پرورش انبوه قارچ دارویی در کشور از قزوین کلید خورد.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکز قزوین، محققان مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی قزوین با دستیابی به فناوری پرورش قارچهای دارویی "گانودرما" طرح تولید انبوه این قارچها را در کشور کلید زدهاند.
رییس مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان قزوین میگوید : چرخه تولید و پرورش انبوه قارچ (گانودرما) که خاصیت درمانی و خوراکی دارد با بهینه سازی فرایند تولید، بصورت انبوه در قزوین آغاز شده است. به گفته بابک قرالی پرورش این قارچ برای آنکه خواص درمانی خود را حفظ کند به یک سری تکنیکهای خاص و یک فرایند علمی نیازمند است و تاکنون پرورش محدود این محصول در برخی مراکز تحقیقاتی و دانش بنیان کشور انجام شده، اما تولید آن بصورت انبوه نبوده است. قرالی میافزاید : امسال در مرکز تحقیقات کشاورزی استان قزوین ۱۵ کیلو (قارچ گانودرما) تولید شد که با تلاش محققان این مرکز قرار است با اختصاص فضاهای مناسب، تولید و بسته بندی انبوه این نوع قارچ که دارای خواص درمانی فوق العادهای است به شکل انبوه در آینده آغاز شود. او همچنین میگوید : رشد علم همراه با افزایش جمعیت و نیاز شهروندان به تأمین غذا موجب شده است تا کشورها بیشتر به فکر توسعه و تقویت کشاورزی و بهرهگیری از علم برای گسترش تولید محصولات کشاورزی باشند. رییس مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان قزوین اضافه میکند: در کشور ما نیز بخش مهمی از تحقیق ، پژوهش و کمک به تولید علم و فناوری در بخش کشاورزی در این مراکز انجام میشود. در همین راستا میتوان تولید حشرات برای مبارزه بیولوژیکی با آفات در مزارع به جای کودهای شیمیایی، شناسایی ومعرفی ۴۰ گونه گیاهی گرده افشان به کشاورزی ایران و دنیا، تهیه نقشه ژنتیکی گوسفند دوقلوزای نژاد شال، تکثیر بذر کینوا معروف به خاویار گیاهی و از گیاهان مقاوم به شوری خاک، معرفی ارقام جدید زیتون، انگور و کلزا به کشاورزان را از جمله اقدامات مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان قزوین دانست که محققان این مرکز به تازگی هم موفق به دستیابی به فناوری تولید قارچهای دارویی گانودرما شده اند.
به گفته متخصصان علوم پزشکی این قارچها برای برخی بیمارهای قلبی و عروقی , از جمله سرطانی مفید است و وجود دشت حاصلخیز قزوین و امکان کشت انواع گیاهان سردسیری و گرمسیری زمینه را فراهم کرده است تا کشت این گیاه بصورت انبوه در قزوین انجام شود.
کشت گیاه کِینُوا معروف به خاویار گیاهی اقدام دیگر مرکز تحقیقات جهادکشاورزی قزوین کشت گیاه کینوا ست که به خاویار گیاهی معروف است.
