گزارش مکتوب...
گلخانه ها ، ناجی بخش کشاورزی
کشت گلخانه ای یکی از راه حل های مدرن برای مبارزه با سرما، گرما و کم آبی است.
به گزارش
خبرگزاری صداوسیمای استان سمنان ، در حالیکه این سالها کم آبی گریبانگیر بسیاری از استانهای کشور و از جمله استان سمنان شده است کشاورزان را علاوه بر تغییر الگوی کشت به گلخانه داری سوق داده ولی این معضل باعث گذاشتن کار کشاورزی بر زمین نشده است .
براساس آمارهاي اعلام شده وزارت نيرو > حدود 88 درصد آب مصرفي در كشور مربوط به حوزه كشاورزي است كه اين آمار 20 درصد بيشتر از متوسط جهاني است.
كشت گلخانه اي تسهيل گر عبور از كم آبيبا توجه به وضعيت موجود و بحراني بودن شرايط منابع آبي كشور و بالا بودن مصرف آب در کشاورزي سنتي ، اصلاح شيوه هاي آبياري در اين بخش و توسعه كشت محصولات نيازمند به آب كمتر مورد تاكيد است.
يكي از بهترين كشت هايي كه در اين شرايط كارشناسان كشاورزي براي صرفه جويي در مصرف آب توصیه می کنند و دولت نيز از آن حمايت مي كند، كشت گلخانه اي است.
مزایای کشت گلخانه ای میوه های گلخانه ای نسبت به میوه های زمین زراعی سالم تر و طبیعی تر هستند و برای رشد آنها از هیچ گونه کود یا سم شیمیایی استفاده نمی شود، در حالی که میوه های زمین زراعی خیلی سریع آفت می گیرند و در معرض نور مستقیم آفتاب، گرما و سرمای بیش از حد دچار سرمازدگی یا گرمازدگی می شوند.
از دیگر مزایای کشت گلخانه ای ارائه محصولات خارج از فصل، بهره وری زیاد، امکان کشت بدون خاک، استفاده بهینه از نهاده های تولید و ایجاد اشتغال است و در مناطق خشک و نیمه خشک باعث صرفه جویی در مصرف آب می شود.
انواع کشت گلخانه ای شامل این موارد است
* کشت هیدروپونیک
در این نوع کشت برای پرورش گیاهان ، خاک استفاده نمیشود بلکه برای استقرار ریشه از پرلیت یا از بسترهایی حاوی بسترهای پشم سنگ استفاده میشود و معمولا پس از استقرار بوتهها در بستر ، بلافاصله آبیاری و تغذیه کامل گیاه با استفاده از قطره چکانهای مخصوص که در کنار هر گیاه در نظر گرفته شده انجام میگیرد.
* کشت هیدروپونیک یا آبکشت مطلق
در این نوع کشت معمولا همه کودهای مورد نیاز گیاه را به آب مقطر اضافه کرده در منبعی که دارای یک پمپ آب و چندین لوله متناسب با وسعت گلخانه است وارد میکنند ، گیاهان در سوراخ های در نظر گرفته شده ، لولههای آب مستقر شده ، بطوری که ریشه این گیاهان کاملا در داخل آب قرار گرفته ، با جریان یکنواخت آب در داخل لولهها مواد مورد نیاز گیاه جذب می شود.
* کشت در بستر خاک
خاک مورد استفاده در گلخانهها باید دارای بافتی سبک ، هوموسدار و نفوذپذیر باشد. در صورت سنگین بودن بافت خاک (خاک رسی) باید با اضافه کردن مقداری شن به همراه مقداری کود حیوانی پوسیده خاک را اصلاح کرد.
گیاهان گلخانهای در دمای بین 20 تا 25 درجه سانتیگراد بالاترین عملکرد را دارند ، و درجه حرارت مورد نیاز در شب بطور متوسط 4 ، 5 درجه کمتر از روز است ، در درجه حرارت معمولی چون فعالیت گیاه به حداکثر میرسد بنابراین به نور بیشتری هم برای انجام فتوسنتز نیاز دارد. رطوبت نسبی مورد نیاز در گلخانه بین 70 تا 80 درصد است.
