هرچند تعویق انتخابات در تاریخ آمریکا بیسابقه است و رئیسجمهور هم به لحاظ قانونی اختیاری در این زمینه ندارد، اما طرح این موضوع افکار عمومی را تحت تاثیر قرار داده و مخالفت نخبگان را در پی داشته است.
پژوهش خبری صدا وسیما: توئیت رئیسجمهور آمریکا درباره تعویق انتخابات ریاست جمهوری 202 واکنشهای بسیاری به دنبال داشته است. صبحِ روزی که رسانهها از شدیدترین سقوط اقتصادی در تاریخ مدرن ایالات متحده خبر دادند، «دونالد ترامپ» در توئیتر درباره لزوم تعویق انتخابات 2020 نوشت و دلیل آن را احتمال «تقلب بالا» در نتیجه رأیگیری پستی عنوان کرد. برخی ایالات اعلام کردهاند با توجه به مشکلات ناشی از شیوع ویروس کرونا، قصد دارند انتخابات را به صورت پستی برگزار کنند؛ به این ترتیب که برگههای رأیدهی برای واجدان شرایط ارسال میشود تا آنها رأی خود را از طریق پست ارسال نمایند یا در روز انتخابات با حضور در محل تعیین شده، آن را به صندوق جمعآوری آراء بریزند. ترامپ با ذکر اینکه «با رأیگیری همگانی از طریق پست، ۲۰۲۰ تبدیل به غیردقیقترین و پرتقلبترین انتخابات تاریخ خواهد شد» پیشنهاد داد « انتخابات را به تأخیر بیاندازیم تا مردم بتوانند بهدرستی، با اطمینان و با امنیت رأی بدهند؟» واکنشها به پیشنهاد ترامپ چه بوده است؟ آیا ترامپ میتواند زمان برگزاری انتخابات را عقب بیاندازد؟ پیامد تعویق احتمالی چه خواهد بود؟ این ها سؤالاتی است که قصد داریم در این پژوهش به آن پاسخ خواهیم دهیم.
مخالفت با درخواست ترامپ
علاوه بر دمکراتها، جمهوریخواهان ارشد نیز با پیشنهاد ترامپ برای تعویق انتخابات مخالفت کردهاند. «میچ مککانل»، رهبر اکثریت جمهوریخواه مجلس سنا و «کوین مککارتی»، رهبر اقلیت جمهوریخواه مجلس نمایندگان از جمله افرادی هستند که با تعویق انتخابات مخالفند. «کریس استایروالت» سردبیر شبکه تلویزیونی فاکسنیوز با اشاره به برگزاری انتخابات ریاست جمهوری آمریکا در دوران جنگ داخلی و جنگ جهانی دوم، درخواست ترامپ برای تعویق زمان برگزاری انتخابات، در حالی که هنوز قدرت را در دست دارد، نشاندهنده ضعف آشکار او دانست.[1] به نوشته بلومبرگ هرچند قانون صریحاً چنین اجازهای به ترامپ نمیدهد، اما این نگرانی وجود دارد که او با نادیده گرفتن محدودیتهای قانونی در مورد اختیارات خود، آمریکا را وارد بحرانی اساسی نماید.[2] به نظر «استیو کالابرسی» از افراد قدرتمند محافظهکار در آمریکا، میتوان با استناد به پیشنهاد ترامپ برای تعویق انتخابات، او را استیضاح کرد. [3]
گمانهزنی درباره نیت ترامپ
برخی تحلیلگران معتقدند گرچه ترامپ نمیتواند انتخابات را به تعویق بیاندازد، اما در تلاش است مشروعیت آن را از بین ببرد. وبگاه آتلانتیک نوشت: پیشنهاد ترامپ برای تعویق انتخابات پوچ است، زیرا وی خواستار بازگشت کشور به شرایط عادی و بازگشایی اقتصاد و مدارس است، در حالیکه همزمان استدلال میکند انتخابات نباید در این شرایط برگزار شود. به نوشته آتلانتیک عدم محبوبیت ترامپ از دلایل پیشنهاد وی برای تأخیر در برگزاری انتخابات است و این درخواست بیشتر برای مقابله با نتیجه انتخاباتی است که او میترسد آن را از دست بدهد.[4] پایگاه اینترنتی اسکاینیوز نوشت، دونالد ترامپ میداند که نمیتواند انتخابات را به تعویق بیاندازد، اما او با این توئیت در حال ایجاد زمینه است که اگر در انتخابات نوامبر شکست خورد، نتیجه را نپذیرد و ذهنیت پایگاه رأی خود را به این سمت سوق دهد که تشکیلات قصد دارد به او و حامیانش آسیب بزند.[5] نتایج یک تحقیق هم نشان میدهد تحت تأثیر سخنان ترامپ، برخی افراد (اغلب جمهوریخواه و مستقل)، اعتقاد خود را به سلامت و امنیت سیستم انتخاباتی آمریکا از دست دادهاند.[6]
اختیار ترامپ برای تعویق زمان برگزاری انتخابات
دونالد ترامپ اختیار قانونی برای به تعویق انداختن یا لغو انتخابات ریاست جمهوری 2020 را ندارد. طبق قانون اساسی، کنگره زمان انتخابات عمومی را تعیین میکند و آن روز در سراسر ایالات متحده یکسان خواهد بود. قانون فدرال این تاریخ را اولین سهشنبه پس از اولین دوشنبه ماه نوامبر تعیین کرده است. البته ممکن است کنگره این مصوبه را تغییر دهد، اما از آنجا که دموکراتها در مجلس نمایندگان حائز اکثریت هستند، این احتمال ضعیف است. حتی اگر کنگره زمان برگزاری انتخابات را تغییر دهد، به ترامپ کمکی نمیکند. براساس اصلاحیه بیستم قانون اساسی، کار رئیسجمهور و معاون وی ساعت 12 ظهر روز 20 ژانویه به پایان میرسد؛ به این معنا که رئیسجمهوری که مجدداً انتخاب نشده است، پس از اتمام دوره چهار ساله مجبور به ترک کاخ سفید است.
