لزوم چابک سازی ساختار شهرداری تهران؛ نمایشگاه «خانه خوبان» در پردیس ملت؛ مرمت ۱۵ هزار نقطه خرابی آسفالت؛ تهران بیش از پیش در حال زنانهشدن است و ...
رییس شورای عالی استانها با تاکید بر لزوم چابک سازی ساختار شهرداری تهران گفت: به دنبال ادغام و کاهش معاونت ها، تصمیمی مبنی بر تعدیل نیروهای شهرداری تهران وجود ندارد.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، مرتضی الویری، با تاکید بر لزوم چابک سازی ساختار بدنه شهرداری تهران اظهار کرد: در سیستمهای مدیریتی، ایده آل این است که یک مدیر با ۵ معاون کار کند. اگر این سیستم را مبنا قرار دهیم، تعداد معاونتهای شهرداری تهران باید از ۹ معاونت به ۵ معاونت کاهش پیدا کند.
رئیس شورای عالی استانها تصریح کرد: برای چابک سازی، به منظور بالا بردن بهره وری و پاسخ گویی مناسب تر، تعداد معاونتها باید کاهش پیدا کند و صرفاً در بدنه بر اساس نیاز نیروهای انسانی جذب شوند.
عضو شورای شهر تهران درباره نگرانیهای موجود مبنی بر تعدیل نیروهای شهرداری تهران به دنبال کاهش و ادغام معاونتها توضیح داد: تصمیمی مبنی بر تعدیل نیروهای شهرداری تهران وجود ندارد بلکه افراد در ردههای دیگر به کار گرفته میشوند.
الویری عنوان کرد: اگر لایحه مدیریت یکپارچه شهری که از سوی دولت در مجلس طرح شده است به تصویب برسد، حجم زیادی از فعالیتها به شهرداری واگذار میشود و به دنبال آن نیروها در جای دیگری استفاده میشوند.
رئیس شورای عالی استانها افزود: تا به امروز حجم زیادی از درآمدهای شهرداری تهران صرف حقوق و دستمزدها میشود و این امر موجب شده که سهم فعالیتهای عمرانی کاهش یابد.
سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران
آیین افتتاحیه نمایشگاه «خانه خوبان» با حضور سعید اوحدی رییس و جمعی از معاونان سازمان فرهنگی هنری، محمدمجتبی حسینی معاون هنری و هادی مظفری مدیرکل هنرهای تجسمی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و جمعی از هنرمندان تجسمی در گالری پردیس ملت برگزار شد.
به گزارش رسانه خبری سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران، نمایشگاه «خانه خوبان» با ۱۲۵ اثر از هنرهای تجسمی چون؛ نقاشی، خوشنویسی، طراحی، مجسمهسازی، کاریکاتور و... به مدت هشت روز از ۲۴ تا ۳۱ خرداد در گالری پردیس ملت برپاست.
در این نمایشگاه ۸۴ هنرمند ۵۰ تا ۱۰۰ درصد فروش آثار خود را به آسیبدیدگان سیل اهدا میکنند.
آثار هنرمندانی چون؛ کامبیز درمبخش، فخرالدین فخرالدینی، حسین محجوبی، یدالله کابلی خوانساری، کوروش شیشهگران، طاهر شیخالحکمایی، جواد بختیاری، عینالدین صادقزاده، معصومه مظفری و... در نمایشگاه «خانه خوبان» به نمایش گذاشته شده است.
علاقهمندان برای بازدید از نمایشگاه خانه خوبان میتوانند تا ۳۱ خرداد به گالری پردیس ملت به نشانی خیابان، ولی عصر (عج)، بزرگراه نیایش، روبهروی کردستان مراجعه کنند.
معاونت فنی و عمرانی شهرداری تهران
معاون فنی و عمرانی شهرداری تهران، از پخش و اجرای بیش از ۱۸۸ هزار تن آسفالت در معابر بزرگراهی و غیربزرگراهی پایتخت خبر داد.
به گزارش پایگاه خبری معاونت فنی و عمرانی شهرداری تهران، صفا صبوری دیلمی افزود: با گذشت بیش از ۳ ماه از زمان آغاز طرح بهسازی معابر شهر تهران و با وجود عدم امکان فعالیت در ۱۵ روز از این بازه زمانی به دلایلی همچون بارندگی یا ممنوعیت تردد کامیونهای حمل آسفالت، بیش از ۱۸۸ هزار تن آسفالت در قالب پروژههای تراش و روکش و همچنین لکه گیری و مرمت معابر پخش و اجرا شده است.