* کشت ردیفی خاکی در گلخانه:
اغلب جهت کشت صیفی و سبزی کاربرد دارد و به صورت قبل از کشت آماده سازی شده و به لحاظ کودی تغذیه می شود.
محصولات قابل کشت در گلخانه ها محصولات سبزی و صیفی نظیر خیار، گوجهفرنگی، فلفل، توتفرنگی، طالبی، بادمجان و سبزی های برگی (گشنیز، ریحان، شاهی و اسفناج) و قاچ دکمه ای و صدفی از جمله محصولات قابل کشت هستند .
همچنین گل و گیاهان زینتی شاخه بریده مثل رُز، گلايول و داودي و گلهای آپارتماني و گیاهان دارویی دیگر گروهی هستند که قابلیت کشت در گلخانه ها را دارا هستند.
گرانترین محصول گلخانهایزعفران یکی از گران ترین گیاهان ادویه ای و دارویی در جهان است ، اخیراً کشت زعفران در گلخانه جایگزین روش سنتی کشت در مزرعهها شده است.
زعفران نیز میتواند در گلخانه پرورش یابد و به 2 صورت آبکشت (هیدروپونیک) و هوا کشت می شود، در روش هیدروپونیک مصرف آب کاهش و میزان محصول دهی می تواند تا سه برابر افزایش یابد.
کشت زعفران در گلخانه دارای مزایا و معایبی است اما امروزه این محصول در کشورهای دیگر به خوبی پربازده بوده است ، بنابراین از بین محصولات گلخانهای زعفران می تواند یکی از گران ترین ها باشد.
توسعه گلخانه های استان سمنانمدیر شرکت شهرک های کشاورزی استان سمنان گفت : امسال سازمان جهادکشاورزی برای ایجاد 90 هکتار گلخانه ؛ تعهد داده که تاکنون بیش از 13 هکتار آن راه اندازی شده است.
ایران گفت : حدود 63 هکتار دیگر سطح تعهد شده گلخانه ، در مراحل اداری اخذ مجوز است .
وی با اشاره به سیاست جهاد کشاورزی درباره تبدیل فضای باز کشت و کار به فضای بسته ، گلخانه ای و کشت کنترل شده محصولات گفت : به متقاضیان راه اندازی گلخانه علاوه بر اینکه بدون محدودیت تسهیلات پرداخت می شود ، کارشناسان جهاد کشاورزی به آنان مشاوره های لازم را نیز ارائه می کنند .
مدیر شرکت شهرک های کشاورزی استان سمنان تصریح کرد: اولویت کشت گلخانه ای در این استان ، تولید گل و گیاهان زینتی به صورت شاخه بریده و گلدانی ، سبزی ، صیفی و گیاهان دارویی است.
معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی استان هم می گوید : با توسعه گلخانه های تجاری و کوچک مقیاس ، سطح گلخانههای استان سمنان به بیش از یک میلیون و 580 هزار متر مربع رسید که در مقایسه با پارسال 22 هکتار افزایش داشته است.
لطفالله رضایی با بیان اینکه اعتبار ایجاد این گلخانهها از محل تسهیلات بانکی است افزود: 49 گلخانه تجاری با سطحی حدود 90 هزار و 606 مترمربع نیز از محل خود اجرایی در سطح استان سمنان ساخته شده است.
وی می گوید : این گلخانه ها از 2 نظر اهمیت زیادی برای استان سمنان دارند چرا که هم برای بیش از هزار و 500 نفر شغل ایجاد کرده اند و هم در مصرف آب 10 برابر صرفه جویی می کنند.
رضائی تصریح کرد: با توجه به ضرورت تولید محصولات در محیط های کنترل شده طرح توسعه گلخانه ها و سایبانهای باغی در دستور کار جدی وزارت جهاد کشاورزی قرار دارد.