پیامدهای تعویق احتمالی انتخابات
اگر انتخابات برگزار نشود، دوره مسئولیت ترامپ و معاونش 20 ژانویه 2020 منقضی خواهد شد. طبق قانون، شخص بعدی برای ریاست جمهوری، رئیس مجلس نمایندگان است، اما در صورتی که انتخابات برگزار نشود، سوم ژانویه 2020 دوره نمایندگی اعضای فعلی مجلس نمایندگان به پایان میرسد و نماینده و رئیسی وجود ندارد. نفر بعدی رئیس سناست، در انتخابات 2020 قرار است یک سوم سناتورها انتخاب شوند و دو سوم آنها کماکان حضور دارند. در این شرایط عضو ارشد حزب اکثریت (اکنون چاک گراسلی جمهوریخواه است) به عنوان رئیسجمهور انتخاب میشود. اما اگر انتخابات برگزار نشود، گراسلی، عضو ارشد حزب اکثریت نخواهد بود. از 65 سناتور حاضر، 35 نفر دموکرات هستند. بنابراین، آنها در اکثریتند و طبق قانون میتوانند هر کس را که دوست دارند، انتخاب کنند و منطقیترین انتخاب احتمالا جو بایدن است.[7]نکته دیگر این است که ایالات قدرت زیادی در مورد نحوه برگزاری انتخابات دارند. اگر آنها تصمیم بگیرند در راستای همراهی با ترامپ، رای الکترال را نه از طریق آرای مردمی بلکه از طریق مجالس قانونگذاری تامین کنند، چه خواهد شد؟ در حال حاضر جمهوریخواهان 30 و دمکراتها 19 مجلس ایالتی را کنترل میکنند (یک ایالت هم به جمهوریخواهان نزدیک است). ایالات حامی جمهوریخواهان 305 رای الکترال را تامین میکنند، در حالیکه فقط 270 رای برای رئیسجمهور شدن کافی است. در نتیجه ترامپ برای چهار سال دیگر انتخاب میشود. از زاویهای دیگر از 30 ایالت جمهوریخواه، 22 ایالت فرماندار جمهوریخواه دارند، این بدان معناست که این فرمانداران میتوانند قانون تعیین آرای الکترال در مجالس قانونگذاری را وتو نکند و مردم فرصت رأی دادن به رئیس جمهور مد نظر خود را از دست بدهند. این 22 ایالت 219 رای الکترال دارند. [8] اگر تنها چند ایالت به مجالس قانونگذاری خود اجازه دهند الکتورها را انتخاب کنند یا انتخابات را به تعویق بیاندازند، هیچ کاندیدایی حائز اکثریت آراء نخواهد شد. بدین ترتیب مجلس فدرال تصمیم خواهد گرفت که رئیس جمهور چه کسی باشد و باز همان پروسه تکرار میشود.
جمع بندی
پیشنهاد تعویق زمان برگزاری انتخابات از سوی ترامپ در حالی مطرح میشود که کاخ سفید تصمیم برای تعویق انتخابات هنگکنگ را محکوم کرده است. هرچند تعویق انتخابات در تاریخ آمریکا بیسابقه است و رئیسجمهور هم به لحاظ قانونی اختیاری در این زمینه ندارد، اما طرح این موضوع افکار عمومی را تحت تاثیر قرار داده و مخالفت نخبگان را در پی داشته است. با طرح پیشنهاد توئیتری ترامپ علاوه بر ایجاد زمینه بیاعتمادی به نتیجه انتخابات، احتمال دیگری نیز وجود دارد. ترامپ با توجه به تجربه خود مبنی بر اینکه کنگره به ندرت مانع او شده است، اگر بتواند ایالات را به تعویق زمان برگزاری انتخابات وامیدارد و تصور میکند که میتواند با عوامفریبی یا زور، خودش خلأ ایجاد شده را پر کند.
[1] . خبرگزاری صداوسیما 9/ 5/ 1399
[2] . https://www.bloomberg.com/opinion/articles/2020-04-13/can-trump-postpone-2020-election-here-s-what-constitution-says
[3] . خبرگزاری صداوسیما به نقل از شبکه تلویزیونی سیانان، 10/ 5/ 1399
[4] . https://www.theatlantic.com/ideas/archive/2020/07/trump-postpone-election/614755/
[5] . خبرگزاری صداوسیما،10/ 5/ 1399
[6] . https://www.theatlantic.com/ideas/archive/2020/06/election-confidence-fraud/612358/
[7] . https://www.politico.com/news/magazine/2020/07/31/postpone-the-election-that-could-mean-president-biden-389728
[8] . https://www.theatlantic.com/ideas/archive/2020/03/coronavirus-election/608989/
پژوهشگر:گلتاب دارابی