رئیس کمیته امداد: یک میلیون و ۵۷۰ هزار خانوار تحت پوشش کمیته امداد هستند که مستمری میگیرند و خدمات لازم را به آنها ارائه میکنیم.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا وسیما، سید مرتضی بختیاری با حضور در برنامه «نگاه یک» شبکه یک سیما با اشاره به تاریخچه شکل گیری کمیته امداد افزود: یکی از دغدغههای امام راحل از آغاز نهضت انقلاب اسلامی در خرداد سال ۱۳۴۱، موضوع محرومان و مستضعفان بود.
وی ادامه داد: زمانی که انقلاب به پیروزی رسید این دغدغه جدی امام راحل درباره محرومان موجب شد که ۲۲ روز پس از پیروزی انقلاب اسلامی یعنی در ۱۴ اسفند سال ۱۳۵۷، ایشان دستور تشکیل کمیته امداد را صادر فرمودند.
آقای بختیاری با اشاره به خدمات ۴۰ ساله کمیته امداد امام خمینی (ره) گفت: در حوزه خدمت رسانی به نیازمندان، نخستین اقدام این بود که صندوق قرض الحسنه امداد امام (ره) تشکیل شد تا به نیازمندان از طریق وام کمک شود تا آنها توانمند شوند.
وی با اشاره به اینکه طبقات محروم و نیازمند، صاحبان انقلاب هستند، افزود: امدادرسانی و حمایت از افراد و خانوادههای نیازمند برای حفظ کیان خانواده و کرامت و عزت آنها و حمایت از زنان سرپرست خانوار و ایتام از جمله وظایف کمیته امداد است.
آقای بختیاری اضافه کرد: سرپرست یک میلیون و ۲۰۰ هزار خانوار، بانوان هستند و یک میلیون و ۸۰۰ هزار نفر سالمند و از کار افتاده تحت پوشش کمیته امداد هستند.
وی، کارآفرینی و اشتغال با هدف توانمندسازی و خودکفایی، ترویج فرهنگ کار بین افراد و خانواده، تامین مسکن، ارائه خدمات ازدواج، ارائه خدمات بهداشتی، درمانی و بیمهای مددجویان و ترویج فرهنگ انفاق، ایثار و خیر و احسان و توسعه مشارکتهای مردمی، گسترش فعالیتهای علمی و تحقیقاتی در خصوص شناخت و شناسایی و روشهای فقرزدایی را از دیگر وظایف کمیته امداد برشمرد.
آقای بختیاری با بیان اینکه کمیته امداد ۱۲۰ خدمت را به جامعه هدف خود انجام میدهد، افزود: بیش از ۳۰۰ هزار واحد مسکونی در اختیار مددجویان تحت پوشش کمیته امداد قرار گرفته که بخش عمدهای از این مسکنها توسط خیران و نیکوکاران ساخته شده است.
وی با اشاره به سه دوره تغییر اساسنامه کمیته امداد افزود: بررسی و شناخت انواع محرومیتهای مادی و معنوی نیازمندان و تبیین آنها و شناسایی افراد و خانوادههای نیازمند حمایت در شهر، روستا و عشایر از جمله رسالتهای این کمیته است.
رئیس کمیته امداد امام خمینی (ره) ادامه داد: پیشنهاد خط مشی، سیاستهای اجرایی و طرح و برنامه ریزیهای موثر برای رفع محرومیتها در ابعاد مختلف به مراجع ذیربط، فراهم آوردن امکانات لازم به منظور توانمندسازی، خوداتکایی و استقلال اقتصادی افراد و خانوادههای نیازمند و ترویج و احیای فرهنگ احسان و نیکوکاری و اکرام ایتام و نشر سنتهای حسنه اسلامی و جذب و مدیریت زکوات و صدقات و انفاقات و درآمدهای موقوفات از دیگر مأموریتهای کمیته امداد است.
وی گفت: از سال ۱۳۷۴ که معاونت اشتغال و خودکفایی در کمیته امداد ایجاد شده است تا پایان سال ۱۳۹۷، هفتصد هزار خانوار، خودکفا و از تحت پوشش کمیته امداد خارج شدند.
