این سازمان با کسب ۷۶ رأی و پیشی گرفتن از کشورعربستان، به عضویت شورای اجرایی سازمان جهانی هواشناسی در منطقه درآمد
وی افزود: منطقه ۲ این شورا که اکثریت کشورهای آسیایی را در برمی گیرد ۶ صندلی در شورای اجرایی دارد که یک صندلی برای رئیس گروه (امارات متحده عربی در حال حاضر) و ۵ صندلی برای سایر نامزدهاست.
تاجبخش افزود: از منطقه ۲، کشورهای ایران، عربستان، هند، چین، ژاپن و کره جنوبی کاندید شده بودند که پس از مذاکرات سنگین و بدون توافق، هر ۶ کشور برای رأیگیری به مجمع (فروم) اصلی رفتند. در دور اول ۴ کشور هند، کره جنوبی، ژاپن و چین انتخاب شدند و ایران و عربستان با رأی مساوی به دور دوم رفتند، اما در دور دوم، جمهوری اسلامی ایران با ۷۶ رأی در مقابل عربستان با ۵۴ رأی موفق به کسب آخرین کرسی منطقه آسیا شد.
وی تصریح کرد: یکی از شروط موفقیت در این انتخابات، مشارکت مالی و کاری با سازمان جهانی هواشناسی است و موفقیت ایران مقابل عربستان، با حمایت مسئولان وزارت راه و شهرسازی ممکن شد.
رئیس سازمان هواشناسی با اشاره به اینکه در دوره حضور ایران در شورای اجرایی سازمان جهانی هواشناسی تلاش میکنیم موقعیت ایران را در سطح جهان ارتقا دهیم گفت: یکی از این کارها، ارتقا و گسترش مرکز آموزش منطقهای ایران است که در سالهای گذشته به عنوان یکی از ۱۷ مرکز نماینده سازمان جهانی هواشناسی عمل کرده است، اما در این دوره تلاش میکنیم این مرکز فعالیت بیشتری داشته باشد.
توسعه ایستگاهها و نوسازی تجهیزات هواشناسی الزامی است
رئیس سازمان هواشناسی گفت: هم اکنون ۴ هزار ایستگاه هواشناسی در کشور وجود دارد، اما برای افزایش دقت و صحت دادههای آنها، علاوه بر لزوم افزایش تعداد ایستگاهها، نوسازی و تجهیز ایستگاههای موجود هم باید در اولویت کشور قرار گیرد.
تاجبخش افزود: برخی از ایستگاههای هواشناسی دارای کارکردهای خاص مثل پیش بینی هوای جادهها یا فرودگاهها را دارند و برخی دیگر دادههایی تولید میکنند که کارایی بیشتری دارند و ما این اطلاعات را پس از پردازش، از طریق شبکه جهانی دادههای هواشناسی موسوم به GTS که در آن عضویت داریم، به اشتراک میگذاریم تا کشورهای دیگر هم بتوانند به مدلهای پیش بینی دقیق تری دسترسی یابند.
وی اضافه کرد: خروجی این مدلها یکی از ابزار پیش بینی هواشناسی است و هرچه دادههای دقیقتر و بیشتری تولید شود، مدلهای خروجی دقیقتر میشوند چراکه دادهها در ابر رایانههای این سازمان تحلیل میشود و این امر مستلزم تجهیز، نوسازی و توسعه ایستگاههای هواشناسی و تجهیزات رایانهای سازمان است.
رئیس سازمان هواشناسی با اشاره به وجود ۸۰۰ پست سازمانی بلاتصدی در این سازمان در مشاغل مرتبط با دیدبانی و پیش بینی وضع هوا گفت: امسال تلاش میکنیم بخشی از این پستهای خالی را با همکاری دولت تکمیل کنیم.
