مدیر کل امور بین الملل مجلس همکاریهای مالی و رسیدن به نظام واحد پولی در حوزه اوراسیا برای تبادلات در آینده را نوعی مقابله با حاکمیت دلار و سیاستهای یکجانبه امریکا در جهان دانست.
وی، هدف جمهوری اسلامی ایران را از ورود به اجلاس و پیگیری توافقات و گفتگوهایی که در نشستهای پیشین بین المجالس اوراسیا انجام شده است، همکاری با این کشورها برای توسعه همه جانبه و افزایش رفاه پایدار دانست.
آقای امیر عبداللهیان، مشارکت در حل و فصل مسائل جدید مانند تغییر شرایط اقلیمی، تغییرات محیط زیستی و مبارزه با تروریسم، خشونت و افراطی گرایی در قالب همکاریهای پارلمانی را از دیگر اهداف در حال پیگیری در بین المجالس اوراسیا برشمرد.
وی گفت: ایدههای اولیه درباره این مسائل در این اجلاس شکل میگیرد و در نهایت در مجالس کشورهای عضو تبدیل به قوانینی میشود که برای دولتها لازم الاجرا باشد و به ارتقا سطح زندگی برای ملتها منجر شود.
دستیار ویژه رئیس مجلس شورای اسلامی در امور بین الملل، همچنین درباره میزان همکاری کشورهای عضو اوراسیا در مبارزه با تروریسم و دیگر مسائل مشترک، افزود: آن چه که مربوط به مجالس میشود در ۳ اجلاس قبل گفتگوهای مفصلی انجام و راهکارهایی برای همکاری دست جمعی در مبارزه با تروریسم ارائه شد.
آقای امیرعبداللهیان در ادامه گفت: البته همکاری دسته جمعی اعضای اوراسیا هنوز به معنی واقعی شکل نگرفته است، اما این گفتگوها به همکاریهای دو و چند جانبه میان جمهوری اسلامی ایران و دیگر اعضا منجر شد و دستگاههای امنیتی ذیربط کشورها نیز به کمک آمدند و برای مبارزه با تروریسم و کاهش خشونت و افراط گرایی در این منطقه ایفا نقش کردند.
وی افزود: مهمترین کاری که قرار است در بین المجالس اوراسیا اعم از همکاریهای دو و چند جانبه انجام شود، شناخت دقیقتر ریشه تروریسم برای مبارزه موثر با این پدیده شوم و خشونت و افراط گرایی است.
آقای امیرعبداللهیان تاکید کرد: دوم اینکه در مبارزه با فقر، افزایش رفاه و توسعه یافتگی کشورهای عضو اوراسیا، انگیزه جوانان برای پیوستن به گروههای خشونت گرا کاهش یابد و سوم این که پارلمانها بتوانند با نگاه دقیق قانون گذاریهای درستی برای مبارزه با تروریسم انجام دهند.
مدیر کل امور بین الملل مجلس شورای اسلامی گفت: در مجموع گامهای خوبی در نشستهای پیشین برداشته شده، اما بین المجالس اوراسیا هنوز در مراحل اولیه قرار دارد و مقرر شده است که در مراحل بعدی برای تسهیل روابط بانکی و هماهنگی در کاهش عوارض گمرکی و نیز تسهیل در هر اقدامی که به رفاه در این حوزه جغرافیایی کمک کند، اقدام شود.
وی، حوزه اوراسیا را از نظر فرهنگی، عقیدتی، اقتصادی و ژئوپولیتیک دارای تنوع بسیار زیاد دانست که فرصت فراوانی را ایجاد میکند تا کشورهای عضو در جهان کنونی بتوانند به عنوان پیشران حرکت کنند و از تجارب و امکانات موجود در گستره جغرافیایی خود بهرهمند شوند.
آقای امیر عبداللهیان، همچنین درباره همکاری اوراسیا در مقابله با تحریمهای آمریکا علیه کشورهای مستقل گفت: یکی از موضوعاتی که در دستور کار بسیاری از کشورها در اجلاس اوراسیا قرار دارد، موضوع مبارزه با تحریمهای یکجانبه امریکاست که ممکن است هر یک از کشورهای عضو، اعم از آسیایی و اروپایی با آن مواجه شوند.
وی افزود: به همین علت در بلند مدت، موضوع رسیدن به نظام پولی واحد در دستور کار بین المجالس اوراسیا قرار دارد و این موضوع در مباحث کارشناسی سه اجلاس پیشین اوراسیا به شکل اولیه مطرح شده است.
مدیر کل امور بین الملل مجلس شورای اسلامی، هماهنگی در کاهش تعرفههای گمرکی و رسیدن به نظام پولی و بانکی واحد در اوراسیا را از اهداف مهم و بلندمدت این اجلاس برشمرد.