وی با بیان آنکه از آغاز طرح تاکنون مساحت تقریبی یک میلیون متر مربع در ۱۲۵ معبر مورد بهسازی روکش آسفالت قرار گرفته است، گفت: بیش از ۱۵۵ هزار تن آسفالت اجرا شده طی ۱۰۰ روز اخیر، در عملیات تراش و روکش مورد استفاده قرار گرفته است. همچنین بیش از ۱۵ هزار نقطه خرابی با استفاده از حدود ۳۳ هزار تن آسفالت مرمت شده است.
مهندس صبوری با تاکید بر اینکه نقشه پراکندگی اقدامات ترمیمی در سطح معابر شهر تهران، نشان دهنده توسعه فعالیتهای مربوط به نگهداشت معابر در چهار گوشه پایتخت است، گفت: از دوازدهم اسفندماه سال گذشته تا کنون در هر یک از مناطق ۲۲ گانه به طور متوسط حدود ۸۵۰۰ تن آسفالت، صرف اقدامات مربوط به نگهداشت معابر شده است.
وی در بخش دیگری از سخنان خود، صرفه جویی ۳۰ میلیارد تومانی در مقوله تامین آسفالت را به عنوان یکی از دستاوردهای مهم طرح بهسازی معابر شهر تهران برشمرد و یادآور شد: در حالی که قیمت آسفالت تولید شده در کارخانجات بخش خصوصی به ۵۱۰ هزار تومان در هر تن میرسد، هزینه تهیه این محصول استراتژیک با اتکا به منابع و ظرفیتهای داخلی شهرداری تهران به ۳۵۰ هزار تومان در هر تن تقلیل یافته که این امر در مجموع سبب صرفه جویی ۳۰ میلیارد تومانی در هزینههای این طرح گسترده تاکنون شده است.
لازم به ذکر است نگهداشت معابر شهر تهران با فرض عمر مفید ۱۰ ساله روکشهای آسفالتی، نیازمند اجرای سالانه یک میلیون تن روکش آسفالت در پایتخت است. از این رو از دوازدهم اسفندماه سال گذشته، تلاش برای تحولی همه جانبه در ساز و کارهای نگهداشت معابر آغاز شد و اجرای روزانه ۳ هزار تن آسفالت در سطح معابر بزرگراهی و غیربزرگراهی هدف گذاری گردیده است.
شهردار منطقه چهار تهران با تاکید بر پرهیز از اعمال سلیقه در تصمیم گیریهای حوزه شهرسازی و معماری گفت: اجرای سیستماتیک صدور مجوزهای مربوط به نمای ساختمان ها، میتواند کاهش تخلفات ساختمانی را در این حوزه به دنبال داشته باشد.
به گزارش روابط عمومی شهرداری منطقه چهار، "محمد محمددوست" شهردار منطقه چهار تهران با بیان این مطلب افزود: سلیقهای کار کردن آفت سازمان است و باید تلاش کنیم موضوعات تخصصی در حوزه شهرسازی به ویژه در بخش نمای ساختمانها به صورت سیستماتیک اجرا شود.
وی افزود: سیستمی بودن و اجرای هوشمند نماهای ساختمانها علاوه بر زیبایی نمای بصری شهر، هویت محلات را ارتقاء میدهد.
شهردار منطقه چهار تهران تشویق طراحان و سازندگان را گامی مهم در اجرای مطلوب نماهای ساختمانها دانست و افزود: مدیریت شهری تهران باید به دنبال تشویق طراحان و مهندسان در اجرای نماهای مطلوب ساختمانها و الگوبرداری از نماهای برتر در سطح شهر تهران باشد.
محمد دوست گفت: هوشمندی و شفاف بودن مجوزهای شهرسازی به ویژه در بحث نمای ساختمان میتواند اثرات مطلوب تری در زیبایی نمای بصری شهر داشته باشد.
وی تاکید کرد: سازندگان و مهندسان باید در ساختمان سازیها به هویت محلات توجه بیشتری داشته باشند، زیرا ساختمانها به نوعی هویت هر محله را تشکیل میدهند.
