21 تیر ماه روز جهانی جمعیت:
نگاهی به سیاست های تشویقی کشورهای مختلف برای افزایش جمعیت
معضل کاهش جمعیت، به عنوان یک مسئله اجتماعی دنیای امروز را تهدید میکند به گونهای که بحران کاهش جمعیت به معضلی جهانی تبدیل شده و کشورهای پیشرفته و توسعه یافته جهان به آن دچار شدهاند.
پژوهش خبری: معضل کاهش جمعیت، به عنوان یک مسئله اجتماعی دنیای امروز را تهدید میکند به گونهای که بحران کاهش جمعیت به معضلی جهانی تبدیل شده و کشورهای پیشرفته و توسعه یافته جهان به آن دچار شدهاند. طبق گزارش مراکز آمار جمعیتی اروپا، جمعیت این قاره رو به کاهش است و این کاهش درکشورهای آلمان و روسیه شدت بیشتری دارد.
از سوی دیگر مروری بر کشورهای مختلف جهان نشان میدهد که بسیاری از کشورها همانند ایران در دهه 70 و 80 میلادی سیاستهای سختگیرانهای برای کنترل جمعیت در پیش گرفتهاند که این امر موجب شده امروزه با مشکل پیری جمعیت روبرو شوند. به تعبیر دیگر سیاست تحدید نسل خاص ایران نبوده و بسیاری از کشور ها پس از آنکه با مشکل پیری جمعیت روبرو شدهاند؛ سیاستهای تشویقی را در پیش گرفته اند که بتوانند در اسرع وقت بر معضل پیری جمعیت غلبه کنند.
به عنوان نمونه چین با اعمال سیاست تک فرزندی در سال 1979 میلادی توانست افزایش بیش از حد جمعیت را کنترل کند اما امروزه این کشور نیز با کمبود نیروی کار مواجه شده است. این درحالی است که سرمایه اصلی چین، نیروی کار این کشور است. کارشناسان معتقدند جمعیت دنیا تا سال 2028 میلادی به حدود 9 میلیارد نفر خواهد رسید .
دولتهایی که کشورشان با نرخ کم باروری روبرو هستند، سعی میکنند با دادن مشوقهایی به زوجها، این نرخ را افزایش دهند. دادن این مشوقها موجب شده که بسیاری از کشورهای اروپایی که با کاهش جمعیت روبرو بودهاند؛ به میزان قابل توجهی جمعیت خود را افزایش دهند.
در این پژوهش سعی شده است؛ سیاستهای تشویقی که کشورهای مختلف جهان در قبال پیری جمعیت خود اتخاذ کردهاند به صورت مورد به مورد و مختصر مورد بررسی قرارگیرد تا بدین وسیله سوژهای برای کار خبرنگاران در خارج از کشور قرار گیرد.
.............................
پزوهش خبری صدا و سیما // پژوهشگر: نرگس شامحمدی