رئیس قوه قضاییه: توجه به مبانی اخلاقی در کار قضاوت و وکالت جزءِ واجبات این امر است
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صداوسیما؛ حجت الاسلام والمسلمین سید ابراهیم رئیسی در جلسه هم اندیشی وکلای دادگستری با مسئولان قوه قضاییه به حفظ کرامت قضات و وکلا اشاره کرد و افزود: حتی باید کرامت متهم رعایت شود و موظف هستیم کرامت و شان همه را حفظ کنیم و همان گونه که مقام معظم رهبری فرمودند، باید از عزت و عزیز بودن قاضی هم صیانت شود.
وی ادامه داد: دفاع از حق موکل نباید حقوق دیگران را نقض کند، یعنی دفاع از حق یک نفر نباید به معنی تضییع حق یک فرد دیگر گردد، طبیعتاً آنچه که مورد نظر و هدف وکالت است، احقاق حق است و هر آنچه درآمد ناشی از ناحق باشد، باطل است.
رئیس دستگاه قضا با بیان اینکه رعایت اخلاق در امر قضاوت یک مسئله بسیار جدی است، گفت: توجه به مبانی اخلاقی در کار قضاوت و وکالت امر مستحبی نیست؛ بلکه در برخی از جاها رعایت اخلاق جزءِ واجبات امر وکالت و قضاوت است.
وی به موضوع تخصصی بودن امر وکالت اشاره کرد و افزود: تعیین وکلای تخصصی امر مهمی است و باید همانگونه که برخی از شعب ما تخصصی هستند، امر وکالت هم تخصصی باشد، چون در امر وکالت هم یک وکیل تخصصی میتواند به دادگاه و اصحاب دعوا کمک کند.
رئیس قوه قضاییه به موضوع استقلال وکلا اشاره کرد و گفت: به موازات استقلال قضات، وکلا هم باید استقلال داشته باشند، اما منظور از استقلال وکیل چیست؟، منظور از مستقل بودن این است که وکیل در تشخیص موضوع و کشف حقیقت واقعاً مستقل و نفوذناپذیر باشد. ضمن اینکه قاضی هم وقتی همه اسناد و مدارک را دید، باید خدا را حاکم بر خود ببیند و به موجب قانون رای دهد و کسی هم در رای او نفوذ نداشته باشد.
وی ادامه داد: استقلال به این معنی درست است؛ اما این استقلال به معنای عدم نظارت بر کار آنها نیست و در قانون پیش بینی شده است که بر اینها نظارت شود. البته این نظارت به معنای بی اعتمادی به آنها نیست؛ بلکه برای تداوم اعتماد به آنهاست؛ لذا ساز و کار نظارتی باید فعال بوده و ادامه داشته باشد.
آقای رئیسی گفت:: اینکه رسانهها در تقویت چهره و وجه وکلا موثر هستند، حرف درستی است؛ اما آنچه که بیش از هر چیز بر چهره وکلا تاثیرگذار است، عملکرد آنان است؛ یعنی بالاترین نقش را در افزایش اعتماد عمومی به وکلا عملکردشان دارد؛ لذا بیش از هر چیزی باید به عملکرد توجه شود.
وی به بحث ساماندهی نهاد وکالت پرداخت و افزود: از حجت الاسلام والمسلمین مصدق، معاون حقوقی قوه قضاییه خواستهایم که ان شاءالله موضوع وکالت را به عنوان یک وظیفه کاری دنبال کند و ساماندهی نهاد وکالت را پیگیری نماید و البته حتماً با نظر شما باید این کار دنبال شود و اصلاح قوانین وکالت با همکاری شما انجام شود.
رئیس قوه قضاییه به موضوع تعداد وکلا در کشور اشاره کرد و افزود: اگر تعداد وکلا بیش از نیاز جامعه باشد، مشکل ایجاد میکند و فسادآور است، تعداد وکلا باید بر اساس جمعیت و نیاز کشور باشد.
وی افزود: موسسات حقوقی باید ساماندهی شوند و اینکه کسی بدون داشتن توانایی حقوقی لازم موسسهای ایجاد کند، درست نیست.
آقای رئیسی در ادامه به جایگاه وکلا در بیانیه گام دوم انقلاب اشاره کرد و گفت:: جریان وکالت کشور باید در گام دوم انقلاب یک برنامه داشته باشد به نحوی که در بسیاری از مسائل کشور بتواند پرچمدار باشد و برای دفاع از حقوق عامه یا دفاع از مستضعفان کشور و جهان حضور پررنگی داشته باشند.
وی با بیان اینکه باید نگاه وکلا به مسائل کشور نگاه انقلابی باشد، افزود: اگر کشور مواجه با تحریمهای ظالمانه شد، وکلا در جایی که میتوانند در این راستا ورود کنند و پرچم دار باشند.
