واشنگتن به دلایل مختلف تلاش دارد تسلط دلار بر تجارت جهانی را تداوم بخشد اما تلاش¬های چین برای دستیابی به ارز دیجیتال که نسبت به سایر کشورها پیشرو است واشنگتن را با نگرانی مواجه کرده است.
پژوهش خبری صدا وسیما: کارشناسان زیادی معتقدند که آمریکا و چین در حال حاضر در شرایط تنش روزافزون به سر می برند اما به دلایل مختلف تلاش می کنند این تنش را مدیریت کنند. در صورت پذیرش گذاره بالا – که واقعیات زیادی درستی آن را تایید می کنند جنگ تجاری میان واشنگتن پکن چه بسا مهمترین بخش از این تقابل روزافزون باشد . پس براین اساس باید گفت واحد پولی دو طرفِ تنش؛ یکی از مهمترین ابزارها در این رویارویی است. اصولا آمریکا از چند دهه قبل به ویژه پس از پایان جنگ جهانی دوم برای گسترش و تثبیت قدرت خود از ابزار مالی اقتصادی همچون نهاد های پولی مالی بین المللی مانند صندوق جهانی پول ، سازمان تجارت جهانی و دلار استفاده زیادی کرد. اما چند سالی است که حکمرانی دلار در عرصه جهانی به دلایل متعدد همچون استفاده ابزاری واشنگتن از آن در برخورد با سایر کشورها ( سیاست های تحریمی ) و انتفاع انحصاری دولت آمریکا از تداوم حکمرانی دلار .. توسط کشورهای زیادی به چالش کشیده شده است. بر این اساس کشورهایی که از این حکمرانی دلار زیان می بینند علاقه دارند که که هر چه سریعتر جایگزینی برای آن پیدا کرده و آن را به جریان بیندازند. در این میان چین به عنوان دومین قدرت اقتصادی دنیا و اقتصادی که در ایام کرونا کمترین آسیب را دید و همچنین به عنوان اصلی ترین رقیب آمریکا خبر از اقدامات اولیه در ایجاد ارز دیجیتالی خود داده است. بنا به گزارشات اولیه ، مقامات بانک مرکزی چین بکارگیری رسمی ارز یادشده را پیش از المپیک زمستانی 2022 اعلام کرده اند. بر این اساس دلایل زیادی موفقیت بسط و گسترش ارز دیجیتالی چینی را تایید می کند هر چند که میزان سهم دلار در تجارت جهانی با توجه به سابقه اش قابل ملاحظه است.
در این پژوهش تلاش شده ضمن آشنایی اجمالی با سیر تاریخی یوان ، ارز دیجیتالی چینی ، نقاط قوت و ضعف احتمالی آن و دیگر مسائل مرتبط با آن بررسی شود.
متن کامل این مطلب در اینجا قابل دریافت است.
پژوهشگر:مرتضی هوشیار