آقای امیر عبداللهیان افزود: با توجه به ظرفیتهای موجود در حوزه آسیا و اروپا و همبستگی که میتواند میان این دو حوزه مهم ایجاد شود دور از انتظار نیست که این ایده در آینده نه چندان دور در قالب اقدام دسته جمعی برای مقابله با تحریمهای یک جانبه عملی شود.
وی همچنین در پاسخ به این پرسش که انتظارات اقتصادی ما از کشورهای عضو اوراسیا چقدر برآورده شده است، گفت: تشکلهای پارلمانی و دولتی در حوزه اوراسیا در ابتدای راه قرار دارند با این حال در مرحله نظریه و رسیدن به درک مشترک، بین المجالس اوراسیا در سه اجلاس پیشین کمک بسیار بزرگی کرده است که اعضا به درک مشترک برسند.
آقای امیر عبداللهیان افزود: تا اجلاس سوم اوراسیا، ترکیب کشورهای آسیایی عضو این اتحادیه تقریبا ۷۰ درصد و اروپاییها حدود ۳۰ درصد بود، اما در اجلاس چهارم، میزان حضور اروپاییها افزایش یافته است و این ترکیب نشان میدهد که اروپا نیازمند آسیاست چنانکه آسیا نیز در حوزههایی به اروپا نیاز دارد.
مدیر کل امور بین الملل مجلس شورای اسلامی گفت: بر این اساس در این مرحله درک مشترکی میان اعضا ایجاد شده است و در مرحله بعدی در حوزه قانون گذاری، مجالس کشورهای عضو اقداماتی بر مبنای توافقات انجام خواهند داد و راه را برای دولتها در حوزه اجرا باز خواهند کرد و این فرصت جدیدی در جهان کنونی است که از ظرفیتهای این اجلاس، استفاده حداکثری شود.
وی همچنین درباره اهمیت برگزاری چهارمین اجلاس بین المجالس اوراسیا در شرایط کنونی منطقه و جهان، تاکید کرد: نخست آن که در مقطع کنونی که آمریکاییها تلاش دارند با سیاست یکجانبه گرایانه، برخی کشورها را در انزوا قرار دهند تحرک و نقش آفرینی در قالب این اجلاس معنی و پیام خاص خودش را دارد.
آقای امیر عبداللهیان افزود: دوم آنکه در شرایطی که امریکاییها تلاش میکنند همچنان نظام پولی مبتنی بر دلار را به عنوان نظام مالی و بانکی حاکم بر جهان را حفظ کنند پرداختن به ایدههایی مانند همکاری پولی و رسیدن به نظام واحد پولی در حوزه اوراسیا برای تبادلات آینده نوعی مقابله با سیاستهای یک جانبه آمریکاست.
وی حضور در اجلاس اوراسیا را فرصتی برای کشورهای تحریم شده از جانب امریکا دانست و گفت: اکنون حتی کشور بزرگی مانند روسیه نیز تحت تحریم غربیها قرار دارد و کم نیستند کشورهایی که در ترکیب اوراسیا از این مشکل مستثنی نشده اند.
مدیر کل امور بین الملل مجلس شورای اسلامی، تاکید کرد: این اجلاس میتواند کمک کند که بلوک تحریمیها در دل اوراسیا بتوانند گامهای قویتر و منسجم تری برای شکست سیاستهای نادرست و تحریمهای یک جانبه پیگیری کنند.
آقای امیر عبداللهیان، همچنین درباره تاثیر حضور کشورمان در اجلاس اوراسیا برای کاهش آثار تحریمهای ظالمانه آمریکا، گفت: این اجلاس در درجه اول برای ما تریبون و فرصتی است که درباره شرایط کشورمان و سیاستهای نادرست آمریکا در قبال ایران و دیگر کشورها بتوانیم مواضع مان را تبیین کنیم.
وی تاکید کرد: دوم اینکه جمهوری اسلامی میتواند از این اجلاس برای یارگیری استفاده و برای ایجاد ائتلافی به منظور کاهش فشارهای ناشی از تحریمهای اقتصادی بهره برداری کند.
آقای امیر عبداللهیان همچنین با اشاره به سوابق دیپلماتیکش در مذاکره با هیاتهای پارلمانی کشورها، تصریح کرد: در میان دیپلمات ها، روسای مجالس و حتی روسای کشورها در دیدارهای رسمی و غیررسانه ای، همه به سیاستهای آمریکا معترضند مگر کشورهای اندکی که تعدادشان کمتر از انگشتان یک دست است.
مدیر کل امور بین الملل مجلس شورای اسلامی، افزود: فرصتهای دیپلماتیک در این اجلاس برای گفتگوهای صریح و روشن واقعیات پشت پرده را نشان میدهد که متفاوت از هیاهو و جنجالهای رسانهای امریکا و اندک متحدان این کشور است.
چهارمین اجلاس بین المجالس اوراسیا از امروز در پایتخت قزاقستان آغاز به کار کرد.
آقای مسعود پزشکیان، نایب رئیس مجلس شورای اسلامی و گروه پارلمانی همراهش از کشورمان در این اجلاس حضور دارند.