رئیس کمیسیون امنیت ملی: نتیجه سفر آقای ظریف به پاریس احتمالا تمرکز بر احیاء برجام و رایزنی برای ملاقات آقای روحانی و ترامپ بوده است.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما؛ رئیس کمیسیون امنیت ملی مجلس شورای اسلامی در استودیو گفتگوی ویژه خبری شبکه دوم سیما ضمن تبریک به مناسبت ایام مباهله به دست اندرکاران این برنامه و بینندگان افزود: بازار سفرهای دیپلماتیک ما این روزها گرم است، آقای ظریف بعد از اینکه به کشور برگردد، پیش از خشک شدن عرق پیشانی باید سفری به روسیه داشته باشد . از آنجا که جمهوری اسلامی به کشورهای گوناگون دنیا در ارتباط است نمی توانیم به یک سو اتکا و دیگر سو را رها کنیم.
حجت الاسلام و المسلمین ذوالنوری ادامه داد: آنچه غیر منتظره بود شرکت در G7 بود، گویا حالا در خصوص آن لابی گری هایی که آقای مکرون بر آن تاکید داشتند که قصد ایجاد یک رویارویی و ملاقات میان روسای جمهور ایران و امریکا را دارد، سفر جناب آقای ظریف هم شاید در راستای تمهیدات آن قصد و هم در خصوص ایجاد راهی برای احیاء برجام بوده باشد.
حجت الاسلام و المسلمین ذوالنوری تصریح کرد: در این گفتگوها در مورد این مسائل صحبت هایی می شود البته قرار بر این بوده و ما هم درخواست کرده بودیم که جناب آقای ظریف روز یکشنبه در جلسه کمیسیون امنیت ملی شرکت کرد و گزارشی از سفر و گفتگوها و وقایعی که اخبار آن منتشر نشد ارائه کنند که احتمالا ایشان به خاطر سفر روسیه، نتوانند در جلسه روز یکشنبه حاضر شوند ولی احتمالا تمرکز مطالب روی بحث احیاء برجام و رایزنی هایی برای دیدار روسای جمهور دو طرف مطرح بوده باشد.
جمشیدی عضو هیات علمی دانشگاه تهران در سوی دیگر استودیو گفت: در مدت زمان یک سال که از خروج امریکا از برجام می گذرد برآورد امریکایی ها این بود که استراتژی ایران Rate out است یعنی صبر کردن برای پایان دوران ترامپ و آمدن رئیس جمهوری جدید و دموکراتیک. احتمالا آن دوران برای امریکایی ها دوران خوبی بود زیرا امریکا به تعهداتش عمل نمی کرد و ایران هم در برجام مانده بود. به قول یکی از کارشناسان غربی بهترین امریکا بهترین دو جهان را با هم داشت.
او ادامه داد: آن زمان که امریکایی ها باور کردند که فشار بر ایران هزینه ای ندارد، به سمت تشدید فشار حرکت کردند و به این برآورد غلط رسیدند که می شود به سمت حرکت تندتر و صفر کردن صادرات نفت ایران حرکت کرد و این باور را بعد از گذشت یک سال از خروجشان از برجام اجرایی کردند. سیاست جدیدی که ایران اتخاذ کرد این بود که سیاست انفعالی یک سال اول دولت را کنار گذاشته و سیاست مقاومت فعال را در پیش گرفت و با استفاده از اهرم های قانونی در اختیار، از جمله برنامه هسته ای شروع به اعمال حق ایران در قالب برجام نمود از سوی دیگر امریکایی ها و اروپایی ها اصلا چنین برداشتی نداشتند که ایران واکنش نشان خواهد داد. اگرچه گام های ایران چندان هم قوی نبود با وجود جهت درست و مسیر ایجاد فشار بر غربی ها حرکت کرد و در واقع تحولات منطقه ای که اتفاق افتاد غربی ها دیدند تحولات ایران در حال خودنمایی در منطقه است و به سمت تاکتیک های فریب حرکت کردند. از این رو که سیاست و استراتژی امریکا و اروپا در قبال ایران تغییر نکرده، هر دو آنها دارای استراتژی فشار حداکثری با محوریت بعد اقتصادی بر جمهوری اسلامی ایران است.
