رئیس جمهور با اشاره به جزئیات گام چهارم کاهش تعهدات برجامی گفت: این گام از فردا با تزریق گاز در مجتمع فردو آغاز خواهد شد.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما؛ آقای حسن روحانی پس از افتتاح رسمی کارخانه نوآوری آزادی در جمع مسئولان این کارخانه و همچنین دست اندرکاران شرکتهای نوبنیان، با اشاره به جزئیات آغاز گام چهارم کاهش تعهدات برجامی از سوی جمهوری اسلامی ایران گفت: با ابلاغیهای که به سازمان انرژی اتمی خواهم داد، گام چهارم از فردا در مجتمع فردو آغاز خواهد شد و مشروح آن هم به این ترتیب است که ما براساس توافق برجام در این مجتمع، هزار و ۴۴ سانترفیوژ داشتیم و قرار بود با چرخش این سانترفیوژها، گازی به آنها تزریق نشود، ، اما براساس گام چهارم، ما از فردا گازدهی به این سانترفیوژها را آغاز خواهیم کرد.
وی ادامه داد: ممکن است اعضای ۱+۴ یا برخی از کشورها در خصوص کاهش تعهدات برجامی ایران سرو صداهایی راه بیندازند، اما ما به آنها میگوییم هر وقت شما به تعهدات خود عمل کردید ما هم به قبل بازمی گردیم و تزریق به سانترفیوژها درمجتمع فردو را متوقف خواهیم کرد.
آقای روحانی با اشاره به اینکه ایران هیچ گاه زیر بارِ تعهدات یک جانبه نخواهد رفت، افزود: ما به طرفهای مذاکره کننده تاکید میکنیم؛ ایران تنها در صورتی به تعهدات خود پایبند میماند که آنها هم به تعهداتشان در توافق برجام پایبند باشند.
وی گفت: ما در عین حال به مذاکرات پشت پرده خود با دیگر کشورها ادامه میدهیم، البته به دلیل آنکه این مذاکرهها تا امروز به نتیجه مطلوب ما منتهی نشده است، به همین خاطر از فردا گام چهارم را برخواهیم داشت.
آقای روحانی با اشاره به اینکه ایران طی دو ماه آینده باز هم به مذاکرات خود با طرفهای ۱+۴ ادامه میدهد، تصریح کرد: با انجام این مذاکرات، اگر ما به راه حل و خواستههای مورد نظر خود شامل برداشته شدن همه تحریم ها، فروش نفت به مقدار دلخواه و مورد نیاز و برقرار شدن روابط بانکی رسیدیم؛ آنگاه به شرایط گذشته بر خواهیم گشت.
رئیس جمهور تاکید کرد: راه ما راه درست و صحیحی است و دنیا باید بداند که ملت ایران هم اهل مقاومت و ایستادگی است و هم به مذاکره و تبادل و طرح بحث با دیگران میپردازد.
وی گفت: ما تاکنون در زمینه کاهش تعهدات برجامی خود، سه گام برداشته ایم؛ ما در برجام تعهد کرده بودیم تا حد معینی اورانیوم غنی سازی شده را ذخیره کنیم، اما بر اساس گام اول کاهش تعهدات برجامی، ما این تعهد را کنار گذاشتیم و به طرفهای مقابل اعلام کردیم ما هر مقدار که بخواهیم اورانیوم غنی سازی شده خود را ذخیره خواهیم کرد.
آقای روحانی با اشاره به گام دوم کاهش تهعدات برجامی افزود: ما بر اساس برجام متعهد شده بودیم که درصدِ غنی سازی از ۳.۶۷ فراتر نرود، اما در گام دوم این تعهد هم کنار گذاشته شد و ما به اعضای ۱+۴ اعلام کردیم از این پس ما تعهدی به این سطح از غنی سازی نخواهیم داشت.
