واکنش ظریف به مواضع آلمان، فرانسه و انگلیس
تروئیکای اروپایی در خدمت ترامپ و نتانیاهو هستند
وزیر خارجه کشورمان: درماندگی سه کشور اروپایی از انجام حتی وظایف خودشان در چارچوب برجام به خاطر ناتوانی کامل در مقاومت در برابر زورگویی آمریکا.
به گزارش سرویس بین الملل
خبرگزاری صدا و سیما؛
محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در توئیتی نوشت: تروئیکای اروپایی باید از آبروداری ظاهری دست بردارد و این شجاعت را داشته باشد که علنی، چیزی را که در خفا اذعان دارد، اعلام کند: درماندگی آنها از انجام حتی وظایف خودشان در چارچوب برجام به خاطر ناتوانی کامل در مقاومت در برابر زورگویی آمریکا. در پشت پرده، آنها در خدمت ترامپ و نتانیاهو هستند و در موقعیتی نیستند که با ایران مصلحت اندیشی کنند.
گفتنی است؛ قطعنامه ضد ایرانی سه کشور اروپایی عضو برجام در نشست شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی با دو رای مخالف چین و روسیه، هفت رای ممتنع و ۲۵ رای موافق به تصویب رسید.
فرانسه، انگلیس و آلمان از بانیان این قطعنامه، برای سرپوش گذاشتن بر مشکلات خود مانند بحران کرونا، آسیبهای ناشی از آن و نژادپرستی اکنون راه فرار به جلو را در پیش گرفته اند و ایران را متهم به عدم همکاری با آژانس کردند، در حالی که در طول سالهای گذشته بارها نشان داده اند که به تعهداتشان در برجام پایبند نبوده اند.
بیانیه انگلیس، فرانسه و آلمان: از بازگشت تحریم های ایران حمایت نمیکنیم
خبرگزاری رویترز گزارش داد: وزرای خارجه کشورهای آلمان، فرانسه و انگلیس در بیانیهای مشترک اعلام کردند، از تلاش آمریکا برای بازگرداندن تحریمهای سازمان ملل علیه ایران حمایت نمیکنند، موضوعی که عواقب بدی بر شورای امنیت خواهد داشت.
متن بیانیه انگلیس، آلمان و فرانسه درباره برجام
به گزارش پایگاه اینترنتی دولت انگلیس؛ سه کشور اروپایی آلمان، فرانسه و انگلیس با انتشار بیانیه مشترکی اعلام کردند: ما، وزرای خارجه فرانسه، آلمان و انگلیس، در کنار شرکای اروپایی خود، منافع امنیتی اساسی را در اشتراک داریم. یکی از آنها حمایت از سیستم منع گسترش تسلیحات هستهای است، و تضمین اینکه ایران هرگز یک بمب هستهای تولید نمیکند. برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) نقشی اساسی در این رابطه ایفا میکند.
این سه کشور که تاکنون در قبال خروج آمریکا از برجام فقط اظهار تاسف کرده اند و هیچ گام عملی در راستای انجام تعهدات شان برنداشته اند، در ادامه افزودند: ما به همراه یکدیگر به صراحت تاسف و نگرانی خود را درباره تصمیم آمریکا در زمینه خروج از برجام و وضع مجدد تحریمها علیه ایران بیان کرده ایم. از ماه مه سال ۲۰۱۸، ما بی وقفه تلاش کردیم تا این توافق حفظ شود.
به عنوان سه کشور بزرگ اروپا، ما به طور کامل تعهداتمان ذیل برجام را، از جمله لغو تحریمها که تحت مفاد توافقنامه پیش بینی شده بود، اجرا کرده ایم. علاوه بر این، ما فراتر از تعهداتمان ذیل برجام برای حمایت از تجارت قانونی با ایران، از جمله سازوکار اینستکس، عمل کرده ایم، سازوکاری که به طور کامل فعال است و باعث تسهیل تراکنشها میشود.
وزاری خارجه آلمان، فرانسه و انگلیس بدون اشاره به عدم اجرای یازده تعهد برجامی شان به ایران که واکنش ایران به کاهش تعهداتش در چارچوب برجام را به دنبال داشت، مدعی شدند: از سال ۲۰۱۹، ایران بر خلاف تعهداتش در چارچوب برجام، اقدامات هستهای اتخاذ کرده است. ما عمیقا درباره این اقدامات نگران هستیم، مواردی که به طور جدی فواید منع گسترش سلاح هستهای در توافقنامه را تضعیف میکند. این دلیلی است که سه کشور بزرگ اروپا در تاریخ ۱۴ ژانویه اجرای سازوکار حل و فصل اختلاف را با حسن نیت و به امید رسیدن به یک راه دیپلماتیک، حفظ توافقنامه و بازگرداندن ایران به پایبندی کامل به تعهداتش در برجام آغاز کردیم.