جمشیدی افزود: طی کنفرانس مطبوعاتی دیشب مکرون و ترامپ، مکرون و مرکل به صراحت در این خصوص صحبت کردند فشار حداکثری اقتصادی امریکا بر ایران را یک جنبه مثبت می دانند تا جایی که مکرون بعد از جلسه دیروز صراحتا عنوان می کند به واسطه فشارهای اقتصادی امریکا بر ایران، اقتصاد ایران با گرفتاری های جدی مواجه شده و این جریان، جنبه مثبت امور است اما عملا تحولات جدید ایران سبب شد تا غربی ها به سمت تحرکات دیپلماتیک حرکت کنند.
او ادامه داد: به نتیجه می رسیم که سیاست های جدید ایران در حال جواب دادن است و از نشانه های آن می توان به تحرکات دیپلماتیک آقای آبه ، مکرون، رندپال در آمریکا و ... اشاره کرد که همگی می آیند و پیشنهاد مصالحه می دهند. این اقدامات نشان دهنده آن است که بر خلاف سیاست قبلی ایران در سالهای قبل که سبب برآوردهای غلط و افزایش فشار بر ایران شد سیاست جدید موجب شده که غربی ها به سمت مصالحه حرکت کنند البته باید دیگر محتوای این اقدامات فریب یا خیر.
عضو هیات علمی دانشگاه تهران تصریح کرد : عقب گرد امارات در منطقه را دیگر نشانه مثبت و اثر گذار بودن سیاست های جدید ایران است.
جمشیدی گفت: آنچه امروز با آن مواجه هستیم سفرها و گفتگوهای آقای ظریف در پاریس و سفر به دیگر کشورها و احتمالات اطراف این نشست ها، بحث احیاء برجام نیست زیرا در محتوای مذاکرات و نشست ها و مباحثی که در کنفرانس های مطبوعاتی انجام می شود، بحث احیاء برجام به چشم نمی خورد، این موضوع فقط اعلام می شود اما پیشنهاد اعلامی آنها برای عمل به تعهداتشان نیست بلکه برای امتیازگیری جدید است.
او تصریح کرد: یعنی ترامپ مکرون و دیگران امتیازات دیگری هم می خواهند، آنها صراحتا گفتند که مثلا ما می خواهیم ایران سلاح اتمی نداشته باشد، گفتنی است طبق برجام، ایران تعهد داده که برای هیچ زمان سلاح اتمی از هر نوعی نداشته باشد یعنی اگر حتی در آینده علم جدیدی هم پیدا شد ایران پیشاپیش این تعهد را داده که هرگز از آن بهره مند نخواهیم بود البته در این بین فتوای رهبری هم داریم که می فرمایند حرمت سلاح کشتار جمعی را داریم. حال اینکه غربی ها در ظاهر می گویند نمی خواهند ایران سلاح اتمی داشته باشد اما منظور چیز دیگری است. آنها وقتی از واژه سلاح اتمی صحبت می کنند، نظارت بر تسلیحات نظامی و بحث موشکی و انواع آن را شامل می شود البته بحث زمان و ابدی کردن برجام و تعهدات ایران را هم در نظر دارند لذا وقتی غربی ها حرف چیزی را می زنند باید مولفه های آن را هم در نظر گرفت.
این کارشناس مسائل غرب گفت: استراتژی مصالحه غربی ها، احیاء برجام نیست این یک نوع استراتژی جدید در راستای امتیازگیری جدید غربی هاست.