وی با اشاره به گام سوم گفت: ما در برجام در زمینه آرندی و تحقیق و توسعه چارچوبهایی را پذیرفته بودیم مبنی بر اینکه تعداد معینی سانترفیوژ با انواع مشخص ساخته و استفاده کنیم، اما در گام سوم ما این تعهد را کنار گذاشته و اعلام کردیم ایران هر تعداد از هر نوع سانترفیوژی را که بخواهد تولید و استفاده خواهد کرد و در ادامه تولیدات خود را هم ذخیره میکند.
رئیس جمهور تصریح کرد: البته ما به مجموعه ۱+۴ اعلام میکنیم فعالیت جدید ما مبنی بر اجرایی کردن گام چهارم کاهش تعهدات برجامی، با نظارت کامل آژانس بین المللی انرژی اتمی صورت خواهد گرفت.
وی گفت: نکته دیگر در خصوص گام چهارم این است که این گام هم مانند سه گام قبلی قابل بازگشت است به این معنی که هر وقت طرفهای مقابل به تعهدات خود باز گشتند، ما هم به تعهداتمان در برجام باز میگردیم.
رئیس جمهور در پایان ضمن آرزوی موفقیت برای مجموعههای دانش بنیان ابراز امیدواری کرد؛ نتیجه نهایی همه این اقدامات در عرصه فعالیتهای علمی و همچنین روند کاهش تعهدات برجامی به نفع ملت ایران خواهد بود.
ایران در سازمان ملل اقتدار خود را به رخ جهانیان کشید
رئیس جمهور گفت: اقتدار ایران را در سازمان ملل متحد به رخ جهانیان کشیدیم تا جایی که همه رسانههای دنیا منتظر بودند تا ببینند چه اخباری از اتاق رئیس جمهور ایران بیرون میآید.
آقای روحانی افزود: از ۱۳ آبان پارسال تا ۱۳ آبان امسال شرایط ما متفاوت شده است به گونهای که در ۱۳ آبان پارسال تمام تحریمهایی که آمریکا میخواست، اجرایی و عملیاتی کرده بود.
رئیس جمهور تصریح کرد: با نگاهی به شرایط ۱۳ آبان پارسال و مقایسه آن با ۱۳ آبان امسال، متوجه میشوید ۱۳ آبان امسال یک قدم شرایط ما بهتر شده است از جمله در زمینه تورم، رشد اقتصادی، سرمایه گذاری و در اشتغال و این به معنی موفقیت و پیروزی ایران و همچنین شکست آمریکا است.
آقای روحانی ادامه داد: آمریکاییها میخواستند با این تحریم، ایران را تسلیم کنند، آنچه که زشت است تسلیم در برابر آمریکاست، آنها میخواستند ما را تحقیر کنند و آنچه که بدتر است، پذیرش حقارت برابر استکبار است.
رئیس جمهور افزود: ایستادگی و مقاومت افتخار ماست، اما این ایستادگی و مقاومت چه زمانی جواب میدهد؟ تا آن وقتی که مذاکره کنیم، البته هر سطحی و با هر کسی شرایط مذاکره فرق میکند.
وی با بیان اینکه امروز ملت ما ملت بزرگ و مقاومی است و دنیا حرف ما را باور دارد، گفت: ما راه مذاکره را بازگذاشتیم، شما ببیند در سازمان ملل متحد که امسال در آن حضور پیدا کردیم به جای اینکه ساختمان سازمان ملل مرکز تحولات سیاسی باشد، اتاق محل اقامت رئیس جمهور ایران تبدیل شده بود به این مرکز و این افتخاری برای ملت ایران و دیپلماسی کشور است.
آقای روحانی یادآور شد: این موضوع که همه روسای جمهوری به نوبت وارد اتاق رئیس جمهور ایران بشوند و با من ملاقات داشته باشند و مذاکره کنند، به معنای مقاومت ملت ایران است.
رئیس جمهور گفت: معتقدم که رئیس جمهوری ایران کسی نیست و به این علت که نمایندهِ ملت ایران است، اهمیت پیدا میکند، رئیس جمهور وقتی از یک ملت نمایندگی میکند، آن ملت، چون با عظمت است به نماینده آن نیز احترام گذاشته میشود، تمام فکر و ذکر رسانههای دنیا و آمریکا این بود که از اتاق محل رئیس جمهوری ایران چه مطلبی خارج میشود و این یک تحول و افتخار بزرگ برای ما محسوب میشود.