شهرداری منطقه ۶
معاون شهرسازی و معماری شهرداری منطقه شش از شناسایی گودالهای خطرساز منطقه خبر داد و گفت: شیوههای اجرایی مشخص شده و گودالهای خطر ساز و فضاهای بی دفاع شهری ساماندهی میشوند تا امنیت جانی و روانی شهروندان تامین شود.
به گزارش روابط عمومی شهرداری منطقه شش، شراره معدنیان تصریح کرد: گودبرداریهای عمیق ریسک بالایی برای شهر تهران دارند و در هنگام گودبرداری باید توجه ویژهای به وضعیت قناتها داشت.
معاون شهرسازی و معماری شهرداری منطقه شش تصریح کرد: گودهایی که به مسیر قناتها برخورد میکنند، با توجه به خشک نبودن بسیاری از قناتها مشکل ساز میشوند.
معدنیان توضیح داد: گودبرداریهای بسیار عمیق مسیر سفرههای زیرزمینی و قناتها را تغییر میدهند و در نهایت باعث سستی خاک میشوند.
به گفته معدنیان گودهایی بیش از ۲۵ متر ارتفاع بر اساس استانداردهای بین المللی خطرناک خوانده میشوند.
معاون شهرسازی و معماری شهرداری منطقه شش اضافه کرد: ایمن سازی گودالهای قدیمی در دستور کار قرار داشته و ضوابط گودبرداری به صورت ویژه مورد توجه قرار دارد.
شهرداری منطقه ۱۳
با همکاری شهرداری منطقه ۱۳ و نیروی هوایی ارتش و با توجه به بازگشایی موزه نیروی هوایی ارتش درآینده نزدیک، طرح فوریتی نگهداشت شهر در این موزه اجرایی شد.
به گزارش روابط عمومی شهرداری منطقه ۱۳، در راستای اجرای تدابیر شهردار تهران در جهت تفاهم و تعامل با نیروی هوایی ارتش جمهوری اسلامی و ارائه خدمات به شهروندان به منظور استفاده آنان از موزه نیرو هوایی پادگان دوشان تپه، اولین طرح فوریتی نگهداشت و رفع نواقص و کاستیهای محیطی در محل مذکور اجرایی شد.
این طرح با فعالیت ۱۸۵ کارگر از گروههای اجرایی حوزه معاونت خدمات شهری و محیط زیست، عمران، ترافیک و ۱۳۷ اجرایی شد.
در این طرح نسبت به پاکسازی فضاهای پیرامونی موزه و فضاهای سبز، کاشت درختچه و پاکسازی باغچه مسیرهای موجود، حذف زواید سطح معابر، علف زنی، جمع آوری و انتقال خاک و نخالههای بجامانده از گذشته در محل، شستشوی معابر و محل استقرار ادوات مربوطه انجام شد.
شهرداری منطقه ۱۹
معاون خدمات شهری و محیط زیست شهرداری منطقه ۱۹ گفت: به منظور ارتقاء زیبایی منظر شهری و بهبود وضع نمای پلها در هنگام شب، پلهای عابر پیاده و سواره رو محدوده جنوب شهر مرمت و رفع خاموشی شد.
به گزارش روابط عمومی شهرداری منطقه ۱۹، سعید صالح محمود رباطی بیان کرد: در راستای تسهیل در رفت آمد شهروندان از پلهای عابر پیاده و سواره رو بویژه در هنگام شب برای بازبینی و رفع عیب ۲۰ مورد روشنایی در بزرگراههای آزادگان، تندگویان و پل شقایق اقدام شد.
وی ادامه داد: به منظور نگهداشت شهر و حفظ چراغهای باطومی در پل شقایق ۶۰ مورد از آنها رفع نواقص و تأمین روشنایی مجدد شد.
رباطی با اشاره به رنگ آمیزی و امحاء دیوارنویسی در نواحی یک و سه به مساحت ۲ هزار و ۹۰۰ متر مربع خاطر نشان کرد: درخیابانهای شقایق، نسترن، میثاق جنوبی، گلستان، احمدخمینی، پوریای ولی، کوه بریان و... در خصوص پاکسازی و ایجاد پوشش مناسب بر روی دیوارههای کثیف و بد منظر با استفاده از مواد ترکیبی پوشاننده و بهبود وضعیت شهری اقدام شد.