ما از ایران میخواهیم که گفتگوها و اقدامات اساسی را با هماهنگی با ما و دیگر اعضای باقی مانده در برجام دنبال کند. بدین منظور، سه کشور بزرگ اروپا تاکید میکند که آنها برای مشارکت در یک رویکرد واقعی و مهم آماده و منتظر واکنش سازنده ایران هستند. ما به دنبال برگزاری یک جلسه در سطح وزرا هستیم تا خواستار همکاری ایران شویم و درباره شرایط کنونی ساز و کار حل اختلاف ارزیابی داشته باشیم.
ما همچنین با نگرانی عمیق به این موضوع اشاره میکنیم که علی رغم تلاشهای مداوم آژانس بین المللی انرژی اتمی، ایران از اجازه دسترسی مورد درخواست آژانس طی ماههای گذشته خودداری کرده است، موضوعی که از اجرای اختیارات آژانس جلوگیری میکند، و در صورتی که پیشرفتی در این زمینه حاصل نشود، خطری جدی برای تضعیف سیستم امنیت جهانی به همراه خواهد داشت.
به ابتکار سه کشور بزرگ اروپا، قطعنامهای با حمایت اکثریت قاطع در آخرین نشست شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی تصویب شد. ما به دلیل فعالیت آژانس بین المللی انرژی اتمی در تایید تعهدات ایمن سازی ایران، از آژانس تشکر میکنیم و از ایران میخواهیم تا به موقع و به صورت کامل با آژانس بین المللی انرژی اتمی همکاری داشته باشد و اجازه دسترسی به اماکن مورد درخواست آژانس را صادر کند.
سه کشور بزرگ اروپا به اجرای کامل قطعنامه ۲۲۳۱ متعهد باقی میماند. با این وجود، ما باور داریم که لغو تحریمهای تسلیحاتی سازمان ملل که با قطعنامه ۲۲۳۱ ایجاد شد و برای ماه اکتبر برنامه ریزی شده است، تاثیرات بزرگی برای امنیت و ثبات منطقهای خواهد داشت. ما یاد آور میشویم که تحریمهای اتحادیه اروپا درباره صادرات تسلیحات و فناوری موشکی تا سال ۲۰۲۳ باقی خواهند ماند. ما علاقهمند هستیم تا این مسئله را با هماهنگی نزدیک روسیه و چین به عنوان اعضای باقی مانده برجام و همچنین به همراه تمامی اعضای شورای امنیت و دیگر کشورهای اصلی بررسی کنیم. مسیر ما به واسطه این اهداف مشخص میشود: حمایت از اختیار و تمامیت شورای امنیت سازمان ملل و همکاری در راستای امنیت و ثبات.
ما قویا باور داریم که هرگونه تلاش یک جانبه برای بازگرداندن تحریمهای سازمان ملل عواقب بدی در شورای امنیت خواهد داشت. ما از چنین تصمیمی که با تلاشهای کنونی مان برای حفظ برجام ناسازگار است، حمایت نمیکنیم.
تروئیکای اروپایی در ادامه، با نادیده گرفتن بازرسی های گسترده آژانس از تاسیسات هسته ای ایران، از برنامه صلح آمیز هسته ای کشورمان ابراز نگرانی کرده و همچنین بازدارندگی موشکی و نقش ایران در مبارزه با تروریسم وهابی _ آمریکایی _ صهیونیستی را فعالیت های بی ثبات کننده منطقه ای نامیدند و اعلام کردند: ما متقاعد شده ایم که باید به نگرانیهای مشترک درباره برنامه هستهای ایران، برنامه موشک بالستیک ایران و فعالیتهای بی ثبات کننده منطقهای این کشور در دراز مدت رسیدگی کنیم. به این منظور، ما بر این باور پایبند هستیم که استراتژی فشار حداکثری در جهت این هدف عمل نخواهد کرد، و در عوض، با دنبال کردن دیپلماسی و گفتگو، به پاسخگو قرار دادن ایران متعهد باقی میمانیم.
این سه کشور اروپایی در پایان، بدون اشاره به چگونگی اجرای تعهدات برجامی شان، با زیاده خواهی، خواهان عقب نشینی کشورمان از کاهش تعهدات برجامی، شدند و ادعا کردند: ما به برجام متعهد باقی میمانیم و به منظور حفظ آن از ایران میخواهیم تا تمامی اقدامات متناقض با توافقنامه را تغییر دهد و بدون تاخیر به پایبندی کامل به توافقنامه بازگردد. ما بر آمادگی خودمان برای مشارکت اساسی با ایران تاکید میکنیم.
بی تعهدی های برجامی و نشست راهبرد در قبال ایران
به گزارش خبرگزاری صدا وسیما از برلین، وزرای امور خارجه سه کشور آلمان، انگلیس و فرانسه در حالی در برلین برای راهبرد در قبال ایران نشست برگزار کردند، که در عمل هیچ اقدامی نسبت به تعهدات برجامی شان انجام نداده اند. پنج سال از توافق برجام و حدود دو سال از ساز و کار ادعایی اینستکس میگذرد، اما سه کشور اروپایی در قبال تحریمهای بانکی، مالی و نفتی ایران هیچ گامی برنداشته اند.