وی اضافه کرد: در سازمان ملل ما با کسانی که علاقه داشتیم مذاکره کردیم و قدمهایی را برداشتیم، این قدمها در نیویورک به ثمر نرسید، اما این قدمها طوری نیست که ما از آن مأیوس شویم و باز هم قدمهای دیگری را بر میداریم.
آقای روحانی تصریح کرد: در نیویورک دو هدف عمده داشتیم هدف نخست ما این بود که به جهانیان ثابت کنیم که آمریکاییها راست نمیگویند، آمریکاییها میگفتند مشکلات تقصیر ایران است و با مذاکرات ایران این مشکلات حل میشود، همه کشورهایی که به ما رجوع میکردند به من میگفتند که کلید گشایش دست خودتان است و با مذاکره شما به پایان میرسد، اما ما آنها را مجاب کردیم که ما برای مذاکره آماده ایم و مشکلی و ترسی برای مذاکره نداریم، زیرا تخصص ما مذاکره است.
رئیس جمهور با بیان اینکه حداقل در ۴۰ سال اخیر ما مذاکره داشتیم و روش آن را خوب بلدیم و ترسی هم از مذاکره نداریم، خاطر نشان کرد: ممکن است کسی که تا به حال هرگز به استخر پای نگذاشته و از استخر عمیق بترسد، اما آدمی که همواره شناگر بوده از آب و دریاچه و استخر هیچ باکی ندارد و شنا میکند، مروارید خود را مییابد، ما میگفتیم آمریکایی ها بگویند که تحریم برداشته میشود و آن را رسماً اعلام کنند و سپس وارد مذاکره با آنها خواهیم شد.
آقای روحانی افزود: کار دومی که ما انجام دادیم این بود که آنها قصد داشتند وانمود کنند که ایران به کشور همسایه خود یعنی عربستان حمله کرده است و بنابراین آغاز گر یک جنگ در منطقه شده و باید جواب ایران را بدهیم که ما در نیویورک به روسای جمهور سایر کشورها توضیح دادیم که این موضوع هیچ ارتباطی به ایران ندارد و جنگی که رخ داده نزاعی است که میان یمن و عربستان رخ داده و این رابطهای با کشور ما ندارد.
رئیس جمهور ادامه داد: ما گفتیم اگر دلیلی دارید که ایران در این جنگ دخیل است به طور حتم ارائه دهید، اما ما پیشتاز یک طرح صلح در منطقه شدیم و همان طرح صلح یا اقدام صلح هرمز را تحت عنوان hope ارائه کردیم هم در سازمان ملل و هم برای روسای منطقه نامه نوشتیم و از آنها دعوت کردیم تا به این طرح صلح بپیوندند.
وی همچنین گفت: یک زمانی بود که فقط آمریکا میتوانست بگوید که من طرح دارم و از کشورها دعوت میکرد تا به آن بپیوندند، اما امروز ایران است که میگوید من طرح صلح دارم و میتوانم آن را عملیاتی کنم و در این دو زمینه ما وارد بحث و مذاکره شدیم، در کنار اقدامات سیاسی ما اقدامات عملیاتی نیز انجام دادیم یعنی گفتیم، برجام یک توافق چند جانبه است و اگر بنا باشد اجرا شود، باید همه به آن پایبند باشند و اگر شما اجرا نمیکنید، انتظار نداشته باشید که ما به صد درصد تعهدات خود پابرجا باشیم و این کار را ما از اردیبهشت امسال شروع کردیم و اگرطرفهای مقابل به تعهدات خود عمل نکنند ما هم قدم به قدم تعهدات خود را کاهش میدهیم.
در برابر تحریم تسلیم نشدیم و نخواهیم شد
رئیس جمهور با بیان اینکه ما در تحریم تسلیم نشده ایم، گفت: تحریمی خطرناک است که ما را وادار به تسلیم کند، اما ما وادار به تسلیم نشده ایم و نخواهیم شد.
