فعالیت بیش از 2 هزار و 800 صنایع کوچک و متوسط و بزرگ در استان مرکزی، اکنون این استان را در مسیر توسعه اقتصادی و بالندگی بیش از گذشته قرار داده است.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکز اراک؛ فعالیت بیش از 2 هزار و 800 صنایع کوچک، متوسط و بزرگ در استان مرکزی، اکنون این استان را در مسیر توسعه و بالندگی بیش از گذشته قرار داده است.
مقدمه...
وقتی مردان و زنان سختکوش دیار آفتاب سرنخ های خودکفایی را به دست می گیرند، روزهای اوج شکوفایی اقتصادی در استان زرخیز و عالم پرور استان مرکزی، مهد مشاهیر و مفاخر ایران را نوید می دهند.
این، یعنی صنعتگران پرتلاش استان مرکزی وضعیت اقتصادی کنونی را به صحنه نبرد تبدیل کرده اند و برای رشد و پرورش آن باید با اراده و ایمان قوی تر از پیش در مقابل دشمنان قسم خورده نظام اسلامی صف
آرایی کنند.
این کوشش و تلاش بیش از پیش حامل خبرهای خوشی برای مردم استان مرکزی است، اخباری از پیشرفت و توسعه همه جانبه اقتصادی استان که از شمال تا جنوب و از غرب تا شرق این استان صنعتی را در بر می گیرد.
جالب است بدانید که تا پیش از انقلاب اسلامی تنها یک ناحیه صنعتی در استان مرکزی فعالیت می کرده است، اما پس از پیروزی انقلاب یعنی در دهه 60 کار احداث شهرک های صنعتی استان مرکزی آغاز شد و تاکنون هم بیش از 2 هزار و 800 صنایع در آنها مسقر شده و فعالیت می کنند.
رشد ۴۳ درصدی صادرات صنایع کوچک استان مرکزی...
مدیرعامل شرکت شهرکهای صنعتی استان مرکزی می گوید: امسال صادرات انواع کالاهای صنایع کوچک استان مرکزی به تنهایی 43 درصد افزایش داشته است.
مصطفی آمره می افزاید: کل صادرات سال گذشته استان 461 میلیون دلار بوده که این میزان در 6 ماهه نخست امسال به 639 میلیون و 585 هزار دلار رسیده که بیانگر جهش صادراتی و افزایش چشمگیر بوده است.
او می گوید: از این میزان صادرات 28 میلیون و 964 هزار دلار مربوط به صنایع کوچک بوده که در سال گذشته 20 میلیون دلار بوده است.
نبود واحد بازرگانی خارجی، مشکل عمده صنعتگران استان مرکزی...
اما در این بین موضوع قابل تامل آن است که چون صنایع کوچک استان مرکزی واحدی به عنوان بازرگانی خارجی ندارند، بخش عمده ای از صادرات آنها به صورت غیر رسمی صادر میشود که این موضوع مانع بزرگی بر سر راه اهداف توسعه صادرات کالا و کسب بازار کشورهای بیشتر است.
مدیرعامل شرکت شهرکهای صنعتی استان مرکزی در اینباره می افزاید: اکنون با وجود 28 میلیون و 964 هزار دلار صادرات کالا از صنایع کوچک و متوسط، اما به همین میزان صادرات غیر رسمی هم از طریق رابطان و یا مراجعه مستقیم به واحدها انجام می شود.
صادرات 910 میلیون دلاری کالا به ۸۰ کشور دنیا...
به گفته استاندار مرکزی صنایع استان از آغاز سال تاکنون 910 میلیون دلار کالا به حدود 80 کشور جهان صادر کرده است.
سید علی اقازاده این موضوع را افتخاری بزرگ برای تولید کنندگان و کارآفرینان استان مرکزی در سالی که تحریمهای شکننده از سوی دشمنان نظام اسلامی علیه مردم ایران انجام شده می داند.
مواد پتروشیمی و شمش الومینیوم مهمترین کالای صادراتی صنایع بزرگ استان مرکزی است، اما صنایع کوچک از تنوع بیشتری در زمینه کالاهای صادراتی برخوردارند که مهمترین آنها شامل صنایع فلزی، عایقهای رطوبتی، الیاف، شیشه و صنایع ساختمانی است.
این در حالی است که بخش قابل توجهی از این میزان صادرات از صنایع اراک انجام می شود.
نا گفته نماند که اراک از جمله شهرهای صنعتی کشور است که از نظر گوناگونی محصولات صنعتی نخستین، از نظر وجود صنایع مادر دومین و به طور کلی نیز یکی از چهار قطب صنعتی کشور است.
تجمع بزرگترین صنایع مهم کشور در پایتخت صنعتی ایران...
کلان شهر اراک به دلیل تولید 80 درصد تجهیزات انرژی کشور، وجود صنایع مادر تخصصی، بزرگترین کارخانه تولید کننده آلومینیوم ایران، ماشین سازی کشور، بزرگترین واگن سازی و لوکوموتیوسازی خاورمیانه، بزرگترین تولید کنندهٔ سازههای فلزی ایران،
بزرگترین و تنها تولید کنندهٔ ماشینآلات راه سازی در خاورمیانه، بزرگترین کمباین سازی خاورمیانه، بزرگترین تولید کنندهٔ بنزین کشور و بزرگترین صنایع معدنی کشور لقب پایتخت صنعتی ایران را به خود اختصاص داده است.
وجود 37 شهرک و ناحیهٔ صنعتی فعال در استان مرکزی...
