گزارش مکتوب
استانی غیر ساحلی با پرورش و تولید 270 تن شاه میگو
از بزرگترین مرکز پرورش شاه میگوی کشور و در دریاچه پشت سد ارس شهرستان پلدشت، سالانه ۲۷۰ تن شاه میگو پرورش می یابد.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما ،استان آذربایجان غربی با منابع عظیم آبی، قابلیت و توانمندی قابل توجهی در پرورش آبزیان دارد بطوریکه این استان در میان هفده استان غیر ساحلی کشور، مقام سوم پرورش محصولات شیلاتی را در اختیار دارد.
دریاچه پشت سد ارس در پلدشت به عنوان بزرگترین مرکز پرورش آبزیان این استان و به گفته کارشناسان شیلات با برخورداری از مولفههایی همچون دمای مناسب و اکسیژن لازم به خاطر جریان باد و چرخش آبی از منابع مهم پرورش شاه میگو در کشور است.
آذربایجان غربی دومین استان پرآب کشور است و با داشتن رودخانههای دائمی، فصلی و دریاچه پشت سد ظرفیت ویژهای در توسعه بخش شیلات و پرورش آبزیان دارد.
میگوی آب شیرین (و یا شاه میگو) به دلیل دارا بودن ارزش بالای غذایی، ارزش اقتصادی زیاد و بازار مناسب در دنیا از اهمیت اقتصادی و تجاری ویژهای برخوردار است.
میگوی آب شیرین از سالها پیش وارد چرخه صنعت آبزی پروری و شیلات ایران شد و گونهای میگو است که در مناطق گرمسیری و آبهای شیرین رشد میکند و بومی کشور مالزی و کشورهای جنوب شرقی آسیاست.
این گونه با رشد سریع، قابلیت استفاده از غذای دستی و مقاومت در برابر بیماریهای مختلف، چند سالی است جای خود را در صنعت آبزی پروری باز کرده و بازار عرضه و تقاضای مناسبی را در کشورهای جهان به خود اختصاص داده است.
میگوی بزرگ آب شیرین به روشهای تک گونهای و چندگونهای، همراه با سایر ماهیان، قابل پرورش است و همچنین امکان تولید و پرورش آن در آبهای طبیعی و نیمه طبیعی و استخرهای خاکی وجود دارد و دریاچه سد ارس از ویژگیهای لازم برای پرورش این آبزی با ارزش غذایی بالا، برخوردار است.
قریشی مدیر شیلات و آبزیان آذربایجان غربی میگوید: دریاچه پشت سدارس به عنوان بزرگترین مرکز پرورش این گونه ارزشمند شیلاتی است.
مدیر شیلات و آبزیان آذربایجان غربی میزان سالانه تولید شاه میگو در آذربایجان غربی را ۲۷۰ تن اعلام کرد و گفت:: بخش اعظم تولید شاه میگوی آذربایجان غربی به صورت زنده و از طریق ترانزیت به کشورهای ارمنستان، عراق، اذربایجان و کشورهای اروپایی مثل بلژیک؛ و المان صادر میشود.
مدیر شیلات و آبزیان آذربایجان غربی در خصوص دلایل کاهش ذخایر شاه میگو در سد ارس گفت: متاسفانه در سالهای اخیر صیدغیرمجاز به همراه ترددهای غیرضروری در اطراف سد ارس موجب ایجاد استرس به شاه میگوی ارس و تهدید ذخایر این آبزی شده است.
او افزود: از ۲۷۰ تن صیدی که در سنوات گذشته که در حال حاضر این مقدار به ۲ تن کاهش پیدا کرده است.
قریشی با اشاره به صید غیرمجاز ماهیان سردآبی به ویژه میگو در دریاچه سد ارس پلدشت گفت::با توجه به اینکه ۳۵ درصد آبزیان استان در دریاچه پشت سدارس تولید میشود، قبل از این پدیده شوم صید غیر مجاز، سالانه ۳۸۰۰ تن از دریاچه سدارس انواع ابزیان صید و به استانهای همجوار و کشورهای همجوار و کشورهای اروپایی صادر میشد.
اما صید بی رویه توسط صیادان غیر مجاز علاوه بر تشدید خطر انقراض آبزیان باعث از دست دادن بازار جهانی در آینده نزدیک میشود.
او با اشاره به اینکه شاه میگوی دراز آب شیرین در سطح کشور فقط در دریاچه سد ارس آذربایجان غربی پرورش مییابد گفت: میزان ارز آوری هر کیلو شاه میگو بین ۱۱ تا ۱۵ دلار است.
اگر چه این محصول ارزشمند تا پانزده سال قبل در میان صیادان این استان ناشناخته بود، اما آنان با آگاهی از جایگاه صادراتی میگو، متوجه شدند که این آبزی در کشورهای اروپایی به عنوان یک نوع غذای با ارزش است و در میان غذاهای گرانقیمت قراردارد و از این رو تولید آن در اذربایجان غربی در چند سال اخیر مورد توجه جدی قرار گرفته است.
یکی از صیادان در پلدشت میگوید: در اوایل کارم در این دریاچه به عنوان صیاد این نوع آبزی تهدیدی برای تورهای ماهیگیریم بود و گفته میشد که این موجود آبزی، تورها را خراب میکند و بیشتر آنها یا تلف میشدند و یا به دام پرندگان میافتادند.
