ژاپن تاکنون با داشتن حدود 330 نفر مبتلا و یک فوتی یکی از کشورهایی است که در کانون توجه جهانی قرار گرفته است. نکته ای که مساله ویروس کرونا را برای ژاپن بغرنج کرده، نزدیک بودن به تاریخ برگزاری المپیک 2020 توکیو است.
پژوهش خبری صداوسیما: کرونا ویروسها خانواده بزرگی از ویروسها هستند که از ویروس سرماخوردگی معمولی تا عامل بیماریهای شدیدتری همچون سارس، مرس و کووید ۱۹ را شامل میشود. کروناویروسها در سال ۱۹۶۵ کشف شدند و مطالعه بر روی آنها به طور مداوم تا اواسط دهه ۱۹۸۰ ادامه داشت. وجود این ویروس در انسان در دسامبر ۲۰۱۹ -10آذر تا 10 دی 98 - برای اولین بار در شهر ”ووهان“ استان ”هوبئی“ چین، پس از اینکه مردم بدون علت مشخصی دچار سینه پهلو شدند و واکسنها و درمانهای موجود مؤثر نبودند، شناسایی شد. از میان نخستین افرادی که به این ویروس آلوده شدهانداولین موارد ابتلا به ویروس کورنای جدید(۱۹COVID ) در ژاپن مربوط می شود به مسافران کشتی کروز که به علت شرایط قرنطینه (در اواخر بهمن ماه گذشته) در بندر یوکوهاما پهلو گرفت.
ژاپن و افزایش شمار مبتلایان به ویروس کرونا
اولین گزارش های خبری که از ابتلای افراد در ژاپن به ویروس کورنا خبر می دهند به کشتی تفریحی ژاپنی که در بندر یوکوهاما پهلو گرفت مربوط می شود. خبرگزاری «ان اچ کی» در تاریخ 18 بهمن از قرنطینه کشتی یادشده در بندر یوکوهاما به علت شناسایی 61 مورد مبتلایان به این ویروس خبر داد. براساس بیانیه وزارت بهداشت ژاپن،" 21بیمار ژاپنی، 8 آمریکایی، 5 استرالیایی، 5 کانادایی، 1 آرژانتینی و1 انگلیسی که بین 20 تا 80 سال سن دارند، در بیمارستان های توکیو، سیتاما، چیبا و کاناگاوا تحت معالجه قرا گرفتند". اما تنها 5 روز بعد رسانه های محلی ژاپن از افزایش شمار مبتلایان به این ویروس خبر دادند براین اساس رسانه های یادشده از ابتلای 203 نفر به ویروس کرونا در این کشور خبر دادند. اما متاسفانه روند رشد مبتلایان به ویروس یادشده باز هم ادامه یافت به گونه ای که خبرگزاری های محلی از عبور شمار مبتلایان به ویروس کورنا از مرز 300 نفر خبر دادند. خبرگزاری «ان اچ کی» تنها یک روز بعد از آمار بالا از آمار جدیدی به قرار زیر رونمایی کرد و نوشت:
«ده ها مورد جدید از ابتلا به ویروس جدید کرونا در ژاپن گزارش شده بر این اساس شمار کلی مبتلایان به این ویروس در کشور از مرز ۳۳۰ نفر گذشت که ۲۸۵ نفر آنها از سرنشینان کشتی کروزی هستند که در یوکوهاما در جنوب توکیو در قرنطینه است. در میان این موارد جدید، هشت نفر ساکن توکیو هستند. اکثر آنها با یک راننده تاکسی که روز پنجشنبه ابتلایش به این ویروس تایید شد، تماس داشته اند».
در این حال خبرگزاری «ان اچ کی» ژاپن ؛ یک زن ۸۰ ساله مبتلا به ویروس ناشناخته «کرونا» در یکی از استانهای واقع در نزدیکی «توکیو» پایتخت ژاپن را اولین قربانی این ویروس معرفی کرد. در این گزارش آمده است : یک زن ۸۰ ساله مبتلا به ویروس «کرونا» در استان «کاناگاوا» در نزدیکی «توکیو» پایتخت ژاپن جان خود را از دست داد و به اولین فردی در این کشور تبدیل شد که قربانی این ویروس ناشناخته شده است.
