شیره پزی خوشاب، آیین چندصدساله، اما ماندگار
آیین چند صدساله شیره پزی خوشاب میراث ماندگار و باارزش مردم این دیار است.
به گزارش
خبرگزاری صداوسیما مرکز خراسان رضوی، شیره پزی خوشاب آیینی با قدمت چندصدساله در شهرستان خوشاب است که اگر چه در گذر زمان با فراز و فرودهایی همراه شده است، اما همچنان مردم ساده و بی آلایش این دیار گنجینه دار این میراث باارزش هستند.
مدیر جهاد جهاد کشاورزی خوشاب گفت: در این شهرستان سه هزار و پانصد هکتار انگور دیم وجود دارد که بیشتر این محصول برای تهیه شیره انگور استفاده میشود.
ابراهیم رود سرابی افزود: پیش بینی میشود امسال هزار و ۵۰۰تُن شیره از انگور برداشتی تولید شود.
کشت انگور در تاکستانهای مرغوب و مستعد و تولید فرآوردههای مختلف انگور همچون کشمش، مویز، شیره و باسلق از دیرباز دل مشغولی ساکنان خوشاب بوده است، اما در این میان شیره پزی آیین و رسم و منش خاص خود را داشت و این آیین سینه به سینه به نسلهای بعدی منتقل شده تا حالا که کیفیت شیره انگور این دیار زبانزد شده است.
شیره پزی از اواسط مهر تا اواخر ابان در سراسر خوشاب انجام میشود، اما در این میان روستاهای عنبرستان، علیک، نوروزی و رودسراب این شهرستان در این فن از همه رقیبان پیشی گرفته اند و شیره مرغوب که در کشور زبانزد است؛ زلال و بی آلایش به پاکی دل مردمانش تولید میکنند.
شیرهای که جزو مهمترین سوغاتهای خوشاب به شمار میرود و با همه خواص ویژه خود؛ شربت آن در روزهای گرم تابستان گوارای وجود و مخلوط آن با برف از دیرباز شیرینی بخش شبهای سرد زمستان بوده است.
شیره پزی آیین خاصی دارد و به صورت دسته جمعی و با همکاری و تعامل چند خانواده روستا در کارگاهاهای سنتی انجام میشود به طوری که هر روز نوبت شیره پزی انگور باغ یکی از این خانواده ها است.
این رسم و سنت دیرینه در همدلی اهالی روستا و ایجاد فضای دوستی و همکاری در میان روستاییان بسیار تاثیرگذار بوده است.
شهرستان خوشاب در غرب خراسان رضوی است.
خراسان رضوی از قطبهای تولید انگور کشور به شمار می رود.