معاون شهردار منطقه تصریح کرد: به منظور اجرای دستورالعمل پالت رنگی در بوستان امام خمینی (ره) ناحیه سه به مساحت ۵۵۰ متر مربع نقاشی دیواری اجرا شد.
شهردار منطقه ۲۲
پیروز حناچی در حکمی صفا صبوری دیلمی را به سمت معاون فنی و عمرانی شهرداری تهران منصوب کرد.
معاون برنامهریزی، توسعه شهری و امور شورای شهردار تهران گفت: مطالعات نشان میدهد که تهران به سمت زنانهشدن حرکت میکند و برنامهریزی شهری باید بر اساس این داده، و در جهت استفاده از این فرصت و ظرفیت طراحی شود.
به گزارش روابط عمومی معاونت برنامهریزی، توسعه شهری و امور شورا، سکینه اشرفی با تشریح نتایج بهدست آمده از مطالعات سند «آیندهنگاری کلانشهر تهران» به عنوان یکی از اسناد پشتیبان برنامه سوم توسعه شهر تهران اظهار کرد: تا پیش از دو دهه اخیر، زنان غالبا در فضای سکونتگاهی مدیریت «جهانخانه» را بر عهده داشتند، اما امروزه فضاهای تجاری و آموزشی به شکل تصاعدی زنانهتر میشوند و شهر به ناگزیر باید میدان عمل زنان را در جامعه شهری بازتر کند.
وی با بیان اینکه ورود زنان به فضاهای شهری با میانجیهای هنر مثل تولید فیلم، نوشتن رمان و داستان و فعالیت رسانهای صورت میگیرد، اضافه کرد: فضاهای آموزشی در شهر تهران بیش از حوزههای دیگر زنانه شده؛ البته داعیه حضور زنان در فضاهای شهری به معنای عادلانه شدن فضا و بهبود شاخصهای جمعی و عدالت جنسیتی نیست.
اشرفی ادامه داد: بررسی وضعیت زنان در آموزش عالی کشور نشان میدهد که در سالهای ۱۳۹۰ تا ۱۳۹۴ حضور زنان در مقاطع تخصصی و حرفهای نسبت به سالهای گذشته در مقایسه با مردان رشد مثبتی داشته که این امر حاکی از آن است که زنان در این سالها تلاش کردهاند از طریق حضور در نظام آموزش عالی راه را برای حضور خود در جامعه و ورود به بازار کار هموار کنند. البته باید توجه داشت که فاصله زنان با مردان در این حوزه بسیار زیاد بود و پیشی گرفتن زنان از مردان، محصول تلاش بیشتر زنان برای فعالیت حرفهای و کسب مشاغل عالی رتبه در جامعه است.
معاون شهردار تهران، فعالیت زنان در حوزه اقتصادی را نیز قابل توجه دانست و گفت: در سالهای اخیر نرخ مشارکت اقتصادی زنان در بازار کار رسمی و به تبع آن نرخ رشد تعداد زنان بیمهشده افزایش یافته است.
تنها معاون زن شهردار تهران با تاکید بر اینکه زنانهشدن فضا را نباید فقط با معیار فرصتهای شغلی زنان در شهر سنجید، بلکه باید از معیارهای دیگری مانند حضور زنان در فضا و تأثیر زنان در فضا کمک بگیریم؛ اظهار کرد: برای مثال نفس حضور زنان در پیادهروها، میدانها و خیابانهای شهری عامل مهمی در تولید فضاهای شهری امروز است.
اشرفی به نتایج یک مطالعه دانشگاهی در سال ۹۵ اشاره کرد و ادامه داد: مطالعات نشان میدهد که ۳.۶ درصد زنان سالی چند بار و پنج درصد آنها ماهی یک بار به قهوهخانه میروند؛ این در حالی است که تلقی عرفی از اختصاص قهوهخانهها به فضاهای مردانه است. همچنین ۱۲ درصد زنان ماهی یک بار به کافیشاپ میروند، ۲۲ درصد زنان ماهی چند بار به پارک میروند، ۲۱ درصد زنان ماهی چند بار به قصد گردش و قدمزدن در بازار و خیابان از خانه خارج میشوند. این آمارها حاکی از این است که با حضور زنان در جامعه، میتوان تغییر در سبک رفتار مردان را نیز در جامعه شاهد بود.
