پخش زنده
امروز: -
یکی از مهمترین داشتههایی که کهگیلویه و بویراحمد را از سایر استانها متمایز میکند جنگلهای زیبا و پرپشت بلوط است که این روزها به یکی از خبرهای مهم فضای مجازی و رسانه ها تبدیل شده است.
همزمان با عملیاتی شدن طرح عریض سازی مسیر یاسوج به سی سخت، تعدادی از دوست داران محیط زیست نسبت به قطع درختان و آسیب دیدن پوشش گیاهی منطقه واکنش نشان دادند.
امید سجادیان فعال محیط زیست در این زمینه گفت: هر توسعهای باید در هماهنگی و حفظ طبیعت، با کمترین آسیب به طبیعت و پوشش گیاهی باشد.
وی افزود: پروژههای عمرانی باید ارزیابی محیط زیستی داشته باشند. جاده یاسوج به سی سخت که در پی ساخت آن درختان بلوط کهن سال زیادی قطع شد باید توجیه محیط زیستی داشته باشد.
سجادیان بیان کرد: لذت مسیر گردشگری به جاذبههای طبیعی و پوشش گیاهی و جاده کوهستانی است، وقتی درختی نباشد، چشمهای نیست، آب و هوای خنکی برای مسافرت نیست.پس باید در ساخت مسیر توسعه مناطق گردشگری استان دقت بیشتری کرد.
این اعتراضها باعث شد تا مدیرکل جدید محیط زیست استان، دستور توقف عملیات راه سازی را صادر کند.
سیّد اسدالله هاشمی که به تازگی مسئولیت محیط زیست کهگیلویه و بویراحمد را بر عهده گرفته از توقف روند عریض سازی محور مواصلاتی یاسوج به سی سخت خبر داد و گفت: با وجود دریافت مجوزهای لازم برای ساخت این طرح در ساعات اولیه کاری ام دستور توقف روند توسعه این مسیر را دادم تا کارهای کارشناسی بیشتری روی آن انجام گیرد.
هاشمی با بیان اینکه تمرکز اصلی سازمان محیط زیست بر حوزه زیستگاهی است عنوان کرد: علیرغم اینکه در احداث این طرح مواصلاتی هیچ موجود زندهای از بین نرفته است، احتمال اثرگذاری منفی بر زیستگاه گیاهی و جانوری را عامل صدور دستور خود دانست.
درختان بلوط این منطقه قدمتی ۲۰۰ تا ۵۰۰ ساله دارند و ۴۰ سال طول میکشد تا یک درخت بلوط میوه دهد.
کارشناسان ارزش اقتصادی هر اصله درخت بلوط را بالغ بر ۲ میلیارد ریال برآورد کرده اند.
مدیرکل راه و شهرسازی کهگیلویه و بویراحمد اذعان دارد در طرح مطالعاتی این طرح عمرانی تمامی جوانب سنجیده شده و از همان ابتدا مجوزهای زیست محیطی لازم از ادارات منابع طبیعی و محیط زیست دریافت شده است.
پژمان نیک اقبال همچون فرماندار شهرستان دنا بزرگ نمایی قطع درختان در این محور را جنجال رسانه ای دانست و افزود: تمام اقدامات انجام شده نظیر قطع درختان طبق قانون بوده و پیمانکار مؤظف است در اولین فرصت نسبت به کاشت سه نهال به ازای هر درخت قطع شده اقدام کند.
وی با بیان اینکه جاده یاسوج به سی سخت یکی از محور های مواصلاتی مهم استان به نقاط گردشگر پذیر شهرستان دنا است که سالانه ده ها تصادف منجر به فوتی در آن رخ می دهد گفت: این جاده نیاز مبرم به باز گشایی داشت که با نظر کارشناسان طرح چهار بانده کردن این مسیر تایید و در حال اجراست.
واکنش رسانهها به قطع درختان موجب ورود قوه قضائیه به موضوع محور مواصلاتی یاسوج به سی سخت شد.
معاون پیشگیری از وقوع جرم دادگستری کهگیلویه و بویراحمد در این رابطه گفت: برای چهار خطه شدن جاده یاسوج به سی سخت کمتر از یک هزار و ۳۰۰ اصله درخت قطع می شود.
سید عیسی حسنی در جلسه شورای پیشگیری از وقوع جرم دادگستری شهرستان دنا بر ایفای تعهد اداره کل راه و شهر سازی بر غرس نهال در حاشیه این جاده به تعداد سه برابر درختهای قطع شده حداکثر تا پایان سال جاری تأکید کرد و گفت: دادگستری استان حتماً بر این موضوع نظارت خواهد کرد.
وی ادامه داد از این پس بر اساس مجوزهای صادر شده هیئتی متشکل از نمایندگان ادارات به روند قطع درختان نظارت میکنند و اجازه قطع درختان بیش از مصوبهها داده نمیشود.
حسنی هشدار داد در صورت وقوع تخلف و قطع مازاد درختان برای متخلفان پرونده قضایی تشکیل میشود.
حال باید منتظر ماند و دید آیا بعد از اتمام و بهره برداری از این پروژه که خسارت سنگینی به منابع طبیعی وارد کرده است پیمانکار مربوطه و اداره کل راه و شهرسازی به تعهدات خود یعنی همان کاشت ۳ درخت به ازای هر درخت عمل خواهد کرد یا نه.
همچنین دستگاههای خدمات رسان برای خدمت رسانی به مردم استان باید بهترین مسیرها را برای کاهش خسارت به منابع طبیعی و محیط زیست انتخاب کنند تا این سرمایه ملی برای نسلهای بعد باقی بماند.
نویسنده :سید فرشاد رجائی فر