مشاور عالی وزارت بهداشت: جمعیت مهم ترین مسئله کشور است و هیچ موضوعی به اهمیت اصلاح ساختار جمعیتی نیست.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما، محمد اسماعیل اکبری در برنامه گفتگوی ویژه خبری شبکه دو سیما افزود: مسئولیت موضوع جمعیت بر عهده وزارت بهداشت است اما این وزارتخانه نمی تواند جلوی سقط جنین را بگیرد.
وی گفت: وزارت بهداشت دستورالعملهایی را برای پیشگیری از بروز سقط جنین که امراض بسیاری را در پی دارد صادر کرده است، اما قوه قضاییه، فقها و دستگاههای دیگر نیز باید وارد این عرصه شوند و در این مسئله خلأ همکاری و هماهنگی داریم.
اکبری افزود: وزیر قبلی بهداشت دستورالعملی را مبنی بر اینکه چهار ماه از مرخصی زایمان پزشکان متخصص جزو مدت طرح آنان محسوب میشود صادر کرده بود، اما دیوان عدالت اداری این دستور وزارت بهداشت را هفته پیش لغو کرد.
وی گفت: ساختار جمعیتی ایده آل حدود ۲۴ درصد گروه پایه یعنی زیر ۱۵ سال، گروه مولد ۷۰ درصد و سالمندان شش درصد است، اما اگر با همین روند پیش برویم در سال ۱۴۲۱ سی درصد جامعه ما سالمند است.
مشاور عالی وزارت بهداشت با بیان اینکه تلاش میکنیم این روند را تغییر دهیم افزود: پیش بینی میکردیم امسال ۱۵۰ هزار تولد در مقایسه با سال گذشته کمتر داشته باشیم، اما این رقم به ۱۶۰ هزار تولد میرسد.
اکبری گفت: سال گذشته نیز ۱۲۰ هزار تولد از سال قبل از آن کمتر داشتیم.
وی تعداد فرزند ایده آل برای یک خانواده را چهار نفر خواند و افزود: اصلاح ساختار جمعیتی ثروت آور است و بدون این اصلاح، امکان ثروتمند شدن نخواهیم داشت.
اکبری گفت: اکنون در مراکز درمانی دولتی، درمان ناباروری رایگان است و کسانی که در بخش خصوصی به درمان خود میپردازند پولی را که مراکز دولتی برای درمان ناباروری برای هر شخص هزینه میکنند به عنوان کمک دریافت میکنند.
وی افزود: در گذشته همه لوازم پیشگیری از بارداری نه تنها در اختیار خواهان بود بلکه بر این موضوع اصرار میکردیم، اما اکنون این لوازم ممنوع است و در دسترس قرار ندارد.
مشاور عالی وزارت بهداشت گفت: در گذشته میگفتند بیماران سرطانی و قلبی نمیتوانند باردار شوند که پایه علمی نداشت و اکنون مشکلی برای بارداری این افراد وجود ندارد.
اکبری افزود: حوزه سلامت؛ علمی است و دستورالعملهای این حوزه با بررسیهای علمی دقیق صادر میشود.
وی گفت: تا هفته پیش سه دستورالعمل درباره افزایش جمعیت صادر شده است.
اکبری افزود: در گذشته فاصله بین بارداری را پنج سال اعلام کرده بودند، اما اگر پنج سال از بارداری بگذرد احتمال ناباروری چند برابر میشود و اکنون این مدت را برای زنان زیر ۳۵ سال دو سال قرار داده ایم، البته فاصله بین بارداری نباید کمتر از ۱۸ ماه در این افراد باشد.
وی گفت: فاصله بارداری برای افراد بالای ۴۰ سال یک سال است.
مشاور عالی وزارت بهداشت افزود: اصطلاحی به نام بارداری پرخطر وجود داشت که بی معنی بود، زیرا با افزایش مراقبتها میتوانیم به زنان باردار کمک کنیم.
اکبری گفت: تا زمانی که فعالیت تخمدان وجود دارد امکان بارداری نیز هست و تا سن ۵۴ سال نیز باروری داشته ایم.