وی به آمار دیگری برای اثبات زنانهتر شدن تهران اشاره کرد و تصریح کرد: طبق آمار سرشماری در ایران در سالهای ۱۳۷۵ تا ۱۳۸۵ بیشترین درصد مهاجرتهای درونمرزی زنان در ایران به شهر تهران اختصاص داشته است. همین آمار نشان میدهد زنانی که آموزش بیشتری دیدهاند تمایل بیشتری به این مهاجرت داشتهاند.
معاون شهردار در پایان با تاکید بر اینکه اکنون شهر تهران با نوعی تمرکز سرمایه انسانی زنانه نیز روبهروست، اذعان کرد: برنامهریزی در افق بلند مدت کلانشهر تهران باید بر مبنای حضور و ظهور بیشتر زنان در جامعه باشد؛ زنان نقش مهمی در تمامی کلانروندهای شهر تهران دارند و از این رو، باید زمینه برای استفاده از این فرصت برای شهر فراهم شود.
رئیس سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران به عنوان مدیر کمیته مدیریت بحران و تابآوری شهرهای آسیایی انتخاب شد.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما به نقل از روابط عمومی سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران، در حکمی که به امضای گشتاسب مظفری دبیر کل مجمع شهرداران آسیایی رسیده، آمده است: امیدوارم که با مدیریت خوب، تجارب عالی، دانش فنی و خلاقیت و مشارکت موثر جنابعالی مجمع شهرداران آسیایی بتواند در دوره جدید خود ماموریتها و اهدافش را به خوبی پیش ببرد.
پیشنهاد تشکیل دبیرخانه کمیتههای دائمی تابآوری در برابر حوادث در پنجمین دوره مجمع شهرهای آسیایی در غازیانتپ ترکیه مطرح و تصویب شد.
مجمع شهرداران آسیایی، مجمعی بینالمللی است که سال ۲۰۰۸ با هدف ترغیب و کمک به همکاری میان شهرها، شهرداریها و دولتهای محلی، تقویت مدیریت شهری از طریق همکاریهای دوجانبه و چندجانبه، ارتقا دسترسی به توسعه پایدار شهری و ... تاسیس شده است.
تهران، استانبول، بانکوک، هایکو و غازینتپ به ترتیب ریاست دورههای اول تا پنجم را برعهده داشته اند.
پنجمین مجمع شهرداران آسیایی با مجموعه نشستهای تخصصی در حوزههای مختلفی، چون تابآوری شهری، هوشمندسازی، زیستپذیرکردن شهرها، حمل و نقل شهرهای آسیایی، با حضور مدیران و کارشناسان شهری از ایران و نیز سایر شهرهای آسیایی در شهر غازیانتپ برگزار شد.
گشتاسب مظفری در نشست معارفه مدیر کمیته تابآوری این مجمع ابراز امیدواری کرد که در قالب کمیته تابآوری بتوان نگاهی ویژه به موضوع ایمنی در شهرها و نیز همکاریهای مشترک بینالمللی در این زمینه داشت.
وی گفت: هدف این است که در قالب فعالیتهای این کمیته ضمن شناسایی نقاط قوت و ضعف، در زمینه پیشگیری و کاهش ریسک بتوانیم از همکاری و تجربیات مشترک استفاده کنیم.
رضا کرمی محمدی رئیس سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران و مدیر کمیته تاب آوری مجمع شهرداران آسیایی نیز در این دیدار گفت: ارتباطات بین المللی برای استفاده از تجربیات موفق دیگر کشورها در موضوع تاب آوری، کاهش ریسک و افزایش ایمنی در شهرها از اهمیت فراوانی برخوردار است.
وی افزود: ما ضمن افزایش توانایی، تلاش میکنیم پتانسیل و ظرفیتهای خود را نیز معرفی کنیم.
ارتقای همگرایی و انسجام بیشتر کشورها، شهرها و شهروندان آسیایی، کمک به حفظ و تقویت فرهنگ و هویت بومی و محلی شهرهای آسیایی در عین تعامل و همگرایی با سایر مناطق جهان، توسعه مناسبات و همکاریهای فنی و تخصصی میان شهرها، شهرداران و مقامات شهری آسیایی و آمادهسازی شهرها و شهروندان برای رویایی با چالشهای پیش رو، ترسیم چشم انداز مشترک و تبادل تجربیات در حوزه مدیریت شهری بخشی از اهداف این مجمع به شمار میآید.
