با همان سرهای بی مو و قیافه های سالخورده و پاهای بلند جزء تامین کننده های نیاز گوشتی کشور شده اند .
به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری صدا وسیما مرکز زنجان ؛ بوقلمونهای غّرغرو که سکوت برایشان معنی ندارد این روزها اقتصاد را هم از دنیای سکوت خارج کرده اند .
اگرچه مبدا اصلی این پرندگان در نوشته های تاریخی متفاوت ذکر شده اما این روز ها دراستان زنجان خوب جا افتاده اند .
نخستین زنجیره تولید گوشت بوقلمون کشور در زنجان فعال است.
معاون بهبود تولیدات دامی سازمان جهاد کشاورزی استان زنجان می گوید : نخستین زنجیره تامین و تولید گوشت بوقلمون کشور با 35 واحد تولیدی در این استان فعالیت دارد.
صادقی می افزاید: استان زنجان با تولید بیش از 30 درصد گوشت بوقلمون مصرفی یکی از استانهای مهم تولید این محصول در کشوراست.
وی می گوید: هم اکنون 31 واحد پرورش بوقلمون گوشتی با ظرفیت 215 هزار و 100 قطعه در هر دوره فعالیت دارند.
درسال 5هزار تن گوشت بوقلمون تولید وبه بازار کشور عرضه می کنند .
هندوشکا وبوقلمونهای نام آور زنجان
شرکت تعاونی صنعت یکپارچه بوقلمون شمالغرب به نام هندوشکا فعالیت زنجیرهای خود را از5 سال پیش درزنجان آغاز کرد.
رییس جهاد کشاورزی استان زنجان می گوید: احداث سه مزرعه مادر بوقلمون با ظرفیت 15 هزار قطعه بوقلمون مادر و راه اندازی 35 واحد پرورشی تحت پوشش با ظرفیت 259 هزار قطعه را از اقدامات واحد تولیدی هندوشکا است .
تاراسی اصلاح ساختار صنعت طیور کشور و بهبود فضای کسب و کار برای کاهش هزینه های تولید، افزایش بهره وری و توسعه اقتصادی واحدهای پرورش بوقلمون این استان را از اهداف حمایتی دانست که توسعه واحدهای بوقلمون هم جز آنهاست .
وی می افزاید: با تاسیس و تکمیل واحدهای در دست اجرا ظرفیت نهایی این واحد تولید و پرورش بوقلمون گوشتی به 300 هزار قطعه در هر دوره خواهد رسید.
تاراسی واحد بزرگ تولیدی وقرارداد عرضه ماهانه 70هزار قطعه به کشتارگاه های طیور داخل و خارج از استان و تکمیل و راه اندازی خط کشتار بوقلمون مالکیتی هندوشکا، تکمیل ناوگان حمل و نقل تخم نطفه دار، جوجه و بوقلمون زنده با 2 هزار و 820 قطعه، گوشت بوقلمون با 42 تن از طریق کامیونت یخچال دار راهم از دیگر اقدامات این واحد تولیدی برای تکمیل زنجیره تولید بوقلمون عنوان کرد .
به گفته معاون بهبود تولیدات دامی سازمان جهاد کشاورزی استان زنجان ، این واحد تولیدی با همکاری شرکت پشتیبانی امور دام استان روزانه به قطعه بندی بوقلمون با پنج تن ظرفیت اقدام می کند.
بوقلمون با طعم های متفاوت برسر سفره هر ایرانی
صادقی می گوید: این واحد برای اولین بار با کارخانه کنسروسازی مازندران برای کنسرو گوشت بوقلمون در طعم های مختلف قرارداد منعقد و محصول خودرا امسال روانه بازار کرده است.
در3 سال گذشته اولین و تنها زنجیره تولید گوشت بوقلمون کشور در استان زنجان راه اندازی شد وهم اکنون تامین کننده نیاز کشور به گوشت بوقلمون است.
اشتغال ها ودلار سازی ها درسایه بوقلمون
معاون بهبود تولیدات دامی سازمان جهاد کشاورزی استان می گوید: این چرخه حدود 3 هزار نفر را به صورت مستقیم و غیر مستقیم در واحدهای پرورش بوقلمون استان مشغول به کار کرده است.
