طبیعت و غریزه پلنگ به او آموخته که بهترین دفاع، حمله است.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکز خراسان شمالی، سناریوی حمله پلنگ به انسانها جدید نیست. این تراژدی دردناک این روزها افراد زیادی را روانه بیمارستانها کرده است. در هفته اخیر ۵ نفر در خراسان شمالی بر اثر حمله پلنگ مصدوم شده اند.
علی جان، ننه جان، دَردِو اورگمه، اوغل جان، قربان اولوم سنه، سنه نه اُلوپ، خدایا نی نیِم، اِزِن کُمک اِلَه.
این صدای نالههای مادری است که فرزندش از چنگ پلنگ جان سالم بدر برده، اما زخمهای پلنگ بر تن دارد. پزشکان خود را سراسیمه به بالای سر مرد جوان رسانده اند. مادر در حالی که اشک میریزد، میگوید: پسرم را نجات بدهید.
مسئول اورژانس بیمارستان امام خمینی شیروان دستور میدهد اتاق عمل را آماده کنند و به خبرنگار ما میگوید: شاید شانس نجات این مرد از زخم پلنگ زیاد باشد، اما نجات او از ترس و وحشت پلنگ معلوم نیست.
بیشتر کوههای خراسان شمالی زیستگاه پلنگ است. از ابتدای امسال تاکنون ۱۹ نفر بر اثر حمله پلنگ مصدوم و روانه بیمارستانها شده اند.
اما نکته قابل تامل اینجاست که چرا پلنگ در خراسان شمالی به آدمها حمله میکند؟
پلنگهای سالمند و طعمههای آسان
جمعیت پلنگها همچون جمعیت انسان ها، رو به پیری گذاشته و در مرز تهدید به انقراض قرار دارد.
به گفته کارشناسان تخریب عرصههای طبیعی، امنیت پلنگها را به خطر انداخته و جمعیت آنها را محدود کرده است. معدود پلنگهای سالمندی که از دست انسانها جان سالم بدر برده اند، برای بقا و حفظ قلمرو شکارشان ناچار به شکار دامهای انسان هستند.
معاون فنی اداره کل حفاظت محیط زیست استان میگوید: کوه آلاداغ از مراتع دامداران و به منطقه حفاظت شده سالوک نزدیک است.
لشگری میگوید: پلنگی که اخیرا در منطقه آلاداغ خیلی بیشتر از قبل مشاهده شده، پیر و از شکار حیوانات تیزرو ناتوان است. چشم امیدش به گلههای گوسفندیست که به کوه آلاداغ نزدیک میشوند.
کشتن گرازها و کاهش طعمه پلنگها
خالقی رئیس اداره حفاظت محیطزیست بجنورد هم با بیان اینکه برخی کشاورزان و گردشگران گرازها را میکشند، میگوید: منابع غذایی پلنگ بسیار کم شده است و اگر غذای آنها تأمین نشود، شنیدن اخبار حمله پلنگ به دامهای روستاییان باز هم تکرار خواهد شد.
پلنگ؛ کنترل کننده تعادل طبیعت
رحیمی فعال محیط زیست، حذف پلنگ از چرخه طبیعت برای ما خطرناکتر از بودن پلنگ است.
او میگوید: پلنگ گرگها و گرازهای خسارت رسان به مزارع کشاورزی را شکار و تعادل چرخه طبیعت را برقرار میکند. اگر پلنگها نباشند تعداد گرگها و گرازها زیاد میشود و مشکل اساسی برای جامعه کشاورزی و دامداری ما ایجاد میشود.
حریق در کمین پلنگها
از سوی دیگر اعداد و ارقام نشان میدهد؛ آتش سوزیها در چند سال اخیر زیستگاه طبیعی پلنگ را محدودتر و طعمه این گربه سان زیبا را کاهش داده که این زنگ خطری برای انقراض کامل پلنگ ایرانی در این مناطق است.
به گفته مسئولان، امسال ۳۳ درصد از جنگلهای خراسان شمالی در معرض حریق زیاد و خیلی زیاد قرار دارد.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان میگوید: حریق برخی گونههای ضعیفتر همچون خرگوشها و سنجابها را نابود و قلمرو شکار پلنگها را کوچکتر میکند.
وحید میگوید: ۴۱۰ هزار هکتار جنگل استان باید از حریق احتمالی محافظت شود که ۴۱۰ میلیارد ریال اعتبار نیاز دارد.
تعرض به بهانه تفریح
حضور انسانها در طبیعت، زندگی عادی حیات وحش را مختل کرده است. گردشگران و موتور سوارانی که در ارتفاعات با مشاهده پلنگ، موجب هراس و وحشت آنها میشوند و گاهی اوقات مورد حمله قرار میگیرند، یا حیوان را میکشند و یا با قرار دادن لاشههای مسموم در مسیر عبور پلنگ، این گونه ارزشمند را در معرض نابودی قرار میدهند.
اله پور مدیر کل حفاظت محیط زیست خراسان شمالی میگوید: پلنگ حیوانی قلمرو طلب است، اما این روزها با کاهش منابع غذایی مواجه شده بطوریکه در برخی زیستگاه هایش همچون کچرانلو و ارکان هیچ حیات وحشی بعنوان طعمه برایش یافت نمیشود.
تصرفات غیر مجاز
کشاورزی غیر مجاز در اراضی جنگلی در سالهای اخیر افزایش چشمگیری داشته است. برخی کشاورزان در اراضی منابع طبیعی محصولات دیم همچون عدس کشت میکنند و موجب تخریب منابع طبیعی میشوند.
از ابتدای امسال تاکنون پلنگها ۶ بار در خراسان شمالی به انسانها حمله کردند.
به گفته شهریاری کارشناس محیط زیست این اقدام پلنگ، حمله نیست بلکه دفاع است.
طبیعت و غریزه این حیوان به او آموخته که بهترین دفاع، حمله است.
نویسنده: مهری شهرکی