حجت الاسلام و المسلمین ذوالنوری در سوی دیگر استودیو گفت: با این اقدامات برجام زنده نمی شود بلکه در جهت مومیایی کردن جنازه برجام است و به عنوان مترسک نگهداشتن و به عنوان یک چیز پشت ویترین که غیرقابل دسترسی است خواهد بود زیرا برجام دو طرف دارد یک سو ایران و سوی دیگر 5+1 و وقتی امریکا رفت چیزی از برجام باقی نماند. بقایای 5+1 هم تعهدات امریکا را عهده دار نشدند و وظایف برجامی خودشان را هم اجرا نکردند. برجام هم ذکری ندارد که یک کانال مالی ایجاد شود و تنخواهی به ما بدهند که چیزی در آن برای ایران بچرخد محتوای برجام با همه نواقص و عیوب ، عادی سازی روابط اقتصادی ایران، عدم ممانعت برای تجارت و فروش نفت ایران و عادی سازی فعالیت های نظامی ایران است. در حال حاضر برجام مانند شیر بی یال و دم و اشکمی است که چیزی از آن باقی نمانده چگونه می شود با یک کانال پیشنهادی از سوی غربی ها چیزی زنده شود.رئیس جمهور روحانی هم بارها فرمودند غربی ها روح و جسم برجام را مورد حمله قرار دادند و در حال حاضر از برجام نه روحی مانده نه جسم.
او افزود: احیاء برجام به اجرای همه مفاد آن بستگی دارد همان صبحی که ترامپ از برجام خارج شد من یک طرح دو فوریتی با پنج محور آماده کردم و تا قبل از ظهر امضاء 85 نماینده در پای این طرح نشست. این پنج محور گام های دوم و سوم احتمالی گامهای بعدی که باید برداشته شود در آن دیده شده است. البته هیات رئیسه مجلس اجازه ندادند این طرح توزیع و مورد رای گیری قرار گیرد.
حجت الاسلام و المسلمین ذوالنوری تصریح کرد: در این طرح، به اروپایی ها 2 ماه فرصت داده شده بود که اگر ظرف 2 ماه اروپایی ها همه تعهدات امریکا را بر عهده نگرفته و اجرایی نکردند دولت موظف است بیرون آمده و این کارها را انجام دهد حالا اروپایی ها این کار را نکردند. گامهایی هم که ما برداشتیم گام های اقناعی برای ایران محسوب نمی شود اما فقط کسری از حرکت را انجام دادیم گام سوم را باید قوی تر برداشت زیرا آنچه توقع می رود اتفاق بیافتد، عادی سازی همه روابط اقتصادی ایران است.
او ادامه داد: آنچه در صحبتها مطرح است، ظاهرا پیشنهاد اروپایی ها و مکرون 2 سطح دارد اول اینکه، آنها یک کانالی به ارزش 5 میلیارد دلار برای ما باز کنند تا ایران کالاهای اساسی خود را در آن کانال تامین ارز کرده و تهیه کند منتهی ایجاد چنین کانالی هم مشروط به بازگشت ایران به دو گام قبلی است یعنی به 11 تعهدی که قبلا داده اند عمل نمی کنند و برای ایران هم طبق شرط و شروطی فقط 5 میلیارد دلار اعتبار مبادله و تجارت می دهند البته این رقم در چانه زنی ها به 15 میلیارد دلار هم رسیده است. قطعا دولت ایران و مجلس شورای اسلامی نمی تواند چنین پیشنهادی را بپذیرد در هر صورت حرکت جمهوری اسلامی رو به عقب نخواهد بود.
عضو هیات علمی دانشگاه تهران گفت: عقب نشینی ایران و عمل کردن به شروط اروپایی ها همگی مقدمه ای برای مذاکره برسد برجام جدید است. به قول آقای مکرون این اقدام یک road map یا همان نقشه راه است که چند بعد دارد و در روند اتفاقاتی هم می افتد و سبب تشدید واردات می شود البته بهره اقتصادی برای ما نخواهد داشت زیرا از ترس اینکه هر لحظه ممکن است امریکا تحریم ها را برگرداند و کانال تجاری بسته شود، اقدام به واردات با حجم بالا می کنیم، البته من در جنبه اقتصادی تخصصی ندارم و فقط همین قدر می فهمم.
