به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما به نقل از نشریه جهان دوندگان Runner’s World، محققان علوم پزشکی در دانشگاه واشنگتن در آمریکا اعلام کردند رژیم غذایی نامناسب، حتی از کشیدن سیگار و فشار خون بالا نیز مرگبارتر است.
دکتر اشکان افشین استادیار موسسه ارزیابی سلامت در دانشگاه واشنگتن در مقاله ای که در شماره اخیر نشریه معتبر لانست Lancet منتشر شد، اعلام کرد از هر 5 مورد مرگ و میر، علت یک مورد آنها رژیم غذایی نامناسب است و در واقع رژیم غذایی بد، بسیار مرگبارتر از سیگار و فشار خون است.
مصرف مقادیر بسیار اندک غذاهای سالم و مصرف مقادیر بیش از حد غذاهای ناسالم، اجزای اصلی این یافته اند. غذاهای سرشار از سدیم و رژیم های غذایی که غلات و میوه های اندکی دارند از علل مهم مرگ و میر در سراسر جهان محسوب می شوند.
محققان می گویند آنچه که در بشقاب شما قرار می گیرد نقش مهمی در چگونگی مرگ زودهنگام شما ایفا می کند. رژیم غذایی نامناسب، علت اصلی مرگ و میر در سراسر جهان است و این خطر حتی از سیگار کشیدن و فشار خون بالا نیز مهم تر و بالاتر است.
در این مطالعه، عادات غذایی گروهی از بزرگسالان که سن آنها 25 سال یا بالاتر بود بین سال های 1990 تا 2017 و در 195 کشور بررسی و ارتباط آن با مرگ های زودهنگام مطالعه شد. دکتر افشین و همکارانش دریافتند در سال 2017 تعداد 11 میلیون مورد مرگ (برابر با 22 درصد مرگ و میرهای کل دنیا) به علت غذای نامناسب است.
از این تعداد، نه و نیم میلیون مورد ناشی از بیماری های قلبی عروقی، بیش از 900 هزار مورد به علت سرطان های مرتبط با رژیم غذایی، بیش از 330 هزار مورد به علت دیابت و بیش از 136 هزار مورد به علت بیماری های کلیوی بوده است.
به بیان دیگر، رژیم غذایی نامناسب، بسیار بیشتر از سیگار و فشار خون بالا، آدم می کشد که به ترتیب 10 میلیون و چهارصد هزار مورد و هشت میلیون مورد مرگ را در سال سبب می شوند.
همچنین محققان دریافتند رژیم غذایی نامناسب، با بروز ناتوانی جسمی نیز همراه است. دکتر افشین در مصاحبه با سایت خبری جهان دوندگان Runner’s World اعلام کرد: رژیم غذایی نامناسب همانند یک قاتل فرصت طلب است.
به گفته محققان، پایه های رژیم غذایی نامناسب سه چیز است: سدیم بیش از حد در غذا (بیش از 3 گرم در روز سدیم)، کم بودن غلات کامل در غذا (کمتر از 125 گرم در روز) و کم بودن میزان میوه در غذا (کمتر از 250 گرم میوه در روز)!
به علاوه، غذاهایی که مقادیر دانه های آجیل و سبزیجات در آنها اندک است از جمله غذاهای نامناسب محسوب می شوند. در واقع، مصرف آجیل بزرگ ترین تفاوت بین مصرف مطلوب و مصرف واقعی مردم است؛ برخی از مردم فقط 12 درصد از مقدار توصیه شده 20 و نیم گرم در روز آجیل مصرف می کنند.
از سوی دیگر، مصرف مقادیر زیادی گوشت فرآوری شده در برخی افراد، 90 درصد بیش از مقدار توصیه شده در روز است. یک رژیم غذایی ناسالم به طرق گوناگون به بدن آسیب می زند؛ رژیم نامناسب نه تنها خطر چاقی را در پی دارد که خود به تنهایی، عامل بسیاری از مشکلات از جمله بیماری های قلبی است، بلکه مصرف بیش از حد یا کمتر از حد برخی مواد مغذی، به قلب شما آسیب می زند.
رژیم غذایی کم میوه، با افزایش خطر ابتلا به سکته مغزی و بیماری های قلبی عروقی همراه است؛ غذاهایی که سدیم زیادی دارند احتمال ابتلا به سرطان معده را افزایش می دهند؛ و رژیم هایی که فیبر اندکی دارند خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ را افزایش می دهند.
دکتر افشین می گوید به همین دلیل است که باید مقادیر سدیم و قند مصرفی خود را کاهش دهید و میزان مصرف میوه، غلات کامل، آجیل و سبزیجات را افزایش دهید.
رژیم غذایی سالم، رژیمی است که به حفظ و بهبود سلامت عمومی بدن کمک میکند. رژیم غذایی سالم مواد مغذی لازم، مایعات کافی، آمینو اسید و اسیدهای چرب لازم، ویتامین ها و مواد معدنی کافی و همچنین کالری لازم را برای بدن فراهم آورد. رژیم غذایی سالم نیازهای اساسی بدن را بدون اینکه شما را دچار اضافه وزن و بیماری کند، برای شما فراهم میکند.
همچنین رژیم غذایی سالم به همراه ورزش میتواند خطر ابتلا به بیماریهایی از جمله چاقی، بیماریهای قلبی، دیابت نوع ۲، فشارخون بالا و سرطان را در شما کاهش دهد. برخلاف آنچه خیلی از افراد تصور میکنند، داشتن رژیم غذایی سالم میتواند بسیار ساده و آسان باشد.