سقوط ۱۱ درصدي قیمت نفت در پایان معاملات بيستم مارس بازارهای جهاني که روند ثبت بدترین عملکرد ماهیانه تاریخ خود را داشت، به نوعي بيانگر اين موضوع بود که صرف کاهش توليد نفت، نمي¬تواند عاملي براي تثبيت و جلوگيري از افت قيمت نفت شود.
پژوهش خبری صداوسیما: ادامه دار شدن سقوط جهانی قیمت نفت به جهت رقابت های نفتی به ویژه با ورود تولیدکنندگان جدید و بحران شیوع کرونا که به تشدید این سقوط افزود، فروش عمده نفت جهان را در کانال قیمتی زیر 25 دلار در هر بشکه قرار داد و کشورهای صادر کننده نفت را برای دستیابی به توافقی که بتواند تعادل قیمت نفت را به بازارهای جهانی بازگرداند، سر میز مذاکره کشاند. از این رو نهمین نشست وزیران نفت و انرژی ۲۳ کشور عضو و غیرعضو سازمان کشورهای صادرکننده نفت ساعت 19 روز پنج شنبه، بیست و یکم فروردین ماه (۹ آوریل) از طریق وبینار (سمینار آنلاین) به ریاست وزاری انرژی عربستان و روسیه برگزار شد و تا 5 بامداد جمعه ادامه پیدا کرد. در این اجلاس که به صورت ویدئویی برگزار شد علاوه بر وزیران کشورهای عضو اوپک، وزیران نفت کشورهای دیگری از جمله آمریکا، کانادا و برزیل نیز شرکت داشتند. چرا که اعضای اوپک پلاس بر این مهم واقفند که سیاست کاهش تولید نفت زمانی میتواند تاثیرگذار باشد که سایر کشورهای تولیدکننده، از جمله آمریکا و کانادا نیز از میزان تولید نفت خود بکاهند. کارشناسان قبل از آن این نشست را برای بازارهای نفت، مرگ یا زندگی ارزیابی کرده بودند.
گفتنی است در "توافق نهایی اوپک پلاس"، توافقاتی صورت گرفت که مکزیکوسیتی را با این توافق همراه کرد. قبل از آن به رغم توافق همکاری همه تولیدکندگان عضو و غیرعضو اوپک، مکزیک با نحوه سهمیه بندی کاهش جهانی عرضه نفت مخالف بود و گفته می شود که عامل طولانی شدن نشست نیز همین موضوع بوده است.
هر چند شیوع ویروس کرونا؛ "کاهش رشد اقتصادی کشورهای عمده مصرف کننده نفت"، "عدم وجود توازن در عرضه و تقاضا در بازار جهانی نفت"، "کاهش تقاضای نفت" و "افت شدید قیمت نفت" را به همراه داشت، لیکن نباید نادیده انگاشت که جنگ نفتی تقریباً از سال 2014 و با ورود آمریکا به جرگه تولید و صادرکنندگان نفت و به ویژه فنآوری بحثانگیز "فراکینگ" آغاز شد. موضوعی که کشورهای عضو اوپک را از ماههای نخستین سال گذشته میلادی ۲۰۱۷ بر آن داشت تا با کاهش تولید، قیمتها را بالا نگهدارند و از سقوط قیمت نفت جلوگیری کنند. این پژوهش کاربردی که با روش «اسنادی» انجام شده در صدد است تا با ارائه دیدگاه های گوناگون به واکاوی دلایل سقوط قیمت نفت، علل و عوامل اثرگذار و پیشینه موضوع بپردازد. از این منظر یادآور می شود که قیمت ها نیز در همین راستا (عقبه موضوع) و با توجه به اتفاقات، نشست ها و عوامل دخیل ارائه شده است، لذا اعداد و ارقام از این منظر قابل ارزیابی است.
لیکن آنچه بیش از همه مهم تلقی می شود اینکه آیا می توان افق روشنی را برای این حامل انرژی متصور بود؟ و آیا توافقات صورت گرفته می تواند از روند سقوط قیمت نفت بکاهد؟
متن کامل این مطلب در اینجا قابل دریافت است
پژوهشگر:فرشته مقدم