آقای روحانی در ادامه سخنان خود با اشاره به جایگاه شرکتهای دانش بنیان در شرایط امروز تصریح کرد: ارزش این شرکتها برای عزت، حیثیت، ایستادگی و مقاومت ما بسیار زیاد است.
وی با اشاره به این که تنها با شعار مقاومت، مقاومت درست نمیشود، افزود: مقاومت در سایه علم، دانش، تلاش، کار و البته در سایه مذاکره شکل میگیرد.
رئیس جمهور با اشاره به این که مقاومت زمینهای برای مذاکره میشود و مذاکره بهره برداری از مقاومت میکند، گفت: ما هشت سال از کشور در جنگ تحمیلی دفاع و در میدان جنگ مقاومت کردیم و ۳۱ سال برای آن در حال مذاکره هستیم و هنوز هم باید مذاکره کنیم.
آقای روحانی با اشاره به سفر سال گذشته خود به عراق و ادامه مذاکره با مقامات عراقی در خصوص جنگ تحمیلی افزود: در این سفر با مقامات عراقی درباره یکی از آثار اختلاف و جنگی که ۳۱ سال پیش تمام شده بود مذاکره میکردیم که اروند را چگونه لایروبی و چگونه قرارداد ۱۹۷۵ را اجرا کنیم.
رئیس جمهور گفت: جنگ تمام شده، ولی ۳۱ سال است که ما در حال مذاکره هستیم و به نظر من شاید سالها هم نیاز به مذاکره باشد تا به همه اهدافی که مورد نیاز ما است برسیم.
آقای روحانی با اشاره به این که نامههای مرحوم آیت الله هاشمی رفسنجانی در پاسخ به نامههای صدام بود که منجر به آزادی اسرا شد، افزود: اولین بار که این نامه به دست ما رسید باور نمیکردیم که صدام نامه نوشته است و شک داشتیم که نامه وی هست یا نه.
رئیس جمهور گفت: بعد از این نامهها بود که ما رفتیم ادامه دادیم و نامه نگاریهای طرفین صورت گرفت و آخرش به یک توافق رسیدیم و با این توافق بود که همه اسرای ما آزاد شدند و ما بخشی از سرزمین هایمان را که محل بحث بود به نتیجه رساندیم و توانستیم شرایطی درست کنیم که در سازمان ملل عراق را به عنوان آغازگر جنگ محکوم کنیم.
آقای روحانی با اشاره به این که باید هم مذاکره صورت بگیرد و هم مقاومت افزود: نباید ذهن ما چنین باشد که در یک مسئلهای یک گونه راه حل وجود دارد.
رئیس جمهور با اشاره به این که ما امروز در شرایط تحریم هستیم، گفت: تحریم ظالمانه، غلط و غیر قانونی است، اما فرق آن با تحریمهای قبلی این است که الان همه جهان به ظالمانه بودن این تحریمها اذعان دارند و آن را ظالمانه میدانند، اما قبلاً دشمن کاری کرده بود که کسی نمیگفت: تحریمها ظالمانه است و میگفتند طبق قطعنامه سازمان ملل است.
آقای روحانی افزود: آن زمان ما تنها بودیم و زمانی که میگفتیم تحریمها غیر قانونی و ظالمانه و غلط است کسی با ما هم آوا نبود، ولی امروز همه جز چند نفر و چند کشور با ما هم آوا هستند و همه میگویند این تحریمها ظالمانه و غلط است.
رئیس جمهور گفت: در مجمع عمومی سازمان ملل که نمایندگان کشورها صحبت میکنند همگی امریکا را محکوم میکنند، اروپا و دوستان امریکا هم امریکا را محکوم میکند.
