به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما؛ شیوع این ویروس محدوده زمانی و مکانی هم ندارد و متاسفانه در ایران هم از دیروز تا امروز ۱۹ تیر ۱۳۹۹؛ دو هزار و ۷۹ بیمار جدید مبتلا به کووید۱۹ در کشور شناسایی و ۹۹۵ مورد بستری شدند.
در ۲۴ ساعت اخیر ۲۲۱ بیمار کووید۱۹ جان خود را از دست دادند که بیشترین آمار مرگ روزانه بیماران در کشور است و مجموع جان باختگان این بیماری به ۱۲ هزار و ۳۰۵ نفر رسیده است.
آمار مبتلایان کرونا در جهان هم از مرز ۱۲ میلیون نفر عبور کرده است.
اما متاسفانه بخشی از شهروندان و هموطنان ما هنوز تهدید این بیماری را جدی نگرفته اند و معتقدند این آمارها در مقایسه بیش از ۸۰ میلیون نفر جمعیت کشور فراوانی خیلی کمتری دارد و آن را جدی نمیگیرند. چون احتمال ابتلا را خیلی کم ارزیابی و تصور میکنند نیازی نیست که اصول بهداشتی را رعایت کنند و هنوز ویروس کرونا را برای سلامت خود تهدید نمیدانند.
اما همه جمعیت ایران در هر زمان و مکان باید بدانند که "ضرر محتمل کرونا" برای همه یکسان است ۱)، چون همه زندگی و مناسبات اجتماعی دارند ۲) شیوع ویروس کرونا در همه استانها تجربه شده است ۳) هیچ کس نمیتواند برای خود مصونیت ۱۰۰ درصدی تصور کند ۴) این ویروس فعلا در حالت آماده باش است و هر شخصی را اگر اصول بهداشتی را رعایت نکند به طور لحظهای هدف خواهد گرفت ۵) این احتمال ابتلا برای همه مردم یکسان است و قاعده دفع ضرر محتمل هم از قواعد عقلی است.
یعنی هر فرد و انسانی باید به حکم عقل برای دفع ضرر محتمل یا مظنون اقدام کند؛ اگر انسان درباره چیزی احتمال ضرر بدهد، از نظر عقل، دفع آن ضرر محتمل واجب است و در بحش شیوع کرونا یک واجب اجتماعی و عینی است. چون احتمال ابتلا به بیماری ویروس کرونا هرگز صفر نمیشود پس احتمال ابتلا وجود دارد و ضرر محتمل هم بالاست.
عقل به لزوم دفع ضرر محتمل حکم میکند و هرگاه در مورد ترک یا انجام کاری، احتمال ضرر باشد، عقل به احتیاط حکم میکند و در بحث مقابله با شیوع ویروس کرونا هم عقل اجتماعی ایجاب میکند همه مردم با رعایت اصول بهداشتی از این ضرر محتمل که زمینه و قوه تحقق آن هم زیاد است، عبور کنند.
ضرر محتمل هم خیلی سنگین است مانند رکورد تازه درگذشت بیش از ۲۲۰ نفر بر اثری ویروس کرونا در یک شبانه روز.
اینکه فکر کنیم " من به مبتلا نمیشوم " یک توهم است و هیچ انسان عاقلی هم با توهم کاذب زندگی نمیکند.
کرونا هم ویروسی هوشمند است و باید تا زمان کشف واکسن؛ سبک زندگی اجتماعی را با شرایط شیوع ویروس و بیماری کرونا تغییر دهیم و بدانیم که ویروس کرونا در همه مکانها و در همه زمانها حضور دارد.
از طرف دیگر کمک به قطع زنجیره انتقال کرونا هم برای همه ما یک تکلیف عینی است تا به سطح ثابت و پایدار برسیم و باید به منطقِ فاصلهگذاری فیزیکی و اجتماعی احترام بگذاریم.
اگر در مناطق شلوغ حضور دارید، میلیون ویروس کرونا هم حضور دارد؛ پس توصیههای بهداشتی و اجتماعی را جدی بدانیم.
استفاده از ماسک در مکانهای بسته و بازگذاشتن پنجرهها و تهویه هوا برای جلوگیری از تراکم و تجمع ویروس مهم است.
استفاده از ماسک را اجبار بدانیم که تا ۷۰ درصد امکان ابتلا را کاهش میدهد.
فاصله گذاری اجتماعی حداقل ۱،۵ تا ۲ متر فاصله برای محافظت از خود و دیگران لازم است.
در فضاهای بسته مانند سالنهای عروسی، اتوبوس و مترو احتمال حضور ویروس و ابتلا به آن بسیار بالا است.
اسماعیل محمدی دبیر خبر خبرگزاری صدا و سیما