کمبود ویتامین D انسان را مستعد ابتلا به عفونت های تنفسی می کند.
اثر بخش بودن نقش ویتامین D در پیشگیری از عفونت تنفسی رئیس انستیتوو تحقیقات تغذیه ای و صنایع غذایی کشور گفت: در آخرین گزارش چاپ شده در مجله BMJ(ژورنال معتبر پزشکی)، اثربخشی نقش ویتامین D در پیشگیری از عفونت تنفسی ,اثبات شده، به خصوص در افرادی که کمبود ویتامین دارند.
دکتر جلال الدین میرزای رزاز افزود:استفاده از مکمل ویتامین D در تقویت سیستم ایمنی افراد دچار کمبود ویتامین D، مفید است.
وی گفت:افرادی که به هر علت با نور خورشید مواجهه کافی ندارند، ممکن است دچار کمبود ویتامین D شوند که یکی از علل ضعف سیستم ایمنی بدن است. رئیس انستیتووحقیقات تغذیه ای و صنایع غذایی کشور درخصوص دوز موردنیاز افراد به ویتامین دی، خاطرنشان کرد: به نظر می رسد استفاده از دوزهای کوچک روزانه یا هفتگی بهتر از دوزهای بزرگ باشد و با توجه به گزارش های متعدد از کمبود ویتامین D در مردم ایران، پیشنهاد می شود که براساس دستور العمل تجویز مکمل، افراد بیش از دو سال، روزانه ۸۰۰ واحد
ویتامین D چیست؟
دی یـک ویتامیـن محلـول در چربـی
است کـه چنـد عملکـرد مهـم در بـدن دارد:
۱- کلســیم و فســفر رژیــم غذایــی را از روده هــا جـذب مـی کنـد.
۲-از آزاد شدن هورمون پاراتیروئید که سبب باز جذب استخوان می شود جلوگیری می کند.
۳-ســطح کلســیم و فســفر را در خــون در محـدوده طبیعـی نگـه مـی دارد.
۴ -بهبود عملکرد عضلانی
۵ -بهبود عملکرد سیستم ایمنی
بنابراعلام متخصصان ،ایـن ویتامیـن در پوسـت تحت تأثیر نور خورشـید
ســاخته مــی شــود. میــزان نــور خورشــیدی کــه برای ســاخت ویتامیــن D لازم اســت متفــاوت
بــوده و بــه ســن، رنــگ پوســت و بیماریهــای زمینـه ای ارتبـاط دارد. افـراد بـا پوسـت تیـره تـر نیازمنـد بـه مواجهـه بیشتــر بـا نـور خورشـید هســتند.
به گفته رئیس دانشکده تغذیه و علوم غذایی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان یکی دیگر از منابع مهم ورود ویتامین D به بدن،منابـع غذایـی هستند. این
ویتامیــن در ماهــی هــای پرچــرب ، روغــن کبــد
ماهــی و بــه مقــدار کمتــر درزرده تخــم مــرغ وقارچ وجــود دارد.
دکتر محمد حسن انتظاری افزود: همچنیــن این ویتامین در محصــولات لبنــی بویژه شیر و پنیر نیــز بــه مقادیــر متفــاوت وجــود دارد.
وی گفت:حال که با توجه به شیوع ویروس کرونا در معرض نور خورشید نیستید باید به تغذیه خود بیشتر اهمیت دهید.
دکتر انتظاری این علل را به صورت ذیل دسته بندی کرد:
۱-کمبـود ویتامیـن D در رژیـم غذایـی کـه اغلب
همـراه بـا مواجهـه نشدن کافـی بـا نـور خورشـیداست
۲-نقـص در جـذب ویتامیـن D از روده هـا ماننـد بیمار یهـای سـوء جـذب از قبیـل بیماری کـرون و سـلیا ک یـا جراحـی هـای کوتاه کننـده روده
۳ -نقص در مسیر تولید ویتامین در کبد و کلیه هـا ،آنزیمهـای مهمـی وجـود دارنـد کـه ویتامیـن تولیـد شـده در پوسـت یـا جـذب شـده در روده هـا را
به شـکل ویتامین D فعال در می آورنـد .بنابرایـن بیمـاران کلیـوی یـا کبـدی در معـرض خطـر بـروز کمبـود شـکل فعـال ویتامیـن D هستند.
متخصص تغذیه و رژیم درمانی،علـل نـادر کمبـود این ویتامیـن را شـامل بیماریهـای اکتسـابی یـا فامیلـی بیان کرد کـه فقـط آنزیمهای کبـدی یـا کلیـوی مسـئول فعـال کـردن ویتامین را تحـت تاثیـر قـرار مـی دهنـد.
رئیس دانشکده تغذیه و علوم غذایی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان گفت: به علت تغییر سبک زندگی، آپارتمان نشینی و تغذیه نامناسب، بیشتر ایرانیهااز جمله ساکنان استان اصفهان در معرض کمبود ویتامین دی قرار دارند.
دکتر انتظاری با اشاره به اینکه بیشتر زنان و کودکان ایرانی بین ۵۰ تا ۸۰ درصد کمبود ویتامین دی دارند، افزود: ویتامین دی از گروه ویتامینهای ضروری بدن است که برای جذب کلسیم، رشد استخوانها، کنترل رشد سلولی و عملکرد مناسب عصبی برای بدن نیاز است.
وی با بیان اینکه کمبود این ویتامین در بدن کودکان سبب ابتلا به بیماری راشیتیسم (نرمی استخوان) و در بزرگسالان باعث بیماری پوکی استخوان میشود، گفت: سطح بالای ویتامین دی میتواند باعث جذب مقدار زیادی کلسیم در بدن شود که بالا رفتن خطر حمله قلبی و سنگ کلیه را به دنبال دارد.
معاونت بهداشتی وزارت بهداشت،درمان و آموزش پزشکی در خصوص ارتباط بین مکمل یاری ویتامین D و پیشگیری و کنترل بیماری کرونا ویروس اعلام کرد:
در حال حاضر سازمان جهانی بهداشت و سایر مراجع علمی بین المللی هیچ گونه توصیه ای مبنی بر مصرف مکمل ویتامین D به منظور پیشگیری یا درمان بیماری ویروس کرونا ارایه نکرده اند و شواهد علمی موجود در این خصوص نیز ضد و نقیض است.
اجرای برنامه مکمل یاری ویتامین D کماکان مطابق با بخشنامه ها و دستور العمل های قبلی است،بنابراین نکات زیر در این خصوص و در این روزهای شیوع بیماری کرونا باید در نظر گرفته شود:
۱-افرادی که از قبل بر اساس دستورالعمل های وزارت بهداشت ماهیانه یک عدد پرل ۵۰ هزار واحدی ویتامین D مصرف می کردند، به همین روال ادامه دهند.
۲-افرادی که تاکنون مکمل ویتامین D ماهانه مصرف نکرده اند نیز به همین ترتیب ماهانه یک عدد مکمل ۵۰ هزار واحدی ویتامین D مصرف و از مصرف خودسرانه مکمل با دوزهای بالا خودداری کنند.
۳- افرادی که با تشخیص پزشک دچار کمبود ویتامین اند، مطابق با روش های درمانی تجویز شده عمل کنند.
نگارنده:سیده پروین امامی