وزیرامورخارجه؛
برجام فقط برای حل مسأله هستهای بود
وزیر خارجه در پاسخ به سوال عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس گفت: ما اجازه نخواهیم داد که در هیچ حوزه ای، هیچ یک از طرفهای برجام از حدودش تخطی نماید.
به گزارش خبرنگار
خبرگزاری صدا و سیما ؛ بخشی از بحث جلسه علنی امروز مجلس به سوال جواد کریمی قدوسی عضو کمیسیون امنیت
ملی و سیاست خارجی مجلس از وزیر امور خارجه در سه محور زیر بود:
1- علت مخالفت آشکار وزیر امور خارجه در رسانه های غربی در مخالفت با برگزاری نمایشگاه هولوکاست چیست؟
2- چرا گزارش قانونی سه ماهه وزارت خارجه به کمیسیون امنیت ملی در موضوع اجرای مفاد برجام به دور از واقعیت ها تنظیم شده است.
3- تغییر معاون عربی و آفریقای وزارت خارجه در شرایط حساس منطقه با چه استدلالی صورت پذیرفته است؟
محمدجواد ظریف در نشست علنی امروز (یکشنبه 11مهرماه) مجلس شورای اسلامی در پاسخ به سوال جواد کریمی قدوسی گفت: در مورد جابجایی دکتر امیرعبدالهیان در وزارت امور خارجه همانطور که اطلاع دارید، کمترین تغییر در وزارت امور خارجه انجام شده است و این به دلیل آن است که بنده همکاران خود در وزارت امور خارجه را بزرگترین سرمایه کشور میدانم و اعتقاد دارم که این وزارتخانه به دلیل آنکه یک دستگاه سیاسی داخلی نیست و طبق اساسنامه، همکاران آن اجازه ندارند در حوزههای سیاسی وارد شوند، لذا کلیه همکاران ما در جهت منافع ملی حرکت میکنند و چرخش نیرو در این وزارتخانه یک واقعیت بدیهی است.
وی ادامه داد: دکتر امیرعبدالهیان قرار بود بهعنوان سفیر جمهوری اسلامی ایران در کشور بسیار مهم و حساس عمان که برای ما اهمیت استراتژیک دارد، فعالیت کند که همه اقدامات لازم انجام شده بود، اما وی به علت مشکلات خانوادگی تصمیم گرفتند که فعلا به ماموریت تشریف نبرند که ما هم تصمیم وی را پذیرفتیم.
ظریف با بیان اینکه ادعا درخصوص جابجایی دکتر امیرعبدالهیان به علت نگرانی خارجیها توهین به نظام و کشور است، افزود: ما به خاطر نگرانیخارجیها، مسئولان خود را تغییر نخواهیم داد و این حرف هیچ اساس و پایهای ندارد.
وزیر امور خارجه گفت: حمایت از مقاومت وظیفه کل دستگاه سیاست خارجی است و نه یک فرد خاص.
ظریف در پاسخ به سوال دیگر کریمی قدوسی درباره مخالفت وزارت امور خارجه با برگزاری نمایشگاه هولوکاست توضیح داد: ضمن احترام به آزادی بیان، اعتقاد شخصیام این است که این موضوع کمک به مظلومنمایی رژیم غاصب صهیونیستی است و کمک به مردم فلسطین نیست. همه کسانی که در حوزه فعالیتهای بین المللی حضور دارند و در خط مقدم جبهه مبارزه با صهیونیسم هستند هم نظر بنده هستند. ضمن اینکه بنده کاری را محکوم نکردم بلکه گفتم ما در این موضوع شرکت نمیکنیم و این کاری است که توسط بخش غیر دولتی انجام شده است.
ظریف افزود: بنده بهعنوان وزیر امور خارجه در برگزاری جلسه مذکور نه دخالتی و نه ورودی به آن نداشتهام، زیرا منافع آن را براساس تجربه 35 ساله در حوزه روابط بینالمللی معتقدم که رژیم صهیونیستی برده است.
وزیر امور خارجه در رابطه با سوال دیگر کریمی قدوسی درخصوص برجام گفت: در رابطه با برجام سوال آقای کریمی قدوسی مشخصا این است که چرا وزارت امور خارجه گزارش واقعیات را نداد، آنچه که ما گزارش دادیم واقعیات است.
وی ادامه داد: برجام توانست هم حق هستهای ایران را که در دنیا بهعنوان یک اقدام مخالف قطعنامههای شورای امنیت تلاش داشتند حق ما را زیر پا بگذارند، کاری کند که شورای امنیت نه تنها حق ما را به رسمیت بشناسد، بلکه بهعنوان تنها مورد از کشورها بخواهد که با برنامههستهای ایران همکاری کنند.
