برنج همراه با گندم مهمترین غله تامین کننده کالری مردم به شمار می آید و به رغم سطح زیرکشت کم آن نسبت به گندم سهم مهمی در تامین امنیت غذایی کشور دارد.
پژوهش خبری صدا وسیما: برنج، گیاهی است که به علت نیاز زیادی که اغلب مردم جهان به آن دارند، در بین غلات بعد از گندم در سطح بسیار وسیعی از زمینهای زراعتی برخی از کشورهای مختلف جهان کشت میگردد. کشت و کار برنج در دنیا و تولید آن از نظر کیفیت و کمیت، دارای اهمیت خاصی است، زیرا برنج، یکی از نباتاتی است که دانه آن برای تامین غذای اصلی بیش از نصف مردم جهان به کار میرود. حدود ۹۵ درصد برنج آسیا به مصرف داخلی رسیده و تنها حدود ۵-۴ درصد تولید در تجارت جهانی وارد میشود. در بسیاری از کشورهای آسیایی، برنج هنوز به عنوان یک غذای اصلی، بومی و سنتی در این کشورها محسوب می شود. برنج یکی از کالاهای پرمصرف در سبد غذایی ایرانیان است. با توجه به افزایش جمعیت و در پی آن افزایش نیاز به مواد غذایی توجه به روش هایی که به افزایش تولید منجر شود حائز اهمیت است.
مقام معظم رهبری سال جاری را سال جهش تولید نامگذاری کردند تا نیروهای فکری و یدی، بیش از پیش نگاه به داخل و منابع موجود در کشور داشته باشند. از نظر کارشناسان با توجه به ظرفیت بالای بخش کشاورزی در کشور در صورت شناخت چالشهای پیش رو و مرتفع ساختن آنها، این بخش میتواند به راحتی به جهش تولید دست یابد و حتی جایگزین درآمد نفتی در آشفته بازار آن باشد. در همین راستا و برای تحلیل و بررسی بیشتر میزان سطح زیرکشت و تولید برنج در کشور، طرح جهش تولید برنج، وضعیت نهاده ها، سطح مکانیزاسیون، قیمت تضمینی، موانع و چالش های جهش تولید، برنامه ها و راهکارهای جهش تولید، میزان استفاده از فن آوری و شرکت های دانش بنیان و ... ، مصاحبه ای با مهندس فرامک عزیز کریمی، مدیرکل دفتر امور غلات و محصولات اساسی وزارت جهاد کشاورزی انجام شد که مهمترین بخش های آن در این پژوهش ارائه می شود.
متن کامل این مطلب در اینجا قابل دریافت است.
پژوهشگر:علی قنبری شیر سوار