به گزارش خبرگزاری صدا و سیما مرکزکهگیلویه و بویراحمد، مدتی پیش برای تهیه گزارشی فرهنگی به شهر سوق در فاصله 12 کیلومتری از شهر دهدشت مرکز شهرستان کهگیلویه رفتیم.
حین تهیه گزارش یکی از بستگان که بانوی 64ساله ای بود در یکی از محلات این شهر، من و گروه خبری را به صرف چای دعوت کرد.
بی بی فرخنده زن زحمتکشی بود و هر چند چهره خسته و آفتاب سوخته ای داشت اما همانند زن 35 ساله ای چالاک و فرز بود.
بی بی فرخنده به غیر از چای و شیرینی ظرفی از تنقلات که بیشتر بادام کوهی بود جلویمان گذاشت.
با دیدن بادامها یاد بادامستان های منطقه قُرُق بلوط بنگان سوق افتادم.
بادامهای بی بی فرخنده جرقه ای بود برای تهیه گزارشی از تبدیل منطقه ای خشک و بی آب و علف به جنگلی انبوه از بادام و جمعیتی از گردشگران که در ایام مختلف سال به هربهانه ای از شهرها و مناطق مختلف برای تفریح به آنجا می روند.
منطقه ای تپه ماهوری مشرف بر رودخانه و دریاچه پشت سد مارون که تا دهه هفتاد منطقه ای خشک و لم یزرع بود.
از سال 73 کشت بادام در این منطقه و همزمان در 12 هزار هکتار از تپه های شیب دار استان کهگیلویه و بویراحمد آغاز شد.
استان کهگیلویه و بویراحمد که بیش از 60 درصدش کوهستانی با یک میلیون و 700 هزار هکتار جنگل و مرتع در جنوب غربی ایران واقع شده و مردم، جنوب این استان را پایتخت طبیعت و شمالی در جنوب کشور می نامند.
خشکسالیهای دهه اخیر و آتشسوزیها موجب شده است، تعداد زیادی از درخت و درختچههای منابع ملی کهگیلویه و بویراحمد که روزی از آن بهعنوان سرزمین رودهای خروشان و جوشان و یاد میشد خشک و نابود شوند.
استفاده از چوب و برگ درختان مختلف برای مصارف خانگی و تولید ذغال و نیز بیماری درختان مزید بر علت شد تا در سالهای اخیر شاهد نابودی بسیاری از عرصه های جنگلی استان باشیم.
احیا و و حفظ زیست بومها, یکی از اصول اساسنامه تشکلهای زیست محیطی در استان بهشمار میرود که از این رو بهمنظور جبران بخش کوچکی از درختهای خشک شده,کاشت بذر گونههای بومی در مناطق حفاظت شده و آزاد استان کهگیلویه و بویراحمد در دستور کار دستگاه های ذیربط و تشکلها قرار گرفت.
از جمله درخچه هایی که به لحاظ حفظ منابع آب، پایداری خاک و نیز ارزش اقتصادی همواره مورد توجه بوده، درخت بادام است.
بادام میوه درخت بومی در منطقه خاورمیانه است اما تولید آن در سراسر جهان و در بسیاری از مراکز تولید در حال انجام است.
ساکنان استان کهگیلویه و بویراحمد از گذشته های دور از میوه این درخت که به صورت وحشی بیشتر در ارتفاعات مناطق مختلف استان وجود داشت استفاده می کردند.
کهگیلویه پایلوت بادامکاری در کشور
در شهرستان کهگیلویه بیشتر از همه جای کشور طرح بادامکاری اجرا شده است.
رئیس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری کهگیلویه با اشاره به توسعه کشت بادام در زمین های شیب دار این شهرستان ،گفت: کهگیلویه در زمینه کشت بادام در کشور مقام نخست را در اختیار دارد.
هدایت الله آویزش افزود: بیش از 12 هزار هکتار از اراضی شیب دار و تپه ماهورهای این شهرستان زیر کشت درخت بادام قرار گرفته است.