حال علاوه بر اشتغالزایی ، جوجه هایی که تاسال چند سال پیش ازانگلیس وفرانسه وارد می شدند ودلارها را ازکشور خارج می کردند ضررهای دیگری هم داشتند اما امروز درزنجان ورق برگشته است برداران قربانی سرمایه گذاران اصلی طرح بوقلمون زنجان می گویند: این فعالیتها حدود 16 تا 20 میلیون دلار صرفه جویی ارزی دارد
این 2 برادر تاکید دارند : بومی سازی تولید جزء دغدغه هابود وما دراین خصوص توانستیم به نتیجه برسیم.
ازمحبت خارها گل می شود
قربانی می گوید: ما درحین کار با محبت با بوقلمون برخورد می کنیم چراکه این صداها وغوغا ها صدای زندگی وتولید است .
به سالنی قدم میگذارم که صدای تولید درآن غوغا می کند .
بجز برادران قربانی واحد های دیگری هم فعالند .
بابایی ، مدیرعامل پرورش گاه جوجه بوقلمون در استان زنجان است اومی گوید: 2مزرعه پرورش بوقلمون مادر برای نخستین باردرکشورموفق به تولید روزانه 10 هزارقطعه جوجه یک روزه بوقلمون شدند.
او از روزهای سخت می گوید : که با تلاش پشت سرگذاشت واکنون چرخه تولیداتش نه تنها اشتغال زایی مفید ایجادکرده بلکه توانسته زنجان را به صدر برترین تولیدات جوجه بوقلمون برساند.
بابایی می افزاید: ما برای رسیدن به این نقطه خیلی از شکستها را باجان ودل خریدیم حتی وقتی نیمی از جوجه های وارداتی تابه مقصد برسند تلف می شدند.
حال صنعت نوپای تولید بوقلمون توانسته در زنجان با همت بخش خصوصی حرفهایی برای گفتن داشته باشد .
معاون بهبود تولیدات دامی سازمان جهاد کشاورزی استان می گوید: 3 واحد مادر بوقلمون 15 هزار قطعه ظرفیت تولید روزانه دارند وسالیانه یک میلیون 800 هزار قطعه جوجه یک روزه تولید می کنند .
واحدهای فعال استان زنجان سال گذشته 365 هزار قطعه جوجه ریزی بوقلمون و 4هزار و900 تن گوشت به بازار کشورعرضه کردند .
کارگران وبوقلمونهای حساس
حسین از کارگران واحد تولید بوقلمون زنجان است اومی گوید: کارحساسیت بالایی دارد وباید به دما وغذا وموارد دیگر بیشتر توجه شود.
اومی افزاید: 3 سال است باجوجه بوقلمونها سر و کاردارد و از کارش راضی است .
کارگر دیگری که با لباس کار دروسط سالن واحدتولیدی ایستاده هم می گوید: فوق دیپلم دامداری است وهمیشه به کار دامداری وکشاورزی علاقه داشته ام و اکنون روز وشب با صدای بوقلمونها می گذرد .
تولید وجهش تولید وحمایتها
رییس جهادکشاورزی زنجان می گوید : برای ایجادوساخت واحد تولید حوزه طیور هیچ گونه تسهیلاتی اعطا نمی شود اما در تجهیز و نوسازی از 3 منبع صندوق توسعه کشاورزی ، کمیته فنی واعتباری ومکانیزسیون حمایت ها صورت می گیرد .
تاراسی می افزاید: حداقل تسهیلات دریافتی واحد بوقلمون مادر 200 میلیون تومان است وبیشتر تسهیلات هم با درصد 8 تا 14 پرداخت می شود .
استان زنجان با تامین حدود 30 درصد گوشت بوقلمون و60 درصد جوجه بوقلمون دومین تولیدکننده این تولیدات درکشور است .
سرمایه گذاران بخش خصوصی حالا درسال جهش تولید برنامه های دیگری هم دارند آن هم ایجاد 3 واحد دیگر تولید بوقلمون در استان است .
*نویسنده : معصومه امینی