آقای بختیاری افزود: بر اساس محاسبات، اگر این هفتصد هزار خانوار تحت پوشش کمیته امداد باقی میماندند باید سالانه ۲ میلیارد و ۱۰۰ میلیون تومان به آنها مستمری پرداخت میکردیم.
وی ادامه داد: یک میلیون و ۵۷۰ هزار خانوار تحت پوشش کمیته امداد هستند که مستمری میگیرند و خدمات لازم را به آنها ارائه میکنیم.
آقای بختیاری افزود: همچنین در مبارزه با فقر مطلق که در تبصرههای بودجه دیده میشوند ۶۲۰ هزار خانوار تحت پوشش کمیته امداد هستند که به آنها مستمری پرداخت میشود.
وی اضافه کرد: حدود ۳۶۵ هزار دانش آموز و حدود ۷۸ هزار دانشجو تحت پوشش کمیته امداد هستند.
آقای بختیاری گفت: برخی فرماندارها و نمایندگان ادوار مجلس شورای اسلامی هم در گذشته مددجوی کمیته امداد بودند که با توانمندسازی به این مقامات رسیدند.
رئیس کمیته امداد امام خمینی (ره) تصریح کرد: بیش از ۵ میلیون نفر از نیازمندان از آغاز تشکیل صندوق قرض الحسنه امداد ولایت تاکنون از این صندوق وام گرفتند که بخشی از آنها تحت پوشش کمیته امداد بودند و بخشی هم نبودند.
آقای بختیاری افزود: بیش از ۵۰ درصد منابع مالی اداره مدد جویان از کمکهای مردمی است.
وی اضافه کرد: اواخر سال ۹۶ زلزلهای در سرپل ذهاب و استان کرمانشاه آمد که خرابی به بار آورد و خانههای بسیاری از مددجویان کمیته امداد در این منطقه از بین رفت که در طول یکسال از اواخر سال ۱۳۹۶ تا اسفند ۱۳۹۷ بیش از ۵ هزار خانه ساخته و تحویل این مددجویان شد.
آقای بختیاری گفت: در سیل اوایل امسال در استانهای گلستان، لرستان و خوزستان و در ۱۵ استان دیگر، ۱۵ هزار خانه نیاز به تعمیرات داشت که توسط کمیته امداد انجام شد و ۱۰ هزار و ۵۰۰ واحد احداثی تعهد این کمیته است که بخشی از آن را ساختیم و تحویل دادیم و بخشی دیگر هم حداکثر تا خرداد سال ۱۳۹۹ ساخته و تحویل میشود.
رئیس کمیته امداد امام خمینی (ره) گفت: کمیته امداد در سیل استان سیستان و بلوچستان، بیش از ۲۳ میلیارد تومان کمکهای نقدی و کالایی مردم را بین سیل زدگان توزیع کرد.
اقای بختیاری افزود: علاوه بر حوادث غیر مترقبه تفاهم نامههایی با سازمان برنامه و بودجه منعقد کرده ایم که بر اساس آن ۵ هزار واحد مسکونی در استان خراسان جنوبی، ۵ هزار واحد در کرمان، ۶ هزار واحد در استان سیستان و بلوچستان و هزار واحد در ۶ استان محروم ساخته خواهد شد که ۵۰ درصد منابع و همچنین زمین این واحدها از طریق دولت تأمین میشود و بقیه را کمیته امداد میپردازد.
وی ادامه داد: کمیته امداد در مناطق روستایی, ۲۰ میلیون تومان وام بلاعوض و ۱۵ میلیون تومان تسهیلات قرض الحسنه برای ساخت واحدهای مسکونی پرداخت میکند.
رئیس کمیته امداد امام خمینی (ره) گفت: ۱۷ هزار واحد مسکونی را نیز بنیاد مسکن انقلاب اسلامی میسازد.
آقای بختیاری افزود: تفاهم نامهای با سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و ستاد اجرایی فرمان امام (ره) داریم که بر اساس آن قرار بود ۱۰ هزار واحد مسکونی ساخته شود، اما به علت نوسانات ارزی سال ۱۳۹۷، این رقم به ۶ هزار و ۵۰۰ واحد کاهش یافت که تعداد قابل توجهی از این واحدها ساخته شده است و بقیه تا اوایل سال ۱۳۹۹ ساخته میشود.
