گزارش اختصاصی
وزارت بازرگانی، ادغام یا تفکیک
طرح احیای دوباره وزارت بازرگانی، این هفته در صحن علنی مجلس برای چندمین بار مطرح میشود.
به گزارش خبرنگار
خبرگزاری صدا و سیما، وزارت بازرگانی که سیاستگذاری تنظیم بازار و تامین مواد اولیه و محصولات مورد نیاز را بر عهده داشت، ۱۲ تیر ۱۳۹۰ با تصویب مجلس با وزارت صنایع و معادن ایران ادغام شد و نام وزارتخانه جدید هم وزارت صنعت، معدن و تجارت شد.
آخرین وزیر بازرگانی در آن سال و نخستین وزیر صنعت، معدن و تجارت، مکمل بودن امر تولید و تجارت و کوچک شدن دولت را از دلایل ادغام وزارت بازرگانی و وزارت صنایع و معادن عنوان میکند.
۲ سال بعد از ادغام این دو وزارتخانه، نمایندگان مجلس با تصویب قانون «تمرکز وظایف و اختیارات بخش کشاورزی» باز هم ساختار سیاستگذاری تجاری کشور را تغییر دادند و این بار اختیارات تجاری حوزه کشاورزی را از وزارت صنعت، معدن و تجارت به وزارت جهاد کشاورزی منتقل کردند تا سیاستهای حوزه کشاورزی اعم از تولید و تامین بازار، در یک وزارتخانه و به صورت متمرکز انجام و از ناهماهنگیها پرهیز شود.
این طرح هم، اما زیاد ماندگار نبود و با وجود مخالفت وزارت جهاد کشاورزی، این اختیارات دوباره در سال ۹۸ به وزارت صنعت، معدن و تجارت سپرده شد، در حالیکه قبل از این تغییر اختیارات، دولت دوباره به فکر جدا سازی صنعت و تجارت افتاد و این بار در خرداد سال ۹۶ لایحهای برای تاسیس مجدد وزارت بازرگانی به مجلس ارائه کرد.
با وجود اصرار دولت برای تصویب این لایجه، نمایندگان مجلس ۳ مرتبه با آن مخالفت کردند. تا اینکه نهایتا تعدادی از نمایندگان طرحی را برای تاسیس وزارت بازرگانی تحویل هیئت رئیسه مجلس دادند تا بتوانند خواسته دولت را مبنی بر تاسیس وزارت بازرگانی، از مسیر دیگری پیگیری کنند.
طرح احیای دوباره وزارت بازرگانی اگرچه با همراهی دولت، سوم مهر پارسال در مجلس به تصویب رسید، اما به دلیل مشکلاتی که در متن طرح مجلس وجود داشت، توسط شورای نگهبان به مجلس عودت داده شد.
با وجود ایرادات شورای نگهبان و انتقاد فعالان تولیدی کشور، اکنون نمایندگان مجلس میخواهند شانس خود را برای تشکیل وزارت بازرگانی، البته برای آخرین مرتبه، امتحان کنند.
حالا اگر این طرح ادغامی، این هفته در صحن علنی مجلس تصویب و توسط شورای نگهبان تایید شود، وزارت بازرگانی مجددا تشکیل و اختیارات تجاری به این وزارتخانه جدید منتقل خواهد شد.