به گزارش خبرگزاری صداوسیما،مرکز چهارمحال وبختیاری،چندی قبل انتشارفراخوان بیستمین کنفرانس ملی جوش و بازرسی و نهمین کنفرانس ملی آزمایش های غیر مخرب ایران همچون جرقه ای مرا بر آن داشت تا از اساتید با نام و بی نشان شهر هفشجان، پایتخت صنعت جوش ایران یادی کنم.
شهری با شش هزار جوشکار با آوازه که مهارت و تخصصشان مرزهای داخلی ایران را درنوردیده و تا نقطه ثقل علمی جوش دنیا رسیده است؛ به طوری که در کتاب ها و در رسانه های مکتوب فنی تخصصی و معتبر شرکت های بین المللی از این شهر به عنوان منبع نیروهای انسانی زبده، فنی، موثر و با تجربه نام برده شده است.
از جوش الکترود و آرگون ،جوشکاری زیر پودری، جوشکاری زیر آب، حفاظت شده، تخصصی انواع فلزات تا جوش و ذوب جسم و جانشان.
روز عید فطرسال89 بود که خبر انفجار خط لوله انتقال گاز مشهد - سرخس برای دقایقی دنیا راو برای یک عمر دل مادران، پدران، همسران و کودکان شهر هفشجان را لرزاند و پیر و جوان این شهر را سیاه پوش کرد.
شهردار هفشجان می گوید: ازمجموع جوشکاران پُر توان حاضر در طرح انتقال گاز مشهد - سرخس 12 متخصص هفشجانی شهید شدند؛ و یک باره تمام شهر را ناله های عزا فرا گرفت.
حامد فروزنده جونقانی می افزاید:درراه اعتلای صنعت ایران تعدادی کثیری از صنعتگران هفشجان جان خویش را از دست دادهاند که میتوان شهدای حوادث تروریستی دیاله عراق در سالهای ۱۳۹۲ و ۱۳۹۳ خورشیدی را مهمترین آنها دانست؛ که در مجموع ۱۸ تن از مهندسین و تکنسینهای ایرانی جان خود را از دست دادند و هشت تن آنها اهل شهر هفشجان بودند.
حجت الاسلام جلالی ،امام جمعه وقت هفشجان سه روز عزای عمومی اعلام کرد اما در دل برخی از آدم های این شهر هنوز هم داغ عزا تازه است.
مادر یکی از این شهدا می گوید: فرزندان ما رفتند و هنوز هم نام این شهر به مدد جوانان و مردان پُر توانش زنده و بر زبان ها جاری است؛ اما همچنان مظلوم و گمنام اند.
یکی از حادثه دیدگان عملیات تروریستی دیاله عراق در سالهای ۱۳۹۲ و ۱۳۹۳ خورشیدی هم می گوید:کارکردن در کشور های دیگر به دور از خانواده بسیار سخت و پراسترس است آنهم زمانی که سختی کار و از کار افتادگی به فرد تعلق نمی گیرد.
بهرام الله بخشی، از فعالان اقتصادی و از اعضای انجمن صنایع فلزی استان هم می گوید: اولین کسی که مخزن آب را در بالاترین نقطه شهر مکه نصب کرد مرحوم "میرزا ابراهیم عباسی هفشجانی" از دیار هفت شجاعان پرجوش و خروش هفشجان است؛ اما هنوز این استادان بی نام، صاحب و سامانی ندارند.
سرپرست سازمان صنعت، معدن وتجارت استان هم با اشاره به تشکیل بانک اطلاعاتی جوشکاران استان، می گوید: هم اکنون 12هزار جوشکار در این استان وجودداردکه ازاین تعدادبیش از هفت هزار نفر هفشجانی هستند.
رییس خانه صنعت استان هم می گوید: هم اکنون بیش از هفت هزار استادکار جوش هفشجانی در طرح های بین المللی و عظیم ملی خط انتقال نفت و گاز حضور دارند و مشغول فعالیت هستند.
مسعودسوردی گفت: طرح انتقال گاز و نفت عسلویه، خوزستان و مناطق جنوب غربی از جمله این طرح هاست.
سرپرست معاونت صنایع چهارمحال وبختیاری افزود: هم اکنون طولانی ترین خط انتقال گاز ایران به روسیه با همکاری جوشکاران این استان در حال اجراست.
امین صلابت گفت:خارج ازایران هم ازحرفه هزار و500 متخصص جوش شهر هفشجان بهره می گیرند که امارات متحده عربی، قطر،کانادا،روسیه، کویت،ازبکستان، ارمنستان،قزاقستان، ایتالیا و آلمان از جمله این کشورهاست.