او ادامه داد: آنچه به لحاظ سیاسی مهم است، تلاش غربی ها برای حفظ فشار به ایران و توقف استراتژی جدید ایران است البته این اتفاق را در سال 90 و 91 هم داشتیم. امریکایی ها می خواستند تحریم فلج کننده اعمال کنند . ایران هم هشدار منطقه ای داد و گفت که تنگه هرمز را می بندم .
او گفت : آمریکایی ها هم برای اینکه ایران واکنش نشان ندهد مجموعه پیشنهادات مذاکراتی مطرح کردند همان کاری که الان در حال انجام است برای اینکه ایران را آرام نگهدارند و سیاست مقاومتی را مختل کنند تا بتوانند تحریم ها را اعمال کنند که این کار را هم کردند. بخاطر اینکه عده ای در کشور بودند که یا کارشناسی یا قلم بدست بودند و متوجه نبودند که راهبرد طرف مقابل چیست امروز هم همینطور است، برنامه اینست که سیاست ایران متوقف شود وگرنه چرا در سالهای قبل چنین پیشنهادهایی مطرح نشد؟ چون می بینند سیاست های فعلی ایران درست بود و جواب می دهد و در حال تغییر موازند و مبادلات در منطقه است.
جمشیدی افزود : برنامه غربی ها اینست به اسم اینکه 10 یا 15 میلیارد یورو می خواهیم خط اعتباری به ایران بدهیم (البته این میزان فقط پاسخگوی کالاهای اساسی ما است و تامین آنها و شاید از طریق دیگر هم قابل انجام باشد) استراتژی ایران را عقب زده و متوقف می کنند و فشار را بر ایران حفظ خواهند کرد و بعد از آن وارد مذاکرات جدید می شوند در ضمن آنها جوری نیستند که به تعهداتشان عمل کنند . آقای مکرون هم گفته که از هر طرح یا پیشنهادی که حاصلش، عمل کردن طرف مقابل به تعهداتش باشد استقبال می کند.
او گفت : برنامه ای که غربی ها در حال چینش آن هستند عمل به تعهدات نیست، انتظارات جدید و زیاده خواهی است. آنچه وجود دارد بهبود وضع اقتصادی نیست بلکه سراشیبی بیشتر برای کشورمان ایجاد می کند. این یک طرح خنثی نیست به نوعی طرح فروپاشی و یا تغییر رژیم یا یک چنین چیزی را می توان در پس پرده طرح غربی ها دید پس باید بسیار هشیار باشیم.
این کارشناس و عضو هیات علمی دانشگاه تهران افزود: توئیت آقای ترامپ مبنی بر اینکه ایرانی ها در مذاکره موفق ولی در جنگ می بازند را قبلا واشنگتن پست تیتر زده بود آنهایی که اهل مطالعه انگلیسی هستند بروند و ببینند. این حرفها و طرحها اساسا برای دون پاشی است و می خواهند طرف ایرانی را ترغیب کنند و بکشانند پای میز مذاکره ای که خودشان می خواهند وقتی هم که پشت میز مذاکره نشستیم دیگر نمی توانیم بلند شویم و یگوئیم نه به نتیجه نرسیدیم بلکه یک اجماع جدید شکل می گیرد و برآورد جدیدی توسط شرقی ها و غربی ایجاد می شود لذا باید دقت کرد.
جمشیدی تاکید کرد : بخشی که غربی ها مطرح می کنند اصلا بحث بهبود وضع اقتصادی نیست و اساسا پولی در این میان نیست و وضع را بدتر خواهد کرد.