وی گفت: در بازدید سال 93رئیس سازمان جنگلها و مراتع کشور از کهگیلویه ،این شهرستان به عنوان منطقه پایلوت بادام کاری در کشور انتخاب شد.آویزش با اشاره به اینکه گونه بادام کشت شده در اراضی کهگیلویه از نوع 'اسکوپاریا' است افزود: علت انتخاب شهرستان کهگیلویه به عنوان پایلوت، موقعیت و رشد مطلوب درخت بادام در زمین های شیب دار و برداشت زیاد محصول بادام نسبت به سایر استانها بوده است.وی مهم ترین برنامه های اداره منابع طبیعی و آبخیزداری در توسعه طرح بادام کاری را جلب مشارکت مردمی از طریق خرید بذر بادام، واگذاری طرحها به مردم بومی ، اعطای تسهیلات کم بهره، تسهیل در واگذاری طرحهای بادام کاری و مشارکت مردم در صیانت و حفاظت از منابع طبیعی عنوان کرد.آویزش مهم ترین مناطق کشت بادام در شهرستان کهگیلویه را دشت مازه، بلوط بنگان، کوهبرد،لگین راک، بی بی زلیخایی و زیرگچ روشن آباد ذکر کرد. وی گفت: در هر هکتار سطح زیر کشت درخت بادام ثمری سالانه 400 کیلوگرم بادام خشک برداشت می شود که قیمت هر کیلوگرم بادام تلخ 250 هزار ریال است. آویزش به اهمیت طرحهای بادام کاری در حفظ و پایداری خاک، سلامت محیط زیست، نفوذ آب به زمین و تقویت سفره های آب اشاره کرد و گفت: جذابیت و تنوع طرح های بادام کاری از سوی مسئولان کشوری در کهگیلویه مورد تحسین قرار گرفته است. هدایت الله آویزش با بیان اینکه مساحت شهرستان کهگیلویه 406 هزار و 679 هکتار است که 142 هزار و 337 هکتار مرتع و 264هزار و 342 هکتار جنگل دارد، تثبیت خاک، کنترل روان آبها، جلوگیری از تصرفات و حفظ وضعیت موجود خاک را از مهمترین مزایای بادام کاری اعلام کرد و افزود: در بیش از ۸۵۰ هزار هکتار از جنگلهای کهگیلویه و بویراحمد درختان بادام وحشی می روید و رویش بادام در مناطق تپه ماهوری گرمسیری و زمینهای شیب دار اهمیت توسعه کشت بادام را دوچندان کرده است.
آویزش اضافه کرد: درخت بادام از سال پنجم شروع به ثمر دهی میکند که به طور میانگین از هر هکتار بادام حدود ۸۰۰ کیلوگرم تا یک تن بادام برداشت میشود.
رئیس منابع طبیعی و آبخیزداری شهرستان کهگیلویه گفت: بادامستانهایی که امروز قابلیت برداشت دارند تا سال ۷۳ بیابانی بیش نبودند، اما با همکاری مردم مناطق و مشارکت این اداره در تهیه بذر و کاشت بادام کوهی از نوع اسکوپاریا حالا علاوه بر حفظ خاک و زیبایی بخشیدن به این مناطق به منبع درآمد خوبی برای مردم تبدیل شده اند.
شهرستانهای گرمسیری کهگیلویه، لنده و بهمئی با سطح زیر کشت ۱۲ هزار هکتار بادام کوهی به عنوان مناطق پایلوت این دانه روغنی در کشور و از شهرستانهای عمده در تولید بادام کوهی تلخ در کهگیلویه و بویراحمد هستند.
مصارف و ارزش بادام
نام علمی این خشکبار پرونوس دالسیس (Prunusdulsis) و بومی مناطق خاورمیانه، هند و شمال آفریقا است و در مناطقی مثل ایران، عربستان سعودی، لبنان، ترکیه، سوریه، اردن و سرزمین های اشغالی یافت میشود.
طعم بادام از شیرین تا تلخ قابلتغییر است و خواص درمانی زیادی نیز دارد.
بادام کوهی به صورت تلخ به قیمت هر کیلو 25 هزار تومان و شیرین شده به قیمت هر کیلو 35 تا 40 هزار تومان به فروش میرسد.
بادامهای تلخ کوهی برداشت شده پس از چند بار پخت و شیرین سازی با آب و نمک به عنوان آجیل محلی از آن استفاده میشود.
همچنین از بادام کوهی تلخ میتوان روغنی تولید کرد که در کاهش درد مفاصل و ساخت لوازم آرایشی و بهداشتی کاربرد فراوانی دارد.
بادام سرشار از پروتئین، ویتامین E، کلسیم، منیزیم، پتاسیم و آهن است که برای بدن مفید است.
شیره درختچه بادام کوهی تلخ در بازار با قیمت هر کیلو ۱۰ هزار تومان به فروش میرسد.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان گفت: از مجموع ۱۲ هزار هکتار سطح زیر کشت بادام کوهی تلخ در استان حدود ۷ هزار هکتار آن قابلیت بهره برداری دارد.
