آمریکا پیش نویس قطعنامهای را با دیگر اعضای شورای امنیت سازمان ملل به اشتراک گذاشته است که به گفته دیپلمات ها، تحریم تسلیحاتی ایران را برای مدت نامحدودی تمدید میکند.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صداوسیما به نقل از پایگاه اینترنتی بی ان ان بلومبرگ،آمریکا به دنبال گنجاندن تحریم تسلیحاتی نامحدود ایران در یک قطعنامه سازمان ملل است.
آمریکا پیش نویس قطعنامهای را با دیگر اعضای شورای امنیت سازمان ملل به اشتراک گذاشته است که به گفته دیپلمات ها، تحریم تسلیحاتی ایران را برای مدت نامحدودی تمدید میکند.
پایگاه اینترنتی بلومبرگ در گزارشی به قلم دیوید وینر نوشت: براساس متن پیش نویس آمریکایی که نسخهای از آن به بلومبرگ رسیده است، با توجه به اینکه ممنوعیت تعاملات تسلیحاتی با ایران، بر اساس مفاد توافق هستهای ۲۰۱۵، اکتبر به سر میرسد، پیش نویس آمریکا از کشورها میخواهد "از تامین، فروش یا انتقال مستقیم یا غیرمستقیم" سلاح به و از جمهوری اسلامی ممانعت کنند مگر کمیته شورای امنیت آن را دست کم ۳۰ روز قبل، به شکل موردی، تایید کرده باشد.
پایگاه اینترنتی بلومبرگ در ادامه نوشت: پیشنهاد روز دوشنبه آمریکا در حالی مطرح شد که روسیه و چین، دو عضو دارای حق وتوی شورای امنیت، از قبل اعلام کرده اند با تمدید تحریم تسلیحاتی ایران موافقت نخواهند کرد، زیرا آنها دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا را به علت خروج یکجانبه از توافق هستهای ملامت میکنند. دیپلماتها پیش بینی میکنند در چند ماه آینده در این خصوص در شورای امنیت کشمکش وجود داشته باشد، زیرا آمریکا تهدید کرده است در صورتی که این قطعنامه تصویب نشود، بند "بازگشت سریع تحریم ها" [سازوکار ماشه] توافق ۲۰۱۵ را فعال خواهد کرد که موجب وضع مجدد همه تحریمهای سازمان ملل علیه تهران میشود. به گفته دیپلمات ها، انتظار میرود شورای امنیت روز چهارشنبه مذاکرات درباره این قطعنامه را شروع کند. اوایل این ماه، کلی کرافت نماینده آمریکا در سازمان ملل به خبرنگاران گفت: این قطعنامه از قبل در اختیار متحدان نزدیک آمریکا و روسیه گذاشته شده است و متن آن به زودی بین بقیه اعضای این شورا توزیع خواهد شد. قطعنامه آمریکا به نتیجه گیری آنتونیو گوترش دبیرکل سازمان ملل در تازهترین گزارش خود، استناد میکند با این ادعا که موشکها و پهپادهایی که در چندین حمله در سال ۲۰۱۹ علیه عربستان سعودی استفاده شد، منشأ ایرانی داشت. در این پیش نویس "از خطری که چنین حملاتی برای منابع انرژی جهانی، آزادی ناوبری در منطقه، امنیت افرادی ایجاد میکند که در حوزه انرژی و حمل و نقل دریایی و محیط زیست کار میکنند، ابراز نگرانی شدید" شده است. این پیش نویس میافزاید، "چنین حملاتی و ادامه اقدام ایران به تولید و تکثیر تسلیحات و مواد مرتبط با آن، تهدیدی برای صلح و امنیت بین المللی محسوب میشود. " ایران "به شکل قاطع" یافتههای سازمان ملل را رد کرد و در بیانیهای در اوایل این ماه اعلام کرد این نهاد "ظرفیت، تخصص، و دانش [لازم] برای چنین بررسی پیچیده و حساسی را ندارد. " پایان یافتن تحریم تسلیحاتی از جنبه نظری به این معناست که ایران میتواند به خرید تسلیحات متعارف از روسیه و چین بپردازد. پنتاگون در ماه نوامبر هشدار داد، ایران میتواند با خرید سامانههای تسلیحاتی پیشرفته، از جمله جتهای جنگنده و تانکهای جنگی پیشرفته که چندین دهه امکان دستیابی به آنها را نداشته است، [توان نظامی] نیروهایش را به روز کند. این موضوع با توجه به اینکه انقضای این تحریم تسلیحاتی چند هفته قبل از انتخابات ریاست جمهوری آمریکاست، برای ترامپ اهمیت سیاسی مضاعف دارد.
پیشنویس قطعنامه آمریکا آنچه را که از آن به عنوان حملات ایران به تاسیسات شرکت آرامکو در عربستان خوانده شده است محکوم میکند. این در حالی است که پارسال یمنیها در پاسخ به تجاوزات ائتلاف سعودی تاسیسات نفتی عربستان را هدف حمله قرار دادند و جمهوری اسلامی ایران بارها اعلام کرده است در این حمله هیچ نقشی نداشته است.