باج خواهي دوباره ترامپ از ملک سلمان
افزايش باج خواهي هاي ترامپ از پادشاه عربستان مي تواند به معناي نزديک شدن اين گاو شيرده به مسلخ باشد.
دونالد ترامپ رئيس جمهور امريکا روز شنبه در گردهمایی در ویسکانسین بار ديگر پادشاه عربستان را آماج سخنان اهانت آميز قرار داد و جزئیات گفتگوی تلفنی ديگر خود را با ملک سلمان بازگو کرد و گفت به او گفته است ما در ازاي حمايت از شما پول بيشتري مي خواهيم ملک سلمان گفت که ما به شما 500 میلیون دلار دیگر می دهیم. چون بودجه به تازگی تعیین شده و پولی نمانده است.
ترامپ در ادامه به حاضرين گفت که من گفتم اشکالی ندارد درک می کنم که بودجه شما تعیین شده است، اما سال آینده برای پول بیشتر با شما تماس خواهیم گرفت و شما باید آن پول را بپردازید.
هر چند ترامپ مدعي است که در ازاي حمايت از سعودي ها درخواست پول مي کند و پيش از اين هم ادعا کرده بود که اگر حمايت امريکا نباشد سعودي ها دو هفته هم دوام نمي آورند اما به نظر مي رسد پولي که او از پادشاه سعودي درخواست مي کند هزينه حمايت در برابر تهديدات نيست بلکه حق السکوت در برابر اقدامات نابخردانه سعودي هاست.
اين حق السکوت در برابر جنايت سعودي ها در يمن، دخالت هاي براندازانه يا ضد مردمي در امور ديگر کشورها مثل دخالت آشکار در بحرين، سوريه، ليبي و سودان، قطر و ...، ترويج انديشه هاي تروريستي از طريق ساخت مدارس ديني و توليد دهها گروه تروريستي در سراسر جهان تا قتل جمال خاشقچي واعدام دهها فعال سياسي وحقوق بشري و نداشتن مشروعيت در داخل است.
البته اينکه ترامپ مي گويد اگر حمايت ما از سعودي ها نبود دو هفته هم دوام نمي آوردند بيش از آنکه به تهديدهاي خارجي عليه عربستان اشاره داشته باشد به نامشروع بودن حکومت سعودي ها در اين کشور صحه مي گذارد چرا که بعيد است اگر حکومت سعودي ها از پشتيباني مردم در داخل برخوردار باشد در برابر تهديد خارجي بيش از دو هفته دوام نياورد.
براي تقويت اين ارزيابي به جاست که به بخشي از سخنان باراک اوباما رئيس جمهور سابق امريکا اشاره شود که در پاسخ به نگراني هاي سعودي ها از توافق هسته اي با ايران پيش از نشست با سران شوراي همکاري خليج فارس در کمپ ديويد در مصاحبه با روزنامه نیویورک تایمز گفت: «به نظر من بزرگترین تهدید علیه آنها، حمله ایران نیست بلکه تهدید ناشی از نارضایتی داخلی در کشورھای خود آنهاست».
اوباما گفت که اين کشورها به جاي ايران بايد از تهدیدات داخلی نگرانی داشته باشد. به گفته اوباما «این کشورھا دارای جمعیتی جوان بوده که بیکار هستند و ایدئولوژی مخرب و پوچ دارند و از آزادي هاي مدني برخوردار نيستند".
سياست خارجي پر اشتباه عربستان، وابستگي اقتصاد به نفت، پايين بودن قيمت نفت، سياست هاي غلط منطقه اي و هزينه هاي سرسام آور نظامي، جنگ قدرت و چالش هايي از اين دست همه از مسايلي است که خاندان سعودي را با تهديدهاي داخلي روبرو کرده است و بعيد نيست که اين تهديدهاي داخلي پس از سلمان همچون آتشفشان فعال شود و به براندازي اين خاندان منجر شود.
در چنين شرايطي دولت ترامپ براي اينکه فرصتي را که ديگر روساي جمهور امريکا از دست داده اند و او آنها را کودن خطاب کرده است از دست ندهد و تمام تلاش خود را صرف اين هدف کند که هزينه هاي چندين تريليون دلاري راهبرد اشتباه امريکا در منطقه را از جيب سعودي ها برگرداند.
به ويژه اينکه ترامپ پيش از راهيابي به کاخ سفيد با کم اهمیت جلوه دادن جایگاه عربستان در سیاست خارجی آمریکا گفته بود: آل سعود برای ما همچون گاوی شیرده است که هر وقت دیگر نتواند به ما دلار وطلا بدهد آنگاه دستور ذبح آن را صادر می کنیم.
------------------------------------------------------
رضا محمدمراد