کمیتههای ترافیک و حمل و نقل عمومی، فرهنگ و اقتصاد گردشگری و کمیته تاب آوری، کمیتههای مختلف این مجمع را تشکیل میدهند.
سازمان زیباسازی شهر تهران
معاون فرهنگی و هنرهای شهری سازمان زیباسازی شهرداری تهران گفت: طبق برنامه ریزی سمپوزیوم مجسمهسازی مفاخر ایران از ۱۰ تیر در محل عمارت عین الدوله شروع به کار میکند.
به گزارش روابط عمومی و امور بین الملل سازمان زیباسازی شهر تهران، سید مجتبی موسوی با بیان این مطلب افزود: با توجه به سابقه برگزاری سه دوره سمپوزیوم پرتره یا تندیس شهدای دفاع مقدس، سمپوزیوم دیگری تحت عنوان «سمپوزیوم مجسمهسازی مفاخر ایران» را برگزار کردیم. این سمپوزیوم سال ۹۶ در محل خانه شاعران ایران برگزار شد که به پرتره شاعران معاصر اختصاص داشت.
معاون فرهنگی و هنرهای شهری سازمان زیباسازی شهر تهران گفت: سردیس ۱۵ شاعر هم در همان محل و در قالب سمپوزیوم ساخته و بعد آثار تبدیل به برنز و در همان محل نصب شدند، الان محوطه خانه شاعران، باغ مجسمه شعرا را در خود دارد.
وی تصریح کرد: امسال هم برنامه ریزی کردیم تا دومین دوره سمپوزیوم مفاخر ایران را با اختصاص این دوره به هنرمندان معاصر کشور برگزار کنیم، طبق برنامه ریزی این سمپوزیوم از ۱۰ تیرماه در محل عمارت عین الدوله شروع به کار میکند.
موسوی تاکید کرد: در این دوره با حضور هنرمندان مجسمهسازی، سردیس هنرمندان شاخص کشور ساخته و پس از اتمام این آثار تبدیل به برنز و در عمارت نصب میشوند تا باغ مجسمه پرتره هنرمندان را داشته باشیم.
معاون فرهنگی و هنرهای شهری سازمان زیباسازی شهر تهران گفت: سعی ما این است که باغ مجسمهای با تندیس هنرمندان کشور داشته باشیم که جاذبه گردشگری داخلی هم داشته باشد.
معاونت امور اجتماعی و فرهنگی شهرداری تهران
مدیرکل سلامت شهرداری تهران از برپایی پویش «تهران شهر بدون دخانیات» خبر داد و گفت: این برنامهها به مناسبت هفته ملی بدون دخانیات با شعار ملی «اماکن عمومی بدون دخانیات، حق شهروندی» از ۲۵ تا ۳۱ خرداد سال جاری در بوستانهای بدون دخانیات و معابر پرتردد شهر تهران و اماکن شهرداری تهران برگزار میشود.
به گزارش روابط عمومی معاونت امور اجتماعی و فرهنگی شهرداری تهران، زینب نصیری با اشاره به شعار جهانی «اجازه ندهید دخانیات، نفس شما را بگیرد» و اهمیت برنامه ریزی برای پیشگیری از شیوع مصرف دخانیات اظهار داشت: یک نفر از هر ۱۰ نفر در جهان در اثر دخانیات جان خود را از دست میدهد و پیشبینی میشود که تا سال ۲۰۳۰ و شاید هم زودتر، این نسبت به یک نفر در هر شش نفر یعنی ۱۰ میلیون مرگ در سال برسد. علاوه بر آن سازمان جهانی بهداشت پیش بینی کرده است که درصورت عدم برنامه ریزی و پیشگیری لازم در مهار اپیدمی دخانیات، کشورهای ایران، مصر و پاکستان تا ۴۰ سال آینده بیشترین میزان مصرف دخانیات را خواهند داشت بنابراین باید برای پیشگیری از این روند تصاعدی گامهای جدی برداشته شود.