رئیس قوه قضائیه گفت: ظلمی را که امروز استکبار جهانی نسبت به مردم یمن، فلسطین و لبنان میکند، میتوان در قالب دفاع از حقوق مسلمانان جهان مورد توجه قرار داد و چه کسانی مناسبتر از حقوقدانان که به مبانی حقوقی آن آشنا هستند.
وی افزود: امروزه میبینید که استکبار آشکارا قوانین بین المللی را به راحتی نقض میکند و به چیزی پایبند نیست، درست است که دولت و وزارت امور خارجه وظیفه خود را انجام میدهند، اما حضور کسانی که خودشان بیش از بقیه مسائل حقوقی را در عرصه بین المللی متوجه میشوند، بسیار مهم است و وکلا در این مورد باید پای کار بیایند.
حجت الاسلام والمسلمین رئیسی بر لزوم ایجاد تشکل حقوقدانان بدون مرز تاکید کرد و گفت:: داشتن حقوقدانان بدون مرز مانند پزشکان بدون مرز یک موضوع مهم در عرصه بین المللی است و این کار در جلب اعتماد عمومی بسیار موثر است؛ حقوقدانان باید در این عرصه حضور فعال داشته باشند تا بتوانند از حقوق مظلومان دنیا دفاع کنند.
وی افزود: شما باید در جایگاهی باشید که در جهان اسلام و حتی دیگر کشورهای جهان بگویند که جریان حقوقی ایران اسلامی جریان دفاع از حق است؛ ولو اینکه درباره مردم یمن، لبنان و فلسطین باشد.
رئیس قوه قضاییه گفت: زمانی در سفر به آفریقا با یکی از دوستان قدیم نلسون ماندلا جلسهای داشتیم که میگفت: قانون اساسی شما را خواندهام، بین قوانین اساسی کشورهای مختلف، آن را قانون اساسی بسیار برجستهای دیدم؛ شما هم دموکراسی را در این قانون و هم آرمان تضمین کردید، آرمان را در کنار دموکراسی هر دو را با هم تضمین کردید و به نظر من از بهترین قوانین اساسی دنیاست و دو مرتبه گفت: بهترین قانون اساسی که من در دنیا سراغ دارم، با مطالعه میگویم قانون اساسی شماست.
آقای رئیسی افزود: امروز توجه جهانیان به اینجاست. جریان وکالت باید در کشور این مسائل را پیگیری کند و
این احساس مردم که جریان وکالت جریان با انصاف و با عدالت است، خیلی مهم است. احساس انصاف در وکیل و احساس عدالت در جریان دادرسی در کشور برای مردم بسیار مهم است و نهاد وکالت در شکلگیری این احساس میتواند بسیار نقش آفرین باشد؛ بیاییم تصمیم بگیریم یک نگاه متفاوت از گذشته به این موضوعات داشته باشیم. از وکلای محترم دعوت کردم که بیاییم نگاه متفاوت داشته باشیم و یک گام متفاوت در گام دوم انقلاب اسلامی در این عرصه برداریم.
وی گفت: اگر نواقصی هم در گام اول در عرصه قضا وجود داشته، رهبری معظم انقلاب اسلامی برای رفع آن از بنده به عنوان کسی که با دستگاه قضایی، با جریان وکالت، با حوزه و اساتید حوزه و با اساتید دانشگاه آشنایی دارم، یک تحول خواستند.
رئیس قوه قضائیه ادامه داد: از جمله تحولات جدی در این دوره از مدیریت قوه قضاییه تحول در جریان وکالت است که باید با همراهی خود شما صورت گیرد و ان شاءالله ما آن را به طور متمرکز هم دنبال میکنیم، معاون حقوقی هم این ارتباط را خواهد داشت که موضوع را دنبال کند و ما بتوانیم در این عرصه گامی برداریم و نتیجه و خروجی کار را نیز باید در نگاه مردم دید، مردم در این مورد اساس و ملاک هستند.
رئیس قوه قضاییه گفت:: بعد از ذات مقدس پروردگار متعال که همه کارها باید بر محور آن باشد، توجه به مردم در نظام اعتقادی ما مطرح است و خود ذات مقدس پرودگار هم ما را به نگاههای مردم ارجاع میدهد.
وی با بیان اینکه رضایت مردم نکته بسیار مهمی است، ادامه داد: همانطور که خدامداری اساس زندگی امام (ره) و رهبری معظم انقلاب و مردان و زنان بزرگ این کشور بوده، توجه به مردم و خواست مردم، نه به عنوان یک تشریفات، بلکه به عنوان یک امر واقعی مطرح بوده و هست؛ لذا خروجیِ تحول در نهاد وکالت را باید در نگاه مردم دید. این جلسه را تکرار میکنیم و این جلسه نقطه آغاز ارتباط ما با شما خواهد بود.
