سخنگوی سازمان انتقال خون گفت: از بدو تاسیس سازمان در سال ۱۳۵۳ تاکنون، هموطنان ۵۲ میلیون واحد خون اهدا کرده اند.
وی ادامه داد: سازمان انتقال خون ایران، تنها کشور در منطقه مدیترانه شرقی است که دارای برنامه ملی خونهای نادر بوده و عضو این کارگروه در انجمن بین المللی انتقال خون در بین ۲۳ کشور دنیاست و تنها کشور مسلمان در میان این ۲۳ کشور است و درحال حاضر اهدای خون هیجانی در مراکز انتقال خون جای خودش را به تصمیم آگاهانه و اهدای خون مسئولانه داده است.
حاجی بیگی گفت: سال هاست در مراکز انتقال خون سراسر کشور با استفاده از سیستم خود حذفی محرمانه گام بلندی به افزایش ضریب امنیت و سلامت خونهای اهدایی مردم ایران از طریق شناسایی و حذف اهداکنندگان پرخطر به ویژه در فاز پنجره بیماریها (ویندوپریود) برداشته ایم.
حاجی بیگی افزود:در حال حاضر ۱۰ میلیون خون اهدایی در جهان در منطقه مدیترانه شرقی (EMRO) است که سهم ایران ۲، ۱۰۰، ۰۰۰ واحد است (دو میلیون و صد هزار واحد)، ۲۰ درصد خونهای اهدایی در منطقه مدیترانه شرقی (۲۳ کشور) مربوط به کشور ایران است.
وی با بیان اینکه از سال ۲۰۰۷ اهدای خون پولی در کشور ما جای خودش را به اهدای خون ۱۰۰ درصد داوطلبانه داده است و افزود:از زمان تاسیس تاکنون بیش از ۴ هزار خون بندناف با کیفیت بالا و به صورت کاملا ماشینی پردازش و ذخیره سازی شده و اولین پیوند بندناف در بیمارستان شریعتی تهران در سال ۹۱ انجام شد و تا الان ۱۷ مورد پیوند با استفاده از این سلولهای خون بندناف ذخیره شده با موفقیت انجام شده است.
وی گفت: در حال حاضر افزایش چشمگیر سهم اهدای خون مستمر را در کشور داریم که در بعضی از استانها به نزدیک ۸۰ درصد رسیده است (استان سمنان) در حال حاضر شاخص اهدای خون مستمر در کشور نزدیک به ۶۰ درصد است.
سخنگوی سازمان انتقال خون ادامه داد: حضور اهدا کنندگان مستمر خون در مراکز انتقال خون و افزایش شاخص اهدای مستمر یکی از شاخصهای مهم ارتقا در مراکز انتقال خون دنیا محسوب میشود و کشور ما در منطقه مدیترانه شرقی رتبه اول را در اهدای خون مستمر داراست.
وی با بیان اینکه استفاده از دستگاههای آفرزیس برای تهیه پلاکت به روش پلاکت فرزیس تولیدی در کشور ما نهادینه شده است، گفت: در حال حاضر برای تهیه پلاکت به روش فرزیس ۳۱ استان کشور دستگاههای آفرزیس دارند. (با توجه به گسترش مراکز خون و آنکولوژی و مصرف بالای پلاکت در بیمارستانهای کشور) فرآیند تهیه پلاسما به روش پلاسما فرزیس تولیدی در ۱۵ استان کشور از سال ۹۵ راه اندازی شده است و در حال حاضر در ۲۴ استان کشور تهیه پلاسمای هیپرایمیون از بیماران بهبود یافته از کووید ۱۹ برای مصرف در بیمارستانهای کشور در حال انجام شدن است.
وی گفت: درحال حاضر ۹ مرکز انتقال خون استانی کشور مجهز به دستگاههای پرتودهی خون هستند که گام بلندی برای تهیه خون و فرآوردههای آن برای بیماران خاص و سرطانی و پیوندی برداشته شده است. از سال ۱۳۸۷ استفاده از کیسههای فیلتردار برای تهیه فرآوردههای کم لکوسیت در سازمان انتقال خون و برای استفاده بیماران خاص، مخصوصاَ افراد تالاسمی در کشور شروع شده است.
حاجی بیگی ادامه داد: سازمان انتقال خون ایران از سال ۱۳۹۲ به عنوان مرکز همکار سازمان جهانی بهداشت Who در امر آموزش و پژوهش انتخاب شده است.
سخنگوی سازمان انتقال خون گفت: از نظر شیوع نرخ پایین عفونتهای منتقله از راه خون در میان اهدا کنندگان در میان کشورهای منطقه EMRO حرف اول را میزنیم و به خطر صفر انتقال بیماریهای عفونی از راه خون نزدیک شده ایم و از این نظر در سطح کشورهای با درآمد بالا هستیم. کشور ما در حال حاضر جزو ۵ کشور برتر در زمینه طب انتقال خون در آسیاست.
وی ادامه داد:تخمین زده میشود ۱۷۷ میلیون اهدای خون در سال در جهان صورت میگیرد که سهم کشور ما در سال نزدیک به ۲۱۰۰، ۰۰۰ واحد خون است که در میان ۲۳ کشور عضو منطقه مدیترانه شرقی رتبه اول را داریم. در حال حاضر ۸۳ درصد از خونهای اهدایی در دنیا از طریق اهدای داوطلبانه و بدون چشم داشت است و ۱۶ درصد از طریق اهدای خون جایگزین و بقیه به صورت پولی و پرداخت پول صورت میگیرد که هنوز در دنیا ۷۰ کشور به اهدای خون جایگزین و پولی وابسته اند.