وی با اشاره به برنامههای درنظر گرفته شده به مناسبت این هفته گفت: با توجه به مصوبه تهران شهر بدون دخانیات و تشکیل منظم کمیته شهر بدون دخانیات به اهتمام کمیته سلامت شورای اسلامی شهر تهران امسال تمامی واحدهای تابعه شهرداری تهران ظرفیت هایشان را با هدف تحقق شعار تهران شهر بدون دخانیات و به منظور تلاش در راستای آگاهسازی و حساسسازی جامعه درخصوص مضرّات ناشی از استعمال دخانیات در قالب، پویش #تهران_شهر_بدون_دخانیات در کنار سایر سازمانهای دولتی و غیردولتی حوزه دخانیات قرار دارند.
اعلام روزشمار هفته ملی بدون دخانیات
وی با اشاره به روزشمار هفته ملی بدون دخانیات سال ۹۸ گفت: به این مناسبت شنبه ۲۵ خرداد روز «نمایندگان مجلس، حامی قوانین کنترل دخانیات»، یکشنبه ۲۶ خرداد روز «مطالبه گری مردم برای جامعه عاری از دخانیات»، دوشنبه ۲۷ خرداد روز «ورزش و تفریحات سالم برای دوری از دخانیات»، سه شنبه ۲۸ خرداد روز «ریه سالم با دوری از دخانیات»، چهارشنبه ۲۹ خرداد روز «نقش رسانه در ترویج فرهنگ کنترل دخانیات»، پنجشنبه ۳۰ خرداد روز «ساماندهی عرضه مواد دخانی ضامن اجرای قوانین» و جمعه ۳۱ خرداد روز «آموزههای دینی در برابر دخانیات» نامگذاری شده است.
نصیری با بیان اینکه بر اساس تعریف سازمان جهانی بهداشت در شهر بدون دخانیات توسط قانون، مصرف دخانیات (سیگار، قلیان، پیپ) در تمامی محیطهای عمومی آن شهر از جمله محیطهای کاری و وسایل نقلیه عمومی ممنوع شده است و هیچ استثنائی نیز وجود ندارد؛ افزود: این تعریف در راستای شعار مدیریت جدید شهری نیز هست و همه ما باید برای ساخت «تهران، شهری برای همه» تلاش کنیم.
نصیری، ارتقای سطح آگاهی وحساس سازی شهروندان نسبت به حقوق شهروندی خود در حوزه استعمال دخانیات، اطلاع رسانی درخصوص مضرات ناشی از استعمال دخانیات، ارتقای سواد شهروندان نسبت به دود تحمیلی یا دود دست دوم، کاهش استعمال دخانیات در اماکن عمومی، مطالبه گری و جلب مشارکت شهروندان در حوزه مبارزه با استعمال دخانیات در بوستانها و اماکن عمومی را از اهداف برنامههای اجرایی هفته بدون دخانیات برشمرد.
مدیر کل سلامت شهرداری تهران یادآور شد: در اجرای برنامههای هفته پیشگیری از دخانیات، ادارات سلامت مناطق ۲۲ گانه، واحدهای تابعه شهرداری تهران، سازمانهای دولتی فعال در حوزه سلامت، سازمانهای غیردولتی فعال در حوزه دخانیات بالاخص جمعیت مبارزه با استعمال دخانیات ایران، انجمن نیکوتینیهای گمنام، انجمن چترا، انجمن زندگی بدون دخانیات، موسسه حامی آرامش آرایی، خانههای سلامت محلات شهر تهران، کانونهای پاد، جوانان و کودک محلات شهر تهران همکاری دارند.
اجرای برنامههای هنری سلامت محور در بوستانهای بدون دخانیات
نصیری با اشاره به ویژه برنامههای اجرایی در بوستان بدون دخانیات سطح شهر تهران افزود: علیرغم نصب تابلوهای بوستانهای بدون دخانیات طی سالهای گذشته، متاسفانه شاهد حجم بالای مصرف دخانیات بالاخص قلیان در سطح بوستانها هستیم که ضمن تحمیل دود دست دوم به شهروندانی که برای گذران اوقات فراغت به این بوستانها آمده اند و آلودگیهای محیط زیستی، کارکرد اصلی این بوستانها نیز دچار خللهای جدی شده است. در همین راستا در طول این هفته در سطح ۱۴۴ بوستان بدون دخانیات، برنامه بوستان بی دود با محوریت کانونهای پاد (پیشگیری از دخانیات) انجام خواهد گرفت.