وی گفت: خانوادههای ۳ نفره به بالاتر و ایتام و زنان سرپرست خانوار در اولویت ساخت واحدهای مسکونی کمیته امداد هستند، اما در حوادث غیرمترقبه مانند زلزله و سیل، اولویتها یکسان است.
آقای بختیاری با بیان اینکه بر اساس برنامه ششم توسعه، سازمان بهزیستی و کمیته امداد امام خمینی (ره) به ایجاد سالانه ۱۰۰ هزار اشتغال مکلف شده اند، گفت: از این تعداد ۷۰ هزار شغل سهم کمیته امداد و ۳۰ هزار شغل سهم سازمان بهزیستی است.
وی افزود: در سال اول اجرای برنامه ششم توسعه در سال ۱۳۹۶، کمیته امداد ۱۷۰ هزار شغل و در سال دوم این برنامه یعنی در سال ۱۳۹۷ صد و چهل و هشت هزار شغل ایجاد کرد که رسماً در شورای عالی اشتغال اعلام شد که یک سوم اشتغال کشور را کمیته امداد ایجاد کرده است.
آقای بختیاری اضافه کرد: کمیته امداد تا آخر دی امسال ۱۲۸ هزار شغل ایجاد کرده است که امیدواریم این رقم تا پایان امسال به بیش از ۱۵۰ هزار و حتی ۱۷۰ هزار شغل برسد.
وی گفت: دولت در تبصره ۱۶ بودجه سال ۱۳۹۸ , سه هزار و پانصد میلیارد تومان تسهیلات قرض الحسنه به کمیته امداد امام خمینی (ره) اختصاص داد و بانکها هم حمایت کرده اند.
آقای بختیاری با بیان اینکه حدود ۳ هزار و ۳۰۰ میلیارد تومان از تسهیلات برای ایجاد ۱۲۸ هزار شغل تا آخر دی امسال استفاده شده است، ادامه داد: میانگین تسهیلات برای ایجاد اشتغال ۲۵ میلیون تومان است.
وی گفت: بانک مرکزی به کمیته امداد اجازه داد به کارآفرینان و کارفرمایانی که حاضر باشند برای ۱۰ مددجوی کمیته امداد اشتغال ایجاد کنند به ازای هر مددجو ۵۰ میلیون تومان، تسهیلات قرض الحسنه پرداخت کنیم.
رئیس کمیته امداد امام خمینی (ره) گفت: هدف ما از توانمندسازی، ایجاد اشتغال پایدار است.
وی افزود: به گفته رئیس بانک مرکزی، مددجویان، خوش حسابترین مشتریان بانکها هستند که از بانکها تسهیلات گرفته اند.
آقای بختیاری با اشاره به اینکه ۷۵ هزار بیمار صعب العلاج تحت پوشش کمیته امداد هستند، گفت: نباید اجازه دهیم آنها به علت نداری، درد بکشند.
وی اضافه کرد: از مجلس در بودجه سال ۹۹ درخواست کردیم که بودجه مددجویان کمیته امداد و بهزیستی را افزایش دهد که در کمیسیون تلفیق، افزایش ۲۰ درصدی تصویب شد.
آقای بختیاری با اشاره به اینکه روستاییان و شهرهای زیر ۲۰ هزار نفر تحت پوشش بیمه سلامت هستند، افزود: از اول فروردین امسال شهرهای بالای ۲۰ هزار نفر جمعیت هم تحت پوشش قرار گرفتند و تا آخر آذر بیش از ۵۲۰ هزار دفترچه بیمه برای مددجویان توسط سازمان بیمه سلامت صادر شده است.
وی با بیان اینکه بیش از ۶۹۹ هزار حامی از یتیمان حمایت میکنند، اضافه کرد: مردم در ۹ ماه امسال بیش از ۶۰۹ میلیارد تومان در طرح اکرام به یتیمان کمک کردند.
