سرطان سینه در کشورهای صنعتی شیب تندی دارد، اما خوشبختانه میزان بروز آن در ایران از متوسط جهانی پایینتر است.
سالانه در ایران بین ۱۰ هزار و ۵۰۰ تا ۱۱ هزار نفر به این سرطان مبتلا میشوند؛ به همین منظور خبرنگار ما برای پیگیری وضع بروز سرطان سینه، درمان و مهمتر از همه پیشگیری از بروز این بیماری، به مرکز تحقیقات سرطان پستان جهاد دانشگاهی رفته است.
آقای دکتر کیوان مجید زاده رئیس پژوهشکده سرطان معتمد جهاد دانشگاهی و متخصص بیوتکنولوژی پزشکی و مشاوره ژنتیک در مصاحبه با خبرنگار ما در این باره گفت: سرطانها در جهان روند افزایشی دارند، زیرا جهان رو به صنعتی شدن، سالمندی و کم تحرکی است که همه این عوامل بسترساز سرطانها هستند.
وی افزود: اگرچه در کشور ما، شیوع بیماری سرطان از متوسط جهانی پایینتر است، اما به علت روند افزایشی پدیده سالمندی جمعیت شاهد افزایش شیب بروز سرطان در ایران هستیم، زیرا سرطانها بیماری دوره سالمندیاند و کمتر توقع داریم جوانان درگیر این بیماری شوند.
سرانه ورزش و فعالیت بدنی در کشور بسیار کم است، همچنین ذائقه جامعه به مصرف غذاهای چرب و شور بیشتر شده است
مجیدزاده با اشاره به سبک غلط زندگی در سالهای اخیر در کشور گفت: سرانه ورزش و فعالیت بدنی در کشور بسیار کم است، همچنین ذائقه جامعه به مصرف غذاهای چرب و شور بیشتر شده است و در کنار همه این عوامل مصرف دخانیات و سیگار هم از عوامل زمینه ساز سرطان در کشور است.
رئیس پژوهشکده سرطان سینه در ادامه به تاثیر بلوغ زودهنگام دختران در ابتلا به سرطان سینه اشاره کرد و افزود: هر عاملی که موجب بلوغ زودهنگام میشود و ارتباط مستقیم با سرطان دارد باید از بروز آن جلوگیری کرد که اصلاح سبک زندگی جامعه لازمه آن است.
آنچه مسلم است سرطان در دنیای امروز، بیماریای اجتناب ناپذیر است که البته با توجه به پیشرفتهای دانش پزشکی در جهان و کشور ما چندان نباید نگران بروز این بیماری بود، بهویژه که متخصصان با تاکید بر غربالگریهای مدون و دورهای سعی دارند جامعه را بهمنظور پیشگیری از این بیماری آگاه کنند.
خانم دکتر باب انبیایی متخصص رادیو انکولوژی با ابراز خرسندی از غربالگریهای زنان در این مرکز گفت: غربالگری یا اسکرینینگ روشی است که فرد پیش از بروز بیماری برای شناسایی عوامل زمینه ساز بروز سرطان به مراکز درمانی مراجعه میکند و با یکسری آزمایشهای تخصصی از سلامت خود مطمئن میشود.
غربالگری سرطان سینه از ۴۰ سالگی آغاز میشود یعنی زنان و دختران باید نخستین معاینه ماموگرافی خود را در این سن انجام دهند
وی افزود: سن مناسب برای غربالگری سرطان سینه از ۴۰ سالگی آغاز میشود یعنی زنان و دختران باید نخستین معاینه ماموگرافی خود را در این سن انجام دهند و اگر مشکوک بودند برای نمونه برداری ارجاع داده میشوند پس از آن حسب نوع توده و سطح پیشرفت آن درخواست درمانهایی همانند رادیوتراپی یا شیمی درمانی میشود.
این متخصص آنکولوژی گفت: نگرانی اغلب زنان از برداشتن عضو بدنشان به علت گسترش توده سرطانی است، اما این نگرانی صحت ندارد، زیرا روشهای درمانی جدی بر حفظ حداکثری عضو بیمار تاکید دارد، ضمن اینکه جراحی آخرین راه در درمان بسیاری از تودههای سرطانی است.
خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما در ادامه در این مرکز به اتاق مشاوره بیماران رفت و با خانم نقوی بیماری که به سرطان سینه مبتلا بود، گفتگویی کوتاه کرد.
وی با تاکید بر آگاهیرسانی در این خصوص به بیماران گفت: خوشبختانه من به علت مراجعه زودهنگام و تشخیص به موقع سرطان سینه مشکلی نداشتهام و نیازی به برداشتن عضو بدنم نبوده است و درحال حاضر هم با درمانهای دارویی این بیماری تحت کنترل است.
بیمار مبتلا به سرطان سینه: در طول روز باید نیم ساعت پیادهروی تند داشته باشم و از مصرف غذاهای چرب و شور، چای پررنگ و هر نوع ماده غذایی فرآوری شده و کنسرو نیز پرهیز کنم
این بیمار با بیان اینکه پس از مشخص شدن بیماری خود سبک زندگیاش کاملا تغییر کرده است، افزود: در طول روز باید نیم ساعت پیادهروی تند داشته باشم و از مصرف غذاهای چرب و شور، چای پررنگ و هر نوع ماده غذایی فرآوری شده و کنسرو نیز پرهیز کنم، زیرا خطر پیشرفت بیماری من با مصرف این مواد غذایی افزایش مییابد.
خوشبختانه این بیمار با مراجعه به موقع توانسته بود کمر سرطان را بشکند و افسار این بیماری را در دست بگیرد، اما بودند افرادی که به علت تاخیر در مراجعه و تشخیص بافت، سینه خود را از دست داده بودند.
خانم مریم انصاری مشاور مرکز تحقیقات سرطان پستان در این باره گفت: اغلب زنان به علائم بیماری خود بی تفاوت هستند درحالی که هر نوع تغییر غیرعادی در بافت سینه شامل تغییر رنگ، تغییر ظاهر پوست و هر نوع ضایعهای که در زیر پوست از طریق معاینه دست خود بیمار قابل لمس باشد، بسیار حائز اهمیت و پیگیری است.
خبرنگار ما در همین مرکز با بیماری آشنا شد که به علت این بیماری در سن ۳۲ سالگی هر دو عضو خود را از دست داده بود.
این بیمار گفت: به علت سابقه فامیلی این بیماری در اقوامم همچون دخترعمه و دخترعمو، دائم در حال چکاپ و آزمایش بیماری خود بودم، اما توده بسیار کوچک بود به حدی که پزشک معالج هم در تشخیص آن تردید داشت، اما ریسک ژنتیکی این بیماری موجب شد در بدن من سرعت بیماری بیش از افرادی باشد که سابقه خانوادگی سرطان سینه ندارند.
وی افزود: اگرچه الان با درآوردن عضو سرطانی به زندگی خود ادامه میدهم، اما شاید مراجعه زود هنگام میتوانست مانع از برداشت عضو بدنم شود.
دکتر قوام نصیری متخصص آنکولوژی در این باره تاکید کرد: غربالگری به موقع، موجب میشود ۵۰ درصد بیماران قبل از پیشرفت بیماری شناسایی شوند بنابراین هرچه در زمینه غربالگری تلاش شود شناسایی جامعه بیماران بیشتر خواهد بود.
وی افزود: بیماری سرطان در ۵۰ درصد موارد قابل درمان و در ۵۰ درصد موارد قابل پیشگیری است و از آنجایی که این بیماری بسیار پرهزینه است، بنابراین غربالگریها، هم برای بیمار و هم برای نظام سلامت، صرفه جویی به همراه خواهد داشت.
سرطان یک بیماری با الگوی خاص خود است که در ۵۰ درصد موارد قابل پیشگیری و درمان است و با حمایت سازمانهای بیمهگر میتوان درمانی منطقی و علمی در خصوص این بیماری برای بیماران در نظر گرفت.
گزارش از : طیبه کارگر
خبرنگار تحریریه علمی، فرهنگی و هنری خبرگزاری صدا و سیما