حکمتیان افزود:پیش بینی میشود با برداشت بادام کوهی حدود ۲۰ میلیارد تومان نصیب بهره برداران این محصول شود.
کارشناس منابع طبیعی و آبخیزداری شهرستان لنده هم با بیان اینکه همزمان با برداشت هسته بادام کوهی تلخ ،صمغ و شیره آن هم برداشت میشود گفت: محصول صمغ درختچه بادام کوهی تلخ که در زبان و گویش لری به آن (زِدی) میگویند در صنایع رنگ رزی، لوازم آرایشی و بهداشتی و حتی صنایع غذایی کاربرد فراوانی دارد.
آقای آبیار افزود: کار برداشت بادام کوهی تلخ از نیمه دوم اردیبشهت ماه آغاز و تا پایان تیرماه ادامه دارد و هرساله بیش از ۵ هزار تن بادام کوهی از بادمستانهای کهگیلویه و بویراحمد برداشت و روانه بازار مصرف شود.
بازاریابی و صادرات بادام
بزرگترین تولید کننده بادام دنیا ایالات متحده امریکا است که به تنهایی بیش از 46 درصد تولید جهان معادل 2.2 میلیون تن را به خود اختصاص داده است.
کشور های اسپانیا مراکش و ایران در رتبه های بعدی هستند.
بادام ها به دو طبقه بندی کلی تلخ و شیرین تقسیم می شوند.
بادام تلخ می بایست روند پاستوریزه شدن را طی کند تا امتیاز صادرات و مصرف را بدست بیاورد.
بیشترین حجم صادرات به بادام پوس کنده شده تعلق دارد.
سهم صادرات بادام با کد تعرفه 080212 و 080211 در بازار جهانی بیش از 6.4 میلیارد دلار است که بزرگترین کشورهای صادر کنند آن به ترتیب آمریکا اسپانیا و استرالیا هستند.
رشد صادرات بادام نسبت به سال 2016 برابر با 2 درصد کاهش داشته است.
تولید کنندگان این محصول با بکارگیری اصول بازاریابی و بسته بندی توانسته اند به بازار های بین المللی محصولات خود را صادر کنند.
حجم صادرات جهانی بادام
بازاریابی بادام صادراتی بر روی جامعه هدفی متشکل از خرده فروشی های کوچک و فروشگاه های زنجیره ای کشورهای توسعه یافته و در حال توسعه در سراسر جهان متمرکز شده است.
بسیاری از شرکت های تولیدی در سراسر جهان استراتژی بازاریابی خود را بر روی بازاریابی دیجیتال متمرکز کرده اند.
هر ساله فروش انلاین نسبت به فروش سنتی 15 درصد رشد را نشان می دهد.
این رقم نشان می دهد بسیاری از صاحبان کسب و کار ها به فکر استفاده از ظرفیت های بازاریابی دیجیتالی هستند.
روغن بادام در مصارف بهداشتی و صنعتی
واحد شمارش طلا " اونس " است، هر اونس معمولی در سیستم بینالمللیِ اوزان برابر با یک شانزدهم پوند یا ۴۰۰ ارزن است.
به طور معمول از واحد شمارش اونس برای اشیاء بسیار گرانبها و قیمتی مانند طلا و سنگ های قیمتی استفاده می کنند و این واحد در یکاها بسیار مهم کاربردی جهانی دارد.
از قضا همین واحد شمارسی را برای " روغن بادام " نیز استفاده می کنند، تا نشان دهند این روغن در حکم طلا ارزش دارد و در بازارها و بورس های مواد غذایی جهان این روغن بادام در حکم همان طلا برای خریداران و فروشندگان ارزشمند است.
این محصول را بیشتر در مواد آرایشی و بهداشتی و درمانی مصرف می کنند و بالاترین مصرف کنندگان روغن بادام در جهان نیز تولیدکنندگان بزرگ مواد آرایشی و بهداشتی هستند.
اکنون نیز محصولات آرایشی و بهداشتی در جهان یکی از پر درآمدترین کالاهای صنعتی است که مواد اولیه بسیاری از این مواد، محصول ' بادام ' است.
گزارش های جهانی نشان می دهد، در حال حاضر شرکت های بهداشتی و آرایشی نزدیک به ۳۰۰ محصول آرایشی و بهداشتی در سطح جهان را از فرآوری بادام استحصال و روانه بازار می کنند.
افزایش روز افزون صنایع وابسته به محصول بادام در آمریکا برای جلب مشتریان خود در زمینه تهیه انواع لوازم آرایشی پوستی و دارویی، صنایع رب بادام و صنایع جانبی دیگر با ایجاد کنسرسیوم ها و برندهای بزرگ در این کشور، نشان از توجیه اقتصادی این محصول دارد.
