سپری شدن تابستان بدون خاموشی در گرو بازنگشتن به عادات پرمصرفی قبلی است
وی گفت: سپری شدن تابستان بدون خاموشی در گرو بازنگشتن به عادات پرمصرفی قبلی است، یعنی اگر رشد مصرفمان نسبت به تابستان سال گذشته ۲.۵ درصد بیشتر نباشد، تابستان با آسایش سپری میشود.
وی با اشاره به اینکه ما هر سال بین ۵ تا ۷ درصد رشد مصرف داشتهایم که اگر این رشد سبب رونق تولید و توسعه صنعت میشد، موجه بود ادامه داد: در شرایطی که اقلیم کشور خشک و نیمه خشک است، میخواهیم دمای محیط بسته را روی ۱۷ تا ۱۸ درجه نگه داریم که این نمایانگر بدمصرفی است و اگر در این مورد چارهای نکنیم، گرفتار خواهیم شد.
وزیر نیرو در ادامه با اشاره به همکاری مردم در مصرف ادامه داد: ما دولتیها هم باید درست مصرف کنیم. در آن زمان مردمی که به ادارهها مراجعه میکنند، نباید متوجه تغییر دمای فاحش بین محیط بیرون و محیط داخل شوند. در این شرایط طبیعی است که آنها هم رعایت میکنند.
اردکانیان با بیان اینکه میزان مصرف برق در دو سال اخیر مدیریت شده است، گفت: هر قدر این مدیریت بهتر شود، میتوان از نیروگاههایی که با پول مردم ساخته شده، برای توسعه صنعتی و کشاورزی استفاده کنیم یا تولید اضافه را صادر کنیم.
وی از ساخت حدود ۱۱۰ هزار کیلومتر خطوط برق خبر داد و گفت: این به این معنی است که در دولت تدبیر و امید به طور متوسط سالیانه ۱۸ هزار کیلومتر خطوط برق ایجاد کردهایم که باعث پدیدار شدن شبکه وسیعی است که عمدتاً با پولی که از قبض مردم دریافت میشود، ساخته شده است. در واقع میتوانیم به جای اینکه نیروگاه بسازیم یا پاسخگوی مصرف بالا باشیم، بهتر رفتار کنیم تا از این امکانات برای توسعه صنعت، کشاورزی و صادرات بهره ببریم.
وزیر نیرو گفت: بخش عمدهای از مصرف آب در بخش کشاورزی است و هر قدر وزارت نیرو و وزارت جهاد کشاورزی بتواند با یکدیگر مسئله مشترک تعریف کند، به نفع مردم است.
اردکانیان همچنین در مورد طرح تعادلبخشی منابع آبهای زیرزمینی توضیح داد: این طرح مصوب در حال اجرا و جزو برنامههای جاری وزارت نیرو است.
وی گفت: از مردادماه سال گذشته برای تابستان سال ۹۸ برنامهریزی کردیم و اساس را بر این گذاشتیم که شرایط آبی سال ۹۸ -۹۷ مانند سال ۹۷ -۹۶ باشد؛ یعنی حدود ۴۰۰۰ مگاوات کمبود تولید نیروگاههای برق آبی را در تابستان ۹۸ داشته باشیم.
اردکانیان با اشاره به میزان مصرف در کشور افزود: برای تامین برق تابستان امسال سعی شده است که تعدادی از واحدها را زودتر به مدار بیاوریم.
وزیر نیرو با اشاره به افزایش دمای کشور گفت: گرما زودتر شروع شده و فراگیر است و این موضوع تأثیر خود را روی پیچ نشان میدهد. به ازای یک درجه افزایش دمای سراسری، اوج بار حدود ۱۳۹۰ مگاوات افزایش پیدا میکند.
وی در ادامه از بهکارگیری تمهیدات لازم برای مقابله با خاموشی در تابستان سال جاری خبر داد و گفت: در این راستا با صنایع صحبت شده و قراردادهایی هم تنظیم شده است. همچنین تقاضا شده که برخی واحدها در ساعات اوج بار از مدار خارج شوند یا مولدهای خود را جایگزین برق سراسری کنند.
اردکانیان افزود: صنعت برق به طور جدی با هر نوع استفاده غیرمجاز از برق طبق قانون برخورد میکند.
وزیر نیرو: پرداخت یارانه به بخش انرژی، ایرانیان را به مصرف کنندگان ارزانترین آب تبدیل کرده است
رضا اردکانیان با بیان این که مساله کم آبی در ایران چندین دهه پیش شروع شد افزود: وضعیتی که امروز شاهد آن هستیم محصول انباشت تاریخی انتخابهای ما والبته تحت تأثیر تغییرات اقلیمی نیز قرار گرفته است و البته مسألهای را که چندین دهه قدمت دارد و به تدریج حاصل شده فقط از طریق راهبردهای دوراندیشانه و زمان بر میتوان بررسی و تعدیل کرد.
وزیر نیرو با بیان این که کارگروه ملی سازگاری با کم آبی به پیشنهاد مشترک وزارتخانههای نیرو، جهاد کشاورزی، کشور و صنعت و معدن و تجارت و سازمانهای حفاظت از محیط زیست و برنامه و بودجه صورت گرفت اظهار کرد: در نهایت به استناد اصل ۱۳۸ قانون اساسی در جلسه ششم اسفند سال ۱۳۹۶ به تصویب هیئت وزیران رسید وهدف از تشکیل این کارگروه که متعاقباً سازمان هواشناسی کشور نیز به آن اضافه شد هماهنگی و انسجام در برنامههای سازگاری با کم آبی در سطح کشور و متعادل سازی منابع و مصارف آب بوده است.