حجت الاسلام و المسلمین ذوالنوری رئیس کمیسیون امنیت ملی مجلس شورای اسلامی کشور در سوی دیگر استودیو گفت : در حال حاضر آمریکا نقش پررنگی در قامت پلیس بد بازی می کند و دیگر لازم نیست فرانسه آن طرف بچرخد بلکه الان باید یک نفر نقش پلیس خوب را بازی کند یعنی تغییر ایجاد شد و چهره گریم شده ، کار فرانسه را می توان در راستای تکمیل کار پلیس بد دانست در دیدارهایی هم که با هیات های دیپلماتیک فرانسه داریم از فرانسوی ها همان دغدغه هایی را می شنویم که امریکایی ها دارند یعنی دغدغه هایشان مشترک است. بحث حقوق بشر، منطقه بحث موشکی، ارتباط با کشورهای منطقه و به رسمیت شناختن رژیم صهیونیستی موارد مورد تاکید فرانسوی هادر مذاکرات است.
او ادامه داد: امروز فرانسه از در اصلاح گری و صلح ورود نکرده بلکه دنباله روی از اقدامات امریکا می کنند اما باید بدانند بی تاثیر است زیرا ایران گام های خوبی برداشته و بر می دارد و مقاومت غیر فعال را به مقاومت فعال تبدیل کرده ایم حال فرانسوی ها قصد جلوگیری از مقاومت فعال و شکستن ان دارند.
حجت الاسلام و المسلمین ذوالنوری افزود: گامهای بعدی و اقدامات جدید ایران در راه است در حال حاضر بر خلاف آنچه غربی ها در راستای تشدید تحریمها می اندیشند و انتظار داشتند شرایط و اوضاع شاخص های ما وضعیت بهتری را نشان می دهد.
او تصریح کرد: تحریم ها دیگر قابل ادامه نیست و اثری ندارد زیرا ما اموراتمان را از طریق دیگر کانال ها انجام می دهیم و غربی ها با وصله و پینه تحریم ها را نگهداشته اند لذا فرانسه امروز وارد شده تا بتواند در ادامه راه آمریکا را وارد کند همین فرانسه در دوران مذاکرات بارها سعی بر برهم زدن مذاکره داشت تا زمینه امتیاز گیری از ایران فراهم شود اما حال می بیند ما این مراحل را پشت سر گذاشتیم و پس از یک سال مقاومت غیر فعال وارد مقاومت فعال شده ایم حال غربی ها می خواهند جلوی مسیرمان را بگیرند. در این لحظه جای هشیاری برای دیپلمات های ما ایجاد می شود که با طناب پوسیده ی غربی ها در چاه نروند.
حجت الاسلام و المسلمین ذوالنوری اقدام اروپایی ها مبنی بر مقروض کردن ایران و ایجاد کانال اعتباری محدود و نخریدن نفت ایران را بدتر از فعلی که با عراق در زمان صدام کردند عنوان کرد و افزود: اقدامات و پیشنهادات غربی ها، گامی در راستای احیاء برجام نیست بلکه یک اقدام تخدیری است که ما را خام کنند و از مسیری که شروع کرده ایم انصراف دهیم و غربی ها بتوانند با تشدید فشار تدریجی کاری کنند که دوباره حرکت ما بی نتیجه کنند .
جمشیدی در طرف دیگر گفتگو به رویکرد معامله گرایانه ترامپ و مکرون اشاره کرد و افزود: ترامپ در مصاحبه های مطبوعاتی خود می گوید به دنبال یک مذاکره صریح هستم، به دنبال وقت تلف کردن نیستم. مکرون هم تایید می کند اگر مذاکره انجام شود توافق قطعی است ترامپ قرار گرفتن در پای مذاکره با ایران و ثبت عکس از آن لحظه را برای خود پیروزی محسوب می کنند آنچه مهم است او قصد شکستن همه جمهوری اسلامی را دارد و می تواند ادعا کند که جمهوری اسلامی را پای میز مذاکره آوردم.
او ادامه داد: آنچه به چشم می خورد اینکه ترامپ گاهی در انتظاراتش توقعات حداقلی را بیان می کند اما پومپئو از 12 شرطش کوتاه نیامده و همه آنها را مطالبه می کند روی هم رفته قصد آنها کشاندن جمهوری اسلامی پای میز مذاکره است.
