به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، مرکز فارس، کارشناس ارشد تغذیه دانشکده تغذیه و علوم غذایی دانشگاه علوم پزشکی شیراز گفت: فرهنگ بد غذایی شامل مصرف فراگیر غذاهای آماده پرکالری از یک طرف و بی تحرکی و زندگی ماشینی از طرف دیگر گروه بزرگی از افراد جامعه را مستعد طیفی از بیماریها شامل چاقی، سندروم متابولیک و کبد چرب کرده است.
فاطمه شفیعی افزود: کبد چرب یکی از بیماریهای شایع به ویژه در جوامع پیشرفته یا در حال پیشرفت است و به ویژه در افراد چاق یا مبتلایان به دیابت نوع دو، شیوع آن بالا است، اما این بیماری مختص بزرگسالان چاق نیست و در افراد لاغر و در سنین پایین هم مشاهده میشود.
وی توضیح داد: اصل درمان کبد چرب بر پایه اصلاح سبک زندگی شامل دو محور اصلی تغذیه مناسب و ورزش است و درمان دارویی نقش اندکی در درمان این بیماران ایفا میکند.
این کارشناس ارشد تغذیه، هدف اصلی از اصلاح سبک زندگی در افرادی که اضافه وزن دارند را کاهش هفت تا ۱۰ درصدی وزن اعلام و تصریح کرد: این امر علاوه بر بهبود آنزیمهای کبدی میتواند باعث کاهش التهاب، نکروز و تغییرات بالونی در پاتولوژی شود.
شفیعی یادآور شد: کاهش وزن ملایم و تدریجی باید مدنظر باشد و از کاهش وزن سریع به ویژه بیش از نیم یا یک کیلوگرم در هفته پرهیز شود؛ چرا که میتواند تشدید آسیب کبدی و تشکیل سنگهای صفراوی را به همراه داشته باشد.
وی با بیان اینکه فرهنگ غلط مصرف مواد غذایی در اغلب مبتلایان به کبد چرب وجود دارد؛ اصلاح فرهنگ تغذیه، کاهش کالری دریافتی روزانه و محدودیت دریافت کربوهیدراتها و چربیها در تمام بیماران کبد چرب را راهکارهایی موثر در این زمینه دانست و ادامه داد: دریافت بیش از مقدار موردنیاز چربیها به ویژه اسیدهای چرب اشباع یکی از مهمترین فاکتورهای خطر ابتلا و پیشرفت کبد چرب است.
شفیعی اضافه کرد: در مورد چربی ها، نوع و مقدار مصرف آنها اهمیت دارد؛ در رژیم غذایی این بیماران باید چربی اشباع و دارای کلسترول کاهش قابل توجه یافته و با چربی غیراشباع جایگزین شود.
این عضو دانشکده تغذیه و علوم غذایی با اشاره به اینکه نوع و میزان کربوهیدرات در رژیم غذایی تاثیر بسیاری در بروز بیماری کبد چرب دارد، گفت: افزایش مصرف کربوهیدرات باعث افزایش ترشح انسولین در بدن میشود و به دنبال آن تولید و تجمع چربی به ویژه تری گلیسرید در کبد افزایش مییابد، بنابراین علاوه بر محدودیت مصرف چربی باید مصرف کربوهیدرات در مبتلایان به کبد چرب کاهش یابد.
کاهش دریافت کربوهیدرات ساده مانند قند و شکر، آبمیوههای صنعتی، ژله و کیک دیگر توصیه این کارشناس ارشد تغذیه بود.
شفیعی یادآور شد: ورزش در کنار رژیم غذایی مناسب و اصلاح رفتار، نقش مکمل را در کاهش وزن و کاهش چربی و التهاب کبد ایفا میکند.