گزارش مکتوب؛
تلخی قند برای ۱۱ درصد جمعیت بزرگسال کشور
امروز نخستین خط تولید «انسولین قلمی» در حالی راه اندازی شد که بیماران تا چند هفته گذشته با کمبود این دارو مواجه بودند.
به گزارش خبرنگار
خبرگزاری صدا و سیما، انسولین دارویی است که حیات برخی از بیماران دیابتی وابسته به آن است، این دارو بیشترین میزان ارزبری در بین داروهای وارداتی را به خود اختصاص داده است، با آغاز راه اندازی خط تولید امروز انسولین قلمی ۲۰ میلیون دلار صرفه جویی ارزی در سال خواهیم داشت.
مدیر برنامه کشوری پیشگیری و کنترل دیابت وزارت بهداشت در گفتگوی اختصاصی با خبرنگار خبرگزاری صدا وسیما با اشاره به اینکه ۱۱ درصد جمعیت بزرگسال کشور به دیابت مبتلا هستند، میگوید: به این ترتیب بیش از ۵ میلیون نفر در کشور دیابت دارند
وی میافزاید: دیابت نوع یک در کودکان و نوجوانان و گاهی در بزرگسالان نیز دیده میشود که بطور کلی در این گروه بدن آنها، انسولین تولید نمیکند و صرفا درمان آنها انسولین است، اما در دیابت نوع دوم که در سنین بزرگسالی اتفاقاتی میافتد بیشتر به علت شیوه زندگی کم تحرکی و تغذیه نامناسب شاهد بروز این بیماری هستیم.
دکتر علیرضا مهدوی خاطرنشان میکند: دیابت قابل پیشگیری است، حتی در اوایل بیماری نیز میتوان با تغذیه و فعالیت بدنی مناسب و کم کردن ۷ درصد وزن بدن به شرایط عادی زندگی برگشت، اما بهرحال بیماری پیش رونده است و در دراز مدت ذخیره انسولین بدن از بین میرود و ممکن است فرد ناچار شود درمان دارویی بگیرد و در دراز مدت مصرف انسولین داشته باشد.
وی با اشاره به اهمیت کاهش وزن در بیماران دیابتی، ادامه میدهد: بر اساس مطالعات، ثابت شده است که ۷ درصد کاهش وزن بدن میتواند باعث به تعویق انداختن بروز دیابت تا ۱۱ سال باشد. به همین علت فعالیت بدنی هوازی منظم و حداقل ۱۵ دقیقه در هفته با شدت متوسط را به افراد توصیه میکنیم.
دکتر مهدوی میافزاید:در سالهای اخیر انسولین به علت تسهیل در تزریق در کنار دیگر داروهای درمانی مورد اقبال پزشکان و بیماران قرار گرفته است.
در شرایط کنونی و با توجه به تحریمهای سخت تهیه انسولین برای بیماران و واردات آن برای کشور سختتر شده است علاوه بر مشکل در تهیه دارو - هزینه اقتصادی بالایی به نظام سلامت وارد میشود.
به گفته محمدرضا شانه ساز رئیس سازمان غذا و دارو، انسولین قلمی بیشترین ارزبری دارویی را در کشور دارد و هر سال معادل ۶۰۰ میلیارد تومان ارز برای واردات این محصول هزینه میشود.
وی میگوید: تولید انسولین تزریقی از سالهای گذشته در ایران شروع شده بود، اما مصرف انسولین قلمی به علت بدون درد بودن مصرف آن کیفیت زندگی افراد دیابتی را به میزان زیادی بهتر میکند و تقاضای بیشـتر بیماران دسترسی به این نوع انسولین با قیمت مناسب است که با تولید داخلی این محصول مهم به این هدف دست یافتیم.
دکتر نمکی وزیر بهداشت نیز سیاست کاری وزارت بهداشت را آموزش شیوه زندگی صحیح، تغذیه مناسب، ورزش منظم و روی آوردن به روشهای بهتر زندگی عنوان میکند تا بتوانند بار بیماریهایی مانند دیابت که نیازمند به انسولین است، کاهش دهند و در گام دوم بتوانند با کمک شرکتهای دانش بنیان به سمت تولید داروهای داخلی موثر در درمان بیماریهای غیرواگیر به ویژه دیابت اعلام کنند.
دکتر جهانپور رئیس مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی وزارت بهداشت میگوید: درصورت راه اندازی خطوط دیگر تولید انسولین در کشور تا چند ماه آینده - سالانه ۲۰۰ تا ۲۵۰میلیون دلار صرفه جویی ارزی خواهیم داشت.
به گفته وی قلم انسولین گلارژین ۳۰۰ واحدی که امروز به همت محققان ایرانی در شرکت فرآوردههای پویش دارو به مرحله تولید رسید، زیرمجموعهای از انسولینهای آنالوگ بوده که به روشهای بیولوژیک و نوترکیب تولید شده و دارای طول اثر ۲۴ ساعت است.
قند خون ناشتای افراد در دو مرحله کنترل میشود. اگر بالاتر از ۱۲۶میلیگرم بود دیابت و درصورتی که قندخون عادی بالاتر از ۲۰۰میلیگرم باشد دیابت قطعی فرد برای پزشک محرز خواهد شد. از دیگر راههای شناسایی فرد دیابتی، آزمایش تحمل گلکوز است که از سوی سازمان جهانی بهداشت بهترین راه شناسایی دیابت شناخته میشود. در طی این روش، بیمار ۷۵ میلیگرم گلوکز مصرف میکند و پس از دو ساعت قندخون او را اندازه گیری میشود، اگر پس از این مدت قند خون بالای ۲۰۰ باشد، دیابت دارد و اگر بین ۱۴۰ تا ۲۰۰ میلیگرم باشد اختلال تحمل گلوکوز شناخته میشود.
ابتلا به دیابت و کنترل نشدن قند خون در درازمدت میتواند آسیب جدی به بخشهای مختلف بدن وارد کند، اما درمان مناسب و تغییر سبک زندگی، فرد دیابتی را قادر میسازد تا از این آسیب ها، پیشگیری کند یا آنها را به تعویق بیاندازد و زندگی عادی داشته باشد.
گزارش از مریم صادقی
خبرنگار تحریریه علمی فرهنگی