وی در ادامه افزود: اجرای روزانه یک نشست گفتگو در شهر با محوریت انجمن نیکوتینیهای گمنام ایران، ارائه خدمات سلامت محور شامل مشاوره، آموزش، تست اسپیومتری ...، جمع آوری فیلتر سیگار از سطح بوستانها با مشارکت ادارات فضای سبز و پسماند منطقه و اجرای تئاترهای تعاملی با موضوع دخانیات از اهم برنامههای اجرایی در بوستانهای مذکور خواهد بود.
برپایی کارگاههای آموزشی ویژه مسئولین فضای سبز بوستانها، رانندگان اتوبوس و تاکسی
مدیرکل سلامت شهرداری تهران اعلام کرد: با توجه به اهمیت آشنایی مسئولین فضای سبز شاغل در بوستانهای بدون دخانیات با مضرات مصرف سیگار، روشهای پیشگیرانه و نحوه تعاملی موثر با شهروندان با آغاز هفته ملی دخانیات، کارگاههای آموزشی مرتبط تشکیل میشود. همچنین طی هماهنگی صورت گرفته با سازمان اتوبوسرانی و تاکسیرانی، دورههای آموزشی پیشگیری از مصرف دخانیات ویژه رانندگان اتوبوس و تاکسی برگزار میشود.
به گفته نصیری، طبق برنامه ریزی صورت گرفته کارگاههای مذکور تا پایان سال با هدف پوشش صددرصدی رانندگان اتوبوس، تاکسی و مسئولین فضای سبز بوستانها ادامه خواهد داشت و این کارگاهها با بهره گیری از ظرفیت دانشگاههای علوم پزشکی تهران، ایران و شهید بهشتی و سازمانهای غیر دولتی برگزار میشود.
شناسایی و تقدیر از کسبه پایبند به نفروختن مواد دخانی
وی سیاستهای تشویقی را یکی از راهکارهای کاهش مصرف مواددخانی دانست و افزود: ضروری است افراد مسئولیت پذیر شناسایی و توسط مدیران شهری مورد تقدیر قرار گیرند. در همین راستا در طول این هفته ادارات سلامت مناطق نسبت به شناسایی کسبهی پایبند به عدم فروش مواد دخانی اقدام و شهرداران محترم مناطق از کسبه تقدیر میکنند.
مدیرکل سلامت شهرداری تهران از نصب و احیای تابلوهای بوستانهای بدون دخانیات خبر داد و گفت: با توجه به گذشت چندین سال از طراحی و نصب تابلو بوستانهای بدون دخانیات و لزوم بازپیرایی مجدد آنها، با همکاری ادارات زیباسازی با فضای سبز و پشتیبانی مناطق، نسبت به ارزیابی وضعیت تابلوهای موجود، بازطراحی و نصب مجدد تابلوها در فضاهای پرتردد و در معرض دید بوستانهای بدون دخانیات و همچنین ساختمانهای اصلی شهرداری مناطق اقدام میشود.
نصب تابلوهای راهنمای ممنوعیتهای دخانی در دکههای مطبوعاتی
وی افزود: همچنین در طول این هفته شرکت ساماندهی مشاغل نسبت به نظارت بر عدم عرضه دخانیات در پیشخوان کیوسکهای مطبوعاتی، هم چنین نصب پوسترهای راهنمای ممنوعیتهای دخانی برای دکه داران طبق قانون جامع کنترل دخانیات اقدام خواهد کرد.
نصیری با اشاره به درج یکپارچه پیامهای هفته ملی دخانیات گفت: به همت شرکت خدماتی کالای شهروند و سازمان میادین میوه و تره بار، پیامهای هفته ملی دخانیات برروی قبوض فروش کالا و کیسههای پلاستیکی عرضه محصول درج خواهد شد. همچنین ضمن درج پیامهای این هفته در تابلوهای نوشتاری LED شرکت واحد اتوبوسرانی، بدنه ۲۵ اتوبوس فعال در خطوط اتوبوسرانی شعارهای هفته ملی دخانیات را انعکاس خواهد داد.
وی خاطرنشان کرد: کلیپ و تیزرهای آموزشی هفته ملی دخانیات در نمایشگرهای ایستگاهها و قطارهای شهری شرکت بهره برداری مترو اکران خواهد شد.