پخش زنده
امروز: ۱۸ دی ۱۴۰۳ - ١١:٢٤:٥٠
بیش از ۶ هزار استادکار جوش هفشجانی در طرحهای عظیم و ملی خط انتقال نفت و گاز در ایران حضور دارند.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما مرکز چهارمحال و بختیاری، به شهر هَفشِجان در استان چهارمحال و بختیاری رسیدم شهری که به واسطه برخورداری از نیروی انسانی توانمند و مهندسان متبحر جوشکار، به نام مهد مهارت جوش ایران شناخته میشود.
هفشجان قطب جهانی صنعت جوشکاری
فرماندار شهرستان شهرکرد میگوید: جوشکاری در خطوط انتقال نفت، گاز، آب و طرحهای پالایشگاهی، پروژههای ماهشهر و عسلویه، برج میلاد و اتوبان آزادگان تهران فقط گوشهای از خدمات ارزندهای است که متخصصان چیرهدست هفشجانی اجرا کرده اند.
به گفته عبدالعلی ارژنگ، بیشترین و ماهرترین جوشکاران صنایع نفت، گاز و پتروشیمی غرب آسیا در این شهر پرورش یافته اند.
مدیرکل آموزش فنی و حرفهای چهارمحال و بختیاری هم میگوید: اجرای طولانیترین خط انتقال نفت منطقه از گُرّه به جاسک در استان هرمزگان به طول یکهزار کیلومتر، از تازهترین فعالیتهای جوشکاران هفشجانی است.
فرانک کبیری میافزاید: مشابه این طرح تاکنون در ایران وجود نداشته و هم اکنون با فعالیت بیش از یکهزار نفر از جوشکاران هفشجانی در حال اجراست.
وی میگوید: خارج از ایران هم از حرفه دو هزار متخصص جوش شهر هفشجان بهره میگیرند؛ امارات متحده عربی، کویت، عراق، قطر، ترکمنستان، سوریه، ایتالیا و آلمان از جمله این کشورهاست.
جوشهای پیشرفته این کشورها متکی به جوشکاران هفشجانی است و ماهانه ۱۰ میلیون دلار ارز به کشور وارد میکنند.
مدیرکل آموزش فنی و حرفهای چهارمحال و بختیاری با افتخار میگوید: با گذشت چهاردهه از انقلاب اسلامی هم اکنون متخصصان هفشجانی انواع جوشهای آرگون، co۲، کاپر، نیکل و جوشهای زیر آب را به راحتی انجام میدهند.
کبیری به ثبت صنعت جوش ملی ایران به نام هفشجان اشاره کرد و گفت: این شهر همه ساله به عنوان قطب جوش کشور میزبان مسابقات ملی مهارت در حوزه جوش است.
آشنایی با یک ملکه
این ملکه بانویی نیست که در قصر تصور میکنیم، او در کارگاه جوشکاری با عنوان ملکه جوش ایران کار میکند.
فاطمه فتحی ۱۴ ساله میگوید: برای نخستین بار در المپیاد مهارت جوش ایران شرکت کردم و مقام اول کشور را کسب کردم و پس از آن وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی عنوان "ملکه جوش ایران" را به من اهدا کرد.
از هفشجان تا یونسکو
از یک شهروند سالمند هفشجانی پرسیدم شغل بیشتر مردم این شهر واقعا جوشکاری است؟ آقای فروزنده گفت: در هر خانواده یک جوشکار بوده و یا هست. من خودم جوشکار بودم و هستم.
آقای امیری که در کارگاه جوشکاری خودش در هفشجان کار میکند، میگوید: هر گروهی از جوشکاران شهر ما در یک رشته مثل جوشکار آرگون یا جوشکار برق، تبحر و تخصص دارند.
مدیرکل آموزش فنی و حرفهای چهارمحال و بختیاری گفت: پیوند صنعت جوش جوشکاران هفشجانی با صنایع مهم حساس ملی و بین المللی باعث شده است تا پیشنهاد انتخاب شهر هفشجان به عنوان پایتخت جوشکاری دنیا به یونسکو ارائه شود.
خانم کبیری افزود: مشتاقان حرفه جوش روز به روز در حال افزایش است، یکهزار و ۴۰۰ مهندس جوش در طرحها مشغول فعالیت و ۳۰۰ دانشجوی مهندسی جوش در سراسر کشور مشغول تحصیل هستند.