آقای روحانی افزود: مثلاً امروز امتیاز ما این است که دنیا با ما هم آوا، هم سخن و هم فکر است و زمانی که ما میگوییم تحریمها ظالمانه است اروپا هم میگوید بله این تحریمها ظالمانه است، ژاپن هم میگوید ظالمانه است، چین و روسیه هم میگوید ظالمانه است، غیر متعهدها هم میگویند ظالمانه است و همه میگویندتحریمها ظالمانه است و این یکی از افتخارات ماست.
وی گفت:: سختترین شرایط را ما در سالهای ۹۷ و ۹۸ داشتیم و توانستیم این مشکلات را مهار کنیم نه اینکه مشکلات را از بین ببریم بلکه توانستیم یک ذره کاهش دهیم و این امتیاز بسیار بزرگی است.
شرکتهای دانش بنیان به کشور قدرت میدهند
رئیس جمهور گفت: وجود شرکتهای علمی و شرکتهای دانش بنیان به کشور قدرت میدهند.
آقای روحانی افزود: امروز توانسته ایم بیش از ۴ هزار شرکت نوپا ایجاد کنیم و این موضوع توانسته است اشتغال ۳۰۰ هزار نفری ایجاد کند و اکنون میتوانیم از این طریق به اندازه بودجه کل کشور درآمد ایجاد و اقتصاد جامعه را متحول کنیم، زیرا این موضوع، قدرت و رفاه میآفریند.
رئیس جمهور گفت: برای من بسیار باعث افتخار است که وارد مرحلهای جدیدی با حضور دانشگاه ها، شرکت ها، سرمایه گذاران و دانشجویان شده ایم که میتوانیم یک تحول بزرگ در علم و فناوری ایجاد کنیم.
آقای روحانی افزود: بسیار مهم است که ما مسیر علم را برای قدرت انتخاب کنیم، زیرا از روز اول تحولات علمیِ پیش آمده برای رسیدن به قدرت بوده است؛ اینترنت از ارتش شروع شد و علوم الکترونیک به خاطر مسایل نظامی به وجود آمد و علم برای قدرت پیشرفت کرد.
رئیس جمهور همچنین گفت: مهم این است که علمی را بیاموزیم که سود آن به همه جامعه برگردد و در شرایط تحریم امروز نظر بنده این است که با تلاش در این عرصه میتوانیم صادرات خود را افزایش دهیم.
فرهنگ سازی؛ لازمه استفاده درست از زیرساختها
رئیس جمهور گفت: برای استفاده صحیح از تحول و اکوسیستم جدید باید ابتدا فرهنگ سازی کرد.
آقای روحانی افزود: برخی وزارتخانهها هنوز در شرایط سنتی هستند، این تحول یا اکوسیستم جدید که باید به وجود آید نیازمند فرهنگ سازی است، یعنی شناخت شرایط و محیط جدید. بالاخره هر کسی زمین و محصولی دارد باید شناسایی و با تحولات جدید آشنا شود.
وی گفت: ما باید افراد را با اینترنت اشیاء آشنا کنیم، پیش از این مثلا در یک روستا آب بود و هر کسی سهم خود را داشت، اکنون باید ساز و کار جدیدی در نظر گرفته شود.
رئیس جمهور افزود: دنیای آینده با دنیای امروز کاملا متفاوت است، سبک زندگیها هم با هم فرق دارد، سالهای ابتدایی دهه هفتاد که تازه تلفن همراه آمده بود عدهای میگفتند این ابزار به چه کار ما میآید؟ کسی فکر نمیکرد این وسیله به دوست و همراه همیشگی تبدیل شود.
وی افزود: خوشحالیم که این زیربنا در معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری وجود داشت، ابزارها وجود دارند، اما میتوان از آن استفاده مثبت یا منفی کرد، تحولات به سرعت در حال رخ دادن است و ما نمیتوانیم جلوی آنها را بگیریم، اما میتوانیم آن را هدایت کنیم حتما باید وزرا بیایند و از مراکز مربوط بازدید و به حرکت درست این مراکز کمک کنند.
ایران میتواند در بسیاری زمینهها پیشتاز باشد
رئیس جمهور گفت: در بسیاری از زمینهها در تبدیل ایدههای نو به محصول موفق عمل کرده ایم و در بسیاری از زمینهها میتوانیم پیشتاز و در تبدیل ایده به محصول موفق باشیم.
