رئیس اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی تربت حیدریه از آغاز فعالیت کارگاههای سنتی شیره پزی انگور همزمان با فصل پائیز در بایگ خبر داد.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکز خراسان رضوی، علی محمدی گفت: وجود انواع انگور و سنت پيشين گذشتگان مبني بر وجود
او ادامه داد: اداره میراث فرهنگی در راستای پاسداشت مراسم سنتی شیره پزی که بخشی از مواد اولیه حلوا جوزی است، در حال ثبت میراث سنتی حلواجوزی بایگ است.
محمدی تصریح کرد: بایگی ها با جمع آوری انگورهای تولیدی خود محصول تولیدی را درکارگاه های شیره پزی به شیره انگور تبدیل و برای مصارف غذایی و تهیه حلواجوزی (مهمترین سوغات زمستانه بایگ) راهی بازارهای مصرف می کنند.
رئیس اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی تربت حیدریه افزود: شیره انگور دارای مقادیر فراوانی ویتامین آ، ب و ث است که به لحاظ درمانی برای بیماری های کم خونی، ضعف عمومی بدن، سرفه های مزمن و لاغری مفرط بسیار تاثیرگذار است.
شیره انگور در فرایندی پیچیده در کارگاه های سنتی شیره انگور که در اصطلاح محلی به آن "چِرَخ " می گویند تولید می شود و در این روش انگورها در حوضی ریخته شده و بوسیله چوب به مدت سه ساعت ضربه میخورد تا آب انگور کامل گرفته شود.
در ادامه به آب انگور، خاک مخصوصی به نام خاک شیره انگور اضافه می کنند تا شربت انگور زلال و ترشی آن گرفته شود.
این خاک بسیارسخت و سفت است و از ارتفاعات بایگ تهیه و مهمترین عامل برای از بین بردن ترشی آب انگور و از طرفی زلالی آب انگور محسوب می شود، سپس آب انگور زلال شده در دیگ های مسی به مدت ۵ساعت جوشانده می شود تا شیره کاملا سفت و آماده مصرف شود.