آقای رئیسی افزود: جلساتی در بخشهای مختلف با همکاران در نهاد وکالت خواهیم داشت، اما این را میخواهم بگویم که شما در کانون جلسه بگذارید و آقایان نیز در مرکز جلسه بگذارند و بحث شود که برای تقویت این ارتباط چه کنیم؟.
وی با بیان اینکه کرامت واقعی کرامتی است که باید با عملکرد خود شما حاصل شود، افزود: البته مطالبی که در مورد ورود وکلا به مراجع قضایی مطرح شد، مهم است؛ اما اینها از مسائلی است که با یک نشست کاری قابل حل است و آقای اسماعیلی، رئیس کل دادگستری تهران به من یادداشتی داد که مساله ورود وکلا به دادگستری تهران حل شده است و در جاهای دیگر هم که آقایان بعضا اشاره کردند، ان شاءالله حل خواهد شد.
رئیس قوه قضاییه با بیان اینکه ما مسائل بسیار مهم تری داریم، گفت: کارهای بسیار مهمی داریم که این مسائل، در قیاس با آنها مسائل اندکی است که ان شاءالله به زودی با کمک و مساعدت همه دوستان دنبال و حل خواهد شد.
آقای رئیسی با بیان اینکه نهاد داوری در دستور کار ماست، افزود: حتما برای تقویت نهاد داوری گام برخواهیم داشت، نهاد داوری از جاهایی است که میتواند در کاهش ورودی پرونده به دادگستری نقش داشته باشد.
رئیس قوه قضاییه گفت: در این مقطع وظیفه بسیار سنگینی را که بر عهده گرفتهایم باید به خوبی انجام دهیم.
»» مرتضی شهباز نیا، رئیس اتحادیه سراسری کانونهای وکلای سراسر کشور
»» حجت الاسلام و المسلمین محسنی اژهای، معاون اول قوه قضائیه
»» باید همه به قانون عمل کنیم
حجت الاسلام و المسلمین محسنی اژهای در جلسه هم اندیشی وکلای دادگستری با مسئولان قوه قضاییه افزود: اصلاح آئین نامه و حق مشاوره موضوعی درست است و امیدوارم که زودتر رسیدگی شود.
وی گفت: البته اینکه برخی از وکلا گفتند ۱۳ سال از تعیین حق مشاوره قبلی گذشته، درست است؛ اما خود آقایان (وکلا) طی این سالها درخواستی برای اصلاح آن نکردند، در هر صورت ما آییننامه مربوطه را پیشنهاد کردیم و منتظریم زودتر تصویب شود.
معاون اول قوه قضاییه افزود: مطلب دوم مربوط به موسسات حقوقی است، بنده فی الجمله با آقایان موافق هستم و معتقدم عملکرد برخی از موسسات حقوقی نه تنها به ضرر نهاد وکالت و قضاوت بلکه به ضرر جامعه است. برخی از اقداماتی که انجام میشود، به ضرر مردم است.
وی گفت: ما باید تلاش کنیمبه همهقانون عمل کنیم؛ نه به بخشی از قانون و هر وقت که بخشی از قانون را مغفول گذاشتیم، به همدیگر یادآوری کنیم که این بخش مغفول مانده و این بخش عمل نشده است. اگر همه به قانون عمل کنیم، به نفع همگان است.
محسنی اژهای در ادامه افزود: میخواهم از این دو بال فرشته عدالت سوال کنم که امروز دادرسی در اجرای عدالت و تحقق عدالت چگونه است؟ شما به عنوان یک بال عدالت و ما به عنوان بال دیگر راضی هستیم. همه ما که در امر قضاوت دخالت داریم، ضابط از وکیل، قاضی از وکیل، وکیل از قاضی در کاری که میکنند، آیا هر کدام از ما نسبت به کار دیگری رضایت کامل داریم؟
وی گفت: جا دارد بیشتر در جهت تحقق عدالت همه با هم همکاری کنیم و با یکدیگر تعامل داشته باشیم. اگر وکیلی به وظیفه قانونی و شرعی و سوگندی که خورده عمل نمیکند، شما خودتان بررسی کنید و واقعا اصلاح و برخورد کنید، ما هم همینطور؛ اگر یک قاضی و یک کارمند در دستگاه قضایی به وظیفه خود در جهت تحقق عدالت و کرامت طرفین پرونده و ایجاد عدالت و رسیدن به حقیقت عمل نمیکند، در مسیر اصلاح آن اقدام کنیم.