وی افزود: باید گامهای خوبی در این حوزه برداشته شود تا ایدههای خوب پس از تبدیل به محصول در بازار داخلی و خارجی ارائه شود که این موضوع بسیار مهم است.
آقای روحانی با بیان این که افتخار دولت یازدهم و دوازدهم این است که در این مسیر گامهای خوبی برداشته است، گفت: ممکن است این گامها کامل نباشد یا حتی کمتر از انتظار نسل جوان باشد، اما به هر حال حرکت بزرگی انجام گرفته است.
رئیس جمهور با بیان این که شما اگر یک پهنای باند داشتید اصلاً این کارها امکان پذیر نبود، افزود: آنچه امروز در یک سالن بازدید داشتیم همه به نحوی متکی به پیشرفت ICT و پهنای باند و در دسترس بودن است خیلی فشارها دیدیم تا بتوانیم این را در دسترس شما قرار دهیم و هنوز هم در فشار هستیم.
آقای روحانی گفت: البته هر کاری ممکن است نقصهایی داشته باشد به هر حال اتوبان هم که درست میکنید به طور طبیعی سریعتر به مقصد میرسید و البته مشکلی هم اگر پیش بیاید بیش از یک جاده خاکی است، اینجا اگر تصادفی رخ دهد بیش از ۵۰ ماشین را درگیر میکند، اما شاید در جاده خاکی دو ماشین درگیر میشوند، لذا ما باید مشکلات را کاهش دهیم.
رئیس جمهور با بیان این که امروز شاهد افتتاح یک کارخانه نوآوری هستیم، افزود: این پیشرفت مهم است که همدیگر را بشناسیم و از هم یاری بگیریم، این اشتراک بسیار مهم است همانطور که در دین هم به آن اشاره شده است.
ایجاد کارخانه نوآوری؛ تحول بسیار بزرگ علمی
آقای روحانی گفت: ایجاد کارخانه نوآوری در کشور تحول بسیار بزرگ علمی به شمار میرود.
وی افزود: امروز، روز بسیار افتخارآمیزی است که ما در فعالیتهای صنعتی و خدماتی از حالت سنتی خارج میشویم.
آقای روحانی گفت: معمولاً کارخانههایی که ما افتتاح میکنیم یا کارخانههای فولاد، مس، پتروشیمی، نفت یا نساجی است، اما ما امروز وارد یک مرحله جدیدی شده ایم و این کارخانه با تمام کارخانههایی که قبلاً افتتاح میکردیم، متفاوت است.
رئیس جمهور افتتاح کارخانه نوآوری را یک امر بسیار مهم دانست و افزود: کارخانهها نوآوریهای قبلی را اجرا میکنند و گامهای گذشته را به مرحله عمل در میآورند، ولی اینجا جایی است که ایدههای نو مطرح میشود و مورد فعالیت قرار میگیرد.
آقای روحانی گفت: خوبی این کارخانه در این است که در کنار نوآفرین و شرکت استارتاپ ما، گروهی به نام شتاب دهنده آن را کمک و یاری میکنند و کار را پیش میبرند برای این که در پیچ و خمهای اداری نمانند یا کمتر بمانند.
رئیس جمهور با اشاره به این که افتتاح کارخانه آزادی تحول بزرگی است که البته نیاز به زیرساختهای فرهنگی و همکاری دارد، گفت: همان هم آوایی که ما دیدیم اول همفکری میخواهد و بعد هم آوایی میخواهد و بعد همکاری میخواهد و این سه همه باید در کنار هم قرار گیرد تا ما را به نتیجه برساند.
آقای روحانی با اشاره به این که ما در صنعت و فن آوری و علم معمولاً دنباله روی کشورهای صنعتی هستیم، افزود: اما در اینجا میتوانیم نوآوری داشته باشیم که دیگران انجام نداده باشند و ما اولین کسی هستیم که آن را انجام میدهیم.