تاج بخش ادامه داد: هم اکنون در کشور ۱۷۸ ایستگاه هواشناسی مجهز موسوم به RSBN (اطلاعات ساعتی ایستگاهها) داریم که باید ۴۰ تا ۵۰ ایستگاه جدید در کشور ایجاد شود تا قابلیت پیش بینی دقیقتر را داشته باشیم ضمن اینکه در مورد پیش بینی آتش سوزی در مراتع طبیعی، اگر آتش سوزی به دلیل خشکسالی و شرایط جوی باشد هشدار لازم را صادر میکنیم، اما این امر نیازمند تقویت شبکه دیدبانی ما در طرحهای توسعهای هواشناسی است تا بتوانیم به یک سامانه جامع آب و هوایی که همه حوزههای آبریز و طبیعی کشور را پوشش دهد دست یابیم
رئیس سازمان هواشناسی گفت: با این وجود، ما همچنان به فعالیتهای خود ادامه میدهیم ضمن اینکه در ماجرای سیل فصل بهار با قاطعیت اعلام میکنم که اگر پیشبینیها و هشدارهای سازمان هواشناسی و اقدامات پیشگیرانه سازمانهای مدیریت بحران در تخلیه و اسکان اضطراری مردم در نواحی مختلف کشور نبود، بیش از هزار نفر در سیل کشته میشدند.
وی سیلاب اخیر را با وجود بروز تلفات مالی و انسانی برای کشور یک نعمت دانست و افزود: با توجه به اینکه سیل اخیر، پس از ۱۱ سال خشکسالی رخ داد، نقش موثری در ترمیم منابع زیرزمینی آب نداشت و خشکسالی از نگاه آب شناسی هنوز جبران نشده است و بسیاری از نقاط کشور هنوز درگیر خشکسالی شدید هستند و برای جبران برداشتهای منابع زیرزمینی آب، حداقل باید چند سال ترسالی و سال آبی نرمال داشته باشیم تا بتوان ادعا کرد وارد دوره نرمال و ترسالی آبی شده ایم.
تاج بخش از افزایش پدیدههای حدی هواشناسی نظیر توفانهای دریایی و رعد و برق در کشور در چند سال اخیر خبر داد و گفت: برخی از این پدیدهها نظیر سیل در ۱۰ سال اخیر در جهان رشد چشمگیری داشته اند که عمدتا ناشی از بحث تغییر اقلیم و افزایش گرمای زمین است و مطالعات در کشور ما هم نشان دهنده افزایش حداقل ۴ دهم درجهای هوا در سال اخیر در مقایسه با میانگین ۳۰ ساله دمای کشور است.
وی در خصوص پیش بینی کاهش یا افزایش گرد و غبار نیز افزود: این موضوع تنها به شرایط جوی وابستگی ندارد و اقدامات و عوامل دیگری از جمله مالچ پاشی، توسعه فضای سبز و افزایش منابع آبی میتواند این روند را کند سازد یا اقدامات دیگری میتواند آن را تشدید کند و نمیتوان تنها بر اساس یک عامل بارش، احتمال کاهش یا افزایش گرد و خاک را بررسی کرد، اما آنچه با قاطعیت میتوان گفت: این است که افزایش دمای جهانی میتواند روی تبخیر و تعریق آب اثر گذار باشد.
رئیس سازمان هواشناسی با اعلام اینکه برای پاییز امسال پیش بینی ما بارش به میزان ۱۰ درصد بیشتر از نرمال خواهد بود، گفت: پیش بینیهای بلند مدت چه در ایران و چه در سطح بین الملل، حدود ۷۰ درصد صحت دارد و نمیتوانیم فقط با اتکا به یک پیش بینی، همه منابع کشور را مدیریت کنیم و پیش بینی بارش فقط یکی از پارامترهایی است که میتوانیم در برخی حوزهها با اتکا به آن برنامهریزی را انجام دهیم.
وی در خصوص تامین تجهیزات مورد نیاز هواشناسی و تاثیر تحریمها بر آن، گفت: تجهیزات هواشناسی مستثنا از سایر تجهیزات وارداتی نیست و تلاش میکنیم سیستمهای مورد نیاز را در مرحله نخست با اتکا به توان داخلی تامین کنیم که در این رابطه با حوزه معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری جلساتی داشتهایم تا بتوانیم از ظرفیتهای داخلی استفاده کنیم.
تاج بخش افزود: بخشی از تجهیزات را باید از خارج وارد کنیم، اگر تجهیزات داخلی نتواند استانداردهای بین المللی را رعایت کند باید از طریق واردات تجهیزات را تامین کنیم. در مجموع پاسخ مشخصی از شرکتها برای واردات و تامین تجهیزات دریافت نمیکنیم، اما فرآیندها طولانیتر شده که احتمال دارد به دلیل تحریم باشد.