»» رئیس حوزه ریاست قوه قضاییه، مرتضی بختیاری
»» بحث مبارزه با فساد شوخی بردار نیست
مرتضی بختیاری با بیان اینکه این جلسه سرآغاز دیدار ریاست قوه قضاییه با وکلای دادگستری است، افزود: همه این عزتها و عظمتها که در نظام جمهوری اسلامی وجود دارد، به برکت وجود نازنین فرزند حضرت زهرا (س) و بنیانگذار انقلاب اسلامی است و آیندگان قضاوت خواهند کرد که چه اتفاقات بزرگی با پرچمداری امام بزرگوارمان به وقوع پیوست.
وی با بیان اینکه برگزاری نشستهایی با گروههای مختلف اجتماعی از ابداعات حجت الاسلام والمسلمین رئیسی است، گفت: رییس قوه قضاییه این مشی پدرانه دیدار با گروهها و مجامع مختلف را دنبال میکند تا گرهی از مشکلات صاحبان حق و مردم گشوده شود. شما وکلای فرهیخته که در این جمع حاضر هستید، میتوانید در امر احقاق حق صاحبان حق به ویژه در بحث حقوق عامه و همچنین حقوق عامه در عرصه بین الملل موثر باشید؛ چرا که ما افتخار میکنیم در کشور جمهوری اسلامی ایران همواره حامی مظلوم هستیم و در برابر ظالم میایستیم و این از اصول تغییرناپذیر انقلاب اسلامی و آموزههای امام (ره) است.
بختیاری با اشاره به مقوله مبارزه با فساد گفت: بحث مبارزه با فساد شوخی بردار نیست؛ اگر دست در دست هم نگذاریم و ریشههای فساد را خشک نکنیم، قطعاً در امر مبارزه با فساد که خواسته همه مردم به ویژه خانواده شهدا و ایثارگران است، موفق نخواهیم بود.
ایران باید حد اکثر ۵ ساله یکی از بهترین در جهان باشد ، چون ایران بهترین استعداد انسانی را در جهان دارد ، و از نظر مادیات یکی از بهترین در جهان است ، اگه نشده !،.......
- [ ] باید همه انجام و اجرای این متون شرعی ی زیر را از مسولین بخواهند ، تا وضعیت مملکت درست شود!،...
بنام خدا
در یک مملکت اسلامی که نباید، دزد و خلافکار وجود داشته باشد !!!،.... چرا کشور غیر مسلمان ن امثال ژاپن این امر مهم دینی را ، انجام داده! ولی مای مسلمان نمیتوانیم!؟،!!!!؟..........
- [ ] رییس جمهور و بقیه ی مسوولین
- [ ] این مقام یک امانت الهی است( ارثیه ی کسی نیست!،) ، او و بقیه ی مسوولین، خدمتگذار ملت هستند ، و باید این را عملا روزانه ثابت کنند . مردم باید در طرح ها ی عمومی و افتتاح آنها شرکت داشته ، و روزانه مراحل پیشرفت انرا نظاره کنند ، که اگر غیر از این باشد ، طرح ها از نظر زمانی و مادی و معنوی ، منحرف خواهند شد ، و شخص مسوول و رییس و معاون او و سکوت کننده ، بدهکار حق الناس و لازم المحاکمه و.......
- [ ]
- [ ] امکان ندارد رییس یک اداره یا سازمان ،......سالم باشد ، و زیر دست او خلافکار !، چون باید زود فهمیده و او را معرفی کند !!!، و بالعکس !،......
امام حسین ( ع) ، شب عاشورا به یاران و همرزمان خود فرمود: هر کس مدیون است( انواع حق الناس بدهکار است، که در ایران زیاد است...)، برگردد ، که اگر فردا کشته شود ، شهید راه خدا و حق محسوب نمی شود و.....
رستگار و عاقبت بخیر واقعی ، کسیست که ، هیچ نوع حق الناسی بدهکار نباشد( که در ایران بدهکار آن زیاد است)، شفاعت و توبه پذیر هم نمی باشد و.....
- [ ] نیمه خالی ی لیوان
باید تفکیک قایل شد بین مسوولی که حقوق میگیرد با دوست و آشنا که برای کارش مزد نمی گیرد ،....
در دین(خدا)برای مسوولین ، نیمه خالی ی لیوان دیده می شود، پر نبود بیت المال و حق الناس پایمال شده( هر مسوولی کم یا بد کار کرده باشد، عمدا یا سهوا، حق الناس پایمال کرده...) ! راه نجاتی جز جبران ندارد، شفاعت و توبه پذیر هم نمی باشد، هر کس سکوت کند، شریک جرم بوده و عذاب خواهد شد، سوره انفال آیه ۲۵ وتقو ....
چون مقوله حق الناس خدایی و قرآنی می باشد، لذا تا زمانیکه مردم انواع انرا نشناخته و به آن عمل نکنند، تذکر و تکرار آن در جاهای مختلف ضروری می باشد و.....