بهنام خسروی، از اساتید دانشگاهی و کارشناس طرح و برنامه ریزی صنعتی استان هم می گوید: امروزه بیش از70درصدجمعیت مردان شهر هفشجان به شغل جوشکاری مشغول هستند و آوازه و تبحر جوشکاری مردم این شهربه گونهای است که بیشترین ودقیقترین جوشکاریهای پروژههای مهم کشور در زمینههای لولههای انتقال گاز، نفت و … به آنها سپرده میشود و شهر هفشجان را به شهر صنعتگران مشهور کرده است.
وی می گوید: جوانان هفشجان در مجتمعهای نفت و گاز پارس جنوبی پالایشگاههای آبادان و بندرعباس ،شازند اراک و طرحهای خطوط لوله سراسر کشور وحتی خارج ازکشور به حرفه جوشکاری اشتغال دارند. جوش استیل، کربن، جوش مس و آرگون از انواع جوشکاری های حرفهای است که هفشجانیها در ارائه آن تبحر دارند.
خسروی می افزاید:کیفیت کار متخصصان صنعت جوشکاری و تعداد بالای فعالان این حرفه سبب شده است تا این شهر اکنون به عنوان پایتخت صنعت جوش کشور شناخته شود.
مشاورامور اجرایی وسرمایه گذاری استاندار چهارمحال وبختیاری از تلاش ها برای ثبت شهر "هفشجان" این استان به عنوان "پایتخت صنعت جوش جهان" در یونسکو خبر می دهد.
ملک محمدقربانپور گفت:پیوندصنعت جوش جوشکاران هفشجانی با صنایع مهم،ملی و بین المللی باعث شده است؛ تا پیشنهاد انتخاب شهر هفشجان به عنوان پایتخت جوشکاری دنیا به یونسکو ارائه شود.
وی می گوید:متخصصان جوش هفشجانی درصنایع مهم خارج از کشور نظیر کشورهای گرجستان، ارمنستان، کشورهای حوزه خلیج فارس مثل امارات متحده عربی و قطر، ایتالیا و آلمان اعزام شده اند و جوش های پیشرفته این کشورها متکی به جوشکاران هفشجانی است.
وی افزود: تاکنون مذاکرات خوبی با مسئولان یونسکو انجام شده است و در گام های اولیه مذاکرات قرار داریم؛ اما ثبت این شهر در یونسکو دور از ذهن نیست و محقق می شود.
مشاور امور اجرایی و سرمایه گذاری استاندار چهارمحال و بختیاری با تاکید بر ضرورت توجه به مقوله اقتصاد دانش بنیان، افزود: می توان با بهره گیری از پژوهش ها و تحقیقات انجام گرفته در این زمینه به رشد و شکوفایی بیش از پیش صنعت جوش در استان کمک بسزایی کرد.
در همین راستا رییس جهاد دانشگاهی استان هم می گوید: با توجه به ظرفیت منحصر به فرد استان در زمینه صنعت جوشکاری و وجود نیروی انسانی متخصص در شهر هفشجان، جهاد دانشگاهی اقدام به ارائه خدمات تخصصی ازجمله آموزش درمرکز مطالعات پژوهشی جوش و خوردگی و بازرسیهای فنی جوش و خوردگی در این رشته فنی کرده است.
آقای سیروس رضایی با بیان این که حدود 50 درصد زیر بنای تجهیزات ساخت و ساز و تولید کشور از صنعت جوش منشاء میشود؛ گفت: جهاد دانشگاهی در زمینه خدمات تخصصی بازرسیهای فنی جوش و خوردگی با انجام کارهای اجرایی در صنعت فولاد و نفت و گاز، گامهای خوبی برداشته است که بازرسیهای جوش شرکت صفا فولاد سپاهان(خطوط انتقال آب بروجن به فولاد)، بازرسیهای جوش شرکت انرژی گستر نصیر(کارخانه فولاد چهار محال و بختیاری) و بازرسیهای جوش مخازن شرکت کیمیا صنایع دالاهو از جمله این اقدامات است.
رئیس جهاد دانشگاهی چهارمحال و بختیاری افزود: به غیر از ارائۀ خدمات مستقیم در زمینه بازرسیهای فنّی جوش و خوردگی(NDT) در صنایع استان و کشور، ارائه آموزشهای کوتاه مدت تخصصی در حوزۀ جوش و تستهای غیرمخرب و تحقیقات و پژوهشهای مرتبط با موضوع هم از اهداف این زمینۀ نوین پژوهشی در جهاد دانشگاهی استان است.
رئیس انجمن تخصصی جوش استان هم از ایجاد و راه اندازی مرکز تخصصی آموزش عالی جوش ،خوردگی و جوش پذیری در شهرکرد خبرداد و گفت: تاکنون هزار و 500 متقاضی در مدت پنج سال فعالیت این مرکز آموزش تخصصی را فراگرفته اند و مدرک تحصیلی در مقاطع کاردانی و کارشناسی دریافت کرده اند.