اردکانیان در ادامه با بیان این که چند واژه کلیدی وجود دارد که اصلیترین آن مفهوم سازگاری است ادامه داد: سازگاری به این معنا است که باید شرایط اقلیمی ایران را مبنای هرگونه راهبرد، برنامه و اقدام در بهره برداری از منابع آب قرار داد.
وی با تاکید بر اینکه کارگروه برای مقابله یا تغییر کم آبی ایجاد نشده است گفت: کم آبی وضعیت کم و بیش ثابتی است که تغییرات سالیانه یا دورهای در میزان بارشها نیز آن را ماهیتاً تغییر نمیدهد و نتیجه طبیعی این است که ساکنان این عرصه از جهان باید خود را با این وضعیت سازگار کنند. اصل کم آبی را بپذیرند و متناسب با آن دانشها و ابزارها را به کار گیرند تا پایداری منابع آب را تضمین کنند.
وزیر نیرو ادامه داد: بنابراین سازگاری با کم آبی به معنی کنار هم قرار گرفتن سرنوشت اقلیمی، نبود ساختارهای سازمانی سازگار با فعالیت میان بخشی، نبود ساختارهای حقوقی – قانونی مبتنی بر مسئولیت مشترک در قبال پایداری منابع آب، تدوین سیاستهای بلند مدت مبتنی بر پایداری بدون تمهید کردن ملزومات اقتصادی، اجتماعی، مدیریتی و سیاسی تحقق آنها و فقدان شفافیت و پاسخگویی کافی در نظام نهادی مدیریت منابع آب است.
اردکانیان با بیان این که صحبت کردن از ضعف مدیریت بر بستر مدیریت منابع آب نیازمند تصریح بیشتر است افزود: مدیریت در عرصهی منابع آب به معنای تدوین تابع هدف چند منظورهای است که در آن متغیرهای اجتماعی، اقتصادی، فنی، حقوقی، اقلیمی، سیاسی، و امنیتی نقش ایفا میکنند.
وزیر نیرو تاکید کرد: ضعف مدیریت در چنین بستری به معنای نادیده گرفتن هر یک از این ابعاد تابع هدف و متعاقب آن تحمیل هزینه بر پایداری منابع آبی و بهره مندی ذینفعان است. همچنین نظام مدیریت منابع آب کشور فاقد نظام تولید متناسب با نیازمندیها است.
وی در ادامه با بیان اینکه نظام مدیریت منابع آب کشور فاقد نظام تولید، جمع آوری پردازش و انتشار دادهای منبع و مصارف آب متناسب با نیازمندیهای امروز کشور است گفت: رسیدن به اجماع و تحقق رویکرد همه با هم در مدیریت منابع آب نیازمند داشتن دادههایی تا حد ممکن متقن است؛ که زمینه ساز وفاق همه ذینفعان باشد و بر اساس آنها بتوان برنامه ریزی دقیق مدیریت منابع و همچنین سنجش و پایش تغییرات بر اثر اجرای اقدامات را انجام داد.
وزیر نیرو در ادامه با بیان این که کم آبی عوامل اقتصادی، اجتماعی و سیاسی دارد توضیح داد: عوامل اجتماعی و اقتصادی شامل نابسامانی اقتصاد آب و توهم ارزانی آن است. ایرانیان که در طول تاریخ مصرف کننده گرانترین آب از طریق قناتها بودهاند در چند دهه اخیر به مصرف کنندهی ارزانترین آب از طریق یارانههای انرژی و سرمایه گذاری عظیم دولتی در زیر ساختهای فناورانه بهره برداری از منابع آب تبدیل شدهاند.
اردکانیان ادامه داد: کاربری نامناسب اراضی، سطح زندگی پرآب طلب، سرمایه گذاری ناکافی برای توسعه زیر ساختهای سازگاری با کم آبی و برنامه ریزی بهره برداری از منابع آبی حوزههای آبریز بر اساس فرض فراوانی با کم توجهی به مسائل محیط زیستی از دیگر عوامل اقتصادی و اجتماعی محسوب میشود.
وی گفت: مداخلات سیاسی در امور کارشناسی مربوط به مدیریت منابع آب غلبه وجه سازهای در وجه غیر سازهای، در مدیریت منابع آب از عوامل سیاسی کم آبی هستند.
اردکانیان ادامه داد: ما در شرایطی که این ساز و کارها امروز فعال هستند از رویکرد جدید سازگاری با کم آبی سخن میگوئیم به این معنا که باید از طریق فراگیر کردن گفتمان سازگاری با کم آبی به نیروی اجتماعی لازم برای تعدیل ساز و کارهای قابلیتها و ظرفیتهای استفاده از فلسفه سازگاری با کم آبی انرژی بیشتری در مسئولان، نخبگان، فعالان محیط زیستی و علاقمندان به پایدار سازی منابع آب ایجاد کنیم تا با تلاش بیشتری در مسیر تحقق سازگاری با کم آبی فعالیت صورت گیرد.