برخی کارشناسان مواد غذایی معتقدند که در زمان حاضر ' بادام ' برای آمریکا مثل نفت با ارزش شده است چرا که هر اونس رب خالص بادام از ۸۰ دلار (Price: $51.80) به ۱۲۰ دلار افزایش یافته است و برای این کشور درآمدزایی دارد و این یعنی صنایع وابسته به این محصول به هر قیمتی باید سرپا باشد.
انعطاف پذیری روغن بادام در تولید صنایع بهداشتی بسیار بالاست به گونه ای که روغن بادام در درجه حرارت اتاق، مایع و در دمای ۳۸ درجه، دارای وزن مخصوص ۱/۸ تا ۰/۹ است.
میزان خلوصی این روغن ۸۵ تا ۹۵ است و روغن بادام به عنوان روغن سالاد و همچنین به عنوان روغن هایی که قابلیت امولسیون شدن را داشته باشند محسوب می شود.
از این ترکیبات برای تولید لوازم بهداشتی و آرایشی استفاده می شود و روغن بادام به عنوان یکی از مهمترین محصولات مورد نیاز آرایشی بهداشتی در سطح جهان مورد استقبال کارخانه ها قرار گرفته است.
بادامستانها معادن طلای ایران
ایران اکنون به عنوان یکی از تولید کنندگان مهم محصول بادام در سطح جهان پس از آمریکا و اسپانیا مطرح است و توسعه صنایع تبدیلی بادام می تواند، بادامستان های ایران را به عنوان معدن طلا برای کشاورزان مبدل کند.
در حال حاضر، صادرات هر کیلوگرم بادام حدود صدها دلار ارزآوری دارد که این میزان پس از فرآوری و تبدیل به صنایع بهداشتی و آرایشی به هزاران دلار در هر کیلوگرم افرایش می یابد.
اکنون دو میلیون هکتار از اراضی کشورهای پنج قاره دنیا به کشت بادام اختصاص دارد و سالانه ۲.۵ میلیون تن بادام در این باغات تولید و روانه بازار مصرف می شود.
در ایران ۱۵۰ هزار هکتار باغ بادام آبی و ۷۶ هزار هکتار باغ بادام دیم وجود دارد.
سالانه ۲۰۰ هزار تن بادام آبی و دیم در کشور تولید می شود و ایران پس از آمریکا و اسپانیا رتبه سوم تولید بادام دنیا را داراست.
گسترش صنایع تبدیلی در استان های تولید کننده این محصول، می تواند نقش مهمی در فرآوری این محصول داشته باشد.
رئیس اتاق بازرگان استان گفت: بادام می تواند به عنوان یکی از محصولات و مزیت های مهم صادراتی این استان به شمار برود.
آقای کیانی افزود: شرایط آب و هوایی مناسب و وجود زمینهای مستعد از ظرفیتهای بالقوه برای تولید بادام در استان کهگیلویه و بویراحمد محسوب میشود. بادام بهلحاظ کاربرد متنوع میتواند به عنوان یک محصول اقتصادیتر از نفت حمایت شود.
به هرحال بی بی فرخنده های زیادی به عنوان بهره بردار اوایل پاییز هرسال توبره های خود را به پشت میگرند و تپه به تپه محصول بادام تلخ منطقه قرق بلوط بنگان شهر سوق در استان کهگیلویه و بویراحمد را به امید کسب درآمد جمع میکنند و این قصه سالها است به همین شیوه ادامه دارد.
آنها محصولشان را شیرین کرده و حداکثر به قیمت هرکیلو35 تا 40 هزار تومان به فروش میرسانند در حالیکه قیمت واقعی این محصول بسیار بیشتر و گرانبها تر است.
موقع بازگشت از شهر سوق بی بی فرخنده کیسه ای در دستم گذاشت که درون آن سه بسته بادام شیرین بود برای خودم و 2 نفر همراهم هدیه اش را پذیرفتم به امید آنکه روزی که حاصل رنج و زحمت بی بی فرخنده ها به توبره های خودشان واریز شود.
بادامستانها درحکم معادن طلا
بادامستانها درحکم معادن طلا
بادامستانها درحکم معادن طلا
بادامستانها درحکم معادن طلا
بادامستانها درحکم معادن طلا
بادامستانها درحکم معادن طلا
بادامستانها درحکم معادن طلا
بادامستانها درحکم معادن طلا
بادامستانها درحکم معادن طلا
بادامستانها درحکم معادن طلا