رعایت بهداشت فردی و اصول ایمنی بهداشتی برای افرادی که با دام سروکار دارند، مهمترین راه پیشگیری از ابتلا به عفونت ویروسی تب کنگو است
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما، محمدمهدی گویا با اشاره به خبرهایی که درباره شیوع تب کنگو در کشور اعلام شده است، افزود: از ابتدای سال جاری تاکنون ۵۴ مورد ابتلا به این بیماری مشاهده شده است که تمام موارد تحت مراقبت و درمان قرار گرفته اند، ۵ نفر از افراد مبتلا شده نیز برغم انجام دادن اقدامات درمانی، جان خود را از دست دادند.
رئیس مرکز مدیریت بیماریهای واگیر وزارت بهداشت با تاکید بر اینکه رعایت بهداشت فردی و اصول ایمنی بهداشتی برای افرادی که با دام سروکار دارند، الزامی است، افزود: اگر اصول بهداشتی به طور کامل رعایت نشود، شانس ابتلا به بیماری افزایش پیدا میکند، چراکه ظاهر دام به هیچ عنوان نمیتواند نشان دهنده وجود بیماری در بدن حیوان باشد.
گویا افزود: تب کریمه کنگو یک عفونت ویروسی مشترک بین انسان و حیوان است و این بیماری از طریق گزش کنه به حیوانات منتقل میشود و آنها را بیمار میکند، اما علائمی در حیوان ایجاد نمیکند که باعث تشخیص شود و ظاهر حیوان کاملا طبیعی است.
وی با بیان اینکه بیماری تب کریمه کنگو میتواند به صورت مستقیم از دام به انسان و یا از طریق گزش انسان توسط کنه آلوده منتقل شود، خاطرنشان کرد: اکثر موارد این بیماری در افرادی دیده میشود که با دام سر و کار داشته اند چرا که بیماری تب کریمه کنگو از طریق گزش دام توسط کنه آلوده ایجاد میشود.
رییس مرکز مدیریت بیماریهای واگیر وزارت بهداشت گفت: راه دوم انتقال بیماری از طریق تماس با ترشحات بدن حیوان آلوده است. این بیماری از طریق تماس با خون حیوانات، ترشحات بدنی هنگام ذبح در کشتارگاهها و یا در فرآیندهای بعد از ذبح حیوان، حتی در قصابی ها، ممکن است فرد را مبتلا کند. چنانچه از گوشتهای مورد تایید سازمان دامپزشکی استفاده نشود، احتمال انتقال بیماری زیاد است.
دکتر گویا با بیان اینکه موارد بیماری هرچند در کشور کم است، اما موضوع مهم، خطرناک بودن بیماری است، اظهار کرد: بیماری تب کریمه کنگو جان فرد مبتلا را به شدت تهدید میکند و اگر به موقع اقدامات مراقبتی و درمانی صورت نگیرد، تا حدود ۳۰ درصد موارد مبتلا میتواند منجر به مرگ شود.
رییس مرکز مدیریت بیماریهای واگیر وزارت بهداشت اضافه کرد: اکثر موارد بیماری تاکنون در تمام طول سالهایی که این بیماری شناسایی شده است، مربوط به استانهای مرزی کشور و به خصوص سیستان و بلوچستان بوده و امسال هم از ۵۴ مورد یاد شده، ۱۴ مورد مربوط به استان سیستان و بلوچستان بوده است و ۳ مورد از ۵ مورد فوت شده نیز مربوط به استان سیستان و بلوچستان است.
وی با بیان اینکه در استان گیلان هم که در سالهای گذشته موارد معدودی از این بیماری دیده شده بود، گفت: استان گیلان در سال جاری، تاکنون ۱۴ مورد ابتلا به بیماری تب کریمه کنگو داشته که یک مورد منجر به فوت شده است.
گویا با بیان اینکه به منظور کنترل و درمان بیماری در هر دو استان تلاشهای جدی صورت گرفته است، تاکید کرد: لازم است اقدامات کنترلی، تشدید شود.
وی با تاکید بر تشدید مراقبتهای بهداشتی، گفت: اگر این نکات بهداشتی کاملارعایت نشود، شانس ابتلای به بیماری افزایش پیدا میکند، زیرا ظاهر دام به هیچ عنوان نمیتواند نشان دهنده وجود بیماری در حیوان باشد.
رییس مرکز مدیریت بیماریهای واگیر وزارت بهداشت تصریح کرد: یکی از اقدامات بسیار مهم در کشتارگاهها این است که وقتی دام به کشتارگاه سپرده شد تا ذبح شود، حداقل ۲۴ ساعت در یک فضای مخصوص نگه داری شود که به آن فضای پیش سرد گفته میشود، زیرا این اقدام باعث میشود که ویروس در بدن دام از بین رود و بعد از آن به بازار عرضه میشود. در صورتیکه اگر ذبح دام در کنار خیابانها و جادهها باشد و توسط مردم عادی انجام شود، چنین امکانی برای نگهداری وجود ندارد و جان کسی که با این دام سروکار دارد، تهدید میشود.
دکتر گویا به سایر روشهایی که ممکن است بیماری تب کریمه کنگو را منتقل کند، اشاره کرد و گفت: از دیگر راههای انتقال این بیماری، تماس با ترشحات بدنی فرد مبتلا به سایر افراد و کادر درمان به خصوص پزشکان و پرستاران است.
وی درخصوص علائم بیماری اضافه کرد: در بدو مراجعه بیمار به پزشک، علائم بیماری مشابه چند بیماری دیگر است و نمیتوان در همان وهله اول، بیماری را به طور قطعی تشخیص داد و بعد از انجام دادن آزمایش که حداقل ۲۴ تا ۴۸ ساعت طول میکشد، تکلیف بیمار مشخص میشود، در این مدت اگر رعایت نکات فردی بهداشتی رعایت نشود، ممکن است افراد دیگری نیز به این بیماری مبتلا شوند.
گویا همچنین با اشاره به اینکه این موارد در سالهای گذشته چندین نوبت در کشور ما رخ داده است، افزود: به همین دلیل وزارت بهداشت برای این موضوع اهمیت ویژهای قائل است و آموزش همکاران در بیمارستانها و بخشهای بهداشتی یکی از مهمترین اقداماتی است که وزارت بهداشت و دانشگاههای علوم پزشکی کشور آن را دنبال میکنند.
رییس مرکز بیماریهای واگیر وزارت بهداشت با تاکید بر اینکه تماس با دام راه انتقال این بیماری است، خاطرنشان کرد: بعید است که فردی بر اثر خوردن گوشت، مبتلا به این بیماری شود، به خصوص اگر گوشت خوب پخته شده باشد.