میتوان یک شهر بود، اما کشور ساخت
سری به انجمن جوش ایران زدم تا ببینم نامی از هفشجان ثبت شده است که رئیس انجمن جوش ایران گفت: یکسری پروژهها هستند که نیازمند جوشکاری به صورت گروهی است.
آقای ادب آوازه افزود: این گونه طرحها فقط از عهده جوشکاران هفشجانی برمی آید.
به گفته وی، طرح خط انتقال نفت گُرّه به جاسک در ابتدا برای ما طرحی بلند پروازنه بود، اما وقتی از تبحر و چیره دستی جوشکاران هفشجانی مطلع شدیم، ۹۰ درصد از کار را به دستان توانمند آنان سپردیم.
جوشکاری صنایع حساس در زمینه انرژی اتمی از جمله رآکتورهای آب سنگین اراک هم حاصل دسترنج جوشکاران هفشجانی است.
رئیس جهاد دانشگاهی چهارمحال و بختیاری میگوید: با توجه به ظرفیت منحصر به فرد استان در زمینه صنعت جوشکاری و وجود نیروی انسانی متخصص در شهر هفشجان، جهاد دانشگاهی اقدام به ارائه خدمات تخصصی از جمله آموزش در مرکز مطالعات پژوهشی جوش و خوردگی و بازرسیهای فنی جوش و خوردگی در این رشته فنی کرده است.
سیروس رضایی منشاء حدود ۵۰ درصد زیربنای تجهیزات ساخت و ساز و تولید کشور را صنعت جوش میداند و میگوید: جهاد دانشگاهی در زمینه خدمات تخصصی بازرسیهای فنی جوش و خوردگی در صنعت فولاد، نفت و گاز، گامهای خوبی برداشته است که بازرسیهای جوش شرکت صفا فولاد سپاهان (خطوط انتقال آب بروجن به فولاد)، بازرسیهای جوش شرکت انرژی گستر نصیر (کارخانه فولاد چهارمحال و بختیاری) و بازرسیهای جوش مخازن شرکت کیمیا صنایع دالاهو از جمله این اقدامات است.
ضرورت حفاظت از هنر مردان این خطه
سرپرست شهرداری هفشجان در حمایت از جوشکاران شهرش میگوید: مطالبه ما و شهروندان هفشجانی از مسئولان استانی و ملی این است که با توجه به وجود توانمندی جوشکاران این شهر و استان تشکیل یک تشکل خصوصی و قدرتمند برای بسترسازی صادرات خدمات فنی و مهندسی جوش با آوازه هفشجان را کلید بزنند و برای تحقق آن همت کنند.
به گفته خدیجه احمدی، البته از همه مهمتر اینکه برای تحقق آرمانهای جوشکاران هفشجانی حضور یکپارچه مردم و متخصصان این شهر بیش از پیش ضروریست و میطلبد تا مردم به عنوان صاحبان این هنر و توانمندی برای معرفی توان و تجربه شان به دنیا گامهای محکم تری بردارند.
وی میگوید: هم اکنون انجمن اتحادیه اصناف جوشکاران هفشجان در دستور کار است و بزودی با توافق اداره کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی، فرمانداری شهرستان شهرکرد و شورای شهر هفشجان آغاز بکار میکند.
این انجمن اتحادیه متشکل از یکصد جوشکار هفشجانی است که پیگیر مطالبات و مشکلات این قشر خواهد بود.
هفشجان با داشتن شش هزار جوشکار قطب جوشکاری ایران محسوب میشود.
سرپرست شهرداری هفشجان با تأکید بر ضرورت توجه به مقوله اقتصاد دانش بنیان گفت: میتوان با بهره گیری از پژوهشها و تحقیقات انجام گرفته در این زمینه، به رشد و شکوفایی بیش از پیش صنعت جوش در استان کمک بسزایی کرد.
هفشجان شهر صنعتگران است و در همین راه ۱۲ شهید صنعتگر هم تقدیم این مرز و بوم کرده است.
این شهر با ۲۵ هزار نفر جمعیت در فاصله ۱۰ کیلومتری شهرکرد مرکز استان چهارمحال و بختیاری قرار دارد.
گزارش از عصمت همتی