مردم ایران نزدیک به دو برابر مقدار توصیه شده از سوی سازمان جهانی بهداشت، نمک مصرف میکنند
وی افزود: میزان توصیه شده مصرف نمک روزانه برای بیماران مبتلا به فشار خون بالا و بیماریهای قلبی و عروقی، کمتر از ۳ گرم معادل نصف قاشق مرباخوری در طول روز است. البته در پیشگیری از پرفشاری خون، حتما باید به نمک پنهان یا سدیم موجود در مواد غذایی مانند فست فودها، سس ها، شور و ترشی ها، تنقلات مانند چیپس، پفک و آجیل توجه کرد و مصرف زیاد اینها میتواند زمینه بروز فشار خون بالا را فراهم کند.
مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت از مصرف روزانه حداقل ۵ واحد میوه و سبزیجات به عنوان یکی از عوامل مؤثر در پیشگیری از فشار خون بالا یاد کرد و گفت: در طول روز با مصرف حداقل ۲ عدد میوه و ۳ واحد سبزی، صیفی و سالاد در وعدههای صبحانه، ناهار و شام میتوان از ابتلا به فشار خون بالا، پیشگیری کرد، چون میوه و سبزیجات حاوی پتاسیم و منیزیم هستند.
دکتر عبداللهی ضمن تأکید بر اهمیت محدود کردن مصرف فست فودها در پیشگیری از پرفشاری خون، یادآور شد: انواع ساندویچ، پیتزا، سوسیس و کالباس، حاوی مقدار زیادی نمک و چربی هستند بنابراین مصرف بی رویه فست فودها میتواند خطر ابتلا به فشارخون بالا را افزایش دهد.
وی اضافه کرد: مصرف ناکافی شیر و لبنیات به عنوان یک عامل خطر میتواند در بروز فشار خون بالا تأثیرگذار باشد، چون شیر و لبنیات حاوی و منبع عمده کلسیم هستند و در مواردی که کمبود دریافت کلیسم ایجاد میشود، خطر ابتلا به پرفشاری خون بالا میرود، چون در تحقیقات مختلف ثابت شده که مصرف کلسیم در بروز فشارخون بالا، نقش دارد.
مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت خاطرنشان کرد: یکی از عوامل مهم در بروز فشار خون بالا، کنترل مداوم وزن است، چون اضافه وزن و چاقی خطر ابتلا به پرفشاری خون را افزایش میدهد و خطر ابتلا به این بیماری در افرادی که دچار اضافه وزن و چاقی هستند، ۲ تا ۶ برابر بیشتر از سایر افراد است
آغاز مرحله عملیاتی بسیج ملی کنترل فشارخون از روز عید فطر
تمشاور عالی وزیر بهداشت درمان و آموزش پزشکی گفت: هدف ما از برگزاری این پویش ملی این است که در سال آینده اعلام کنیم، تعداد قابل توجهی از افرادی که در اثر فشارخون فوت کرده یا بیمار و ناتوان شده اند، کاهش پیدا کرده و این موضوع را به عنوان یکی از دستاوردهای موفق حوزه سلامت معرفی کنیم.
دکتر محمداسماعیل اکبری در خصوص بسیج ملی کنترل فشار خون، گفت: با توجه به حساسیتهایی که در حوزه پاسخگویی به نیازهای عموم مردم در حوزه سلامت وجود دارد، وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، برنامههایی را در دستور کار قرار داده تا با عملیاتی کردن این برنامه ها، جمعیت بیشتری را هدف قرار داده و مردم از خدمات سلامت، بهره بیشتری ببرند.
وی با بیان اینکه یکی از عوامل خطری که به افزایش آمار بیماریهای غیرواگیر در کشور دامن میزند، فشارخون بالا است، افزود: فشارخون بالا، پارسال، ۹۷ هزار نفر را به کام مرگ کشانده است.
دکتر اکبری گفت: اینکه گفته میشود نیمی از افرادی که مبتلا به فشارخون هستند، از مشکل خود اطلاعی نداشتند یا فشارخون خود را درمان و کنترل نمیکنند، خوب نیست. نظام سلامت ما باید تا جایی توانمند شود که پاسخگوی این ۵۰ درصد نیز باشد و نتیجه این خواهد شد که هیچ بیماری در اثر ابتلای به فشارخون بالا فوت نخواهد کرد.
مشاور عالی وزیر بهداشت با اشاره به راه اندازی بسیج ملی کنترل فشارخون در سراسر کشور، تصریح کرد: شرط اول برای کاهش مرگ و میرهای ناشی از فشارخون بالا، این است که مردم فشارخون خود را کنترل کرده و افراد دارای فشارخون بالا شناسایی شوند. پویش ملی کنترل فشارخون نیز به منظور آگاهی رسانی به مردم طراحی و اجرا شده است.
وی ادامه داد: تنها شناسایی، آگاهی از فشارخون و دریافت دارو کافی نیست، بلکه درمان و کنترل مستمر فشارخون نیز از اهمیت ویژهای برخوردار است، وگرنه راه اندازی اینگونه پویش ها، سودی در برنخواهد داشت، زیرا بیمار شناسایی و به پزشک ارجاع داده میشود و دارو هم دریافت میکند، اما فشارخونش را کنترل نمیکند. این حلقه مفقوده، همان خودمراقبتی است که در حوزه سلامت به خوبی تعریف نشده است و وزارت بهداشت درصدد است، این حلقه مفقوده را احیا کند. ما باید مراقب سلامت مردم باشیم و آنها را توانمند کنیم تا خودمراقبتی را سرلوحه زندگی شان قرار دهند.
دکتر اکبری با بیان اینکه مرحله عملیاتی بسیج ملی کنترل فشارخون از روز عید فطر آغاز میشود، یادآور شد: در مرحله عملیاتی، پایگاههای سیار کنترل فشارخون در اماکن عمومی و محلهای تجمع مردم مستقر شده و مردم به راحتی میتوانند فشارخون خود را چک کنند. نیروهای متخصص بهداشتی که در پایگاهها به ارائه خدمت خواهند پرداخت نیز از قبل آموزشهای ویژهای دریافت کرده اند تا براساس همان استانداردها، عمل کنند.
مشاور عالی وزیر بهداشت در پایان تأکید کرد: هدف ما از برگزاری این پویش ملی این است که در سال آینده اعلام کنیم، تعداد قابل توجهی از افرادی که در اثر فشارخون فوت کرده یا بیمار و ناتوان شده اند، کاهش پیدا کرده و این موضوع را به عنوان یکی از دستاوردهای موفق حوزه سلامت معرفی کنیم.