کوچ زودهنگام معضل عشایر و مسئولان
کوچ زودهنگام عشایر از مناطق قشلاقی به مناطق ییلاقی استان کهگیلویه و بویراحمد آغاز شد.
به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما مرکز کهگیلویه و بویراحمد، با کاهش بارندگی ها و زرد شدن زمین وفرا رسیدن فصل گرم بزرگتر ایل فرمان حرکت را صادر میکند.
آنان به همراه گوسفندانشان از میان کوهها، تنگهها، درهها و دشتها میگذرند تا قشلاق و ییلاق را به هم متصل کنند و مسیر حرکتشان در طول قرنها به ایل راه معروف شده و شاید تخریب این ایل راهها به قیمت خاطره شدن کوچ عشایر هم تمام شود.
اما این روزها احداث جاده ها، اجرای طرح های عمرانی، تغییر کاربری اراضی از مرتع به باغ و زراعت منجر به تخریب ایل راه ها و آغاز فصلی تلخ برای عشایر شده است.
به همین دلیل امروزه بیشتر عشایر برای کوچ جاده های ارتباطی و ترانزیتی را انتخاب می کنند که از آن به عبوری مصیبت بار برای عشایر یاد می شود.
با مسدود شدن ایل راهها، عشایر مجبورند بهصورت ماشینی کوچ کنند و به همین دلیل زودتر به قشلاق و یا ییلاق میرسند و آنجا هم هنوز علوفهها تازه سر از خاک بیرون نیاورده و مراتع آماده حضور نیست و ازاینرو جدال عشایر و مأموران منابع طبیعی بخش دیگری از این قصه تلخ است.
زیرگرفتن دامها و گاهی خود عشایر توسط خودروها در این جاده ها و سوء استفاده سارقان از عشایر در این مسیرها بخش دیگری از مصیبت های عشایر در کوچ است.
زخم های که در مال کَنون(کوچ)سرباز میکند دردش همیشه بر دل ایل می ماند.
براتعلی از عشایر کوچرو ایل قشقایی می گوید: هر سال ایل راهها به بهانه های مختلف واگذار می شوند و این موجب می شود تا مسافتی چند صد کیلومتری را با کامیون جابجا شویم که علاوه بر خطرات جانی هزینه ی چند میلیون تومانی را به همراه دارد.
مدیرکل امور عشایر کهگیلویه و بویراحمد با بیان اینکه طی دو دهه اخیر ۳۵ هکتار از ایل راهها و میانبندهای عشایر ایل بویراحمد و قشقایی تصرفشده است گفت: این مناطق در مسیر گچساران به یاسوج، یاسوج به سمیرم و همچنین شهرستان کهگیلویه به بویراحمد سفلی تصرف شده است.
بهمن آزادی اضافه می کند: بیشترین تصرفات ایل راهها و میانبندهای عشایر در شهرستانهای گچساران و بویراحمد انجام شده که اغلب این مناطق تبدیل به باغ شدهاند.
وی ادامه میدهد: یک هزار و ۵۱۸ کیلومتر ایل راه عشایری در استان وجود دارد.
مدیرکل امور عشایر استان میگوید: هماکنون ایل راههای عشایری استان نقشهبرداری شده و پروندهای برای ایل راههای تصرفشده نیز تشکیل و به مراجع قضایی ارسالشده است.
آقای آزادی ادامه داد: استان کهگیلویه و بویر احمد در زمره استانهایی است که تنوع عشایر کوچ رو در آن بسیار زیاد است و لذا این ظرفیت نقش بسزایی در تولید محصولاتی ازجمله گوشت در کشور دارد.
مدیرکل امور عشایر کهگیلویه و بویراحمد زمان کوچ عشایر این استان را بیستم اردیبهشت ماه اعلام کرد و گفت: این در حالی است که عشایر کهگیلویه و بویراحمد هر ساله زودتر از موعد برای به کوچ اقدام می کنند.
آزادی اشاره به اینکه این تصمیم لازم اجرا است بیان می کند: در صورتی که عشایر پیش از زمان تعیین شده اقدام به کوچ کنند به مراجع قضایی معرفی خواهند شد.
وی با بیان اینکه ۱۲ درصد از جمعیت استان کهگیلویه و بویراحمد در قالب ۱۱ هزار خانوار با جمعیتی معادل ۷۰ هزار نفر عشایر هستند و هشت ایل بومی و سه ایل غیربومی با ۱۳ زیستبوم در کهگیلویه و بویراحمد وجود دارد گفت: عشایر این استان بیش از یک میلیون رأس دام سبک و سنگین نگهداری می کنند و سالیانه هفت هزار و ۵۰۰ تن گوشت قرمز توسط آنها تولید می شود.
عشایر کهگیلویه و بویر احمد هم چنین ۳۵ درصد صنایعدستی شامل ۱۰ هزار مترمربع انواع گبه، جاجیم، قالی، گلیم و فرش این استان را تولید میکنند.
مناطق قشلاقی شهرستان گچساران و باشت سالانه محل استقرار و سکونت حدود دو هزار خانوار عشایر کوچ رو از مناطق سردسیری استانهای فارس، کهگیلویه و بویراحمد و اصفهان است که خانوادههای بسیاری بهویژه در«دریلا»، «آبگندی» و «کلاغ نشین» اسکان می یابند.