این عضو کابینه دولت یازدهم با بیان اینکه واقعیات صرفاً نکات مشکلدار در اجرای برجام از سوی کشورهای که با ایران مشکل دارند، نیست، گفت: واقعیات برجام و گزارش نحوه اجرای آن باید شامل همه موارد شود.
وی با بیان اینکه گزارش برجام باید شامل همه موارد باشد، گفت: به همین دلیل وزارت خارجه با صداقت در 9 حوزه گزارش را تدوین کرد و هرچه واقعیت بود در آن ذکر شد؛ اگر بیمه ایران باز شده نباید به مردم بگوییم، اگر فروش نفت به قبل از تحریم بازگشته نباید مردم از آن اطلاع یافته و خوشحال شوند.
وزیر امور خارجه با طرح این سوال که آیا مردم نباید احساس کنند براساس تلاش خودشان و ایثارشان و حضورشان پای صندوق رای توانستند حربه تهدید را ناکارآمد کنند؟، ادامه داد: مردم با ایستادگی شان طرف مقابل را پای میز مذاکره کشاندند و حقوقشان را گرفتند.
وی با بیان اینکه حرف اصلی برجام حفظ دستاوردهای هستهای و عزت کشور است، تصریح کرد: در این گزارش ضمن پرداختن به موضوعات مربوط به بدعهدیها و تعللها و اهمالها هم پرداخته شده و راهکارهایی در کنار آن ارائه دادیم.
وزیر امور خارجه به تشکیل هیات نظارت بر برجام اشاره و تاکید کرد که دستگاه دیپلماسی با نظارت این هیات اقدامات را انجام میدهد.
ظریف ابراز امیدواری کرد که با همکاری سایر دستگاههای نظام اهداف تعیین شده وزارت خارجه دنبال و در نهایت معیشت مردم بهبود یابد.
وزیر امور خارجه با تاکید بر اینکه امروز با بدعهدی آمریکا برخورد میشود، افزود: ما تنها با آمریکا و بدعهدیهای آن برخورد نمیکنیم بلکه دنیایی که با آمریکا علیه ما متعهد شده بودند امروز فشار میآورند و کار به جایی رسیده که کری مجبور شد بگوید ما به تعهداتمان عمل کردیم؛ امروز آمریکا مجبور است به دنیا پاسخ دهد که به چه میزان به تعهداتش پایبند بوده و این نتیجه مقاومت مردم بوده است.
وزیر امور خارجه گفت: واقعا متاسفم که از تریبون مجلس شورای اسلامی به دنیا اعلام می شود که وزیر خارجه ای که موظف است دستورات مقام معظم رهبری را اجرا کند، زمینه ساز تغییر سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران در منطقه است، این حرف از هیچ کس پذیرفته نیست؛ چون هیچ کس چنین حقی را ندارد من از شما تقاضا می کنم برای ملاحظات زودگذر و کوچک سیاسی داخلی وجه سیاست خارجی انقلابی و مبارز ایران را در جهان خدشه نکنید.
وی تاکید کرد: اگر کسی آب به آسیاب دشمن ایران و انقلاب اسلامی می ریزد کسانی هستند که در پیگیری سیاست های اصولی نظام تردید می کنند، کدام کس این جرات را دارد که مقاومت اسلامی را که سند افتخار این نظام و ایران است و من خوشحالم که مسئولان مقاومت از بنده تشکر می کند، من خوشحالم افتخار کنم که قاسم سلیمانی، حسن نصرالله و رمضان عبدالله هرروز در تماس با من از سیاست های ایران تشکر می کنند؛ تقاضا می کنم سیاست خارجی ایران را که مبتنی بر دیدگاه های رهبری است ورهنمودها و میراث امام عالی قدر است زیر سوال نبرید.
ظریف ادامه داد: به خاطر منافع کوچک وکوته نظرانه داخلی اینگونه با وجه انقلابی جمهوری اسلامی بازی نکنید، چه کسی از صحبت خصوصی سرمدی با امیرعبداللهیان به شما گزارش داده است؛ شما چگونه به خود جرات می دهید که در صحن مجلس خلاف بگویید.
وزیر امور خارجه تاکید کرد: من که می دانم چه گذشته است، من برای حفظ احترام همکارانم سکوت می کنم و اجازه نخواهم داد هیچ کس ازهمکارانم در صحن مجلس مورد سوال قرار گیرند، اما به شما می گوییم هیچ کس هیچ جا جرات ندارد درمورد یک کارگزار سیاست خارجی ایران به ما توصیه کند، چنین چیزی را هیچ گاه اجازه نمی دهیم و به شما هم اجازه نمی دهیم چنین تهمتی را به سیاست خارجی ایران بزنید و اجازه دهید که دشمنان این کشور جرات پیدا کنند که این لاطائلات را بگویند.