شفیع پور رییس اداره بهبود و کیفیت شیلات استان به روند رو به رشد صید و صادرات شاه میگو به عنوان یک یافته جدیدآبزی پروری در استان اشاره میکند و میگوید: صادرات شاه میگوی آذربایجان غربی به کشورهای اروپایی از یک تن در سال هفتادو چهار به دویست و هشتاد تن در سال گذشته افزایش یافته است.
رییس اداره بهبود و کیفیت شیلات استان میافزاید: یکی از سیاستهای شیلات در این استان در رابطه با توسعه پرورش شاه میگو، حفظ ذخایر، توسعه ذخایر و ایجاد منطقه نمونه و مرکز تکثیر شاه میگوی آب شیرین ارس و رها سازی این موجود ارزشمند درمنابع آبی استان بعد از مطالعه اکولوژیکی منابع آبی مورد نظر است که در این صورت ظرفیت ارزآوری و اشتغال به پنجاه برابر میزان کنونی خواهد رسید.
سلیمی رییس اداره تولید و پرورش شیلات استان با اشاره به ارزآوری قابل توجه و اهمیت بالای اقتصادی این آبزی میگوید: پرورش میگوی آب شیرین اگرچه در داخل کشور شناخته شده نیست و مصرف چندانی ندارد، اما بسیار سود آور و مورد پسند بازارهای جهانی است و در هر کیلو ۱۱ الی ۱۵ دلار ارز آوری برای کشورمان دارد.
سلیمی میافزاید: شاه میگو شاید از جمله تنها محصولاتی محسوب میشود که صادرات آن به کشورهای اروپایی بصورت زنده صورت میگیرد و با گسترش و مکانیزه کردن صید و صیادی در دریاچه پشت سد ارس تولید و پرورش آن افزایش یافته و شاهد رونق تولید و صادرات آن خواهیم بود.
کارشناسان معتقدند که برای مصرف این محصول ارزشمند، متأسفانه فرهنگ سازی نشده و اغلب مردم از ارزش غذایی آن بی اطلاع اند و اگرچه شاه میگوی آب شیرین حلال گوشت بوده و از ارزش غذایی فوق العادهای برخوردار است، ولی به دلیل نبود شناخت بازار داخلی هم اکنون قسمت اعظم تولیدات آن صادر میشود.
این مسئول گفت: این آبزی به عنوان بهترین غذا در رستورانهای کشورهای اروپایی به ویژه درآلمان، فرانسه، نروژ، سوئد و کشورهای حاشیه خلیج فارس قرار گرفته است.
سلیمی افزود: متاسفانه کشورما از نظر میزان مصرف این محصول در مقایسه با دیگر کشورهای جهان در جایگاه خوبی قرار نگرفته است.
او گفت: مصرف شاه میگو به دلیل بالا بودن میزان اسیدهای چرب غیر اشباع امگا سه موجود در آن؛ در پیشگیری و درمان بیماری آسم در دوران کودکی و در افراد دارای مشکل افزایش کلسترول خون، موثر است.
در این میان با توجه به اینکه آذربایجان غربی از طبیعت بکر و آب و هوای مناسبی برخوردار است و در این استان زیست گاههای بومی زیادی برای انواع جانداران دریایی وجود دارد، شرایط مساعدی برای تولید انواع محصولات دریایی بویژه شاه میگوی آب شیرین فراهم است.
قریشی مدیر شیلات و آبزیان آذربایجان غربی در مورد توسعه پرورش شاه میگو میگوید: با توجه به اینکه بازار مناسب و ثابتی برای این آبزی ارزشمند وجود دارد مراحل مطالعاتی برای توسعه در منابع آبی استان آغاز شده و این منابع آبی شامل آب پشت سدها و آبهای روان، از لحاظ زیست محیطی و اکولوژیکی مورد بررسی قرار گرفته است.
کارشناسان معتقدند که با اجرای این طرحها میتوان از تمام ظرفیتهای آبی استان استفاده کنیم و اگر در کنار این امر بتوانیم صنایع بسته بندی را توسعه دهیم جهش قابل ملاحظهای را شاهد خوایم بود.
با توجه به زودبازده بودن طرحهای شیلاتی بویژه شاه میگوی آب شیرین، کارشناسان اقتصادی معتقدند جذب سرمایههای کوچک در این بخش میتواند نوید بخش آینده روشن این بخش مهم باشد و علاوه بر قرار گرفتن محصولات شیلاتی در سبد غذایی خانوارها، ارز آورزی قابل توجهی هم عاید کار کنان این عرصه خواهد شد.
مدیر شیلات و آبزیان آذربایجان غربی از فعالیت بیش از ۱۰ گروه صید و صیادی دراستان خبر داد و عنوان کرد: هم اکنون بیش از دو هزار نفر در این بخش اشتغال دارند و یک هزار خانوار استان از اشتغال ایجاد شده در تعاونیهای صید و صیادی ارتزاق میکنند.
استانی غیر ساحلی با پرورش و تولید 270 تن شاه میگو
استانی غیر ساحلی با پرورش و تولید 270 تن شاه میگو
استانی غیر ساحلی با پرورش و تولید 270 تن شاه میگو
استانی غیر ساحلی با پرورش و تولید 270 تن شاه میگو
استانی غیر ساحلی با پرورش و تولید 270 تن شاه میگو