انتقاد فزاینده از تدابیر ژاپن در کشتی تفریحی
همزمان با خروج صدها مسافر کشتی تحت قرنطینه ”دایاموند پرینسس“در ژاپن که آزمایش ویروس کرونا بر آنها منفی بوده، انتقادهایی متوجه دولت این کشور شده است.یک کارشناس بهداشتی ژاپن که از این کشتی در بندر یوکوهاما بازدید کرده بود گفت که اوضاع در کشتی "کاملا هرج و مرج زده بود."کنتارو ایواتا، استاد رشته بیماری های عفونی در دانشگاه کوبه ژاپن، تدابیر اعمال شده در کشتی را "از نظر کنترل عفونت کاملا ناکافی" توصیف کرد.او در پستی در یوتیوب گفت که مشاهدات او نشان می دهد افراد آلوده از افراد سالم جدا نشده اند..مسافران کشتی هم شرایط دشوار قرنطینه در آن را روایت کرده اند. تاکنون حداقل ۶۲۱ مسافر و خدمه کشتی دایاموند پرینسس به ویروس کووید-۱۹ مبتلا شده اند که بزرگترین مورد شیوع در خارج از چین است. این کشتی حامل ۳۷۰۰ نفر بوده و تاکنون چهار نفر در داخل این کشتی به خاطر کرونا جان خود را از دست داده اند.
در این حال مقام های بهداشتی آمریکا هم از اقدامات مقام های ژاپنی در مقابله با ویروس کورنا انتقاد کردند. براین اساس مرکز کنترل بیماری و پیشگیری در آمریکا (سی دی سی) اخطار داد ممکن است تدابیر اتخاذ شده در کشتی برای جلوگیری از سرایت بیماری کافی نبوده باشد. در مقابل مقام های ژاپنی از رویکرد خود دفاع کرده و می گویند که اکثریت موارد آلودگی احتمالا پیش از شروع قرنطینه اتفاق افتاده است.
اقدامات دولت ژاپن برای مهار ویروس کرونا
1- اجرای دورکاری برای کارمندان
دولت ژاپن در جهت کاستن از حضور مردم در اماکن عمومی با هدف مهار بیماری کرونا از شرکتهای این کشور خواست تا امکان کار کردن کارمندان خود از منزل را فراهم کنند.در شرایطی که تنها چند ماه تا آغاز بازی های المپیک زمان باقی مانده است، نگرانی از شیوع گسترده ویروس کرونا در سومین اقتصاد بزرگ جهان باعث شده است تا دولت این کشور از شرکت ها بخواهد تا امکان دورکاری کارکنان خود را فراهم کنند. دولت همچنین از افراد دارای علائم مشابه سرماخوردگی و تب خواسته است تا در منازل خود بمانند و در صورت تشدید علائم به پزشک مراجعه کنند.
2- اجرای محدودیت در فعالیت های ورزشی
طبق تصمیم دولت ژاپن همچنین مسابقات لیگ فوتبال این کشور موسوم به "جی لیگ" تا اطلاع ثانوی به تعویق افتاده است. در حال حاضر جلوگیری از گسترش بیشتر بیماری برای مقامات ژاپنی به امری حیاتی تبدیل شده است چرا که شیوع گسترده آن می تواند برگزاری رقابت های المپیک را که دولت این کشور حساب ویژهای روی آن برای تقویت رشد اقتصادی ژاپن کرده است با چالشهای جدی مواجه کند.
