بیتومین ماده معدنی بسیار ارزشمند در دنیا است. ذخایر بیتومین مشخص شده برای کل کشور بیش از 2 میلیون تن است و در استانهای کرمانشاه و ایلام روی محوری به نام گیلانغرب تا ایوانغرب قرار دارند.
پژوهش خبری صدا وسیما: بیتومین ماده معدنی بسیار ارزشمند در دنیا که قلب تپنده آن در غرب آسیا و در استان ایلام قرار دارد. ذخایر بیتومین مشخص شده برای کل کشور بیش از 2 میلیون تن است و در استانهای کرمانشاه و ایلام روی محوری به نام گیلانغرب تا ایوانغرب قرار دارند. میزان ذخیره قیر موجود در این مسیر دست کم 700 هزار تن برآورد شده است که از سال های گذشته بهره برداری از این ذخایر آغاز شده و ادامه دارد که در صورت فرآوری بیتومین افزون بر 50 نوع محصول را می توان در کشور تولید کرد.
به واسطه وجود این معادن حدود 15 درصد یعنی 15 میلیون تن از ذخایر قیر طبیعی جهان در کشور ایران قرار دارد و ایران سومین ذخیره بزرگ قیر دنیاست. ایران در طول 10 سال اخیر، یعنی بازه زمانی 2009 تا 2018 با تولید 4/ 3 درصد قیر و آسفالت کل جهان در رتبه ششم جهانی قرار داشته است. همچنین ایران با سهم 8/ 6 درصد از کل صادرات قیر و آسفالت قاره آسیا، رتبه چهارم این قاره و با سهم 33/ 2 درصدی صادرات کل جهان، جایگاه هفتم جهانی را در اختیار دارد .
در حال حاضر حدود 30 درصد از کل استخراج ها و 70 درصد از بیتومین به صورت پودر به چین، ترکیه و هند صادر می شود. هر چند که اکنون به دلیل تحریم ها و شیوع ویروس کرونا، بازار بیتومین را از دست داده ایم و برخی معادن عملاً تولید ندارند. لذا توجه و اهمیت به این مسئله در سال "جهش تولید" بدون شک ضمن توسعه و رونق اقتصادی، می تواند زمینه اشتغال زایی ده ها نفر از تحصیل کردگان مرتبط با معدن و همچنین نیروی کار عظیمی را فراهم کند. لذا برای بررسی دقیق تر این موضوع و مشکلات بر سر راه تولید آن، به شیوه اسنادی و همچنین با ابزار مصاحبه این پژوهش انجام شده است. بدین منظور با خانم پیری کارشناس اقتصادی در استان ایلام، آقایان؛ فریادی، کارشناس حوزه سیما در استان ایلام، دکتر حجت رشیدی، معاون سیمای مرکز ایلام و دکتر مهدی فتاحی، معاون خبر صداوسیمای مرکز ایلام در 19 و 20 خرداد 99 مصاحبه شد که مهمترین یافته های این مصاحبه به شرح زیر ارائه می شود.
متن کامل این مطلب در اینجا قابل دریافت است.
پژوهشگر:زهره دانشمندی