قرالی میگوید : این محصول البته در کشور ما چندان شناخته شده نیست و قصد داریم در آینده نزدیک به تولید انبوه بذر این گیاه بسیار موثر بپردازیم. کشت این گیاه از آن حیث دارای اهمیت است که نیاز به آب کمی دارد و به شوری خاک نیز مقاوم است و میتوان آن را جایگزین محصولات آببر، کرد. با توجه به اینکه این گیاه ارقام مختلفی دارد، ما با کمک محققان گیاه پزشکی و مرکز ملی تحقیقات شوری به دنبال شناسایی آفات و بیماریها و معضلات کشت و داشت این گیاه هستیم تا بتوانیم با تبدیل شدن به قطب تولید بذر این گیاه در کشور کشت آن را توسعه ببخشیم. علاوه بر فواید بالای این محصول به لحاظ خوراکی، کینوا کاملا مقاوم به شوری خاک است و آن را میتوان در اراضی دارای خاک شور در سطح استان و کشور نیز کشت کرد. ذکر این نکته ضروری است که استان قزوین با کمتر از یک درصد مساحت کشور سالانه حدود پنج درصد محصولات کشاورزی ایران را تولید میکند. معرفی ۴۰ گونه گیاهی گرده افشان از قزوین به دنیا از دیگر فعالیتهای اثر گذار مرکز مرکزتحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان قزوین معرفی ۴۰ گونه گیاهی گرده افشان از قزوین به دنیاست. رییس مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان قزوین در این باره هم میگوید : ۴۰ گونه گیاهی گرده افشان جدید را با هدف حفظ تنوع زیستی و مدیریت ذخایر ژنتیکی شناسایی و به جهان معرفی کرده ایم که در برخی از آنها نام ایران نیز قید شده که باعث افتخار است. مطالعه و شناسایی گیاهان و حشرات گرده افشان از آن حیث مهم است که بخش قابل توجهی از گیاهان با استفاده از فعالیت آنها رویش میکنند، مثلا این گیاهان و حشرات نقش مهمی در حفظ و یا گسترش گیاهان مرتعی دارند و اراضی مراتع نیز مورد استفاده دام قرار میگیرند و در واقع این چرخه در تامین امنیت غذایی نقش مهم و غیرقابل انکاری را بازی میکند. شناسایی زنبورگرده افشان ازنوع خاص آن قرالی در همین باره میافزاید: یک نوع زنبور گرده افشان که اکنون به شکل تجاری در اروپا تولید و تکثیر میشود را نیز شناسایی کرده ایم.
شناسایی هزارو ۲۰۰ گونه گیاهی رویش شده در قزوین او اضافه میکند : هزارو ۲۰۰ گونه گیاهی رویش شده دراستان قزوین از ۲۰ سال گذشته همراه با اطلاعات مربوط به شکل زیستی، ژنتیکی و پراکندگی جغرافیایی گونههای آن در این مرکز نگهداری میشود که گنجینه ارزشمندی است و میتواند مورد توجه محققان و دانشجویان رشتههای کشاورزی قرار بگیرد. قرالی میگوید: امسال همچنین یکی از محققان ما ۲۰ گونه گیاهی گرده افشان امارات عربی متحده را کشف و شناسایی کرد که باید آن را افتخار برای ایران اسلامی دانست. یکی از کارشناسان مرکز تحقیقات جهادکشاورزی برنامه شناسایی ۱۵ گونه جدید گیاهی در ماداگاسکار (یک کشور جزیرهای در آفریقا) که گونههای گیاهی آن، در دنیا منحصر به فرد است را در دست انجام دارد که به زودی به نام وی به ثبت میرسد.
تولید و تکثیر حشرات مفید برای مبارزه بیولوژیکی درمزارع اما فعالیت قابل توجه دیگر مرکز تحقیقات کشاورزی قزوین ساخت دستگاه کود خشک کن و تولید و تکثیر حشرات مفید برای مبارزه بیولوژیکی در مزارع و جایگزین کودهای شیمیایی درواحد رشد این مرکز است. قرالی میگوید : محققان این مرکز اخیرا موفق به ساخت دستگاه کود خشک کن و همچنین تکثیر حشرات مفید (یک نوع زنبور) برای مبارزه بیولوژیکی در مزارع شدند که امسال با استفاده از این حشرات مبارزه با آفات در سطح چهار هزار هکتار از زمینهای زراعی استان قزوین انجام شد که فایده آن حذف آفات بدون استفاده از کودهای شیمیایی است. معرفی سموم کم خطر به کشاورزان قرالی میافراید : موضوع باقی مانده سموم بیش از حد مجاز در برخی محصولات کشاورزی به ویژه انگور که مهمترین محصول کشاورزی قزوین به شمار میرود داغ شده است، به همین جهت یک بخش از تلاشهای ما جایگزین کردن سموم پرخطر با کم