ژاپن ، المپیک 2020 و ویروس کرونا
المپیک 2020 توکیو از ۳ الی ۱۹ مرداد ۱۳۹۹ در شهر توکیو کشور ژاپن برگزار می گردد. المپیک 2020 توکیو بدون شک بزرگترین پدیده ورزشی سال ۲۰۲۰ در جهان است. بازی های المپیک محبوب ترین رویداد ورزشی چندگانه است که هر ۴ سال یک بار برگزار می گردد. این رویداد همچون آهن ربایی سراسر جامعه ورزشی جهان را به همراه طرفداران آن از بیش از ۲۰۰ ملیت مختلف جذب می نماید. اما برگزاری این رویداد ورزشی ممتاز در سطح جهانی را میهمان ناخوانده ایی تهدید می کند . ویروس کورنای جدید(۱۹COVID ).کمیته برگزاری مسابقات المپیک ژاپن که قرار است حدود 150 روز دیگر در توکیو آغاز شود، نسبت به تبعات شیوع ویروس کرونا بر سلامت ورزشکاران و تماشاگران حاضر در این مسابقات و کیفیت برگزاری آنها ابراز نگرانی کرد. براین اساس ”توشیرو موتو“، رئیس کمیته برگزاری المپیک توکیو ابراز امیدواری کرد که ویروس کرونا هر چه زودتر ریشه کن شود؛ زیرا به زعم او شیوع بیشتر آن میتواند به مثابه آب سردی بر پیکر کل بازیهای المپیک باشد. اما نگرانی های فزاینده از شیوع ویروس یادشده در بازی های المپیک شکلگیری برخی کارزارهای مردمی علیه برگزاری مسابقات المپیک را موجب شده است . با وجود این مقامات ارشد دولت ژاپن از جمله ”شینزو آبه“، نخستوزیر این کشور اعلام کردهاند که باید با کار و تلاش عمومی بیشتر، زمینه برگزاری مناسب این مسابقات را از روز ۲۴ ژوئن فراهم کنند. پیش از شیوع ویروس کرونا، دولت ژاپن با تعیین هدف جاهطلبانۀ جذب ۴۰ میلیون گردشگر خارجی در سال ۲۰۲۰ میلادی، پیشبینی کرده بود که طی روزهای برگزاری مسابقههای المپیک روزانه پذیرای ۹۲۰ هزار گردشگر خارجی باشد.این کشور در سال گذشته میلادی نیز ۹.۶ میلیون گردشگر چینی جذب کرده بود. کمیته بینالمللی المپیک نیز با هدف آرامشبخشی به جامعه بینالمللی ورزش و مردم ژاپن اعلام کرده است که با همکاری متخصصان سازمان جهانی بهداشت، وضعیت شیوع ویروس کرونا را در ژاپن و محل برگزاری رقابتهای المپیک، تحت نظارت و کنترل قرار داده و توکیو نیز با اعمال حداکثر همکاری، برگزاری مسابقاتی آرام و کم ریسک را تضمین کرده است. برخی کشورهای عضو کمیته بینالمللی المپیک اخیرا پیشنهاد داده بودند که برای حضور ورزشکاران چینی در مسابقات بینالمللی، محدودیتهایی اعمال شود؛ درخواستی که هنوز با موافقت فدراسیونهای جهانی مواجه نشده است. با این وجود تاکنون برگزاری تعدادی از رویدادهای ورزشی از جمله مسابقات بینالمللی گلف، دو و میدانی سرپوشیده جهانی و برخی مسابقات لیگ حرفهای فوتبال چین به تعویق افتاده است.
نتیجه گیری
بروز و فراگیری بیماری های نوظهور و ناشناخته از جمله ویژگی های مهم جهان در چند دهه اخیر است که معمولا با شماری تلفات انسانی ، ترس و وحشت عمومی و خسارات اقتصادی همراه است.
در منشاء اصلی این بیماری ها اختلاف نظر زیادی مشاهد می شود به طوری که برخی صاحب نظران آن ها را نتیجه اقدامات بیولوژیک بعضی دولت ها از جمله آمریکا و رژیم صهیونیستی می دانند. در عین حال برخی دیگر آنها را نتیجه تغییر الگوی زندگی و دیگران نیز آن را نتیجه دخالت انسان در طبیعت و برهم زدن نظم طبیعت اعلام می کنند.
در حال حاضر مدتی است که جهان با ویروس ناشناخته جدیدی به نام ویروس کرونای جدید(۱۹COVID ) دست به گریبان است که تاکنون حدود 2300 نفر را به کام مرگ کشیده است. از جمله کشورهایی که به یکی از کانون های اصلی شیوع این بیماری تبدیل شده ژاپن است. ژاپن تاکنون با داشتن حدود 330 نفر مبتلا و یک فوتی یکی از کشورهایی است که در کانون توجه جهانی قرار گرفته است. نکته ای که مساله ویروس کرونا را برای ژاپن بغرنج کرده، نزدیک بودن به تاریخ برگزاری المپیک 2020 توکیو است. نگرانی ها از شیوع خطرناک این ویروس با توجه به زمان برگزاری المپیک برخی را بر این داشته که با اجرای کارزارهای مردمی علیه برگزاری مسابقات المپیک اقدام نموده و خواهان برگزار نشدن این تجمع شده اند. البته به نظر می رسد دولت ژاپن برای مهار این ویروس دو اقدام ؛ اجرای دورکاری برای کارمندان و محدود سازی فعالیت های ورزشی را بکاربسته که تا حدودی امیدوار کننده است.
منابع در آرشیو پژوهش خبری در دسترس است.
پژوهشگر: مرتضی هوشیار