در سال جهش تولید، علاوه بر تلاش برای حفظ جایگاه برتر فارس در اجرای طرحهای نوین آبیاری، ۱۵ هزار هکتار از زمینهای کشاورزی به سامانههای نوین آبیاری مجهز می شوند.
از آن روزی که کشاورزی را آغاز کرد ۲۵ سال میگذرد.
در این سالها با همت خود و همکاری جهاد کشاورزی همواره روند رو به رشد را در کشت محصولات مختلف طی کرده است. حالا محمد رضا صادقی از کشاورزان پیشرو استان در استفاده از روشهای نوین آبیاری به شمار میرود و در شهرستان فیروزآباد اولین کشاورزری است که همه زمینهای خود را به زیر پوشش طرح آبیاری نواری برده است.
او میگوید با این روش ۱۴ هزار و ۵۰۰ کیلو ذرت خشک در هکتار برداشت میکند در حالی که اگر به روش سنتی یا غرقابی عمل کرده بود تنها ۱۰ تا ۱۱ هزار کیلو ذرت به دست میآورد. به گفته این کشاورز با توجه به خشکسالیهای ممتد، دوران آبیاری سنتی دیگر به اتمام رسیده و اگر کشاورزان میخواهند بازده عالی و صرفه جویی در آب، نهاده و هزینه داشته باشند باید زمینهای کشاورزی خود را به روشهای نوین آبیاری مجهز کنند.
از ابتدای اجرای سامانههای نوین آبیاری تا پایان سال ۱۳۹۸ در استان فارس، بیش از ۳۰۰ هزار هکتار از اراضی استان با اعتبارات دولتی و خود اجرایی به زیر پوشش این سامانه رفته است که از این نظر فارس مقام نخست کشور را دارد.
امنیت غذایی با روشهای نوین آبیاری
اگرچه استان فارس با تولید سالانه ۱۰ میلیون تن محصول باغی و زراعی نقش به سزایی در تامین امنیت غذایی کشور دارد خشکسالیهای پی درپی و کم آبی بلای جان کشاورزی استان شده است.
به گفته محمد مهدی قاسمی رییس جهاد کشاورزی فارس تاکنون، ۲۸ درصد از ۸۵۰ هزار هکتار اراضی استان به سامانه های نوین آبیاری مجهز شده اند که با اجرای این طرحها که ۴۳ درصد آن آبیاری قطره ای، ۵۶ درصد آن آبیاری بارانی و ۱ درصد کم فشار بوده؛ فارس با فاصله زیاد مقام نخست کشور را کسب کرده است.
فارس بالاتر از میانگین کشور
در بین شهرستانهای فارس اگر چه شهرستانهای اقلید، سرچهان و لارستان دارای بیشترین پوشش طرح های نوین آبیاری هستند؛ در چند سال اخیر کشاورزان فیروزآبادی از قافله عقب نمانده اند. به گونهای که ۷۰ درصد از زمینهای زراعی و باغی این شهرستان به سامانههای نوین آبیاری تجهیز شده، این در حالی است که نُرم تجهیز به سامانههای نوین آبیاری در بیشتر شهرستانهای کشور ۲۰ درصد است.
او میگوید با تسهیلات ۵ درصد بانک کشاورزی و اجرای روش آبیاری نواری، در کشت تابستان گذشته ذرت تا ۲ و نیم برابر و در کشت زمستان محصول گندم و کلزا تا ۱ و نیم برابر افزایش عملکرد در سطح داشته است.
به گفته این کشاورز در استانی مانند فارس که بارش باران به حداقل رسیده و با معضل خشکسالی روبرو هستیم نوعِ نواری بهترین راه برای آبیاری است، زیرا مصرف آب به نصف میرسد، از میزان تبخیر آب کاسته میشود و تولید محصول هم ۲۰ تا ۳۰ درصد بیشتر میشود.
مسئول اداره توسعه سامانههای نوین استان فارس می گوید استفاده از روشهای نوین آبیاری در برخی از محصولات از جمله صیفی جات افزایش صددرصدی محصول و کاهش ۳۰ درصدی مصرف نهادههای کشاورزی را به همراه دارد.
جهش تولید با آبیاری نوین
مزایای آبیاری نوین در افزایش تولیدات کشاورزی، کاهش هزینهها و صرفه جویی بالا در مصرف آب، مسئولان و سیاستگذاران حوزه کشاورزی فارس را برآن داشته تا امسال که به نام جهش تولید مزین شده علاوه بر حفظ جایگاه برتر در اجرای طرحهای نوین آبیاری، کشاورزان را تشویق کنند تا زمینهای زراعی و باغی خود را به سامانههای نوین آبیاری مجهز کنند.
دست اندازها
اگر چه اجرای طرحهای نوین آبیاری از مزایای بالایی برخوردار است برخی دست اندازها مسیر اجرای این طرحها را ناهموار کرده است.
شهرام محمدی مسئول اداره توسعه سامانههای نوین استان فارس، خُرد بودن زمینهای کشاورزی را یکی از مشکلات در مسیر اجرایی کردن طرحهای نوین آبیاری در استان فارس ذکر میکند به گفته او وقتی زمین یکپارچه باشد مدیریت و نظارت در این زمینها برای اجرای طرحها بیشتر میشود، اما وقتی زمینها خُرد باشند به دلیل داشتن بهره بردار متعدد نظارت بر این زمینها سختتر و استفاده از تجهیزات برای اجرا طرحهای نوین آبیاری نیز با هزینه بیشتری همراه خواهد بود.
توسعه پایدار با سامانههای نوین آبیاری
بخش کشاورزی بزرگترین مصرف کننده آب در کشور به شمار می رود و سهم زیادی از این منابع به دلیل استفاده نکردن از فن آوریها و روشهای پیشرفته آبیاری و رعایت نکردن الگوی کشت صحیح در مناطق مختلف، در این بخش به هدر می رود که یکی از مهمترین راهکارهای استفاده بهینه از آب در بخش کشاورزی ، بهره گیری از سامانههای مختلف آبیاری نوین است.
عباس زارع مجری طرح توسعه سامانههای نوین آبیاری وزارت جهاد کشاورزی اعلام کرده در سال جهش تولید، ۲۰۰ هکتار برای اجرای طرحهای نوین آبیاری هدف گذاری کرده اند در حالی که سال گذشته به طور متوسط بین ۱۰۰ تا ۱۲۰ هزار هکتار طرح سامانههای نوین آبیاری اجرا و به بهره برداران تحویل داده شد که اجرای این برنامه در سال جاری نسبت به پارسال حدود ۱۰۰ درصد رشد را نشان میدهد. از این میزان حدود ۱۵ هزار هکتار سهم استان فارس اعلام شده است.
در استانی که با خشکسالی دست و پنجه نرم میکند در صورت اجرا شدن طرحهای نوین آبیاری در سال زراعی جاری، ۶۰ میلیون متر مکعب در مصرف آب صرف جویی میشود؛ تامین ۱۰ درصد از امنیت غذایی کشور به خطر نمیافتد؛ توسعه پایدار شکل می گیرد و مسیر جهش تولید نیز هموارتر میشود.
***سیده نصرت شجاعی