خطراست و در همین زمینه امسال یک سم کم خطر را به عنوان جایگزینی برای سموم پرخطر به کشاورزان و سم فروشیها معرفی کردیم. رییس مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان قزوین اضافه میکند: هر سم جدیدی که با محصولاتی، چون زیتون، پسته، انگور، کلزا و ... که قزوین سهم قابل توجهی در تولید آنها دارد وارد کشور شود، یکی از مکانهایی که پیش از استفاده کلی این سموم در اراضی کشور بررسی و آزمایش می شود، در این مرکز انجام میشود. قرالی همچنین میگوید: امسال طرح تولید انگور سالم در سطح هفت هکتار از باغهای انگور تاکستان اجرا شد که در این باغها به جای سموم از باکتریها برای کنترل آفات استفاده شد که تلاش میکنیم با استفاده از ظرفیت مراکز ترویج جهاد کشاورزی این روش در باغات استان گسترش یابد. بگفته قرالی برای مبارزه با آفت مگس زیتون هم که مبداء آن آفریقا بوده و در سالیان اخیر با ورود به کشور باغهای زیتون را دچار خسارتهای زیادی کرده است، علاوه بر شناسایی چرخههای زیستی این آفت و پیاده سازی روشهای کنترل و مهار آن و کمک به برگزاری دورههای آموزشی، یک نرم افزار موبایلی (اپلیکیشن) آموزشی نیز در دست تهیه داریم و به زودی آنرا در اختیار باغداران قرار میدهیم. معرفی ۲ رقم انگور مقاوم به بیماریها و انواع آفات یک رقم جدید زیتون به نام دیره که میوه درشتی دارد و همچنین ۲ رقم انگور یکی مقاوم به بیماریها و دومی یک رقم بیدانه جدید که اندازه خوب و کیفیت بالایی دارد را نیز مرکز تحقیقات کشاورزی ومنابع طبیعی قزوین به باغداران کشور معرفی کرده است. قرالی میگوید: در استان قزوین هزارو ۲۰۰ ژنوتیب یا رقم انگور داریم و پارسال ۱۰ رقم جدید انگور که از ارقام خوب و با کیفیت بودند را نیز برای تکثیر به وزارت جهاد کشاورزی معرفی و ارایه کردیم. کاهش اثرات سرمازدگی در مرکز تحقیقات کشاورزی قزوین مشکل اصلی ما سرمازدگی بهاره است و در حال حاضر درپی جایگزین کردن ارقام دیرگل ده و تکثیر این نوع ارقام هستیم که گلهای آنها دیرتر میرسند و سرمازدگی بهاره را رد میکنند و به این ترتیب دچار آسیب نمیشوند.
تهیه نقشه ژنتیکی گوسفند نژاد شال رییس مرکزت حقیقات کشاورزی ومنابع طبیعی استان قزوین میگوید: یکی از مشکلات ما در بخش نژاد دامی ثبت نشدن نژاد گوسفند شال (منطقهای در استان قزوین) در مراجع بین المللی و ناشناخته بودن آن است در همین خصوص مدیریت منابع ژنتیکی را از طریق تهیه نقشههای ژنتیکی در دستور کار قرار داده ایم و به این ترتیب نقشه ژنتیکی گوسفند شال در دست تهیه است و این مساله به ثبت جهانی این نژاد کمک میکند. او میافزاید: خالص سازی نژاد گوسفند شال را نیز در دست پیگیری داریم که این کار کمک میکند مثلا دنبه گوسفند زیاد نباشد و یا دوقلو زایی این نژاد ۱۰۰ درصد تضمین شود. بگفته قرالی مدیریت ذخایر ژنتیکی و آزادسازی آن یکی از اموری است که مراکز تحقیقات کشاورزی آنرا دنبال میکنند و در همین رابطه سال گذشته گوسفند نژاد شال برای تکثیر در اختیار دامداران برخی استانهای کشور از جمله سمنان قرار گرفت. سابقه ایجاد مرکز تحقیقات کشاورزی در کشور با هدف انجام پژوهش در این بخش و ارایه آموزش به بهره برداران به پیش از انقلاب بازمی گردد که پس از انقلاب اسلامی گسترش و توسعه پیدا کرد. مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان قزوین نیز با برخورداری از امکاناتی، چون ایستگاههای مختلف تحقیقاتی در بخش زراعی، باغی و دامی، آزمایشگاههای تخصصی، گلخانههای تحقیقاتی و آموزشی، مزارع الگویی، هرباریوم گیاهان، کتابخانه با بیش از ۱۰ هزار جلد کتاب تخصصی و با برگزاری دورههای آموزشی در کنار فعالیتهای تحقیقی و پژوهشی تلاش دارد تا به تولید علم و پژوهش در بخش کشاورزی بپردازد و یافتههای خود را برای توسعه و رشد این بخش در اختیار بهره برداران یا همان کشاورزان قرار دهد. نگارنده: علی صفری الموتی