اراک همچنین دارای صنایع گوناگون انرژی، فلزی، نفت وپتروشیمی، شیمیایی، نساجی، ماشین آلات، ساختمانی، معدنی، غذایی، چوب و مبلمان است که برخی از این واحدها مانند هپکو، آونگان، املاح معدنی ایران، آذرآب، شرکت آلومینیوم ایران، شرکت آلومرول، ماشین سازی، کمباین سازی، پتروشیمی و واگن پارس از صنایع بسیار مهم کشور به شمار میروند.
تولیدات صنایع اراک علاوه بر تأمین نیازهای داخلی، به کشورهای خارجی هم صادر می شود و به همین دلیل بخش بزرگی از صادرات کالاهای صنعتی به خارج از کشور را به خود اختصاص داده است.
80 درصد کارخانه های کوچک استان مرکزی زیر مجموعه صنایع بزرگ...
معاون هماهنگی امور اقتصادی و توسعه منابع استانداری مرکزی با اشاره به اینکه 80 درصد کارخانه های کوچک استان مرکزی زیر مجموعه صنایع بزرگ است معتقد است:
سعید فرخی، خوشه بندی صنایع استان مرکزی را الگویی ارزشمند در زمینه توسعه اقتصادی استان می داند و می گوید: تولید انبوه و جذب بازارهای خارجی بخشی از ویژگی های این الگوی جهانی است.
رتبه نخست استان مرکزی از نظر تعداد شهرکهای صنعتی کشور...
مدیرعامل شرکت شهرکهای صنعتی استان مرکزی با اشاره به رتبه نخست استان مرکزی در کشور از نظر تعداد شهرکهای صنعتی می گوید: استان مرکزی در زمینه صنایع کوچک و متوسط در وضعیت مطلوبی
قرار دارد و استقرار دو هزار و 495 واحد صنعتی در شهرکهای صنعتی استان که هزار و 652 واحد آن موفق به دریافت پروانه بهرهبرداری شدهاند از دیگر موفقیت های صنعتگران استان مرکزی است.
عقد 211 قرارداد واگذاری زمین...
مصطفی آمره با اشاره به اقدامات حمایتی در زمینه افزایش سطح تولید و صادرات صنایع کوچک و متوسط در استان مرکزی می افزاید: 211 قرارداد و 230 هکتار زمین به متقاضیان واگذار شده که با بهره برداری از آنها 6 هزار و 600 شغل ایجاد خواهد شد و البته در حوزه زیرساختها هم 411 میلیارد ریال در شهرکهای صنعتی استان هزینه شده است.
همه این تلاش ها حاکی از خبرهای خوش برای مردم استان مرکزی و گویای عزم پولادین صنعتگران و مسئولان استان برای رسیدن به اهداف توسعه اقتصادی است.
ضرورت ارتقای فن آوری صنایع کوچک و متوسط با بهره گیری از فن بازار منطقهای...
مدیرعامل شرکت شهرکهای صنعتی استان مرکزی یکی از مشکلات واحدهای صنعتی استان را استفاده نکردن صاحبان آنها از فن آوری نوین می داند و می گوید: فن بازار منطقهای استان در این زمینه به مدد صنعتگران آمده و با فعالیت خود، تاکنون 360 عضو هم جذب کرده است.
آمره می افزاید: واحدهای صنعتی استان شرایط دانش بنیان شدن را دارند و اکنون 20 شرکت که قابلیت دانش بنیان شدن را دارند شناسایی شده اند و این مسیر برای توسعه صنایع کوچک و متوسط با هدف افزایش تولید و صادرات همچنان با جدیت ادامه دارد.
همچنان پویا و استوار در سنگر تولید...
با وجود همه تحرم های ظالمانه دشمنان نظام اسلامی، صنعتگران متعهد و متخصص ایرانی در صنایع کوچک و متوسط استان مرکزی برای بالندگی روز افزون کشورهمچنان استوار و مقاوم در سنگر تولید ایستاده اند.
این صنایع با ایجاد شغل برای بیش از 35 هزار نفر نقش بی بدیلی در توسعه اقتصادی استان مرکزی و کشور ایفا می کنند.
حرف آخر...
بدون تردید واحدهای صنعتی کوچک و متوسط نقش حیاتی در توسعه اقتصادی و رونق کسب و کار در استان مرکزی دارند که باید بیش از پیش مورد توجه مسئولان قرار گیرد.
اکنون این صنایع به دلیل هزینه های کمتر و بازدهی زودتر نسبت به صنایع بزرگ و مادرتخصصی در دنیا مورد توجه قرار گرفته و بخش قابل توجهی از موفقیت کشورهای پیشرفته؛ توسعه و حمایت از صنایع کوچک و متوسط است.
این نوع صنایع علاوه بر توسعه اقتصادی و صنعتی، درصد قابل توجهی از ایجاد اشتغال را هم به خود اختصاص می دهند.
بنابراین اگرچه در چهار دهه عمر پر برکت انقلاب اسلامی شاهد رشد فزاینده صنایع کوچک و متوسط در استان مرکزی بوده ایم اما هنوز هم برای توفیق در رقابت با کشورهای تولید و صادرکننده کالا و کسب بازارهای متعدد جهانی، مسیر دشواری پیش روی صنعتگران ایرانی است که باید با خودباوری، تلاش بیشتر و حمایت همه جانبه مسئولان به این مهم دست یابیم./
نویسنده: سید احمد طباطبایی