشناس مسائل آمریکا افزود: اگر مقاومت نمیکردیم و به نظر آمریکا تمکین میکردیم، دیگر چنین صحنهای ایجاد نمیشد که کشورهای مختلف دنیا در مخالفت با آمریکا با ما همراه و همسو شوند یعنی دیگر کارزار و محیطی وجود نداشت که این واقعیت نشان داده شود که آمریکاییها منزوی هستند.
آقای ایزدی اضافه کرد: اگر به خواست آمریکاییها تمکین کرده بودیم، موفقیتهای اخیر را نداشتیم و این نشان میدهد که روش صحیح برخورد با آمریکا مقاومت و ایستادگی در برابر خواستهای نامشروع آمریکا در سیاست خارجی، مفید است.
وی گفت: اظهارات نمایندگان کشورهای مختلف در شورای امنیت به ویژه نماینده اندونزی به عنوان رئیس دورهای این شورا در روزهای گذشته نشان میدهد که آمریکاییها قاعدتا باید به این نتیجه برسند که مسیری که تاکنون پیمودند صحیح نیست و باید آن را متوقف و اصلاح کنند.
آقای ایزدی پیش بینی کرد:، اما با توجه به شناخت بهتری که ما از آمریکا و سابقه جنایاتش در خاطرهها داریم میدانیم که آنان به آسانی به مسیر صحیح باز نمیگردند و معمولا سیاستهای اشتباهشان را ادامه میدهند.
این پژوهشگر افزود: سخن کنونی مقامات آمریکا این است که هیچ توجهی به اظهارات دیگر اعضای شورای امنیت و مباحث مطرح در این شورا ندارند و کاملا یک جانبه به مسیرشان ادامه خواهند داد.
وی گفت: از این منظر با سپری شدن سه چهار هفته باقی مانده از مهلتی که وجود دارد این انتظار است که آمریکاییها اعلام کنند که از مکانیزم ماشه استفاده و آن را فعال خواهند کرد.
عضو هیئت علمی دانشکده مطالعات جهان دانشگاه تهران همچنین تاکید کرد: در برجام اصطلاح مکانیزم ماشه نداریم و اصطلاحی که در خارج از برجام مشهور شده ”اسنپ بک“ است که هیچ یک از دو جزء اسنپ و بک به معنی ماشه نیست بلکه ”اسنپ“ به معنی حرکت تند و ”بک“ به معنی عقب رفتن است.
آقای ایزدی افزود: از این منظر مترجمی خوش ذوق، این حرکت تند به عقب را به مکانیزم ماشه ترجمه کرده است، چون ماشه هم با تندی به عقب بر میگردد.
وی بار دیگر تاکید کرد: نه اسنپ بک داخل برجام و قطعنامه ۲۲۳۱ است و نه معنی آن مکانیزم ماشه است و باید به این نکته توجه کرد، زیرا وقتی از ماشه صحبت میشود مخاطب ممکن است به یاد جنگ، درگیری و تیراندازی بیفتد، اما واقعیت این است که اصطلاح ماشه در متن برجام وجود ندارد.
این کارشناس مسائل آمریکا گفت: با این حال آمریکا از این ابزاری که برای خود در نظر گرفتند، خلاف متن برجام و قطعنامه ۲۲۳۱ و نیز خلاف نظر دیگر اعضای شورای امنیت استفاده خواهند کرد و به نظر میرسد به مسیرشان ادامه خواهند داد.
آقای ایزدی با طرح این پرسش که اگر آمریکاییها مکانیزم ماشه را اعمال کنند در عمل چه اتفاقی خواهد افتاد؟ مخالفت اعضای شورای امنیت را با کاخ سفید محتمل دانست و افزود: با این حال آمریکاییها ذیل قانون جنگل عمل میکنند و میگویند، چون در فلان حوزههای اقتصادی زور دارند پس به شرکتهایی که بخواهند با ایران همکاری کنند زور میگویند.
وی اضافه کرد: البته اکنون نیز همین قانون جنگل را اعمال میکنند، چون طبق بند ۳۶ قطعنامه ۲۲۳۱ کشورها باید آزادانه با کشورمان تجارت داشته باشند و اخلال در این زمینه خلاف برجام دانسته شده است، اما آمریکاییها نه فقط خودشان تعاملات تجاری با کشورمان ندارند، بلکه خلاف برجام، کشورها و شرکتهایی که بخواهند در این زمینه با ما تعامل کنند، تحریم میکند.
این کارشناس مسائل آمریکا گفت: از این منظر در پاسخ به این پرسش که پس از اعمال مکانیزم ماشه علیه ایران چه اتفاقی میافتد؟ بایدگفت همان قانون جنگلی که اکنون در حال اجراست یعنی جایی که بتوانند فشار میآورند و تحریم میکنند و جایی که نتوانند، نمیکنند و وضع کنونی ادامه مییابد.
آقای ایزدی تاکید کرد: البته آمریکاییها در سالهای گذشته از همه ابزارهای شان علیه کشورمان استفاده کردند و قرار نیست پس از استفاده از مکانیزم ماشه، اتفاق خیلی ویژهای بیفتد و از این منظر جای نگرانی نیست.