گسترش تنها ذخیره گاه کرفس در کهگیلویه و بویراحمد
تنها ذخیره گاه کرفس کهگیلویه وبویراحمد با همکاری منابع طبیعی در دیشموک گسترش می یابد.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما مرکز کهگیلویه و بویراحمد، تنها ذخیره گاه کرفس استان نیازمند احیاء و برنامه ریزیهای مناسب برای گسترش و کشت گیاهان دارویی است.
قرق بان منطقه دل افروز بخش دیشموک گفت: در سالهای گذشته نگهبان منطقه دل افروز بودم و پیش از پیشنهاد مسئولان مبنی بر حفاظت از این منطقه به صورت داوطلبانه در آنجا حضور داشتم.
رضایی نیکو افزود: کرفس گیاهی زودرس بوده که در نیمه دوم فصل زمستان شروع به رویش میکند و نیاز است مراقبتهای اولیه از آن اوایل اسفندماه آغاز شود.
وی با اشاره به نابودی گیاه کرفس توسط عدهای سودجو اضافه کرد: با اولین رویش گیاه کرفس در منطقه حفاظت شده دل افروزعدهای سودجو شبانه وارد ارتفاعات محل رویش آن میشوند و اقدام به ریشه کنی این گیاه کرده و در بازار به فروش می رسانند.
قرق بان منطقه حفاظت شده دل افروز با اشاره مشکلات موجود در ارتفاعات دل افروز ادامه داد: در منطقه حفاظت شده دل افروز هوا سرد است و در ارتفاعات ۳ هزار متری به همراه سه قرق بان دیگر نگهبانی میدهم.
رضایی نیکو با اشاره به نبود زیرساختهای مناسب رفاهی برای قرق بانان در این منطقه افزود: ساختمان نگهبانی و امکانات رفاهی دیگری برای شب مانی در این منطقه نداریم.
وی از مسئولان اداره منابع طبیعی خواست اقلام مورد نیاز برای احداث ساختمان نگهبانی و نیز برق رسانی این منطقه را در دستور کار خود قرار دهند.
علی کریمی مسئول منابع طبیعی بخش دیشموک هم گفت: منطقه حفاظت شده دل افروز تنها منطقه حفاظت شده کرفس کوهی و جزء سه منطقه حفاظت شده در دنیا است.
وی با اشاره به رویش گاه این گیاه افزود:در سه نقطه از دنیا شامل کوههای آلپ، زردکوه بختیاری ومنطقه حفاظت شده دل افروز دیشموک گیاه کرفس کوهی رویش دارد.
کریمی ادامه داد: گیاه کرفس به عنوان سلطان سبزیها و طلای سبز سبزیها معروف است که کاربردهای درمانی همچون رفع و تنظیم فشارخون، قندخون، شادابی و سر زندگی پوست وتقویت معده را به همراه دارد.
وی با اشاره به درآمدزایی مناسب گیاه کرفس کوهی گفت: این گیاه یکی از گیاههای نادر وکمیاب دنیا است که میتوان با برگ، بوته، ساقه، ریشه و شیره آن درآمد زایی کرد.
مسئول منابع طبیعی شهرستان کهگیلویه هم گفت: منطقه دیشموک از استعداد خاصی در خصوص رویش گیاهان دارویی خاص همچون کرفس، جاشیر، چویل، تره و آنغوزه برخوردار است.
آویزش با بیان اینکه تاکنون ۳۰ هکتار از رویشگاه های کرفس کوهی این منطقه به صورت فصلی توسط قرق بانان محافظت میشود افزود: با توجه به هماهنگیها و برنامه ریزیهای انجام شده به رویشگاه های کرفس کوهی بر اساس استعداد این منطقه ۲۰۰ هکتار دیگر افزوده می شود.
مسئول منابع طبیعی شهرستان کهگیلویه ادامه داد:یکی از برنامههای منابع طبیعی بسط و گسترش کشت گیاهان دارویی در منطقه دیشموک است.
آویزش افزود: به علت مساعد بودن اراضی منطقه دیشموک بنا داریم با در اختیار قرار دادن بذر به مردم آنان را در کشت گیاهان دارویی مشارکت داده تا به عنوان بهره بردار زمینه گسترش گیاهان دارویی و اشتغال برای مردم فراهم شود.
گفتنی است در گذشته نه چندان دور بیش از ۴۰ کیلومتر مربع از ارتفاعات دل افروز تا کوه غارون در منطقه دیشموک به صورت طبیعی زیر پوشش کرفس قرار داشت که به مرور زمان این سرمایه ملی از بین رفت و در صورت احیاء جهش بزرگی در خصوص کشت گیاهان دارویی در این منطقه و استان ایجاد می شود.