7 مرداد روز جهانی هپاتیت و اهدای خون است.
دکتر بشیر حاجی بیگی در مصاحبه با خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما به مناسبت این روز میگوید: در جامعه عمومی کشور نزدیک به دو میلیون نفر مبتلا به ویروس هپاتیت B مزمن و کمتر از ۳۰۰ هزار نفر مبتلا به هپاتیت C مزمن هستند. در قاره پهناور آسیا کشورهای ایران، ژاپن، کره جنوبی کشورهای برتر در زمینه تضمین کیفیت و سلامت خون و فرآوردههای آن هستند.
وی میافزاید:در حاضر با توجه به واکسیناسیون نوزادان بر علیه هپاتیت B در کشور، آمار هپاتیت B رو به کاهش است. این شیب کاهشی، آرامش اطمینان بخشی را برای عزیزان مصرف کننده خون و فرآوردههای آن در کشور به دنبال دارد.
دکتر بشیر حاجی بیگی میگوید: خونهایی که از نظر هپاتیت و HIV در مراکز انتقال خون شناسایی میشوند از چرخه انتقال خون
خارج میشود.
وی میافزاید: با انجام واکسیناسیون هپاتیت بی (HBV) در کشور توسط وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در سال ۱۳۷۲ قدم بزرگی در افزایش سلامت جامعه ایرانی و بدنبال آن افزایش ضریب امنیت و سلامت خونهای اهدایی در کشور برداشته شده است.
سخنگوی سازمان انتقال خون ادامه میدهد: سازمان انتقال خون ایران در زمینه آموزش جامعه اهداکنندگان خون برای راههای کنترل هپاتیت B و C در میان مراجعین به این سازمان قدمهای مهمی را برداشته است. رعایت اصول خود مراقبتی در اهداکنندگان مستمرخون در کشورگام مهمی در جهت افزایش ضریب امنیت و سلامت خون در جامعه اهدا کنندگان خون بوده است.
در سال ۱۳۹۸ میزان موارد مثبت تائیدی هپاتیت بی در اهدا کنندگان خون در کشور ۳۶ نفر در صد هزار اهدا کننده خون بوده است.
میزان موارد مثبت تائیدی هپاتیت C در اهداکنندگان خون در کشور ۱۶ نفر در صد هزار اهدا کننده بوده است.
با اجرای طرح واکسیناسیون هپاتیت B در میان اهدا کنندگان مستمر خون در کشور که با همکاری وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی انجام شد امیدواریم میزان شیوع هپاتیت بی (HBV) در بین اهداکنندگان مستمر خون در کشور تا سال ۱۴۰۰ به صفر برسد.
خونهای اهدایی در کشور که در آزمایشهای غربالگری از نظر هپاتیت B و هپاتیت C مثبت گزارش شوند از چرخه مصرف خارج میشوند.
همچنین در ۱۵ سال گذشته میزان شیوع هپاتیت C و موارد مثبت شده از ۱۲۸ نفر در صد هزار نفر اهدا کننده خون در سال ۱۳۸۳ به ۱۶ نفر در صد هزار نفر اهدا کننده خون در سال ۱۳۹۸ رسیده است.
ضمن اینکه در ۱۵ سال گذشته میزان شیوع هپاتیت B و موارد مثبت شده از ۷۲ نفر در صد هزار نفر اهدا کننده خون در سال ۱۳۸۳ به ۳۶ نفر در صد هزار نفر اهدا کننده خون در سال ۱۳۹۸ رسیده است که نشان دهنده شیب کاهشی آن در میان اهدا کنندگان خون در کشور است.
دکتر حاجی بیگی درباره علت شیب کاهشی در میزان شیوع هپاتیت B در میان جمعیت اهدا کنندگان خون نیز میگوید:انتخاب اهدا کنندگان سالم توسط مراکز انتقال خون و حضور اهداکنندگان مستمر خون عامل این موفقیت بوده است.
وی میافزاید:در حال حاضر به طور میانگین نزدیک به ۶۰ درصد اهدا کنندگان خون در کشور را اهدا کنندگان مستمر خون تشکیل میدهند و در بعضی از استانهای کشور نظیر استان (سمنان) این میزان به ۷۵ درصد میرسد.
دکتر بشیر حاجی بیگی میافزاید::ضریب امنیت و سلامت خون در اهدا کنندگان مستمر خون چند برابر بیشتر از اهدا کنندگان بار اول است.
سالانه ۵۰۰ هزار اهدا کننده مستمر خون در کشور داریم که حداقل سالی دو بار اهدای خون را انجام میدهند. هر فردسالم در کشور در آقایان ۴ بار در سال و خانمها ۳ بار در سال میتوانند خون اهدا کنند.
خون مصرفی در کشور با توجه به حضور اهداکنندگان مستمر خون در مراکز انتقال خون جزو سالمترین خونها در دنیاست و ضریب امنیت و سلامت خون در ایران بسیار بالاست.
بنابر گزارشهای سازمان بهداشت جهانی به مناسبت روز جهانی هپاتیت ۷ مرداد ۲۰۲۰، در جهان ۲۹۰ میلیون نفر بدون دانستن اینکه به بیماری هپاتیت مبتلا هستند، زندگی میکنند. بدون پیدا کردن موارد تشخیص داده نشده و درمان آنها، میلیونها نفر به رنج کشیدن ادامه میدهند و زندگیهای بسیاری از بین میرود.
در روز جهانی هپاتیت، از مردم سراسر جهان خواسته شده است که وارد عمل شوند و آگاهیهای عمومی در این راستا را ارتقاء دهند تا بتوانند این میلیونها نفر را شناسایی کنند.
شعار روز جهانی امسال.
شعار امسال find the “missing millions” (پیدا کردن میلیونها مورد گم شده) اختصاص داده شده است.
نرخ شیوع هپاتیت B و C در میان اهداکنندگان خون در ایران پایینترین نرخ در منطقه مدیترانه شرقی (EMRO) و به ترتیب در هپاتیت B حدود ۳۶ نفر در صد هزار و در هپاتیت C ۱۶ نفر در صد هزار است. این در حالی است که نرخ هپاتیت B و C در میان اهداکنندگان در برخی ازکشورهای منطقه به ترتیب در حدود ۵ % و ۳ % است.
ایران جزو شش کشور منطقه مدیترانه شرقی است که غربالگری هپاتیت B را بر روی تمام خونهای اهدایی انجام میدهد.
سازمان انتقال خون ایران برنامه ریشه کنی هپاتیت C را در بین اهداکنندگان خون در پیش گرفته و به دنبال رسیدن به خطر صفر هپاتیت B در سالهای آینده است. باید به روزی برسیم که مطمئن باشیم هیچ رخداد هپاتیت ب B و C متعاقب تزریق خون در کشور بروز نمیکند.