تنشهای فزاینده بین چین و آمریکا بر سر بیماری همه گیر کووید- ۱۹، سه شنبه در نشست شورای امنیت سازمان ملل درباره عملیات کمک بشردوستانه در سوریه، با جنگ لفظی بین نمایندگان دو کشور بر سر رهبری جهان به اوج رسید.
جنگ کرونایی چین و آمریکا در صحن شورای امنیت
کلی کرافت، نماینده آمریکا در سازمان ملل از چین خواست با حمایت از «قطعنامهای برای اجازه دادن به سازمان ملل برای مبارزه با این بیماری همه گیر از طریق تحویل کمکهای نجات بخش» به سوریه، «ادعاهای خود را درباره رهبری جهان در مبارزه با کووید- ۱۹ ثابت کند.»
ژانگ جون، نماینده چین در سازمان ملل در پاسخ گفت: پکن از آمریکا میخواهد تمرکز خود را روی تلاشهای جهانی برای مبارزه با ویروس کرونا معطوف کند، «دست از بازیهای سیاسی بردارد و واقعاً روی نجات جان انسانها متمرکز شود و به جای توجه به مسئولیتها و وظایف کشورهای دیگر، به مسئولیتهای خود بپردازد.»
آمریکا شفافیت چین را درباره شیوع ویروس کرونا مورد تردید قرار داده است. واشنگتن ماه گذشته با متهم کردن سازمان جهانی بهداشت به حمایت از «اطلاعات نادرست و گمراه کننده» چین، تامین مالی این سازمان را به حال تعلیق درآورد. سازمان جهانی بهداشت این اتهام را رد کرد و چین اعلام کرد شفاف است.
بن بست سیاسی در شورای امنیت
بن بست بین این دو عضو شورای امنیت سازمان ملل که حق وتو دارند، همچنین مانع تلاش چندین ماه سازمان ملل برای توافق بر سر قطعنامهای در حمایت از درخواست آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل برای آتش بس جهانی به منظور تمرکز جهان بر مبارزه با بیماری کووید ۱۹ بوده است.
ویروس کرونا بیش از چهار میلیون و ۸۰۰ هزار نفر را در جهان آلوده کرده، و ۳۱۹ هزار نفر قربانی داده است. این ویروس نخستین بار، اواخر سال گذشته در ووهان چین شیوع یافت.
بالا گرفتن اختلافات چین و آمریکا درباره سوریهمارک لوکاک، رئیس دفتر هماهنگی امور بشردستانه سازمان ملل در نشست سوریه، از شورای امنیت خواست مجوز انتقال کمکها از طریق دو گذرگاه مرزی از ترکیه را تمدید کند. وی فراهم کردن امکان این دسترسی را «شریان حیاتی برای میلیونها غیرنظامی» توصیف کرد.
شورای امنیت ماه ژانویه اجازه داد عملیات کمک رسانی فرامرزی شش ساله از دو گذرگاه در ترکیه برای شش ماه ادامه یابد، اما به خاطر مخالفت روسیه و چین، گذرگاههای مرزی عراق و اردن از این عملیات کنار گذاشته شدند. این شورا باید تا دهم ژوئیه قطعنامهای برای تمدید این عملیات تصویب کند.
کرفت از شورا خواست اجازه انتقال کمکها از گذرگاه عراق را بدهد. اما واسیلی نبنزای، نماینده روسیه در سازمان ملل گفت: «با تلاش برای بازگشایی گذرگاههای بسته وقت خود را تلف نکنید.»