بنیادیان، رئیس مرکز ملی نخبگان استان چهارمحال و بختیاری هم با اشاره به تشکیل کمیته تخصصی جوش در این بنیاد گفت: این کمیته با تشکیل نشست های مستمر تخصصی در حال شناسایی،ساماندهی و مدیریت نیروهای این صنعت در استان است.
اما خانم پاداش، رییس شورای اسلامی شهر هفشجان از بی مهری ها نسبت به این شهر 24 هزار نفری گلایه دارد و معتقد است: در سال های اخیر تنها در حد یک نام و نمادسازی به این شهر اهمیت داده شده و هیچ گاه برای بهبود شرایط جوشکاران فعال این شهر گام موثری برداشته نشده است.
امام جمعه هفشجان هم با اشاره به رکورد و تعطیلی طرح های عمرانی از بیکاری بسیاری از صنعتگران هفشجانی در سال های اخیر خبر می دهدومی گوید: صنعتگران هفشجانی که در سالهای قبل در استانهای کشور به خصوص جنوب کشور مشغول فعالیت بودند، مجبور به بازگشت به استان شدهاند و در حال حاضر بیکار هستند.
حجت الاسلام سید حسن جلالی با اشاره به ارسال گلایهمندیهایی از سوی قشر صنعتگر هفشجان به دفتر امام جمعه این شهر گفت: متأسفانه بسیاری از جوشکاران هفشجانی یا بیکار شدهاند یا معوقات آنها از سوی پیمانکاران پرداخت نشده است.
و حالا محمد حسن قنبری، کارشناس آموزش، پژوهش و فناوری سازمان صنعت، معدن و تجارت استان چهارمحال و بختیاری از میزبانی این استان برای بیستمین کنفرانس ملی جوش و بازرسی و نهمین کنفرانس ملی آزمایش های غیر مخرب ایران در آبان ماه در شهرکرد خبر می دهد.
از سویی دیگر خانم ادب آوازه، نماینده انجمن جوش ایران هم از برگزاری موفق نوزده کنفرانس ملی جوش و بازرسی سخن می گوید و پیش بینی می کند که در بیستمین کنفرانس ملی افزون بر 80 مقاله به دبیرخانه ارسال شود.
سعید احمدی، رئیس انجمن صنایع فلزی استان هم می گوید: با برگزاری کنفرانس علمی و ملی جوش مخالفتی ندارد؛ اما نقش صنعتگران و قشر جوشکاران در این کنفرانس گُم و ناپیداست.
بهروز آتشخوار، جوشکار هفشجانی هم می گوید: تا زمانی که یک مرکز تخصصی و یا یک نمایندگی انجمن ملی جوش در شهر هفت شجان به عنوان مهد جوشکاران دنیا مستقر نشود و دوره های تخصصی برای متخصصان جوش این شهر برگزار نشود؛ جوشکاران هفشجانی از جایگاه و حقوق خود غافل خواهند ماند.
دکتر شریفی، معاون و رئیس گروه تخصصی جوش دانشگاه شهرکرد هم می گوید: بهترین ثمره و بهره برداری از این کنفرانس ملی برای استان، ایجاد و راه اندازی رشته تخصصی جوش در دو مقطع کارشناسی ارشد و دکتری است که محقق شده است.
در حالی که هر دستگاه و نهادی با بهره مندی از نام و نشان جوش، جوشکاران و پایتخت جوش ایران و از نگاه سازمانی خود درصدد معرفی صنعت جوش و هنرمردمان این خطه کشور است اما هنوز هم کسی از دغدغه های جوشکاران پایتخت جوش ایران خبر ندارد و به قول شاعر:
زحمت گل بلبل کشید و برگ گل را باد برد
بیستون را عشق کند و شهرتش فرهاد برد
و اینجاست که باید گفت: به نام جوش و به کام اوست.
و حالا اندک انتظار از مسئولان استانی و ملی این است که با توجه به وجود توانمندی جوشکاران ایران تشکیل یک تشکل خصوصی و قدرتمند برای بستر سازی صادرات خدمات فنی و مهندسی جوش با برند هفشجان را کلید بزنند و برای تحقق آن همت کنند و البته از همه مهمتر اینکه برای تحقق آرمان های جوشکاران هفشجانی حضور یکپارچه مردم و متخصصان این شهر بیش از پیش ضروریست و می طلبد تا مردم به عنوان صاحبان این هنر و توانمندی برای معرفی توان و تجربه شان به دنیا گام های محکم تری بردارند.
هَفشِجان یکی از شهرهای باستانی ایران واقع در هشت کیلومتری بخش مرکزی شهرستان شهرکرد مرکز چهارمحال و بختیاری قرار دارد و به عنوان یکی از تخصصی ترین شهرهای ایران در صنعت جوشکاری شناخته می شود.