آبیاری ریشهای، روشی نوین برای مدیریت مصرف آب
آبیاری ریشهای روشی ابتکاری برای مدیریت مصرف آب در باغبانی است.
به گزارش
خبرگزاری صدا وسیما، مرکز فارس، آقای محمدی ده سروی که با ابتکار خود ۱۰ سال است بر روی این روش آبیاری کار کرده و آن را در باغهای متعدد عملیاتی کرده است، گفت: با آبیاری ریشهای یا تزریقی، میتوان به مصرف سالانه یک متر مکعب یا نهایت در مناطق گرمسیر به ۳ متر مکعب آب برای هر درخت رسید.
وی افزود: در روش آبیاری ریشهای باید با قرار دادن یک لوله در عمق ۷۰ تا ۹۰ سانتی متری عمق خاک و به فاصله ۲۰ سانتی متری از ساقه درخت، آب مورد نیاز درخت را مستقیما به سمت ریشه درخت هدایت کرد.
آقای محمدی با مطالعه روشهای قدیم تا جدیدترین آنها و البته با مطالعه بر روی ریشه درختان مختلف باغی و جنگلی، این روش آبیاری را ابداع کرده است.
وی معتقد است، درختان از طریق ۲ نوع ریشه آبی و غذایی مواد لازم را از خاک دریافت میکند.
آقای محمدی گفت: بشر با کاشت درخت و آبیاری به روشهای قدیم مثل غرقابی و جدید مثل آبیاری قطرهای، با در دسترس قرار دادن آب بر روی سطح زمین، ریشههای آبی درختان را دچار دگردیسی کرده تا جایی که آنها به دنبال آب به سطح خاک رشد میکنند.
وی ادامه داد: در این گونه آبیاریها علاوه بر اینکه بخش زیادی از آب در سطح خاک و در مقابل نور خورشید تبخیر میشود، سبب فرونشست خاک و رویش علفهای هرز در اطراف ساقه درختان هم میشود که با مصرف بالای ۷۰ در صد آب فقط ۱۰ تا ۲۵ درصد از آب مصرفی را عاید ریشه درخت میکند.
آقای محمدی ده سروی، پس از ۵ سال اجرای آزمایشی این شیوه آبیاری در باغ خود، حالا پنج سالی است که این روش را در باغهای دیگر در روستای ده سرو کوهمره سرخی اجرا کرده که با نتایج موفقیت آمیز در برداشت محصول با کیفیت بویژه انار و کاهش بالای ۹۰ درصدی در مصرف آب همراه بوده است.
به گفته وی، خوشهای شدن ثمر درختان انار با مصرف کردن فقط یک متر مکعب آب در یک سال برای یک درخت، کاهش مصرف ۹۰ درصدی آب و حذف علفهای هرز از زیر درختان از نتایج موفقیت آمیز کاربرد این شیوه آبیاری است.
وی با اشاره به اینکه این شیوه با عنوان روشهای زیر سطحی قبلا در مناطق دیگر، اجرا شده که ناموفق بوده است، گفت: در روشهای مشابه موجود، به گذشت زمان، رشد و هدایت ریشهها به سمت انتها و اطراف لوله زیر سطحی، سبب گرفتگی لوله و نا کارآمدی این شیوه آبیاری شده بود.
آقای محمدی در روش ابتکاری خود، با قرار دادن تعدادی سنگ در انتهای لوله و در عمق خاک، از رشد ریشهها به سمت انتهای لوله جلوگیری کرده و سبب نتایج موفق در این شیوه آبیاری شده است.
وی اظهارداشت: برای اجرای این شیوه در باغهایی که روش قطرهای را دارند، میتوان فقط با قرار دادن یک قطعه لوله در ریشه درخت، آب قطرهای را از طریق این لوله مستقیما به ریشه تزریق کرد.
آقای محمدی با تاکید بر این نکته که ریشه درختان از رطوبت خاک، آب مورد نیاز خود را دریافت میکنند، افزود: باید باغداران به این باور برسند که رطوبت لازم را باید در عمق خاک جایی که درو از دسترس نور خورشید است برای ریشه فراهم کرد نه در سطح خاک.
وی اضافه کرد: با این لوله، اکسیژن کافی هم به ریشه درخت میرسد.
به گفته این مبتکر، این روش برای هر نوع درخت میوه و در هر سنی از نهال تا درختان کهن و بالای ۹۰ سال قابل اجراست.
آقای محمدی روش ابتکاری آبیاری تزریقی را تاکنون در بیش از ۱۵ باغ در شهرستانهای فارس، بندر پارسیان و ابوظبی اجرا کرده است.
فریدون محمدی ده سروی پیش از این توانست اختراع خود در زمینه اکسیژن دهی به حوضچه آبزیان را در آمریکا به ثبت جهانی برساند.
آبیاری ریشهای، روشی نوین برای مدیریت مصرف آب آبیاری ریشهای، روشی نوین برای مدیریت مصرف آب آبیاری ریشهای، روشی نوین برای مدیریت مصرف آب آبیاری ریشهای، روشی نوین برای مدیریت مصرف آب آبیاری ریشهای، روشی نوین برای مدیریت مصرف آب آبیاری ریشهای، روشی نوین برای مدیریت مصرف آب آبیاری ریشهای، روشی نوین برای مدیریت مصرف آب
و چه نوع درخت های خوب و بهتر هر درخت چند سال داشته باشه
الان بنده باغ انار دارم که نهال ۳ساله داره
شما گفتید عمق لوله باید ۹۰سانت باشه
آیا عمق ریشه این درخت به ۹۰سانت رسیده که بتونه آب جذب کنه
ببخشید برای درخت خرما هم میشود از این روش استفاده کرد ؟