وی افزود: فضای علمی برای افزایش جمعیت در وزارت بهداشت طراحی شده و زمینههای قانونی و حقوقی آن فراهم است، اما به همدلی در میان دستگاههای مختلف نیاز داریم.
اکبری گفت: آموزشها برای افزایش جمعیت؛ زمانبر است و دیدگاههای مسئولان باید به جمعیت تغییر کند.
پدرام کاویان پژوهشگر حوزه جمعیت نیز در این باره گفت: وزارت بهداشت در دهه ۷۰ با دریافت وام ۱۴۲ میلیون دلاری از بانک جهانی همه پروتکلهای مربوط به جمعیت را در وزارت بهداشت حاکم کرد.
وی افزود: در دانشگاههای علوم پزشکی متخصصان بسیاری برای کنترل جمعیت آموزش دیدند، اما اکنون برهوت پیری جمعیت در پیش روی ماست و این پروتکلها در مسیر توسعه کشور نبوده است.
کاویان گفت: وزارت بهداشت مانند قطاری پر از سنگ است که با سرعت زیاد حرکت میکند و توقف آن زمان بر است.
وی افزود: ریل گذاری مجدد برای بازگشت این قطار نیز که آموزشها را برای افزایش جمعیت اصلاح کند زمان بر است.
پژوهشگر حوزه جمعیت گفت: نسبت سالمندان به افرادی که در سن کار هستند بر اساس آخرین سرشماری در سال ۹۵ یک به ۱۳ بوده است، اما با این روند در سال ۱۴۳۰ این نسبت به یک به سه میرسد.
کاویان افزود: برای اصلاح ساختار جمعیتی کشور فرصتی نداریم و برنامه ششم باید به برنامه حمایت از خانواده تبدیل میشد.
نصرالله پژمان فر عضو کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی نیز در این برنامه گفت: مشکل در بخش جمعیت؛ مالی نیست بلکه مشکل ارادهای است که شکل نگرفته است.
وی با بیان اینکه موضوع جمعیت در اولویت قرار ندارد افزود: در مجلس نهم زمانی که طرح افزایش جمعیت بررسی میشد وزارت بهداشت در حال پیشگیری از رشد جمعیت بود و همان زمان گفتیم که پولی که برای جلوگیری هزینه میکنید صرف افزایش جمعیت کنید.
پژمان فر گفت: در این طرح عوامل کاهش سن ازدواج و ارائه خدمات برای سربازی و مسکن و بررسی ریشههای طلاق و کاهش آن و حمایت از فرزند آوری مانند مرخصی زایمان و حمایتهای مالی دیده شده است، اما همه مسائل درباره جمعیت را قانون حل نمیکند و مسائل فرهنگی در این زمینه اهمیت دارد.
وی افزود: سال گذشته قانونی تصویب کردیم که دارو و درمان ناباروری تحت پوشش بیمه قرار گیرد و امسال نیز جراحیها در این زمینه را تحت پوشش بیمه قرار داده ایم.
سید جواد امینی عضو هیئت علمی دانشگاه نیز در این برنامه گفت: در فضای قانون گذاری و سیاست گذاری کار زیادی برای افزایش جمعیت انجام شده، اما پراکنده است.
وی افزود: پس از ابلاغ سیاستهای کلی جمعیت، دستگاههایی که مسئول اجرای این سیاستها بودند تاکنون گزارشی از عملکرد خود ارائه نکرده اند.
امینی گفت: سیاستهای کلی نباید روی کاغذ بماند و باید بسترسازی و اجرا شود.
وی افزود: اصلاح رویکردها درباره جمعیت اتفاق افتاده است، اما مجریان با شاخصهای دقیق و مشخص بر اساس برنامههای توسعهای کشور ضعفها را در این زمینه رفع کنند.
امینی گفت: برای محقق شدن اصلاح ساختار جمعیتی کشور؛ همه نهادهای حاکمیتی باید بسیج شوند.