رئیس کمیته امداد امام خمینی (ره) با تاکید بر اینکه اتکای ما به مردم است، گفت: بخشی از امور کمیته امداد را برون سپاری کردیم و اکنون بیش از ۳ هزار و ۲۰۰ مرکز نیکوکاری با رویکرد مسجد محوری راه اندازی شده است.
وی ادامه داد: ۱۵۰ حوزه علمیه هم به ویژه در بخش خواهران جزو مراکز نیکوکاری هستند.
آقای بختیاری اضافه کرد: برنامه ما ایجاد ۸ هزار مرکز نیکوکاری در کل کشور است.
وی درباره ایجاد شفافیت بیشتر در حوزه عملکرد کمیته امداد امام خمینی (ره) گفت: اعتماد مردم سرمایه اصلی ماست و باید تلاش کنیم این اعتماد، کم رنگ نشود بنابراین شفافیت عملکرد، موضوع بسیار مهم و حق مردم است.
آقای بختیاری با تاکید بر اینکه یکی از برنامههای کمیته امداد، واگذاری امور این کمیته به مردم است، افزود: امداد الکترونیکی از برنامههای جدی ماست.
وی اضافه کرد: با رعایت کرامت مددجویان باید اجازه دسترسی مردم به اطلاعات شفاف در حوزه عملکرد کمیته امداد را بدهیم.
آقای بختیاری درباره فعالیتهای کمیته امداد در خارج از کشور هم گفت: یک ریال از کمکهای مردم در صندوق صدقات سراسر کشور را از نظر شرعی نمیتوانیم به خارج از کشور بفرستیم، اما همان گونه که کشورهای دیگر در حوادث غیرمترقبه به ما کمک میکنند در برخی موارد، صندوقهایی را در برخی جاها مانند نماز جمعه مختص کمک به حادثه دیدگان کشورهای اسلامی از جمله پاکستان، عراق و سوریه قرار میدهیم.
وی در بخش دیگری از سخنان خود با بیان اینکه بیش از ۸۰ هزار نفر از مددجویان تحت پوشش کمیته امداد در مراسم اربعین امسال در کربلا شرکت کردند، افزود: امسال بالغ بر ۱۲۰ هزار خانواده تحت پوشش کمیته امداد به زیارت امام رضا (ع) در مشهد مقدس رفتند که اکثراً از کمک خیران استفاده میکنند.
رئیس کمیته امداد امام خمینی (ره) گفت: با برنامه ریزی دقیق و با استفاده از روشهای علمی و با حفظ کرامت در زمینه آمایش سرزمینی در حال کار هستیم که خودمان نیازمندان را شناسایی کنیم، زیرا برخی از آنها عزت نفس دارند و حاضرند شب را گرسنه بخوابند، اما دست به سوی کسی دراز نکنند.
وی اضافه کرد: یکی از اهداف ایجاد مراکز نیکوکاری در مساجد این است که مردم در جریان کمکها قرار گیرند.
آقای بختیاری با اشاره به اینکه اکنون در کمیته امداد جذب نیرو نداریم، گفت: باید به سوی الکترونیکی کردن امداد پیش برویم و سعی میکنیم کسانی را که زیر بیست سال خدمت هستند در بخش مدیریتی قرار گیرند و مشاور امور جوانان تعیین شده است و سعی میکنیم از جوانان استفاده کنیم.
وی گفت: مردم میتوانند برای کمک به سیل زدگان، کد دستوری ”ستاره ۸۸۷۷ ستاره ۱ مربع“ و برای کمک به مددجویان، کد دستوری ”ستاره ۸۸۷۷ مربع“ را شماره گیری کنند.
آقای بختیاری در پایان سخنان خود با اشاره به اهمیت راهپیمایی ۲۲ بهمن گفت: در شرایط کنونی با اتفاقاتی که افتاده است و سردار شهید سلیمانی سیدالشهدای جبهه مقاومت را از ما گرفته اند، این راهپیمایی برای ما بسیار تعیین کننده است و ان شاء اللّه همه در کنار هم در صحنه باشیم.
وی همچنین گفت: مردم در انتخابات مجلس شورای اسلامی شرکت کنند و به نامزدهای آگاه به شرایط کنونی کشور رأی دهند.