نایب رئیس انجمن تغذیه ایران، نقش تغذیه سالم در تقویت ایمنی بدن و کاهش شانس ابتلا به بیماریها بهخصوص همزمان با شیوع کرونا را مهم دانست.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما به نقل از ایسنا، دکتر مجید حسن قمی، دکترای تخصصی تغذیه و فیزیولوژی ورزشی، نایب رئیس انجمن تغذیه ایران با اشاره به نقش تغذیه سالم در تقویت ایمنی بدن و کاهش شانس ابتلا به بیماریها بهخصوص همزمان با شیوع کرونا، ضمن تأکید بر ارجحیت پیشگیری بر درمان گفت: این روزها همواره بر داشتن تغذیه سالم جهت پیشگیری از بروز بیماری و تقویت ایمنی بدن تأکید میشود که این مهم را میتوان با رعایت تعادل، تنوع و تناسب در مصرف مواد غذایی محقق کرد.
او با بیان اینکه تغذیه سالم به معنای تعادل تنوع و تناسب در برخورداری و دریافت مواد غذایی سالم است، گفت: افراد در سبد غذایی خود باید از همه گروههای غذایی موجود استفاده کنند.
گروههای غذایی مؤثر در تقویت ایمنی بدن
دکتر مجید حسن قمی، انواع گروههای ضروری غذایی را شامل شیر، غلات، گوشت و مواد پروتئینی، سبزیجات و میوهجات بیان کرد و گفت: تنوع و تعادل به این معنا است که از همه مواد غذایی استفاده کنیم؛ به عبارت دقیقتر هر روز باید از گروه مواد غذایی لبنیات، سبزیجات، پروتئین و مغزها و همینطور گروه غلات استفاده کنیم. درباره گروه شیر و لبنیات بهتر است از نوع کمچرب باشد یا اگر کسی نمیتواند به هر دلیلی شیر بخورد، میتواند از شیرهای بدون لاکتوز استفاده یا جایگزین شیر، از ماست و دوغ استفاده کند.
درباره غلات، از غلات سبوسدار یا غلات کامل استفاده کنیم و برای گروه گوشتها بهتر است از گوشتهای کم چربتر استفاده کنیم تا ایمنی بدن دچار التهاب نشود.
همچنین درباره میوه و سبزی نیز بهتر است هر فرد طی روز حداقل ۳ تا ۵ واحد از گروه میوهجات و سبزیجات مصرف کند.
اهمیت رعایت تعادل و تناسب در مصرف مواد غذایی
این متخصص تغذیه با تأکید بر اینکه رعایت تعادل، تنوع و تناسب در مصرف مواد غذایی به تقویت ایمنی بدن کمک میکند، اظهار داشت: به عبارت دیگر باید در مصرف هر کدام از گروههای غذایی شامل شیر و لبنیات، غلات، گوشت و مواد پروتئینی، مغزها و گروه میوه و سبزیجات تناسب را رعایت کنیم تا چاقی، اضافه وزن و سوءتغدیه رخ ندهد.
دکتر قمی با اشاره به نقش تأثیرگذار نوع تغذیه در تقویت ایمنی بدن جهت مقابله با انواع بیماریها و اهمیت آن بهویژه در زمان همهگیری کرونا، گفت: همواره پیشگیری بر درمان ارجحیت دارد و پیشگیری نیز با تقویت ایمنی بدن و رعایت چند رکن اساسی آن یعنی رعایت تعادل در کالری و انرژی دریافتی از مواد غذایی محقق میشود.
او با اشاره به ضرورت رعایت تناسب در مصرف مواد غذایی، عنوان کرد: بحث ایجاد تعادل و تناسب در مصرف مواد غذایی تا جایی مهم است که حتی اگر در مصرف میوهجات و سبزیجات که این روزها بسیار مورد تأکید است، زیادهروی کنیم به بروز مشکلات دیگری منجر میشود؛ بهعنوان نمونه مصرف میوهجات بیش از حد نیاز بدن میتواند باعث افزایش کالری دریافتی، بروز چاقی و اضافه وزن شود.
روزانه به مصرف چه میزان سبزیجات و میوهجات احتیاج داریم؟
این متخصص تغذیه با اشاره به میزان مورد نیاز بدن به مصرف روزانه سبزیجات و میوهجات، گفت: بهتر آن است که در هر وعده غذایی نیمی از بشقاب به سبزیجات اختصاص داده شود و در آن از انواع سبزیجات با رنگهای متنوع استفاده شود. مثلا اگر از فلفل استفاده میکنیم فلفل قرمز، سبز و انواع کلم، هویج و گوجهفرنگی استفاده کنیم؛ هرچه رنگها بیشتر باشد میزان آنتیاکسیدان دریافتی و مواد غذایی مؤثر در تقویت ایمنی بدن نیز بیشتر است. همچنین درباره میوهجات نیز مصرف خود میوه مورد تأکید است، نه نوع یا بزرگی و کوچکی آن.
هشدار نسبت به زیادهروی در مصرف مواد غذایی بدون پشتوانه علمی
دکتر قمی با اشاره به برخی مواد غذایی که این روزها بر مصرف زیاد آنها جهت تقویت ایمنی بدن یا پیشگیری از بروز بیماری تأکید میشود، ضمن هشدار نسبت به زیادهروی در مصرف مواد غذایی بدون پشتوانه علمی، عنوان کرد: به عنوان نمونه "سیر" اگرچه ماده غذایی مفیدی است اما مصرف بیش از دو تا سه حبه سیر در روز میتواند موجب بروز آلرژی، مشکلات گوارشی و التهاب در بدن شود یا درباره مصرف زنجبیل، دارچین، گلاب و غیره و تأثیر آنها در پیشگیری از بروز بیماری کرونا مطالبی مطرح شده است که هیچیک مستند نبوده و پشتوانه علمی ندارد.
او با تأکید بر اینکه امروز پزشکی مبتنی بر شواهد حرف اول را میزند، گفت: نمیتوان تنها با تکیه بر توصیههای یک گروه یا فرد خاص و بدون مستندات علمی آن را به صورت کلی و برای کل جامعه پیشنهاد داد.
نبایدهای تغذیهای در اپیدمی کرونا
نایب رئیس انجمن تغذیه ایران همچنین درباره مواد غذایی تأثیرگذار در تضعیف ایمنی بدن، اظهار داشت: یکی از مواد غذایی نهیشده از سوی تغذیهدانان سراسر دنیا فستفود است که مشکلات زیادی برای ایمنی بدن ایجاد میکند. غذاهای پرنمک مانند چیپس، پفک و غذاهای تراریخته و فراوری شده از دیگر مواد مضر و دارای انواع مواد افزودنی است که موجب تضعیف ایمنی بدن میشود.
دکتر قمی در پایان بر حذف مواد غذایی حاوی قند بالا مانند نوشابهها تأکید کرد و گفت: یک لیوان نوشابه به اندازه ۲۳ تا ۲۶ حبه قند، مواد مضر را وارد دستگاه گوارش میکند و منجر به بروز چاقی، اضافه وزن و ایجاد اختلال در ایمنی بدن میشود. ضمن اینکه دفع رنگهای مضر نوشابه از طریق کبد و کلیهها به یک هفته زمان نیاز دارد که موضوعی بسیار قابل توجه است. همچنین به حداقلرساندن خوردن غذا بیرون از منزل حتی با وجود مراجعه به رستورانهای مطمئن و آنهایی که پروتکلهای بهداشتی را بهطور کامل رعایت میکنند، از دیگر نکاتی است که باید مورد توجه قرار بگیرد.