ظریف تصریح کرد: امکان ندارد چنین حرفی از جمهوری اسلامی صادر شود، امکان ندارد ما برای پیام دادن به اینان نسبت به تغییر همکارانمان اقدام کنیم، سیاست ما بر اساس اصول انقلاب است که سیاست خارجی ما را که کشورمان را توانمند ساخته که در صحنه بین المللی حضور فعال پیدا کند؛ سیاست انقلابی و ارمان های انقلابی است که این امکان را فراهم کرده که به عنوان یک قدرت نوظهور در جهان کنونی حضور پیدا کنیم.
وی گفت: جهان کنونی جهان مبارزه و تقابل ایده ها است جهان کنونی جهان قدرت معنایی است قدرت معنایی جمهوری اسلامی ایران از باورها نسبت به مقاومت این مردم نشات گرفته است، این باورها را خدشه دار نکنیم این باورها را زیر سوال نبریم مردم ما رهبری ما نظام ما مبنای قدرت مااست این مبنای قدرت کشور را پاس بداریم.
وزیر امور خارجه افزود: در بحث هسته ای همین مبنای قدرت بود که توانست قدرت های بزرگ را در برابر ایران وادار به پذیرش حق ایران کند وادار به کنارگذاشتن تحریم ها کند، شما نگاه کنید هر روز وزیر امور خارجه آمریکا در برابر موجی از انتقاد در آمریکا قرار دارد که تبدیل به فروشنده سیار ایران شده ای؛ این افتخار ملت ما است.
ظریف ادامه داد: ما باید اینها را به عنوان نقاط قوت برجام و رهبری بشناسیم و ما اجازه نخواهیم داد هیچ یک از طرفهای برجام از حدودش تخطی نماید. ما با کمال قدرت و شجاعت در برابر زیادهخواهی ایستادگی میکنیم.
وی افزود: برجام فقط برای حل مسأله هستهای بود. اگر روزی قرار باشد ایران راجع به سایر موضوعات با شما بحث کند بدانید که خواسته ها، دیدگاهها، دلایل و نکات مورد تأکید جمهوری اسلامی ایران و انتقادها فراتر از حرفی است که شما میزنید. اما ما این تصمیم را نگرفتهایم که در حوزههای دیگر وارد مذاکره شویم. لذا شما موظفاید وظایفی را که در برجام پذیرفتهاید انجام دهید.
وزیر امور خارجه تأکید کرد: ما اینگونه با آنها صحبت میکنیم. چرا نشانی اشتباهی به طرف مقابل میدهید. چرا ادعا میشود که طرف ایرانی در برابر حقوق ملت کوتاه میآید؟ هیچگاه چنین نبوده و چنین نخواهد بود.
مجلس سوال کریمی قدوسی از ظریف را وارد ندانست
سوال جواد کریمی قدوسی از وزیر امور خارجه در صحن علنی امروز مجلس به رای گذاشته شد و پس از رای گیری، نمایندگان آن را وارد ندانستند.
بخش پایانی جلسه علنی امروز مجلس به سه سوال جواد کریمی قدوسی نماینده مردم مشهد و عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس از محمدجواد ظریف وزیر امورخارجه اختصاص داشت.
خلاصه سوال ها به این شرح است:
1- علت مخالفت آشکار وزیر امور خارجه در رسانه های غربی با برگزاری نمایشگاه افسانه هولوکاست چیست؟
2- تغییر معاون عربی و افریقایی وزارت امور خارجه در شرایط حساس منطقه با چه استدلالی صورت پذیرفته است؟
3- چرا گزارش قانونی سه ماهه وزارت خارجه به کمیسیون امنیت ملی در باره برجام به دور از واقعیت تنظیم شده است؟
پس از توضیحات وزیرامورخارجه، نماینده مشهد اعلام کرد: از توضیحات ظریف قانع نشده است بنابراین طبق ماده 210 آیین نامه داخلی مجلس سوال جواد کریمی قدوسی از محمدجواد ظریف به رای نمایندگان گذاشته شد تا آنها اعلام کنند آیا سوال نماینده مشهد از وزیر خارجه را وارد می دانند یا خیر.
علی مطهری که ریاست بخش پایانی جلسه علنی امروز مجلس را برعهده داشت بارها تکرار کرد کسانی که سوال کریمی قدوسی از وزیرخارجه را وارد می دانند رای موافق بدهند و کسانی که این سوال را وارد نمی دانند رای مخالف بدهند.
سرانجام از مجموع 254 نماینده حاضر در صحن علنی 105 نفر رای موافق، 139 نفر رای مخالف و 9 نفر نیز رای ممتنع دادند، یعنی از مجموع 254 نماینده حاضر در صحن علنی 139 نفر آنها اعلام کردند سوال کریمی قدوسی از وزیر خارجه را وارد نمی دانند.
البته پنج نفر از نمایندگان نیز به رغم حضور در صحن علنی، در رای گیری شرکت نکردند.