گلخانه صادراتی گلخانه ای در گرمسار بزرگترین تامین کننده گل آنترویوم ایران است .
گلخانه ای سه هکتاری که آقای احمدی با سرمایه گذاری در قطعه ای از زمین حاشیه کویر ، با آب شور و گرمای زیاد بنا کرد ، ولی توانست گل های خود را به هلند، انگلستان ، روسیه ، گرجستان ، تاجیکستان ، ترکمنستان ، قطر و همه ایران بفرستد.
کارشناس این گلخانه می گوید : تولید سالانه یک میلیون گل شاخه بریده ، آنتریوم را به شگفت انگیز ترین محصول گلخانه ای استان کویری سمنان تبدیل کرده است
به گفته خانم ترامشلو ، کارشناسان گل در هلند پس از بررسی گل های ارسالی از گلخانه گرمسار ، و تایید قد ، ثبات ، رنگ و ثبت ماندگاری یک ماهه پس از برداشت ، مجوز صادرات اروپایی آنترویوم های گلخانه ما را صادر کردند.
این کارشناس کشاورزی معتقد است هوای گرم گرمسار فرصت مناسبی برای تولید گل های زینتی آفتاب دوست است ، فرصتی که به رغم کمبود آب در گرمسار با ساخت گلخانه های مکانیزه بدست آمده است .
آقای کاشی هم جوانی است که با تلاش و پشتکار و با روشی جدید در زیر زمین خانه خود ، زعفران گلخانه ای کشت کرده است .
او 200 کیلوگرم پیاز زعفران از استان خراسان شمالی خریده و با روش فوک پونیک که روشی جدید برای کشت گلخانه ای زعفران است بیش از 200 گرم زعفران برداشت کرده است .
این جوان مبتکر می گوید : در این روش با استفاده از تبخیر آب مواد مغذی به ریشه گیاه انتقال پیدا می کند که البته به میزان قابل توجهی هم در مصرف آب صرفه جویی شده به طوریکه میزان آب مصرفی یک چهارم روش کشت سنتی زعفران است.
ساخت بزرگترین گلخانه شمال شرق کشور در دامغان در حال حاضر مساحت گلخانه های شهرستان دامغان سه هکتار است که با توجه به کویری بودن و کمبود آب باید کشاورزی به تولید محصولات گلخانه ای پیش برود.
مدیر جهاد کشاورزی دامغان از ساخت بزرگترین گلخانه شمال شرق کشور در زمینی به مساحت 28 هکتار در این شهرستان خبر داد و گفت : این طرح با اعتبار 680 میلیارد ریالی و با مشارکت بانکهای کشاورزی و یک شرکت کشاورزی در روستای ذیل آباد در جنوب شهرستان دامغان در حال ساخت است.
حسن طباطبائیان با بیان اینکه ظرفیت تولید هر هکتار گلخانه 400 تن محصول است افزود : این گلخانه تا 18 ماه آینده به بهره برداری می رسد
وی اشتغالزایی را از مزایای ساخت این گلخانه برشمرد و گفت : با اجرای این طرح برای 200 نفر به طور مستقیم شغل ایجاد می شود که مهاجرت معکوس را نیز به دنبال دارد و گوجه ، خیار ومحصولات تره باری محصولاتی است که قرار است در این گلخانه ها کشت شوند .
دولت به دنبال توسعه کشت گلخانهایسرپرست وزارت جهاد کشاورزی با اشاره به رشد بیش از ۹ هزار هکتاری گلخانههای کشور گفت : دولت به دنبال توسعه کشته گلخانهای و افزایش بهرهوری در بخش کشاورزی است.
عباس کشاورز با بیان اینکه در کشور سالی 2 هزار و ۵۰۰ هکتار گلخانه ایجاد می شود گفت : در شروع دولت هشت هزار و ۷۰۰ هکتار گلخانه در کشور داشتیم که اکنون این آمار به ۱۷ هزار و ۴۰۰ هکتار رسیده است.