جمشیدی تکرار کرد: اساس خواسته و فکر غربی ها این نیست که نفعی بر ما برسانند و دشواری برای ما آسان گردد، آنها بدنبال امتیاز گیری جدید از ما هستند.
رئیس کمیسیون امنیت ملی مجلس شورای اسلامی کشورمان گفت: ایجاد تغییر در راهبرد و نگرش ما بسته به تغییر در راهبرد و نگرش امریکا نسبت به برجام است. غربی ها راهبردشان همان راهبرد قبلی است و تاکتیکشان را تغییر داده اند.
حجت الاسلام و المسلمین ذوالنوری تصریح کرد: تا زمانی که راهبرد و خوی استکباری امریکا تغییر نکند طبیعی است که جمهوری اسلامی هم نمی تواند تغییری ایجاد کند قصد امریکایی ها از کشاندن ایران پای میز مذاکره، حل اختلاف نیست، بلکه امتیاز گیری بیشتر و افزون سازی فشارها و تسلیم کردن ما هدف اصلی امریکاست زیرا ترامپ در آستانه انتخابات ریاست جمهوری قرار دارد و می خواهد بگوید در چهل سال گذشته هیچ یک از رئیس جمهورهای امریکا نتوانستند کاری انجام دهند و من توانستم ایران را تسلیم کنم و پای میز مذاکره بکشانم.
او ادامه داد: ترامپ قصد دارد پیامی بدهد به کشورهای استقلال طلب و رو به توسعه و آزاده و بگوید ببینید سرنوشت ایران چه شد و به کجا کشید؟ شما چرا به راهی قدم می گذارید که انتهایش این است.
حجت الاسلام و المسلمین ذوالنوری خاطرنشان کرد: جای تعجب است عده ای می گویند اگر منافعمان تامین شود زیر یک سقف می رویم و مذاکره می کنیم تاکنون چندین بار زیر سقف رفتیم و مذاکره کردیم اما به جایی نرسید چطور می شود دوباره اعتماد کرد و به سمت مذاکره رفت.
او با اشاره به بیانات رهبری مبنی بر اینکه؛ ما در هیچ سطحی با امریکا مذاکره نمی کنیم اگر هم بنا به مذاکره باشد با این فرد خاص مذاکره نمی کنیم، ادامه داد: این بیان رهبری واقعا محققانه است زیرا ایشان فرموده اند، ما با مردم و کشور امریکا مشکل نداریم حتی با دولت امریکا هم مشکل نداریم مشکل ما با خوی استکباری دولتمردان امریکا است آیا آن خوی استکباری تغییر کرده؟ اگر تغییر کرد چرا ما امروز تحریم هستیم.
حجت الاسلام و المسلمین ذوالنوری اضافه کرد: در گزارشات آژانس هسته ای بارها ذکر شده ما تخلف نداریم پس چرا مردم ما در این سختی هستند.
او گفت: ما نفهمیدیم برجام خوب بود یا بد؟ اگر برای ما بد بود چرا امریکا از آن بیرون رفت اگر برای ما خوب بود پس چرا امریکا اینقدر بر سر برجام می زند. اینجا مغالطه شکل گرفته، برجام تا جایی برای ما و امریکا خوب بود که هرچه داریم را از ما بگیرند وقتی به زمان انجام تعهدات غربی ها رسید دیگر برجام خوب نبود حالا به جایی رسیده ایم که ما را دوشیده اند دیگری چیزی نداریم نفعی از برجام نبرده ایم و حال از ما می خواهند تعهدات برجامی ها حفظ شود. غربی ها قصد فریب ما را دارند مثلثی هست که می گوید اگر قصد ماهی گیری داری، ممکن است طعمه ای که خروج می کنی یک هزارم قیمت ماهی هم نباشد حال اروپایی ها دست و دلبازی نکرده اند امتیازی هم نداده اند چیزی به میان آوردند که مقاومت فعال ما شکسته شود.